پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا


تابستانی داغ در بازار تلفن‌همراه


تابستانی داغ در بازار تلفن‌همراه
بازار تلفن‌همراه این روزها از نظم بیشتری نسبت به مدت مشابه سال قبل برخوردار است. درحالی که به گفته واردکنندگان و بنا به دلیل تعرفه بالای واردات (۲۵‌درصد) همچنان نزدیک به ۸۰‌درصد از این بازار در اختیار قاچاقچیان این کالا قرار دارد، اما... با پیگیری‌های اتحادیه دستگاه‌های مخابراتی و انجمن صنفی فروشندگان ‌سیم‌کارت، گوشی و لوازم جانبی، فروشندگان گوشی‌های قانونی با گارانتی‌های رسمی‌و معتبر سعی در ایجاد نظمی‌منسجم در بازار دارند.
حتما تا به حال به مشکل عدم الصاق قیمت گوشی‌ها در پشت ویترین مغازه‌ها که بارها در گزارش‌های بازار تلفن‌همراه مورد اشاره قرار گرفته بود، برخورد کرده‌اید. همانطور که در بالا نیز گفته شد این روزها اما اتفاقات جالبی در بازار گوشی‌های رسمی‌در حال وقوع است. یکی از این اتفاقات درج قیمت گوشی‌ها در فروشگاه‌هایی است که گوشی‌های خود را تنها با گارانتی رسمی‌عرضه می‌کنند.
نوکیا را می‌توان به عنوان پرچمدار این حرکت در بازار تلفن‌همراه قلمداد کرد؛ چرا که این شرکت چندی پیش در یک نشست خبری از یکپارچه شدن گارانتی گوشی‌های خود خبر داده و اعلام کرده بود، از ۲۱ مرداد ماه جاری گوشی‌های این شرکت تنها با گارانتی نوکیا در بازار عرضه می‌شود. گوشی‌های نوکیا پیش از این با دو گارانتی اتصالات و خدمات طلایی نیا در اختیار کاربران قرار می‌گرفت. با برنامه جدید توزیع نوکیا در ایران دو شرکت مزبور گوشی‌های موردنیاز بازار را وارد؛ اما آنها را با گارانتی نوکیا عرضه می‌کنند.
همان‌طور که پیش از این نیز پیش‌بینی می‌شد، این سیاست نوکیا منجر به عرضه قیمت‌های یکسان در بازار می‌شد، اما در حالی که هنوز چند روزی به ۲۱ مرداد ماه باقی مانده است، نوکیا عرضه گوشی‌های خود با گارانتی واحد را شروع کرده است.
به دنبال این حرکت، نمایندگان فروش این شرکت به تازگی با قرار دادن یک تابلوی وایت برد در یکی از قسمت‌های مغازه خود قیمت روز گوشی‌های خود را برای اطلاع مخاطبان خود نصب کرده‌اند که از این بین می‌توان به فروشگاه مرکزی نوکیا واقع در پاساژ علاء الدین اشاره کرد.
اما با این حال بازهم گوشی‌های بدون گارانتی با قیمت پایین تر از گوشی‌های رسمی ‌در بازار ارائه می‌شود. شنیده می‌شود که نهادهای قانونی در حال تصویب طرحی هستند تا با اجرای آن جلوی عرضه گوشی‌های قاچاق تا حدی در بازار گرفته می‌شود.
● تعرفه ۲۵‌درصدی مهم‌ترین مساله بازار
درحالی که چند ماه پیش تعرفه ۲۵‌درصدی در نهایت مورد اجرای گمرک قرار گرفت؛ اما همچنان واردکنندگان و کارشناسان بازار این تعرفه را عامل اصلی قاچاق می‌دانند.
برخی از فروشندگان گوشی در خیابان جمهوری تهران معتقدند که با عرضه انواع گوشی تلفن‌همراه از سوی فعالان قانونی، تنها شاهد کاهش توزیع گوشی‌های قاچاقی که در ردیف قیمتی یک تا دو میلیون ریال قرار دارند، خواهیم شد و قاچاق مابقی گوشی‌های با قیمت بالا همچنان ادامه خواهد داشت.
کارشناسان می‌گویند: با کاهش تعرفه کنونی و عرضه انواع گوشی از سوی واردکنندگان قانونی علاوه بر اینکه بازار این کالای ارتباطی طی ماه‌های آینده از دست قاچاقچیان خارج می‌شود، دولت نیز می‌تواند درآمد قابل توجهی از محل اخذ عوارض واردات داشته باشد.
در همین حال مدیران عامل و مدیران فروش شرکت‌های واردکننده قانونی معتقدند که با اعمال نهایی تعرفه پنج تا ۱۰‌درصدی واردات گوشی تلفن‌همراه، می‌توانند با توسعه فعالیت خود در زمینه توزیع گوشی در سطح بازار تلفن‌همراه کشور، عنان بازار را از دست قاچاقچیان خارج کنند.
اما با این حال و در حالی که همگان تعرفه بالای واردات را عامل قاچاق و بی‌سامانی بازار می‌دانند، اما معاون وزیر بازرگانی در توسعه روابط اقتصادی می‌گوید: تعرفه تلفن‌همراه کاهش پیدا نمی‌کند و هیچ تمایلی برای کاهش تعرفه وجود ندارد.
مهدی غضنفری، رییس کل سازمان توسعه و تجارت ایران در این باره به «موبنا» می‌گوید: تعرفه‌ها در کمیسیون ماده یک تغییر و اصلاح می‌شود و تمام دستگاه‌های وزارت صنایع و معادن، وزارت جهاد کشاورزی، وزارت امور اقتصاد و دارایی، گمرک، اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران، اتاق تعاون و وزارت بازرگانی می‌توانند پیشنهاد جدیدی مبنی بر افزایش و کاهش تعرفه‌ها را به دبیر خانه سازمان توسعه و تجارت ارائه کنند.
وی ادامه داد: تعرفه ۲۵‌درصدی گوشی تلفن‌همراه با سختی بسیاری به این عدد رسیده است و این یعنی نقطه تعادل همه دیدگاه‌های کمیسیون ماده یک بوده و تاکنون نیز پیشنهاد جدیدی مبنی بر تغییر تعرفه تلفن‌همراه به سازمان توسعه تجارت ارسال نشده است.
به گفته معاون وزیر بازرگانی در توسعه روابط اقتصادی، در وزارت بازرگانی سازمان حمایت از تولیدکننده و مصرف‌کننده وظیفه حمایت از مصرف‌کنندگان را به عهده دارد و حتی از این سازمان هم پیشنهادی برای تغییر تعرفه گوشی تلفن‌همراه ارسال نشده است.
وی تصریح کرد: افزایش و کاهش تعرفه‌ها کار منطقی نیست و هرچه قدر امکان داشته باشد که تعرفه‌ها کمتر تغییر پیدا کند، سیستم اقتصادی و تجاری کشور را با ثبات بیشتری مواجه خواهد بود.
دکتر غضنفری خاطرنشان کرد: امسال نیز مانند سال گذشته تعرفه‌ها در ایران ۶ ماه یک بار اعلام خواهد شد تا اجازه بدهیم، تجار و بازرگانان از یک رویه ثابت برخوردار باشند.
به گفته وی، تمایل به افزایش و کاهش تعرفه گوشی تلفن‌همراه بسیار کم است و در مقابل میل به ثبات و حفظ تعرفه‌ها در کمیسیون ماده یک بیشتر است.
این درحالی است که تمامی‌ واردکنندگان و مسوولان نهاد صنفی ذی‌ربط بر این باورند که قاچاق بیش از حد این بازار علاوه بر ضرر و زیان برای فروشندگان و خریداران درآمدهای دولت در بخش گمرک را با کاهش روبه‌رو کرده است. از سوی دیگر همچنان تولید کنندگان این کالا که با افزایش تعرفه، پروسه تولید خود را آغاز کرده‌اند، نتوانسته‌اند نیازهای بازار را برآورده ساخته و به باور بسیاری از کارشناسان به عنوان یکی از متهمان بی‌نظمی ‌این بازار به حساب می‌آیند.
● بازار گرم دستفروشان
به هر حال با توجه به فصل تابستان و مشخص شدن نتایج کنکور و امتحانات دانشگاه بازار گوشی تلفن‌همراه این روزها داغ‌تر از هر زمان دیگری است. عرضه ‌سیم‌کارت‌های اعتباری و فروش بالای آنها به واسطه قیمت اندک‌شان باعث شده تا بسیاری از مخاطبان این بازار بیشتر پول خود را صرف خریدن گوشی‌های گران قیمت کنند.
در کنار بازار رسمی‌و گوشی‌های بدون گارانتی اما بازار دستفروشان هم این روزها گرم تر از قبل است. اگر به مراکز بورس فروش تلفن‌همراه سری زده باشید حتما از دیدن این همه دستفروش تلفن‌همراه که مشغول خرید و فروش گوشی‌های دست دوم هستند، متعجب شده‌اید.
افزایش متقاضیان گوشی تلفن‌همراه در تابستان سال جاری باعث شده تا دستفروشان و دوره گردان نیز به جمع فعالان این صنف اضافه شوند. در شرایط کنونی که بازار گوشی تلفن‌همراه با عرضه انواع گوشی‌ها از برندهای معروف مواجه است، این کالا نیز به بساط دستفروشان و دوره گردان خیابانی راه یافته است که ازدحام آنها مشکلاتی را برای خریداران ایجاد کرده است.
فروشندگان بازار معتقدند که یکی از مشکلات ناشی از فعالیت دوره گردان و دستفروشان در بازار گوشی موبایل، افزایش خرید و فروش گوشی‌های سرقتی و گوشی‌های دست دوم بازسازی شده است.
در همین حال علاوه بر این افراد، فروشندگان دوره گرد انواع خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها هم به این بازار شلوغ اضافه شده است.
هم‌اکنون بازار تلفن‌همراه خیابان جمهوری تهران مملو از افرادی است که هر کدام به هر گونه‌ای در این بازار پرهیاهو به فعالیتی مشغول هستند.
البته ذکر این نکته نیز خالی از لطف نیست که فعالیت این افراد به شدت از سوی ماموران نیروی انتظامی‌در حال نظارت و پیگیری است؛ چرا که در بین برخی از این دست‌فروشان هستند افرادی که به فروش گوشی‌های مسروقه فعالیت دارند.
● کارکرده‌های بی رونق
با نهایی شدن تعرفه ۲۵‌درصد، بسیاری از واردکنندگان تلفن‌همراه به تعدیل قیمت‌های خود پرداخته و سعی دارند به هر شکلی که شده سهم خود را از این بازار افزایش دهند. تا همین چند ماه پیش ویترین فروشگاه‌های تلفن‌همراه میزبان بخشی تازه بود به نام گوشی‌های کارکرده. اما این روزها و با کاهش نسبی قیمت گوشی‌ها بسیاری از فروشندگان این بخش را از ویترین‌های خود حذف کرده‌اند.
منابع بازاری معتقدند که بازار گوشی‌های کارکرده نسبت به یک ماه گذشته با رکود همراه شده است. آنها می‌گویند: با افزایش عرضه انواع گوشی در سطح بازار، متقاضیان خرید این کالای ارتباطی تمایل چندانی برای خرید گوشی‌های کارکرده ندارند.
عدم اطمینان از سالم بودن انواع قطعات گوشی کارکرده که شامل باتری، شارژر و آنتن دهی است از سوی متقاضیان از دلایل اصلی بی‌رونقی بازار این نوع گوشی‌ها محسوب می‌شود.
فروشندگان معتقدند اگر چه خرید و فروش گوشی‌های کارکرده دردسر بیشتری برای فروشندگان دارد، اما سود بسیار بیشتری نیز به جای می‌گذارد.
در گذشته اکثر گوشی بازهای تهران، گوشی‌های خود را بیش از یک سال نگه نمی‌داشتند و با فروش آنها گوشی‌های جدیدتری می‌خریدند که این امر موجب رونق بازار گوشی‌های کارکرده یا به اصطلاح گوشی‌های دست دوم شده بود.
● پر فروش‌های بازار
فروشندگان تلفن‌همراه که روزهای خوبی را سپری می‌کنندE۵۱، ۶۵۰۰ Slide و ۳۱۱۰ کلاسیک را به عنوان پرفروش‌های نوکیا معرفی می‌کنند. S۵۰۰ سونی اریکسون، F۴۰۰ سامسونگ، A۱۲۰۰ موتورولا و دیاموند اچ تی سی هم به عنوان سایر گوشی‌های پرفروش بازار تلفن‌همراه برای ماه جاری عنوان شده‌اند.
م.ر.بهنام رئوف
منبع : پایگاه اطلاع‌رسانی ITanalyze