یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

شیوه مبارزه انتخاباتی دموکرات ها و جمهوری خواهان


شیوه مبارزه انتخاباتی دموکرات ها و جمهوری خواهان
صف آرایی کاندیداهای بالقوه ریاست جمهوری آمریکا آهسته آهسته به متن اخبار روز جهان راه یافته است؛ شماری از سناتورها، فرمانداران، شهرداران و البته یک ژنرال چهار ستاره بازنشسته که تقریبا همه آنها این روزها به یک کار مشترک مشغولند؛ تالیف کتاب.
«شما یک کاندیدای درست و حسابی نیستید اگر هنوز کتابی ننوشته اید.» این همان فلسفه مشترکی است که نخستین بار از جانب آقای مارک هالپرین مطرح شد و خیلی زود همه بدان آویختند. مارک هالپرین دبیر سرویس سیاسی شبکه خبری ABC است. او خطاب به نامزدان احتمالی ریاست جمهوری آمریکا می گوید؛ «حالا که همه این روزها نویسنده شده اند، خب، شما هم باید دست به کار شوید. به همین سادگی.»
در ماراتن کتاب نویسی سیاستمداران آمریکا همه جور عنوانی را می توان پیدا کرد؛ از خاطرات شخصی گرفته تا مانیفست های پیچیده سیاسی. بعضی از این کتاب ها حتی به جمع پرفروش ترین کتاب های سال هم راه می یابند. از آن جمله است کتاب «تهور امید» نوشته سناتور باراک اباما از ایالت ایلینویس و «بین دیناها»، خاطرات بیل ریچاردسون، فرماندار نیومکزیکو.
کتاب نویسی برای سیاستمداران به چند کار می آید؛ پولساز است، شهرت آور است و از همه مهمتر نگاه رسانه ها را متوجه آنها می کند. مهم نیست محتوای کتاب قدیمی باشد یا جدید. ناشرها به هیچ پیشنهادی دست رد نمی زنند. از نگاه آنها، سیاستمداران شهرتی کمتر از هنرپیشه ها و شخصیت های هنری ندارند با این تفاوت که جولانگاه آنها به جای پرده سینما، مطبوعات است.
همین کتاب آخر سناتور اباما بیشتر از یک میلیون نسخه فروخت. نشر «کراون» - ناشر آثار اباما - با تازگی خاطرات منتشر شده او در سال ۹۵ را با عنوان «رویاهای پدر من» تجدید چاپ کرده است. دسامبر گذشته، ناشر کتاب های هیلاری کلینتون در آستانه دهمین سالگرد انتشار کتاب «دهکده ای را می گیرد»، آن را دوباره منتشر کرد.
در حقیقت موفقیت کتاب سناتور اباما باعث شد تا بقیه نیز به صرافت تجدید آثار قدیمی خود بیفتند.
سنت انتشار کتاب نامزدان انتخاباتی به دهه ۵۰ میلادی بازمی گردد، زمانی که جان اف کندی (آن زمان سناتور بود) خود را در کتاب «وجهه جسارت» به عنوان نامزد انتخابات ریاست جمهوری معرفی کرد.
اگرچه این کتاب در سال ۱۹۵۷ برنده جایزه پولیتزر شد، اما هنوز از گزند اتهام هایی مبنی بر بهره گیری کندی از یک نویسنده پشت پرده در امان نیست. بسیاری از سیاستمداران در تالیف کتاب های خود از نویسندگان حرفه ای کمک می گیرند و بعضی از آنها مثل سناتور مک کین حتی نام نویسندگان کمکی خود را روی جلد کتاب درج می کنند. اما شماری از منتقدان کتاب کندی معتقدند که او به رغم استمداد از یک نویسنده دیگر، کار را به نام خود تمام کرده است.
مناقشاتی از این دست حتی وارد مبارزات تبلیغاتی کاندیداها در هر دو جبهه دموکرات ها و جمهوری خواهان شده است.
از سمت دموکرات ها سناتور هیلاری کلینتون تا به حال چهار کتاب، سناتور اباما و جان ادواردز دو کتاب، آقای «ریچارد سون» و «دنیس کاسینیچ» - نماینده اوهایو در کنگره - هر کدام یک کتاب را منتشر کرده اند. ضمن آنکه نخستین کتاب سناتور «کریستوفر داد» از ایالات کانکتیکات با عنوان «نامه های نورمبرگ» سپتامبر آتی منتشر خواهد شد. همچنین سناتور «جوزف بیدن» در حال تالیف کتابی با عنوان «مکانی بهتر» است. او قصد دارد در این کتاب هم خاطرات خود و هم وضعیت سیاست آمریکا را مرور کند.
در جبهه جمهوری خواهان نیز اوضاع کم و بیش مشابهی حاکم است. سناتور مک کین چهار کتاب را در کارنامه خود دارد، «رادولف گیولیانی» شهردار پیشین نیویورک، «میت رامنی» فرماندار سابق ماساچوست، سناتور «سام براون بک» از کانزاس و «تام تانکردو» نماینده کلرادو در کنگره هر کدام یک کتاب نوشته اند. ضمن آن که سناتور «چاک هاگل» از نبراسکا به تازگی قرارداد انتشار کتاب خود را با عنوان «کتابی درباره آینده آمریکا» با انتشارات هارپر کالینز امضا کرده است.
اگرچه تمام این افراد پیروزی در انتخابات را هدف اصلی خود در کتاب نویسی قرار داده اند، اما حقیقت این است که تالیف کتاب، جدا از مسئله انتخابات، برای آنها سیگنال های مثبت دیگری را هم به همراه دارد. بهترین مثال در این رابطه، ال گور است که به رغم قبول شکست سیاسی در مقابل جورج بوش، از اعتبار عرصه کتاب و سینما استفاده کرد. تا جایی که بسیاری اعتبار امروز او را حتی بیشتر از هفت سال پیش می دانند.
سال ۲۰۰۴ نه فیلمسازهایی مثل مایکل مور و نه خوانندگانی مثل نیل یانگ نتوانستند مانع از پیروزی جورج بوش در انتخابات ریاست جمهوری شوند. شاید در انتخابات سال ۲۰۰۸، کار به شمارش کتاب ها برسد.
فرهاد فرجاد
منبع : روزنامه کارگزاران