سه شنبه, ۲۷ شهریور, ۱۴۰۳ / 17 September, 2024
مجله ویستا


به انگیزه ۶۱ سالگی «لوک خوش شانس»


به انگیزه ۶۱ سالگی «لوک خوش شانس»
بیش از نیم قرن است كه لوك خوش شانس سوار بر اسب باهوش و باوفایش چالی جامپر در غرب وحشی برای برقراری عدالت مبارزه می كند.
این گاوچران مهربان سریع ترین هفت تیركش، ماهرترین سواركار و بهترین یار قانون است. لوك خوش شانس با به طنز و هجو كشیدن دنیای وسترن - این بزرگترین اسطوره آمریكایی - تصویری موثر و ماندگار از این اسطوره با تمام جزییات و عناصر تشكیل دهنده آن نظیر شهرها، آداب ورفتار، دكورها و شخصیتهای مثبت و منفی ارائه می كند. لوك خوش شانس - گاوچرانی كه سریع تر از سایه اش هفت تیر می كشد - برای نخستین بار در قالب شخصیتی كمیك در سال ۱۹۶۴ در صفحات مجله هفتگی اسپیرو ظاهر شد.
خالق این شخصیت موریس دو بور، نقاش بلژیكی است. در ابتدا موریس هم نویسنده و هم طراح داستان های لوك بود، اما پس از چند جلد اول كار نگارش داستان ها را به نویسنده ای فرانسوی به نام رنه گوسینی واگذار كرد و نتیجه كار این تیم دو نفره شگفت آور بود و چنان پختگی و ظرافتی به لوك خوش شانس بخشید كه به سرعت آن را به یكی از محبوب ترین قهرمانان داستان های مصور در دنیا بدل كرد.
پس از مرگ گوسینی در سال ۱۹۷۷ موریس كار تصویرگری لوك خوش شانس را به كمك نویسندگان دیگر و گاهی به تنهایی ادامه داد. دوران همكاری موریس و گوسینی طلایی ترین عصر داستان های لوك خوش شانس به شمار می رود. پس از مرگ موریس، آچده - هنرمند فرانسوی - سری جدید لوك خوش شانس را طراحی كرد كه نتوانست موفقیت سرعت قبلی را تكرار كند. موریس و گوسینی در این سری داستان ها، شخصیت های زیادی را به تصویر می كشند كه بعضی از این شخصیتها در ادامه، اهمیت و محبوبیتی هم اندازه لوك به دست می آورند. از آن جمله می توان به برادران دالتون و ران تان پلن - و یا همان بوشفك - اشاره كرد.
علاوه بر كتاب های كمیك، مجموعه های تلویزیونی و سینمایی متعددی بر مبنای شخصیت لوك خوش شانس ساخته شده است. تا كنون سه فیلم سینمایی انیمیشن و یك سریال تلویزیونی انیمیشن با نام لوك خوش شانس ساخته شده است. این سریال انیمیشن ۲۶ قسمتی در سال ۱۹۸۳ توسط موریس و استودیو هانا - باربرا تولید شد.
در سال ۱۹۹۱ نیز ۲۶ قسمت دیگر از این مجموعه تولید شد. در سال ۲۰۰۱ كمپانی «زیلام» سری جدید ۵۲ قسمتی با نام «ماجراهای جدید لوك خوش شانس» تولید كرد. در اوایل دهه نود نیز دو فیلم سینمایی با هنرنمایی «تونسل هیل» در نقش لوك ساخته شد و در سال ۲۰۰۴ فیلم دیگری با نام «دالتون ها» با بازی «ژان دوژقدین» در نقش لوك ساخته شد. برادران دالتون (جو، جك، ویلیام و آوریل) در اكثر داستانهای لوك به عنوان دشمنان اصلی لوك خوش شانس ظاهر می شوند. این برادران كه به ترتیب از یكدیگر بلند قدتر و كودن تر هستند، به عنوان پسر عموهای دالتونهای واقعی - كه از مخوف ترین تبهكاران تاریخ آمریكا به شمار می روند - قصد گرفتن انتقام از لوك را دارند. این شخصیتها به سرعت به محبوبیتی عظیم دست پیدا كردند.
از جمله شخصیت هایی كه در همه داستانهای لوك حضور دارند، می توان به چالی جامپر - باهوش ترین اسب دنیا - و ران تان پلن - كودن ترین سگ دنیا - اشاره كرد. چالی جامپر با اعمال شگفت آوری كه انجام می دهد، همیشه كمكی بزرگ برای لوك محسوب می شود. از جمله توانایی های جالب «چالی» شطرنج بازی كردن، دویدن در خواب، زورآزمایی و مچ انداختن با لوك، آشپزی و شستن لباس است. اما در نقطه مقابل ران تان پلن و یا همان «بوشفك» حتی از سایه خود نیز احمق تر به نظر می رسد و با حماقت خود خواننده را به خنده می اندازد. محبوبیت ران تان پلن در بین خوانندگان، گوسینی و موریس را بر آن داشت تا یك سری داستان درباره خود ران تان پلن به رشته تحریر درآورند.
● درباره نویسنده:
رنه گوسینی در ۱۴ اوت ۱۹۲۶ در پاریس به دنیا آمد. در دو سالگی با پدر و ماردش به آرژانتین رفت. پس از پایان تحصیلاتش، ابتدا در آرژانتین و بعد در ایالات متحده به نقاشی روی آورد اما موفقیتی كسب نكرد. او در آمریكا با موریس آشنا شد و در بازگشت به فرانسه و بلژیك به عنوان طنزنویس به ویژه در داستانهای مصور آغاز به كار كرد.
ثمره كار او نگارش تعداد پرشماری داستان و همكاری با بسیاری از تصویرگران نامی عرصه كاریكاتور در داستانهای مصور بود. این قلم گوسینی بود كه شخصیتها وما جراهای لوك خوش شانس را به جا افتادگی و توفیق جهانی رساند.
او علاوه بر نگارش داستان های مصور، در خلق شخصیتهای ماندگاری نظیر آستریكس وواوبلیكس، نیكلاكوچولو، بوشفك و دالتونها نیز همكاری داشته است.گوسینی همچنین سردبیری مجله پیلوت و نگارش سناریوی كارتونهای سینمایی و تلویزیونی را نیز در سابقه حرفه ای خود ثبت كرده است. از جمله افتخارات وی می توان به كسب جایزه بهترین هنرمند كمیك استریپ دنیا از جشنواره آدامسون سوئد در سال ۱۹۷۴ اشاره كرد.
همچنین در سال ۲۰۰۵ نام گوسینی در تالار افتخارات ویل اسینر آمریكا ثبت شد. گفتنی است از سال ۱۹۹۶ هر سال، جایزه رنه گوسینی در جشنواره كمیك آنگولم فرانسه به طنزنویسان جوان اهدا می شود. رنه گوسینی در ۵ نوامبر ۱۹۷۷ در سن ۵۱ سالگی در اثر حمله قلبی در پاریس درگذشت اما نام خود را در آثارش جاودان ساخت.
منبع : روزنامه ابرار