سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

نگاهی به GPRS همراه اول و سرعت دسترسی به آن


نگاهی به GPRS همراه اول و سرعت دسترسی به آن
اینترنت روی موبایل از جمله رویاهای مشترکان همراه اول به شمار می رفت که پس از وعده های بسیار سرانجام از یک ماه قبل راه اندازی شد، اما این آغاز به کار به گونه یی است که بسیاری اعتقاد دارند هنوز اینترنت همراه اول راه اندازی نشده است و باید گفت این راه اندازی بیشتر به طرح پایلوت گونه شبیه است چرا که تنها در ساعاتی که اساساً استفاده از اینترنت به حداقل می رسد (۱۱ شب تا ۸ صبح) و روزهای تعطیل اینترنت روی موبایل ارائه می شود و این همه در حالی است که بسیاری از سرویس دهندگان اینترنتی در این ساعات اساساً اینترنت را رایگان در اختیار کاربران قرار می دهند. ضمن اینکه در این ساعات به دلیل دسترسی کاربران به کامپیوتر های خانگی عملاً کمترین احتیاج به استفاده از اینترنت روی موبایل وجود دارد.
● اینترنت روی موبایل
بسیاری از موبایل هایی که در ایران فروخته می شوند امکانات زیاد و عمدتاً ناشناخته یی برای صاحبان شان دارند که وجود این امکانات تاثیر زیادی نیز روی قیمت این دستگاه ها گذاشته است. GPRS بنا به تعریف سرویس ارسال دیتا روی موبایل است که اپراتورهایی که نسل دوم تلفن همراه را ارائه می دهند آن را به مشترکان شان عرضه می کنند. بر این اساس مشترکان می توانند با سرعتی بین ۵۶ تا ۱۱۴ کیلوبیت در ثانیه به اینترنت متصل شوند. اپراتورها عمدتاً این سرویس را به صورت زمانی (هر دقیقه استفاده) یا حجمی (هر مگابایت استفاده) به مشترکان ارائه می کنند. زمانی که یک اپراتور نسل دوم سرویس GPRS ارائه می دهد اصطلاحاً آن را ارتقا یافته به نسل ۵/۲ می نامند. چرا که این تکنولوژی چیزی بین نسل دوم و سوم (۳G) به حساب می آید. امروزه سرویس GPRS در سه کلاس A و B و C ارائه می شود. در سرویس A سیستم GPRS و GSM (مکالمه و پیامک و...) همزمان با یکدیگر ارائه می شود یعنی هر دو نوع سرویس همزمان با هم قابل دسترسی است اما در کلاس B هنگام دسترسی به اینترنت یا تماس با تلفن یا پیامک همزمان ممکن نیست و مثلاً اگر کاربری هنگام کار با اینترنت بخواهد تماس تلفنی داشته باشد یا پیامکی ارسال کند، اینترنت او قطع و سپس تماس تلفنی برقرار می شود و پس از مکالمه دوباره اینترنت وصل خواهد شد. در کلاس C نیز باید گفت سوئیچ کردن به شکل مکالمه یا اینترنت به صورت دستی انجام می گیرد.
در ایران هم اکنون GPRS کلاس B ارائه می شود بدین گونه که هنگام تماس تلفنی اینترنت قطع و پس از آن دوباره برقرار می شود. با استفاده از این سرویس کلیه خدمات اینترنتی اعم از ای میل، مسنجر، خرید آنلاین و... قابل دسترسی است.
● سال های دور از اینترنت
همین چند روز قبل واتیکان اعلام کرد که تلفن همراه و اینترنت انسان را از زندگی معنوی خود دور کرده است. اگر هر کدام از دو تکنولوژی به تنهایی مقامات واتیکان را نگران کرده احتمالاً ترکیب این دو تکنولوژی یعنی «اینترنت همراه»اصلاً پذیرفتنی نیست. واقعیت این است که به رغم نظرات منفی که نسبت به توسعه اینترنت و تکنولوژی های همراه وجود دارد این تکنولوژی در تکامل زندگی انسان ها بسیار موثر بوده است چرا که همین پاپ همین چند ماه قبل یکی از توصیه های دینی خود را به صورت پیام کوتاه برای جوانان ارسال کرد تا از طریق ابزارهایی که جوانان بیشتر از آن استفاده می کنند به نوعی تبلیغ دستورات دینی را انجام دهد.
امروزه سایت های دینی و مذهبی بخش عمده یی از سایت های اینترنتی را تشکیل می دهند که این موضوع نشان دهنده تاثیر تکنولوژی در تبلیغ دین و مذهب در جهان است. به هرحال این مساله نشان دهنده رواج اینترنت در بین اقشار مردم است و به نوعی باید گفت اینترنت می تواند یک ابزار خوب در دستان صاحبان حکومت باشد که به وسیله آن تبلیغات مورد نیاز خود را انجام دهند اما جالب آن است که در کشور ما هنوز این مساله آن طور که باید جدی گرفته نشده است تا آنجا که باید گفت عمده موضوعی که باعث کندی توسعه اینترنت در کشور می شود توجیه نبودن مدیران در توسعه این بخش است چرا که طی سه سال اخیر به رغم انتشار ده ها آمار رسمی از سوی وزارت ارتباطات تاکنون هیچ گونه آمار رسمی و مکتوب در زمینه تعداد پورت های اینترنت پرسرعت در این کشور اعلام نشده است. هر چند وزیر ارتباطات و برخی معاونانش برخی اوقات اشاره هایی به میزان ضریب نفوذ اینترنت و توسعه آن طی سه سال اخیر داشته اند اما عملاً وقتی ضریب نفوذ اینترنت را با برخی کشورهای کوچک منطقه مقایسه می کنیم، می بینیم که عقب ماندگی بسیار جدی است. اخیراً شرکت فناوری اطلاعات ماموریت یافته تا با تغییر نوع محاسبه ضریب نفوذ اینترنت این پاشنه آشیل بخش ارتباطات را به یک آمار و عملکرد مناسب تبدیل کند. اما پیش از آن اینترنت از طریق موبایل می تواند بدون آنکه تغییراتی در شکل محاسبه ضریب نفوذ و دیگر تمهیداتی از این دست به وجود آورد وضعیت را (حداقل از نقطه نظر آمار) به سود وزارت ارتباطات بازگرداند.
● اینترنت همراه
اگر تنها نیمی از کاربران همراه اول که چیزی بالغ بر هفت میلیون نفر می شوند از اینترنت روی موبایل بهره ببرند این بدان معنی خواهد بود که هفت میلیون نفر به تعداد کاربران اینترنت در کشور اضافه شده است. انواع و اقسام سرویس هایی که هم اکنون در کشور با صرف هزینه های فراوان و با کیفیت پایین به کاربران ارائه می شود می تواند از طریق اینترنت به گونه یی ارزان تر و راحت تر در اختیار همگان قرار گیرد. اینترنت همراه می تواند تجارت الکترونیک را به گونه یی سریع در کشور رونق بخشد به طوری که می توان از این طریق اساساً بدون نیاز به حمل پول نقد تنها با استفاده از کارت های اعتباری هرگونه خریدی را به راحتی انجام داد. همچنین اطلاع از وضعیت و آمارهای مختلف مثل سهام، آب و هوا، قیمت کالاهای مختلف و... به راحتی و سرعت انجام می گیرد. اما همراه اول که این روزها به دلیل گران بودن تعرفه هایش به شدت مورد انتقاد مشترکان است، تعرفه اینترنت را نیز به گونه یی تعیین کرده که عملاً استفاده از آن مقرون به صرفه نیست. به گفته مسوولان مخابراتی، اینترنت همراه اول کیلوبایتی حدود ۱۵ ریال است که این تعرفه زمانی می تواند مورد بحث قرار گیرد که کاربر مثلاً یک سایت ساده چند صد کیلوبایتی را در مرورگر موبایل خود باز کند به این ترتیب دیدن هر سایت برای کاربران با مبلغ سنگینی همراه خواهد بود مگر اینکه آن سایت نسخه موبایلی داشته باشد که به این ترتیب این مبلغ به نسبت قابل توجهی کاهش پیدا می کند هرچند بسیاری از سایت های داخل کشور از داشتن نسخه موبایلی محروم هستند و در مجموع باید گفت تعرفه اینترنت همراه اول به نوعی تعیین شده است که سود خوبی را برای مسوولان آن به همراه داشته باشد.
گفتنی است همراه اول در حالی چنین تعرفه یی را برای اینترنت خود تعیین کرده که رقیب او یعنی اپراتور دوم قیمت اینترنتی چندین برابر کمتر از او دارد و از قضا این سرویس را بسیار زودتر از اپراتور دولتی راه اندازی کرده است. به معنای دقیق تر اپراتور اول اینترنت خود را دیرتر به مشترکان ارائه داده و در حالی که همگان منتظر قیمتی پایین تر هستند، با تعرفه بالاتر عملاً بیشترین کمک را به رقیب خود کرده است تا به راحتی به جذب مخاطب بپردازد.
● شاهکاری به نام سرعت
سرعت اینترنت همواره به عنوان یکی از پاشنه آشیل های بخش ارتباطات ایران به شمار رفته است و به رغم گذشت سال ها از توسعه اینترنت در کشور هنوز سرعت اینترنت به کیفیت مطلوب نرسیده به طوری که حتی سروصدای خود مقامات مخابرات هم درآمده است. با چنین سابقه یی کسی انتظار ندارد سرعت اینترنت همراه اول هم چیزی جدا از این اینترنت کم سرعت باشد. بسیاری از کسانی که طی هفته های اخیر از اینترنت همراه اول ( البته در ساعات نیمه شب) استفاده کرده اند این موضوع را تائید می کنند که سرعت اینترنت همراه اول بسیار کند است اما صابر فیضی مدیرعامل شرکت مخابرات ایران در این خصوص نظر دیگری دارد چرا که او اعتقاد دارد سرعت اینترنت همراه اول با توجه به، به کارگیری و در اختیار گذاشتن تجهیزات یک شاهکار است. وی در عین حال می گوید؛ عدم تجهیزات مورد نیاز برای راه اندازی شبکه اینترنت اپراتور اول و استفاده از شبکه نسل ۵/۲ از عوامل ضعف سرعت اینترنت همراه اول به شمار می آید. به گفته فیضی شبکه تلفن همراه اول از نظر به کارگیری تجهیزات بسیار ضعیف عمل کرده و سرمایه گذاری در این بخش محدود بوده است.چنانچه شبکه تلفن همراه اول همانند ایرانسل بود می توانست از اینترنت قوی تر با هزینه کمتر بهره مند شود.
اینترنت همراه اول با تمامی کاستی های خود توانسته است شور و شوقی بسیار، خصوصاً در میان جوانان به وجود بیاورد. استفاده از اینترنت روی موبایل در کشوری که تا همین چند سال قبل اینترنت را بدون شناسنامه و تعهدنامه ارائه نمی دادند یک تکنولوژی هیجان انگیز به شمار می رود.
شمار شبکه های اجتماعی که امروزه از طریق موبایل قابل دسترسی هستند بیش از ۵۰ شبکه است و به عبارتی باید گفت رویای همیشه آنلاین بودن تقریباً امروزه به واقعیت تبدیل شده است.
نوشته: مینو مومنی
منبع : آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات ایستنا


همچنین مشاهده کنید