چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
Perikles فرمانده ارتش و سیاستمدار آتنی (۹۳ ۴- ۴۲۹ قبل از میلاد)
” اسم قانون اساسی که ما داریم دموکراتی است ، چرا که دولت ما را اکثریت و نه اقلیت تعیین می کند “ Perikles
Perikles یکی از برجسته ترین شخصیت های تاریخی دوران باستان در آتن و پایه گذار اولین سیستم دموکراسی در تاریخ است. Perikles فرماندهی جنگ را بر علیه همسایه جنوبی اشپارتا ( Sparta ) که قصد نابودی دموکراسی در آتن را داشتند بعهده داشت. در سال ۴۳۱ قبل از میلاد Perikles بر مزار سربازان آتنی که برای دفاع از دموکراسی در آتن در این جنگ کشته شده بودند گفتار مهمی در باره آزادی ایراد کرد که به ” گفتار بر مزار “ در تاریخ ثبت شده است. Thukydides تاریخ نویس یونانی از این گفتار Perikles خبر می دهد. سربازان آتنی که در جنگ با اشپارتا جان خود را از دست دادند در واقع اولین کشته شدگان تاریخ برای دفاع از دموکراسی بشمار می آیند.
Perikles ،بنقل از Thukydides، گفتار خود را بر مزار سربازان آتنی چنین آغاز می کند:
” منباء قانون اساسی که ما داریم قوانین بیگانه نیستند و بیشتر ما برای دیگران نمونه هستیم تا دیگران برای ما. قانون اساسی ما نشان دهنده خواسته اکثریت است و به همین علت نیز این قانون قدرت اکثریت را نمایان می کند. حق تمام شهروندان در مقابل قانون یکسان است و مقام های بلند پایه در این دولت بیک گروه خاص تعلق ندارند بلکه در اختیار افرادی است که استعداد ها و نبوغ خود را ثابت کرده باشند. همچنین فقر و تنگدستی نیز نباید سدی باشد برای رسیدن به مقام های دولتی و روابط انسان ها در این دولت بر پایه احترام متقابل به وجود می آید….. ما از زیبائی لذت می بریم و فکر و خرد ما بیدار و آگاه است و همانطور که ما نگران و مراقب خانه شخصی خود می باشیم همانطور نیز از دولت خود پاسداری می کنیم و درست به علت همین دست آورده های دولت آتن است که این سربازان جان خود را از دست داده اند ، برای دفاع از آزادی و دموکراسی. …. “
اما در Sparta شرائط اجتماعی دیگری وجود داشت:
نبودن آزادی های شخصی و دخالت دولت در امور خانوادگی، کم اهمیت دادن به هنر و زیبائی و به کنار گذاشتن متخصصان از امور دولتی و نظامی کردن تمام امور زندگی. مبارز این دو دولت یونانی در قرن ۵ قبل از میلاد در واقع جنگ دموکراسی آتن بر علیه دیکتاتوری و خود کامگی اشپارتا به شمار می آید.
با وجود اینکه افلاطون نظر مثبتی به دولت Perikles نداشت ،اما برای شاعر آلمانی Schiller جنگ مابین آتن و اشپارتا جنگی بود مابین یک دولت مشروطه ( آتن ) و یک دولت نظامی ( اشپارتا)، جنگ مابین انسانیت و وحشیگری. گفتار بر مزار کشته شدگان Perikles برای اولین بار در تاریخ قوانین و شرائط یک دولت مشروطه و دموکرات را تشریح میکند که ۲۴۰۰ بعد سرمشق قانون پارلمان اروپا قرار می گیرد. گفتار Perikles می تواند حتی امروزه نیز الگوی برای شهروند های باشد که برای رسیدن به دموکراسی ، برای دست یابی به یک کشور آزاد و مشروع مبارزه می کنند. در دوران Perikles نه فقط به حقوق فردی افراد احترام گذاشته می شد ، بلکه دوران پر شکوئی نیز برای هنر ، مجسمه سازی و معماری نیز به شمار می آید.
گفتار Perikles برای کشته شدگان آتن در جنگ با اشپارتا را می توان در کتاب دوم Thukydidesمطالعه کرد.
منبع : فلسفه تاریخ
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست