جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

آشنایی با اصطلاحات کاربردی شبکه


آشنایی با اصطلاحات کاربردی شبکه
یک شبکه Base Band با تبادل بسته‌ای است.
● تبادل بسته ای (Packet switching) در مقابل تبادل مداری (Circuit switching)
LAN ها داده هایشان را پیش از ارسال به واحدهای کوچک و مجزایی به نام بسته-Packetتبدیل میکنند. فناوری مشابهی نیز وجود دارد که تبادل سلولی نامیده می شود (Cel switching) و تفاوت آن با تبادل بسته ای فقط در این است که سلولها اندازه ثابتی دارند و متحدالشکل هستند در حالی که اندازه بسته ها متغیر است. بیشتر فناوریهای LAN از جمله Ethernet ، Token Ring ، FDDI (Fiber Distributed Data Interface) از تبادل بسته ای استفاده میکنند. تنها پروتکل تبادل سلولی LAN که از آن استفاده میشود / مد انتقال ناهمگام – ATM (Asynchronous Transfer Mode) / است.نقطه مقابل تبادل ، بسته ای ، تبادل مداری -switching circuit - است که در آن یک سیستم برای ارسال داده یک کانال ارتباطی اختصاصی را به سوی سیستم دیگر می گشاید . تبادل مداری برای انواع خاصی از فناوری های wan از جملهISDN(Intergrated Servies Digital Network) ) به کار میرود . سیستم تلفن که برای مکالمه بین دو نفر یک مدار اختصاص بر قرار می کند مثالی جزئی از یک شبکه با تبادل مداری است .
● کنترل دستیابی به رسانه(MAC( Media Access Control
o برای مدیریت دستیابی هر سیستم به شبکه و جلوگیری از تداخل داده ،‌مکانیزم خاصی بنام MAC اعمال می شود که بخش اساسی همه پروتکل های هر شبکه LAN است. دو مکانیزم MAC رایج عبارتند از CSMA / CD که در شبکه های LAN اترنت استفاده می شود و Token Passing که توسط Token Ring و FDDI بکار می رود.
● ‏نقش عملیاتی کارت شبکه (NIC) روی LAN
▪ انتقال داده:داده های موجود در حافظه کامپیوتر از طریق Bus سیستم ( شکاف PCI ) به NIC ( کارت شبکه ) منتقل می شوند
▪ بافر کردن داده:از آنجا که نرخ پردازش داده در CPU و نرخ ارسال آن به شبکه یکسان نیست ، NIC بافرهای حافظه ای دارد که داده ها را در آن ذخیره کرده تا بتواند کل یک فریم را به یکباره پردازش و ارسال نماید.
▪ ساختن فریم:NIC ، داده هایی را که توسط پروتکل لایه شبکه ، بسته بندی شده اند در یک فریم کپسوله می کند.
▪ کنترل دستیابی به رسانه ( MAC ) :با استفاده از یک مکانیزم کنترل دسیابی به رسانه – MAC مسؤول مدیریت دستیابی هر سیستم به شبکه وجلوگیری از تداخل داده است.
▪ تبدیل موازی / سری : Bus سیستم ( از طریق شکاف PCI ) داده ها را بطور موازی ( هر بار ۱۶ یا ۳۲ بیت ) ارسال می کند ، در حالی که NIC داده ها را بصورت سری از شبکه می گیرد یا روی شبکه ارسال میکند. در واقع NIC با ذخیره داده ها روی حافظه بافر خود ، آنها را بصورت سری یا موازی ارسال میکند.
▪ کد کذاری / رمز گشایی داده :داده ها ی ارسالی یا دریافتی از شبکه باید به ترتیب کد کذاری یا کد گشایی شوند. این فرایند مربوط به لایه فیزیکی است که توسط NIC پیاده سازی می شود. روش کد گذاری بر اساس پروتکل لایه پیوند داده مشخص می شود. در اترنت از روش کد گذاری منچستر و در TokenRing از روش کد گذاری منچستر تفاضلی استفاده می شود.
● آدرس دهی
▪ آدرس دهی در یک شبکه از دو طریق صورت می‌گیرد. هر کارت شبکه (NIC) که روی هر سیستم LAN نصب شده آدرسی دارد که در کارخانه بصورت سخت افزاری در آن حک شده و آدرس MAC (یا آدرس سخت افزاری) نامیده می شود و موجب شناسایی منحصر بفرد کارت در بین بقیه کارت ها میشود. علاوه بر آدرس MAC هر سیستم یک آدرسIP منحصر بفرد دارد که به آن اختصاص داده می شود.
● رابط شبکه – Network Interface
▪ در واقع یک کارت رابط شبکه NICاست که وظیفه آن فرستادن داده ها به LAN و دریافت داده ها از LAN است.این کارت ها عموما دارای سه نوع درگاه AUI و RJ-۴۵ و BNC هستند. کارت های شبکه ای که بصورت Onboard ارائه می شوند عمدتا تنها درگاه RJ-۴۵ دارند.
● هاب- HUB
▪ محل اتصال سیمهای کارت شبکه (NIC) است و امروزه در بیشتر شبکه ها مورد استفاده قرار میگیرد ، هرچند کاربرد آن اختیاری است و می توان با استفاده از کابل هم محور کامپیوتر ها را بصورت زنجیر به یکدیگر متصل نمود. هاب ها معمولا دارای ۲ تا ۴۸ درگاه می باشند. بیشتر این درگاه ها امکان اتصال کابلهای جفت تابیده را می دهند ،‌ یعنی از نوع RJ-۴۵ هستند ، هر چند برخی هاب ها یک یا چند درگاه از نوع AUI یا BNC نیز دارند. معمولا در یک هاب هر درگاه دارای یک LED-چراغ چشمک زن- است که وضعیت کاری آن درگاه را نشان می دهد. اکثر هاب ها دگمه ای بنام Uplink دارند که یکی از پورت ها را از حالت اتصال عادی به اتصال متقاطع تبدیل کرده تا از طریق یک کابل امکان اتصال به یک هاب دیگر برقرار شود.
● تکرار کننده – Repeater
▪ با تقویت سیگنال مسیر LAN را افزایش میدهد ،‌اما موجب ارتباط کاری دو شبکه نمیشود
● پل – Bridge
▪ مانند تکرار کننده عمل تقویت را انجام میدهد. بسته هایی که به یک طرف پل وارد میشوند تنها در صورتی به طرف دیگر انتشار می یابند که آدرس مقصد آنها در طرف دیگر پل قرار دارند.
● سویچ – Switch
▪ سویچ مانند هاب یک تکرار کننده چند درگاهی است ، اما بجای آنکه صرفا بصورت الکتریکی عمل کند ، آدرس مقصد هر بسته ورودی را می خواند و آن بسته را فقط از درگاهی بیرون می فرستد که کابل مقصد به آن متصل است. - سویچ ( Switch ) کل رفتامد LAN را کاهش می دهد و کارایی شبکه را افزایش می دهد. - به یک هاب امکان می دهد با سرعتی نظیر ۱۰Mbps و به هاب دیگر امکان می دهد با سرعت ۱۰۰Mbps کارکنند. - این فعالیتها را گاهی پل سازی نیز می گویند و بدین علت سویچ گاهی پل نیز نامیده می شود.
● مسیر یاب –Router
▪ وسیله ای است که دو LAN حتی با توپولوژی مختلف را به هم وصل میکند و مانند پل فقط سیستم هایی را که مقصدشان قطعه وصل شده است ، از خود عبور می دهد. مسیر یاب ها پیامها را در میان زیر شبکه های یک شبکه کامپیوتری مسیر یابی می کنند. مثلا Router را میتوان به LAN شرکتی که دارای یک Web Server است متصل نمود. Router مزبور نیز با یک خط به اینترنت وصل می شود.
منبع : سایت تبیان زنجان