یکشنبه, ۲۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 9 February, 2025
مجله ویستا
آشنایی با افغانستان
افغانستان یکی از همسایگان شرقی ایران است که سالیان متمادی است جنگهای مختلف در آن جریان دارد. مساحت افغانستان ۶۵۲ هزار و ۲۲۵ کیلومتر مربع است.
این کشور با کشورهای ایران از غرب، ترکمنستان از شمال، ازبکستان از شمال، تاجیکستان از شمال، چین از شرق، کشمیر از جنوب شرقی و پاکستان از جنوب هممرز است.
تابستانهای آن گرم و زمستانهایش سرد است. یکی از مهمترین مشخصههای جغرافیایی افغانستان کوهستانی بودن آن است. یکی از دلایلی که جنگهای افغانها اغلب طولانی است همین کوهستانی بودن افغانستان است.
افغانستان به آبهای آزاد دسترسی ندارد و به دلیل نداشتن سیستم مناسب برای بازیافت زبالهها و تصفیه، اغلب منابع آب آن آلوده است.
در طول سالهای گذشته وضعیت بیثبات سیاسی و جنگهای روی داده در آن و همچنین آلودگی آب آسیب زیادی به حیات وحش زده است. پلنگ، سمور، غزالهای وحشی و قوچ از جمله حیواناتی هستند که در این کشور در معرض انقراض قرار دارند.
بر اساس آمارهای سال ۲۰۰۷ میلادی ۳۱ میلیون و ۸۸۹ هزار و ۹۲۳ نفر در این کشور زندگی میکنند که میانگین سنی آنها ۱۷.۶ سال است. امید به زندگی در این کشور ۴۳.۷۷ سال است. بزرگترین مشکل در این کشور از نظر بهداشتی بیماریهایی است که از طریق آب و غذای آلوده منتقل میشوند مانند اسهال باکتریایی و هپاتیت.
۴۲ درصد مردم آن پشتو، ۲۷ درصد تاجیک، ۹ درصد هزاره، ۹ درصد ازبک هستند. ۸۰ درصد مردم آن سنی و ۱۹ درصد شیعهاند.
از تاریخ ۱۷۴۷ میلادی که پس از مرگ نادرشاه افشار احمدخان سدوزایی خود را حاکم افغانستان کرد، تا زمان استقلال افغانستان در سال ۱۹۱۹ میلادی، این کشور به زیر سلطه دو امپراطوری آن دوران، بریتانیا و روسیه در آمده بود.
در سال ۱۹۷۸ میلادی در این کشور کودتا شد و دولت کمونیست بر سر کار آمد. در سال ۱۹۹۲ یک نیروی خودجوش و چریکی به نام مجاهدین در این کشور شکل گرفت که رژیم کمونیستی ۱۵ ساله را شکست داد.
آنگونه که در دانشنامه اینترنتی ویکی پدیا آمده است، مجاهدین موفق به تشکیل دولت ملی نشدند و جای آنها را طالبان گرفت. طالبان نتوانستند بقایای مجاهدین را که بر علیه آنها مقاومت میکردند به طور کامل سرکوب کند. رژیم طالبان با حمله ائتلاف بینالمللی به رهبری امریکا از هم پاشید.
از سال ۲۰۰۱ میلادی بعد از کنفرانس بن (Bonn) در اثر توافق گروههای افغان دولت موقت به رهبری حامد کرزی روی کار آمد. حکومت در ۷ دسامبر ۲۰۰۴ میلادی به ریاست جمهوری حامد کرزی شکل گرفت و در ۱۹ دسامبر سال ۲۰۰۵ نیز انتخاب مجلس قانونگذاری آن را تکمیل کرد.
● سیاست در افغانستان
افغانستان عضو سازمان ملل متحد و اکو است.
حکومت در این کشور جمهوری اسلامی است. این کشور دو مجلس دارد: مجلس نمایندگان با ۲۴۹ عضو و مجلس سنا با ۱۰۲ عضو. سن قانونی در این کشور ۱۸ سالگی است.
نظام قضایی این کشور تلفیقی از قوانین شهروندی و دینی است. هماکنون احزاب زیادی در این کشور در حال فعالیت هستند.
● اقتصاد در افغانستان
اقتصاد افغانستان در حال نوسازی خود پس از سالها جنگ و درگیری است. با این حال پس از فروپاشی طالبان در سال ۲۰۰۱ رو به رشد نهاده است.
درآمد ناخالص داخلی این کشور در سال ۲۰۰۴ میلادی ۲۱.۵ میلیارد دلار بود که رقم چندان بالایی نیست. ۱۵ میلیون نفر در این کشور شاغل هستند و نرخ بیکاری در آن ۴۰ درصد است. نرخ تورم در این کشور در سال ۲۰۰۵ میلادی ۱۶.۳ درصد بود.
۵۳ درصد از مردم این کشور زیر خط فقر زندگی میکنند و به دلیل همین وضعیت نامناسب اقتصادی و فقر است که بخش زیادی از مردم آن به کشورهای همسایه از جمله ایران و برخی کشورهای آمریکایی و اروپایی مهاجرت کردهاند.
حدود ۸۱ درصد مردم این کشور در بخش کشاورزی،۱۱ درصد در صنعت (اغلب بافندگی) و ۹ درصد در بخش خدمات مشغول به کارند.
۲۲ درصد محصولات این کشور به هند، ۲۱ درصد به پاکستان، ۱۴.۶ درصد به آمریکا، ۶.۳ درصد به انگلیس، ۵.۵ درصد به دانمارک و ۴.۳ درصد به فنلاند صادر میشود.
واردات به افغانستان هم از کشورهای پاکستان ۳۷.۵ درصد، آمریکا ۱۱.۹ درصد، آلمان ۷.۱ و هند ۵.۱ درصد است.
بیشترین بدهی این کشور به روسیه و نیز صندوق بینالمللی پول است که به بالغ بر هشت میلیارد دلار میرسد. پس از سقوط طالبان بیش از ۶۰ کشور جهان قول کمک به این کشور را دادند که به فاصله ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۹ میلادی ۸٫۹ میلیارد دلار به این کشور کمک بلاعوض کنند.
واحد پول آن افغانی نام دارد که از سال۲۰۰۰ به بعد ارزشها به نسبت دلار رو به بهبودی دارد.
صنایع زیادی در افغانستان موجود نیست. با این حال صنعت قالیبافی، فرشهای دستی، گلیم و نمد در این کشور طور خودجوش وجود دارد. افغانستان سالانه حدود دو و نیم میلیون متر مربع فرش صادر می کند.
● مردم افغانستان
مردم افغانستان به یکی از زبانهای دری (فارسی) ۵۰ درصد، پشتو ۳۵ درصد، ازبکی، ترکمنی، پشهیی، نورستانی و بلوچی سخن میگویند. بر اساس قانون اساسی افغانستان، زبانهای دری و پشتو زبانهای رسمی دولت افغانستان است.
زبان غالب در کابل پایتخت و بیشتر شهرهای شمال، مرکز و شمال غرب افغانستان دری است. زبان غالب در شهرهای قندهار و جلال آباد و بیشتر شهرهای جنوب شرق افغانستان پشتو است. زبان غالب در شهرهای شبرغان و میمنه، ازبکی است.
۳۶ درصد از افراد بالای ۱۵ سال در این کشور میتوانند بخوانند و بنویسند. در زمان اشغال افغانستان توسط شوروی در دهه ۹۰، شالوده آموزش و پرورش افغانستان از هم پاشید.
در دورهٔ قدرت طالبان حتی دختران خانهنشین شده و اجازهٔ تحصیل از آنها گرفته شد. در این دوره، به جای درسهای علمی مانند شیمی و فیزیک در مدارس، بیشتر بر آموزشهای مذهبی تاکید میشد.
در حال حاضر ۱۳ دانشگاه و ۶ مرکز تربیت معلم در سراسر افغانستان وجود دارد. ۱۰ درصد بودجه سالانه افغانستان به امور آموزشی اختصاص دارد، که از این میان هفت درصد آن مربوط به وزارت معارف (آموزش وپرورش) است، یک درصد مربوط به نهادهای تحقیقاتی و یک درصد مربوط به آموزش عالی است.
● ارتباطات در افغانستان
افغانستان هماینک دارای یک سازمان رسانهای ملی به نام «رادیو تلویزیون ملی افغانستان» (RTA) است که یک کانال تلویزیونی و یک کانال رادیویی دارد.
علاوه بر RTA نزدیک به ۱۰۰ شبکه رادیویی و حدود ۱۰ شبکه تلویزیون خصوصی در این کشور وجود دارد.
رشد و توسعه نظام ارتباطی افغانستان به دلیل کوهستانی بودن این کشور بسیار کند صورت میگیرد که مستلزم توسعه کیفی در زمینه ماهوارهاست.
در افغانستان بیش از ۵۰ هزار نفر صاحب تلفن هستند و جالب تر آن که ۱۲ برابر آن در این کشور صاحب تلفن همراه هستند. در این کشور ۵۳۵ هزار کاربر اینترنت هستند.
● افغانستان در یک نگاه
پایتخت= کابل
مساحت= ۶۴۷،۵۰۰
واحد پول= افغانی
آدرس اینترنتی= af.
منبع : روزنامه همشهری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست