دوشنبه, ۱۷ دی, ۱۴۰۳ / 6 January, 2025
مجله ویستا

هزینه جنگ عراق برای امریکا چقدر است


هزینه جنگ عراق برای امریکا چقدر است
دیوید لوینهارت در مورد هزینه های جنگ امریكا در عراق مقاله ای در روزنامه نیویورك تایمز كه رویكرد لیبرالی دارد به چاپ رسانده است. او می گوید: هزینه جنگ امریكا در عراق سالانه بالغ بر ۲۰۰ میلیارد دلار است. گفتنی است كه ایالات متحده امریكا در سال ۲۰۰۳ با بهانه وجود سلاح كشتار جمعی در عراق به این كشور حمله كرد.
به نظر می رسد كه مقاله مورد نظر تایید گر برخی پژوهش ها كه از سوی پژوهشگران دانشگاهی و خصوصا پژوهشگران دانشگاه هاروارد منتشر شده است می باشد. در پژوهش دانشگاه هاروارد رقم خیالی دو هزار میلیارد دلار تا پایان سال ۲۰۰۶ به چشم می خورد.
در مقاله دیوید لوینهارت به پژوهشی اقتصادی اسكات والتسین اشاره شده است. والتسین كه یكی از متخصصان امور مالی است و پیش تر در بانك جهانی پول فعالیت می كرد می گوید خرج جنگ امریكا در عراق روزانه ۳۰۰ میلیون دلار است.
در اینجا باید به این نكته اشاره شود كه هزینه های دیگری به هزینه اصلی جنگ اضافه می شود و آن هزینه كشته شدگان جنگ است كه به ۳۵۲۷ نفر رسیده است. پژوهشگران می گویند هزینه های تعلق گرفته به خانواده های مقتولین و مجروحان بخشی از همان هزینه های اضافی است.
● بالا رفتن قیمت نفت
بعضی از اقتصاددانان به ضرورت اضافه شدن اموری همانند بالا رفتن قیمت نفت در مساله جنگ اشاره می كنند. قیمت متوسط نفت در پیش از جنگ ۲۰۰۳ حدود سی دلار بود و اكنون به بیش از ۷۰ دلار رسیده است. اقتصاددانان عقیده دارند كه قیمت نفت تا زمانی كه جنگ عراق ادامه دارد همچنان بالا باقی خواهد ماند.
پژوهشگران عقیده دارند كه هزینه های جنگ امریكا در عراق می توانست بسیاری از امور داخلی را پوششی مناسب دهد به عبارت دیگر هزینه های جنگ می توانست مسایل بهداشت و آموزش و پرورش و فقر و پی آمدهای توفان كاترینا كه موجب گردید بسیاری از ساكنان نیواورلیانز در سال ۲۰۰۶ آواره شوند را سر و سامان دهد.
● شركت هایبرتون
حال كه صحبت از جنگ شده ضرورتا باید به بعضی از شركت ها كه در قراردادهای نظامی میلیاردها دلار سود برده اند، اشاره شود. شركت هایبرتون كه در زمینه نفت فعالیت می كند از طریق موسسات فرعی خود همانند شركت كلوگ براون اندرووت به پول های بسیار زیادی دست یافت. این شركت غول آسا كه دیك چنی مدت چندین سال بر آن ریاست داشت توانست از طریق تامین وسایل لجستیكی و مواد خوراكی و وسایل ارتباطی واقعا به مبالغ رویایی دست یابد.
بر اثر فشار جامعه امریكا، وزارت دفاع در سال گذشته قراردادهای استثنایی شركت هایبرتون را لغو كرد. این تصمیم دشوار زمانی گرفته شد كه مشخص گردید در مورد نرخ بعضی كالاها و خدمات مبالغه های زیادی صورت گرفته است.
برخی از افراد با دقت در نرخ كالاهای ارایه شده از سوی شركت هایبرتون دریافتند كه قیمت های ارایه شده از سوی این شركت واقعا بالاتر از قیمت معمولی است به طور مثال قیمت مشروب های سبك ۴۵ دلار (۱۷ دینار) بوده است. البته قیمت بالای هر وعده غذایی جای خود را داشت.
در پایان باید گفت كه ایالات متحده امریكا با پناه جستن به خشونت برای حل مشكلات خود با حكام سابق عراق، درس بسیار بدی به جهانیان داد. ایالات متحده امریكا به عنوان قدرت برتر جهان بهتر آن بود كه برای حل مشكلات عراق از وسایل مسالمت آمیز بهره می جست.
جاسم حسین
منبع: الوسط چاپ بحرین
منبع : روزنامه جوان