چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا


علاج عشق آتشین


علاج عشق آتشین
اغلب كودكانی كه در خانه آتش روشن می‌كند، پسران شش تا هفت ساله هستند
‌ از بارزترین رفتارهای كودكان و به‌ویژه پسربچه‌ها، شیطنت‌های مخصوص این دوران است. یكی از این شیطنت‌ها، روشن كردن آتش و آتش‌بازی است كه در برخی مواقع نتایج فاجعه باری نیز به دنبال دارد. اغلب كودكانی كه در خانه آتش روشن می‌كند، پسران شش تا هفت ساله هستند، البته دخترها نیز در مواردی ممكن است دست به چنین كاری بزنند.
به طور معمول بازی كردن با آتش فقط یك بار روی می‌دهد و با واكنش شدید والدین نیز روبه‌رو می‌شود و با توضیح والدین درباره پیامدهای این كار، دیگر تكرار نمی‌شود اما گاهی بچه‌ها به انجام این كار اصرار می‌ورزند كه در این صورت ممكن است نشانه‌ای از یك مشكل جدی عاطفی باشد بنابراین شما می‌توانید كارهای زیادی برای پیشگیری از وقوع آتش‌بازی و پیامدهای احتمالی آن انجام دهید.
● توصیه‌های ایمنی
ـ ‌ اجازه بدهید فرزند خردسال‌تان قدرت و سوزانندگی آتش را درك كند و پس از آن با احتیاط رفتار كند.
ـ توصیه‌های ایمنی درباره آتش را به كودك آموزش دهید. حتی اگر كودك شما هرگز آتش بر پا نكرده یا با كبریت بازی نكرده است باید درباره آتش و نكات ایمنی به وی آموزش دهید.
ـ برای كودك‌تان توضیح دهید كه اگر آتش در محل نامناسب برپا شود، چه اتفاقی ممكن است بیفتد. هنگامی كه به پیك‌نیك می‌روید و آتش روشن می‌كنید، به او نشان دهید كه چگونه هنگام ترك محل با ریختن آب روی آتش آن را خاموش می‌كنید و اجازه دهید در این كار به شما كمك كند.
ـ هیچ‌گاه كبریت و فندك را در دسترس كودك قرار ندهید كه وسوسه شود آنها را آزمایش كند. همچنین فرزندتان را برای تحویل دادن كبریت‌ها و فندك‌های گم شده به شما تشویق و تحسین كنید و به او پاداش بدهید.
● قوانین آتش
به فرزندتان آموزش دهید چگونه می‌تواند بدون خطر كبریت روشن كند و در ضمن، مراقب پریدن آتش به صورت یا گسترش آن روی زمین باشید. با فرزندتان درباره اینكه در چه مواقعی باید از كبریت استفاده كند، صحبت كنید و به او بگویید باید فقط تحت نظارت شما از كبریت یا فندك استفاده كند. همچنین می‌توانید به فرزندتان اجازه دهید در اجاق‌های مخصوص آتش كه در بعضی پارك‌ها نصب شده‌اند، با نظارت شما آتش روشن كند یا شمع‌های روی میز را روشن كند. فرزندتان را به دلیل اینكه به خواسته شما عمل كرده است و در نبودتان به كبریت و فندك دست نزده است، تشویق كنید.
● علاقه شدید به آتش
در موارد نادری در برخی كودكان به دلیل تمایل شدید به آتش، می‌توان به كودك اجازه داد در حضور والدین تعدادی كبریت را روشن كند. ممكن است كودك بخواهد كه روزهای آینده نیز این كار را تكرار كند، به همین دلیل توصیه می‌كنیم والدین نظارت دقیقی بر فرزندشان داشته باشند. همچنین اگر مشاهده كردید كه پس از چند روز فرزندتان هنوز به این كار اصرار می‌ورزد، حتما با یك متخصص مشاوره كنید.
● آزمایش كودكان
یك بسته كبریت را خیس كنید و آن را جایی قرار دهید كه كودك به راحتی بتواند آن را پیدا كند. اگر كودك‌تان آن بسته را به سرعت برای شما نیاورد و یا كوشش در پنهان كردن یا بازی با آن كرد، از او بازخواست كنید و از پیامدهای منفی استفاده كنید ولی اگر به سرعت آن بسته كبریت به ظاهر گم شده را برای شما آورد، در تحسین و پاداش دادن به او دست و دل‌باز باشید. همچنین رفتارهای ایمنی دیگر درباره آتش مانند دور ایستادن از آتش و خاموش كردن آتش‌های باقی مانده را نیز آموزش دهید. اگر سیگاری هستید، به او نشان دهید كه چقدر با دقت سیگارتان را خاموش می‌كنید. از آتش‌نشانی دیدن كنید. ابزار ایمنی آتش‌سوزی را در منزل نصب كنید و روش به كارگیری آن را به كودك آموزش دهید تا در صورت بروز آتش‌‌سوزی بداند چه باید بكند. به كودك بگویید در صورت بروز آتش‌سوزی، ممكن است تمام ساختمان از بین برود و هر چه در آن است نابود شود و افراد، كشته یا زخمی شوند. همچنین می‌توانید عكس‌هایی از آتش‌سوزی‌های بزرگ و قربانیان حوادث آتش‌سوزی را به فرزندتان نشان دهید.
● افزایش نظارت و مراقبت
اگر كودك‌تان آتش روشن كرده است، به سرعت میزان مراقبت از او را افزایش دهید و بر كارهایش بیشتر نظارت كنید به ویژه در ساعات بعد از مدرسه، اگر خودتان در منزل حضور ندارید، نام او را در كلاس‌های فوق‌العاده بعد از ظهر بنویسید یا كسی را برای مراقبت از كودك هنگامی كه شما منزل نیستید، استخدام كنید. همچنین كبریت و فندك‌ها را كاملا دور از دسترس كودك قرار دهید و آنها را در جاهایی بگذارید كه قفل داشته باشند و فرزندتان نتواند آن را باز كند.
● عشق به آتش
بسیاری از كودكان در دوره‌های زمانی خاصی به آتش‌بازی علاقه پیدا می‌كنند و هر اندازه هم از آنها مراقبت شود، نمی‌توان این احساس را در آنها سركوب كرد. بنابراین باید به آنها آموزش بدهید كه به طور بی‌خطری این كار را انجام بدهند و آتش روشن كنند. هنگام رفتن به پیك‌نیك، فرصت مناسبی است كه كودك با نظارت شما آتش روشن كند و ضمن یادگیری مهارت‌ها و نكات ایمنی مربوط به آن، خواسته‌هایش را هم برآورده كند.
● مشاوره كودك
اگر فرزند شما به عمد به گردآوری مواد آتش‌زا می‌پردازد و از آنها برای آتش‌افروزی استفاده می‌كند و چنین به نظر می‌رسد كه به طور غیرعادی به آتش علاقه دارد، بهترین كار این است كه كودك‌تان مشاوره شود.‌
منبع : روزنامه سلامت