چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا
مطالعه ارزیابی فراوانی نسبی زخمها و اروزیونهای پپتیک در بیماران مبتلا به انواع مختلف کلستاز
● مقدمه:
کلستاز، نقص در ترشح صفرا به داخل دئودنوم است که به دو دسته مکانیکال و غیر مکانیکال تقسیم می شود، در صورتی که در ERCP شواهدی به نفع انسداد یا افزایش دیامتر مجاری صفراوی وجود داشته باشد، به نفع مکانیکال است، به علاوه کلستاز باعث عوارض متعدد و مختلف نیز می شود. یکی از این عوارض ایجاد ضایعات مخاطی پپتیک است که باعث خونریزی دستگاه گوارش و سوراخ شدگی و هرگونه انسداد ناشی از تنگی می شود، لذا این مطالعه با هدف تعیین فراوانی نسبی زخم پپتیک در انواع مختلف کلستاز انجام گردید.
● روش بررسی:
این مطالعه از نوع case - control بود، ۱۷۰ نفر که انسداد صفراوی آنها بر اساس شرح حال معاینه بالینی تست های عملکردی کبد و بررسی های رادیولوژیک و سرولوژیک اثبات شده بود، کاندید ERCP شدند. قبل از انجام ERCP داده های جمع آوری شده در پرسشنامه ثبت شد و به وسیله تست فیشر ارزیابی گردید. بیماران بر اساس سونوگرافی با اندازه گیری قطر مجرای مشترک به دو گروه مکانیکال ۸۵) بیمار( و غیر مکانیکال (۸۵ بیمار) تقسیم شدند و برای ارزیابی دقیق ضایعه مخاطی تحت اندوسکوپی قرار گرفتند.
● نتایج:
فراوانی ضایعات مخاطی پپتیک در گروه کلستاز مکانیکال (شامل ۳۶ بیمار،۴۲.۶ %) به صورت معنی داری بیشتر از فراوانی ضایعات مخاطی پپتیک در گروه کلستاز غیر مکانیکال (شامل ۱۵ بیمار، ۱۷.۶%) بود (p£۰.۰۲). ۵۱ نفر (%۳۰) از کل بیماران مبتلا به کلستاز ضایعه مخاطی داشتند. از این بیماران ۲۵ بیمار پپتیک اولسر داشتند که فراوانی دئودنال اولسر ۱۷ مورد (۶۸%) و زخم معده ۸ مورد(%۳۲) بود(p£۰.۰۱) . تفاوت معنی داری بین زخم پپتیک دوازدهه در بیماران مبتلا به کلستاز مکانیکال ۱۲ مورد (۷۰.۶%) زخم پپتیک دوازدهه در بیماران مبتلا به کلستاز غیر مکانیکال (۵ مورد ۲۹.۴%) وجود داشت (p£۰.۰۱). بین فراوانی زخم دوازدهه (۱۲ مورد، (%۷۰.۶ و زخم معده (۵ مورد، ۲۹.۴%) در بیماران مبتلا به کلستاز مکانیکال تفاوت معنی داری وجود داشت (p£۰.۰۱) که این تفاوت در بیماران مبتلا به کلستاز غیر مکانیکال وجود نداشت.
● نتیجه گیری:
با توجه به یافته های این مطالعه به نظر می رسد که شیوع ضایعات مخاطی دئودنال و معده در انواع مختلف کلستاز نسبت به جمعیت عمومی بیشتر بوده و همچنین، شیوع ضایعات مخاطی دئودنوم در کلستاز مکانیکال نسبت به کلستاز غیرمکانیکال بیشتر می باشد.
فریبرز منصورقناعتی
محمود یوسفی مشهور
علیرضا محجوب
فرحناز جوکار
مریم جمالی
محمود یوسفی مشهور
علیرضا محجوب
فرحناز جوکار
مریم جمالی
منبع : پایگاه اطلاعات علمی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست