چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
پات در فدراسیون
● خداحافظی غیرمنتظره پریدر از دنیای شطرنج
نطفه اصلی اختلافات در فدراسیون شطرنج از روزی بسته شد كه كمیته ملی المپیك اعلام كرد تنها یك شطرنج باز مونث باید در بازی های آسیایی دوحه شركت كند. و این یعنی اینكه از بین شادی پریدر و آتوسا پوركاشیان دو شطرنج باز مدعی و بین المللی تنها یكی به دوحه سفر كند.
پس از اعلام این خبر می شد پیش بینی كرد كه توفانی عظیم در راه است و انتخاب فرد برتر مسلما بدون حرف و حدیث نخواهد بود.
تمامی افرادی كه اخبار شطرنج را تعقیب می كنند و از شرایط این ورزش مفرح در ایران باخبر هستند، می دانند كه در تمامی سال های گذشته شادی پریدر اصطكاك دائمی با فدراسیون داشته و این روند به ویژه در سال اخیر و به واسطه یكسری اتفاقات جانبی تشدید شده. از همین رو بدیهی بود كه مبارزه پریدر و پوركاشیان با توجه به اختلافات دامنه دار شادی با فدراسیون و اتفاقات پیش آمده در ماه های اخیر بدون هزینه نخواهد بود، اتفاقی كه سرانجام رخ داد و حال تبدیل به چالش اصلی فدراسیون شده.
بر طبق انتظار رقابت انتخابی تیم ملی شطرنج میان شادی پریدر و آتوسا پوركاشیان برای اعزام به بازی های آسیایی ۲۰۰۶ دوحه با حواشی فراوانی روبه رو بود. این رقابت قرار بود در شش دور برگزار شود، در سه دور پوركاشیان پیروز این مسابقه بود و یك دور را نیز پریدر از آن خود كرد. اما در دور پنجم پریدر در یك اقدام غیرمنتظره از رقابت با پوركاشیان كناره گیری كرد تا اعزام پوركاشیان به دوحه قطعی شود.
شادی پریدر بلافاصله پس از كناره گیری اعلام كرد برای مدتی از دنیای شطرنج خداحافظی كرده. اقدام غیرمنتظره ای كه بهت و حیرت همگان را به همراه داشت. پریدر در رابطه با اتفاقات رخ داده در مسابقه انتخابی توضیح می دهد: در این مسابقه دو دور مساوی و دو دور باخته بودم در دور پنجم شانس داشتم كه بازی را به نفع خودم تغییر دهم اما تصمیم گرفتم كه در اعتراض به برخی كارهای فدراسیون از ادامه دیدار صرف نظر كنم. كار خلافی هم نكرده ام كه بخواهم به كمیته انضباطی بروم. این رقابت بسیار ساده بود و هیچ حساسیتی نداشت. تنها من ضرر كردم كه از حضور در بازی های آسیایی حذف شدم.
وی افزود: مشكل این انصراف را در جای دیگر باید جست وجو كرد. طبق نتایج دو ماه اخیر شطرنج، در مسابقات جهانی ایتالیا، من یك شكست، پنج برد و پنج مساوی داشتم اما پوركاشیان هفت شكست داشت. حال باید پرسید كه چرا من نباید به دوحه بروم از مسابقات دانشجویان جهان كه هفته آینده در ابوظبی امارات برگزار خواهد شد نیز انصراف داده ام. با وضعیت فعلی حاكم بر فدراسیون و شرایط آن برای یك ماه شطرنج را كنار گذاشته ام.
استاد بزرگ شطرنج كشورمان تاكید می كند نمی خواهد علیه فدراسیون و كارهایی كه در آن انجام می شود، سخنی بگوید ولی برخی اظهارنظرهای مسئولان سبب شد بی پروا تمام مسائل را عنوان كند. او در این باره گفت: طی این مدت كه چنین سختی هایی را دیده و تحمل كرده ام، تنها به خاطر شطرنج چیزی نگفتم، چرا كه نمی خواستم این رشته حاشیه ای داشته باشد اما فدراسیون با گذاشتن مسابقه انتخابی بین من و كسی كه در سال گذشته سه بار وی را شكست داده ام و كسی كه در مسابقات جهانی پایین تر از من ایستاد، مرا مجبور به این كار كرد. فدراسیون حتی از من كه بهترین نتایج را در سه ماه اخیر برای كشورم كسب كردم، یك تشكر معمولی هم نكرد. پریدر ادامه می دهد: برگزاری مسابقه انتخابی بین قائم مقامی، مرادی، محجوب در قسمت مردان و من و آتوسا در قسمت زنان كه همگی غیر از پوركاشیان، استاد بزرگ شطرنج هستند، نشان می دهد فدراسیون هر كاری كه دلش بخواهد انجام می دهد. در میان چهار استاد بزرگ حضور یك استاد بین المللی بیانگر مسائل خاص حاكم بر فدراسیون است. پریدر حتی اعتقاد دارد كه كارها در فدراسیون شطرنج كاملا رابطه ای شده: «فدراسیون گاهی برای اعزام ها، مسابقات انتخابی را ملاك قرار می دهد و گاهی ریتینگ جهانی را مدنظر قرار می دهد كه در هر دو آنها من در اولویت هستم. فدراسیون به هر بهانه ای كه شده می خواهد فرد مورد نظرش را به رقابت ها اعزام كند حتی اگر قوانین را تغییر دهد.» استاد بزرگ شطرنج ایران دل پری از فدراسیون دارد و معتقد است كه علیه او جبهه گرفته اند.وی با اشاره به اتفاقات رخ داده در فدراسیون می گوید: یك ماه قبل و در كنار برگزاری جام جهانی فوتبال در آلمان، یك دوره تورنمنت شطرنج در این كشور برگزار می شد كه برای من هم دعوتنامه ای به فدراسیون ارسال شده بود. متاسفانه نمی دانم به چه دلیلی مسئولین فدراسیون با این كه اسم من حتی در سایت رسمی مسابقات هم به عنوان نماینده ایران بود، این دعوتنامه را به من ندادند. حتی چند روز قبل از برگزاری مسابقه من از فدراسیون دعوتنامه را خواستم كه آنها یك دعوتنامه بدون اسم را به من دادند.
شركت در این رقابت می توانست علاوه بر حضور در یك مسابقه رسمی از جنبه تبلیغاتی هم موثر باشد كه شاید مسئولین فدراسیون از ترس پرداخت هزینه ای برای اعزام، مرا از این موقعیت محروم كردند. آنها هر جا كه لازم باشد هر هزینه ای را می پردازند اما برای این مسابقه مهم هیچ كاری نكردند.
وی در مورد برگزاری نخستین اردوی آماده سازی تیم ملی نیز گفت: در روز اول این اردو كه ساعت ۹ صبح برگزار شد، هیچ شخصی از فدراسیون با من تماس نگرفت كه سر تمرین باشم و بعد از این كه از منابع مختلف باخبر شدم، با هرندی سرمربی تیم ملی تماس گرفتم كه وی نیز تنها گفت: «یادمان رفته تماس بگیریم.» حال آیا در بین شش نفر تنها باید تماس گرفتن با من یادشان رفته باشد. پریدر، خسرو هرندی سرمربی تیم ملی و مربی پوركاشیان را یكی از عوامل حاشیه های موجود می داند و با انتقاد از عملكرد هرندی می گوید: قبل از آمدن او تیم ایران در رنكینگ جهانی جزء ۲۰ تیم برتر بود اما بعد از آمدن او و نحوه خاص گزینش و اعزام افراد به مسابقات مختلف، تیم ایران به مكان پنجاهم جهان سقوط كرد. آیا نباید كسی عملكرد افراد را زیر نظر داشته باشد.
پریدر تاكید می كند تا زمانی كه اعمال نفوذ ها در تعیین ملی پوشان ادامه داشته باشد، به شطرنج بازنمی گردد. «فدراسیون قانون مشخصی ندارد و تا زمانی كه افرادی مانند مادر آتوسا پوركاشیان كه در اعزام های فدراسیون تاثیرگذار هستند، در فدراسیون حضور داشته باشند به دنیای شطرنج بازنمی گردم. ۱۳ سال است كه شطرنج بازی می كنم و اجازه نمی دهم این افراد مرا از این ورزش دور كنند.» انتقادات آتشین پریدر از فدراسیون و روند حاكم برآن با واكنش قابل انتظار فدراسیون شطرنج مواجه شده. هادی كریمی دبیر فدراسیون با رد تمامی اتهامات فوق اعتقاد دارد اگر پریدر ادعایی دارد آن را باید با مدرك ثابت كند.
كریمی در این باره می گوید: هیچ اعزامی با نظر شخصی كسی حتی رئیس فدراسیون انجام نمی شود. در فدراسیون شطرنج همه چیز براساس ضابطه و قانون تصمیم گیری می شود و برگزاری مسابقات نیز با استناد به آئین نامه فدراسیون است.
وی افزود: برای بازی های آسیایی دوحه از یك سال و نیم پیش دستورالعمل اعزام مشخص شده است و قرار بود دو مرد و یك زن را به این رقابت ها اعزام كنیم.هیچ اتفاق غیرطبیعی هم در مسابقه انتخابی تیم ملی رخ نداده و تنها یك دیدار معمولی بوده كه یك نفر پیروز شده و دیگری باخته.
دبیر فدراسیون شطرنج در ادامه به عملكرد پریدر و پوركاشیان در مسابقات برون مرزی اشاره كرد و گفت: باید بررسی كرد كه در المپیاد ایتالیا پریدر چه حریفانی را شكست داده و چند باخت داشته و پوركاشیان چه عملكردی. پوركاشیان در این رقابت ها هفت شكست داشت اما به حریفانی باخت كه ریتینگ آنها ۱۰۰ رتبه بالاتر بود، ولی پریدر چنین نبود. باید منصفانه دید و همه چیز را دقیق مقایسه كرد.
دبیر فدراسیون شطرنج درباره ادعای پریدر مبنی بر اعمال نفوذ مادر پوركاشیان در تصمیمات فدراسیون در اعزام ها گفت: نمی دانم چرا او این حرف را زده، اگر پریدر به عنوان فرد پیروز این دیدار معرفی می شد و به دوحه می رفت آیا چنین حرف هایی بازگو می شد
وی گفت: خانواده پریدر را به فدراسیون دعوت كرده ایم تا اگر مورد خاصی است و حرف هایی برای گفتن دارند با مدارك مستدل ارائه كنند.
منبع : روزنامه شرق
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست