دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا


امام‌زاده بی‌بی‌‌ سکینه ، قزوین


این آرامگاه كه در میان آثار ویرانه‌های سنقرآباد قدیم قرار گرفته است، از خارج، بنایی مكعب مستطیل شكل است و از دو قسمت ایوان مقابل و حرم اصلی تشكیل یافته است. حرم امام‌زاده نقشه مربع دارد. پوشش بنا به كمك چهار ترنبه - شبیه آنچه كه در بناهای دوره ساسانی دیده می‌شود - انجام گرفته است. در وسط هر یك از ضلع‌های چهارگانه بنا، در بالا، طاق‌نمای توگودی كه حالت نورگیر دارد، به وجود آورده‌اند و سپس در بالای تیزه طاق‌نماهای‌ مزبور، ترنبه‌های چهارگانه و پس از آن، پوشش مخروطی شكلِ یك پوسته بنا، ساخته شده است. این بنا از نقطه‌نظر نحوه پوشش، تخم‌مرغی‌شكل و به ویژه از نظر كاربندی‌های چهار گوشه كه شباهت بسیار به بناهای دوره ساسانی دارد، حائز اهمیت است. بنای مزبور، به تمامی از آجر ساخته شده است.
در برابر درِ ورودی حرم، ایوانی قرار دارد كه به دوره‌های پس از بنای امام‌زاده مربوط است. در لبه ایوان مزبور كه دو پله بالاتر از كف امام‌زاده قرار دارد، یك رشته سنگ‌قبرهای مرمر نقش‌دار جای گرفته است كه از نظر تراش و زیبایی، جالب توجه است.
در روی دو سنگ قبر از سنگ‌قبرهای محوطه، تاریخ ذكر شده است : تاریخ روی یكی از سنگ‌های مزبور 922 و دیگری 1145 هـ.ق است كه نشان‌دهنده قدمت محل و امام‌زاده و قبرستان اطراف آن است.