دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
مجله ویستا
هشت سوخت اصلی جهان آینده
انرژی تجدید شونده هنوز تنها بخش کوچکی از تمامی انرژیهایی است که ما از آن استفاده میکنیم. در حالی که این روند به شکل فزایندهای در حال تقویت است، اگر قرار باشد به کاهش وابستگی خود به نفت امیدوار باشیم، باید در پی منابع جایگزین انرژی باشیم. افزون بر این، باید بدانیم دیاکسید کربنی که بر اثر سوزندان نفت و سوختهای نفتی تولید میکنیم در اتمسفر باقی میماند. خوشبختانه اندیشمندان در آزمایشگاههای سراسر جهان روشهای موثری را برای تولید انرژی یافتهاند که دسترسپذیر بوده و در زیر هزاران تن از پوستهی زمین مدفون نشدهاند.
در این مطلب شما را با ۸ مورد از منافع اصلی انرژی و سوخت در آیندهی دور و نزدیک آشنا میسازیم:
۱) هیدروژن
مانند آن چه که این روزها در برخی آگهیهای تلویزیونی شنیده میشود، هیدروژن هفت که هنوز دسترسناپذیر است، در زمانی که جهان آمادگی استفاده از آن را بیابد، قابل بهرهبرداری خواهد بود. اما پیشرفت در عرصهی سوختهای هیدروژنی هنوز به حامیان مورد انتظار خود دست نیافته است. به نظر میرسد این فناوری هنوز هم یک رویای خام است که در آن با ترکیب هیدروژن و اکسیژن برق یا آب تولید میشود و هیچ انتشار گاز گلخانهای هم در میان نیست. اما ساختن مجموعهای جدید از نیروگاههای هیدروژنی به همان سادگی که پنداشته میشود، نیست و هنوز هم، هنگامی که از هیدروژن سخن به میان میآید، مردم یاد انفجار بالن هیدروژنی هیندنبرگ را به ذهن میآورند، هر چند که به نظر میرسد این فناوری به اندازهای ایمن باشد که مقامهای رسمی کشورها را وادار سازد که از صدها اتوبوس هیدروژنسوز برای جابجایی شهروندان خود در مراکز شهری استفاده کنند. هنوز هم امکان دارد شکل نهایی استفاده از هیدروژن همانند فنارویهای باتری و دیگر سوختهای تمیز باشد که میتوان پیش از فراگیر شدن نیز از آنها بهرهبرداری کرد.
۲) سوختهای زیستی
موضوع بیودیزل مقولهی جذاب و خوشایندی است که همگان را به خود مشغول کرده و مدتی است که گروهی از محققان میکوشند با استفاده از بقایای برجای مانده از برداشت ذرت در مزارع، نوعی سوخت زیستی موسوم به اتانول سلولوزی را بسازند که میتواند خاطرات خوشی را برای سفرهای خانوادگی به همراه داشته باشد. پایتختهای بسیاری در جهان به دنبال گسترش بیودیزل هستند. از جمله افرادی که در پی کاوش بر روی این سوخت طبیعی است، پاول آلن از بنیانگزاران شرکت عظیم مایکروسافت است که یک پالایشگاه بیودیزل را در حومهی شهر واشینگتن بنیان نهاده است. شرکت سان مایکرو سیستم و بنیانگزار آن ونیود خوسلا هم به دنبال اتانول ذرت ـ محور افتادهاند. تبدیل وسایل نقلیه و نیروگاههای برق به نمونههایی که سوختهای تجدیدشونده را مصرف میکنند، بدون تردید روشی پیشرو برای جلوگیری از سوزاندن سوختهای فسیلی خواهد بود. با این حال، شاید شما هم اینک نتوانید باک ماشین خود را از اتانول پر کنید و برای این کار به نصب کیتهای مبدلی نیاز خواهید داشت که شکل مصرفی جدیدی به اتومبیل شما خواهند داد.
۳) سوخت خورشیدی
به احتمال فراوان، سوخت خورشیدی پر صرفهترین سوخت تجدیدپذیر خواهد بود، زیرا آن چه که هر روز بر فراز آسمان داریم، خورشیدی تابناک با پرتوهایی درخشان است. امروزه کسی برای نصب سلولهای خورشیدی بر روی سقف خانهی خود مالیات پرداخت نمیکند، و این مساله، خود نخستین مزیت این منبع عظیم انرژی است. فناوری نازکسازی صفحات این امکان را فراهم ساخته است تا اجزای سیلیکونی را در نازکترین شکل آن بسازند و این رویکرد حتا امکان آن را فراهم میسازد که صفحات سیلیکونی بسیار انعطافپذیر را در اختیار داشته باشید و آنها را به آسانی در محلهایی که بیشترین میزان تابش آفتاب را دارند، نصب کنید. هم اینک در برخی از ایالتهای امریکا نظیر ایالت کلرادو، دولت سرگرم تدوین استانداردهایی برای بهرهبرداری موثر و کارآمد از انرژی خورشیدی است و شاید در دههی آینده، کسانی که از این منبع انرژی رایگان به درستی استفاده نکنند، مشمول پرداخت جریمه نیز بشوند! اما تا آن هنگام سقفهای مجهز به صفحات خورشیدی بهترین گزینه برای برخورداری از مزایای این انرژی سبز به شمار میآیند.
۴) باد
بهرهبرداری از باد پیشینهای دیرینه دارد و ما را در قلب تاریخ، حتا تا افسانهی دن کیشوت هم به پیش میبرد. باد نیز میتواند به عنوان یکی از منابع انرژی تجدید شونده به شمار آید. از دهههای ۷۰ تا ۸۰ و هنگامی که قیمت ثابت نفت دستخوش تغییرات چشمگیری شد، ارزش باد بیشتر آشکار شد. اما تا این اواخر به خوبی از باد استفاده نمیشد. هنگامی که بسیاری از کشورها تجهیزات و امکانات خود را در مسیر تولید انرژی با استفاده از منابع تجدید شونده به کارگیری کردند، فناوریهای بهرهبرداری از باد نیز پا به عرصهی وجود گذاشتند و اینک کمابیش در تمامی کشورها پروژههایی برای بهرهبرداری از باد در تولید انرژی راهاندازی شده است. هم اینک نمونههای شخصی تولید برق با استفاده از باد، با بهایی کمتراز ۲۰ هزار دلار در دسترس قرار دارد.
کارایی این تجهیزات به میزانی است که شما نیازی به بادهای شدید ندارید، افزون بر آن که مدت زمانی را که در انتظار تحویل قطعات یک نیروگاه بادی به سرخواهید برد، کمتر از مدت زمان لازم برای دریافت یک اتومبیل آخرین مدل است.
۵) باتریها
با وجود آن که در حقیقت باتریها نوعی سوخت به شمار نمیآیند، اما یک راه حل جهانی برای مهار مصرف فزایندهی سوختهای فسیلی هستند. از دیدگاه فنی، ما هنوز برای تولید برق عصارهی دایناسور را مصرف میکنیم و این عصاره را به مصرف کارخانهها، اتومبیل و دیگر تجهیزات میرسانیم. اتومبیلهای ما همگی به پمپ بنزین نیاز دارند و یا شاید هم پمپ گاز و نمیتوانیم یک اتوبان طولانی را بدون توقف برای سوختگیری طی کنیم. اما فناوریهای نوین باتری این امکان را به ما میدهد که از تمامی این دردسرها خلاص شویم. حتا ماشینهای ترکیبی سوخت فسیلی و الکتریسیته بر ماشینهایی برتری دارند که تنها از یک سوخت استفاده میکنند. اتومبیلهای جدیدی که از سوختهای جدید مانند اتانول زیستی و یا بنزین زیستی استفاده میکنند، تحول جدیدی را در صنعت حمل و نقل پدید آوردهاند. بدون تردید، یکی از زمینههای رقابت برای اتومبیلها و سازندگان آنها، امکان برخورداری از انواع بیشتری از سوختها، به ویژه سوختهای تجدید شونده است.
۶) امواج
تصور کنید دوست شما ناگهان یک سطل آب را به روی شما بریزد، حال آن را ضرب در چند صد میلیون کنید و اندیشهی انرژی حاصل از چنین موجی را که هر روز با سواحل دریاهای کشور شما برخورد میکند، تصور کنید. در خلیج فاندی کانادا تجهیزات آزمایشی برای مهار انرژی موج آب دریا از دههی ۷۰ نصب شده است و همین کار در سانفرانسیسکو امریکا نیز صورت گرفته است که نمونهی بسیار پیشرفتهی آن به زودی در گلدن گیت نصب خواهد شد. به طور حتم، نگرانیهایی پیرامون برق موجی وجود دارد، زیرا بهرهبرداری از امواج شامل احداث نیروگاههایی در دهانههای تنگ دریایی و خلیجها نیز است و این اقدام میتواند به معنای به خطر افتادن جان ماهیان و پرندگان دریایی باشد. اما آیندهی برق اقیانوسی بر پایهی فناوری موجی شکل گرفته است که در آن سکوهای شناور چندین مایل از ساحل را به خود اختصاص خواهند داد و انرژی حاصل از حرکت موجی را برداشت خواهد کرد. یک یویو را در نظر بگیرید که به جای اتصال به انگشت شما بر اثر بالا و پایین رفتن سطح آب به حرکت در خواهد آمد و همواره بر روی آب دریا یا اقیانوس شناور باقی خواهد ماند.
با حرکت یویو، پیستون یک توربین برق به حرکت در میآید و با ادامهی حرکت امواج، این حرکت گردشی نیز ادامه خواهد یافت و برق ارزان تولید خواهد شد.
۷) زباله
حال با جدیدترین عضو خانوادهی انرژی، یعنی زباله آشنا شوید. با وجود آن که از دههی ۶۰ به این سو، نگرانی چندانی پیرامون زبالههای تولید شده در شهرها وجود نداشت، اما شرکتهایی مانند امریکن کامباسشن بر روی نسل بعدی سوخت کار میکنند که یکی از پروژههای آنها به اصطلاح ”پایرجت“ نامیده میشود. پایرجت اکسیژن را در یک موتور جت فرا صوت ترکیب میکند و آن را با تزریق کربن متمرکز میکند که این اقدام لزوما در موتورهای جت صورت میگیرد. چنین میزانی از انرژی در حالت عادی برای هیچکس قابل تصور نیست، اما نکتهی جالب توجه در این میان، آن است که حجم قابل توجهی از کربن تزریق شده از زباله به دست میآید. اگر این انرژی در منازل به کار رود تا چه اندازه در فصل سرد سال میتواند انرژی موردنیاز را تامین کند؟
۸) همجوشی هستهای
دیگر کسی این روزها به نبود کربن یا به بیان بهتر، دوده در انرژی تولید شده بر اثر همجوشی هستهای تردیدی ندارد. از این رو انرژی هستهای، یک انرژی پاک به شمار میآید. اما بدون تردید یادآوری این نکته ضروری است که انرژی سبزی مانند انرژی باد نیازی به مواد هستهای نظیر ”پلوتونیوم آزادـ۲۳۹“ ندارد و این مساله از محدودیتهای انرژی هستهای است که برای تولید به مواد رادیواکتیو نیاز دارد. در حقیقت همجوشی هستهای شکل سادهای از روند آزادسازی انرژی در خورشید است که امروز با استفاده از فناوریهای پیشرفته بر روی زمین به دست کارشناسان هستهای امکانپذیر شده است. بر اثر یک همجوشی هستهای ساده، چندین مگاتن انرژی آزاد میشود که چنین حجمی از انرژی با سوزاندن هیچ نوعی از سوخت طبیعی یا مصنوعی در شرایط عادی امکانپذیر نیست. یک نیروگاه آزمایشی اروپایی ۱۶ مگاوات برق را با استفاده از همجوشی هستهای تولید میکند و این کار تنها چند ثانیه طول میکشد. تجهیزات نیروگاهی جدیدی نیز این روزها برای چنین هدفی طراحی شده است. اتم میتواند بهترین دوست ما در جهان آینده باشد.
http://ictarticle.blogfa.com/
ترجمه: سید علیرضا حجازی
ترجمه: سید علیرضا حجازی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست