دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
مجله ویستا

قول آمریکا در دسترسی روسیه به سپر ضد موشکی حیله سیاسی است


قول آمریکا در دسترسی روسیه به سپر ضد موشکی حیله سیاسی است
هفته گذشته برخی از سیاستمداران چک مخالفت شدید خود را به حضور روسیه در کار ایستگاه راداری( یکی از دو تجهیزات سپر ضد موشکی آمریکا در اروپای شرقی) اعلام کردند. این انتقادات به خاطر اعلامیه آمریکا در خصوص قصد شرکت دادن روسیه در برنامه سپر ضد موشکی بود. واشنگتن با ایجاد تصور همکاری احتمالی با مسکو در حقیقت تلاش می کند با استفاده از سپر ضد موشکی روسیه را در مقابله با تهران به سمت خود جلب کند.
موضع احزاب حاکم و اپوزیسیون چک یکی است: مخالفت با هر گونه حضور نظامی روسیه در برنامه سپر ضد موشکی. در همین حال روز پنجشنبه "میروسلاو توپولانک" نخست وزیر چک اعلام کرد که پراگ در کل ممکن است با نظارت غیر دائم نظامیان روسیه در رادار آمریکایی موافقت کند.
دلیل این برخورد سیاستمداران چک اعلامیه "روبرت گیتس" وزیر دفاع آمریکا بود که شرکت کارشناسان نظامی روسیه در برنامه سپر ضد موشکی در چک را امکان پذیر دانست. بعلاوه وی حتی اعلام کرد که واشنگتن می تواند فعال سازی این سیستم را تازمانی که اطلاعات مستندی در باره اینکه تهدید هسته ای ایران برای کشورهای اروپایی واقعی است به تعویق بیاندازد.
البته تاکنون منطقه کمربند سوم سپر ضد موشکی آمریکا بر روی کاغذ وجود دارد و به همین خاطر قبل از هر چیز بعنوان ابزار سیاسی مورد استفاده قرار می گیرد.
"گنادی یفستافیف" مشاور ارشد مرکز "پیر" به "ر ب کا دیلی" گفت: "فعلا طرح سپر ضد موشکی خیالی واهی است و تا سال ۲۰۱۳ بعید به نظر می رسد که به تحقق بپیوندد. به غیراز این باید در نظر داشت که واشنگتن با دو موضوع در گیر است: موضع شدیدا مخالف مسکو و همچنین واکنش منفی محسوس از سوی اکثر کشورهای ناتو". به گفته وی اشتباه اصلی مسکو آن بود که روسیه اینطور وانمود کرده که وظیفه اصلی دولت مبارزه با سیستم ضد موشکی آمریکاست.
آمریکا هم با تحمل تلفات سنگین در عراق و افغانستان و تهدید دائمی تهران در عمل حتی نتوانست که علیه تهران تحریمات شدیدی اعمال کند. اما واشنگتن با به توافق رسیدن با پراگ و ورشو در خصوص استقرار سپر ضد موشکی توانست در اروپای شرقی به موفقیت هایی دست یابد. حال رادار و ده موشک رهگیر خیالی که در دراز مدت هم برای روسیه تهدیدی محسوب نمی شوند به ابزاری برای فشار بر مسکو تبدیل شده است.
یفستافیف می گوید: "واشنگتن درک کرده که حمله به ایران فعلا از دستش بر نمی آید. یعنی با درک حساسیت مسکو نسبت به سپر ضد موشکی لازم است که در مذاکرات مربوط به دفاع ضد موشکی از این سیستم بعنوان ابتکار عمل مهم دیپلماسی استفاده کند. سپس با ایما و اشاره عنوان می کند: اگر مسکو بتواند ایران را آرام کند آمریکایی ها هم می توانند تا مدتی طرح سپر ضد موشکی را به تعویق بیاندازند".
به گفته وی آمریکا با امتناع آتی ازاین سیستم تلاش می کند که روسیه را در مبارزه با ایران همراه کند. وی گفت: "هر چه سریعتر ما درک کنیم که آمریکایی ها سیستم ضد موشکی خود را به اهرم فشار دیپلماسی تبدیل کرده اند برای همه بهتر خواهد بود".
منبع : خبرگزاری نووستی روسیه