چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

۳۰ مارس سال ۱۱۲۰ ـ منوچهر دوم شاه شروان شد و به این مناسبت نگاهی کوتاه به شروانشاهیان


آغاز پادشاهی منوچهر دوم بر منطقه شروان را دهم نوروز ( ۳۰ مارس ) در سال ۱۱۲۰ میلادی نوشته اند. پدر او فریدون شاه در جنگ با گرجیان کشته شده بود . شروان منطقه ساحلی دریای مازندران در قفقاز بود . ساسانیان یکی از ژنرالهای ایران را به حکومت این منطقه می گماردند تا از دربند قفقاز در برابر اقوام مهاجر و نیز مهاجمان پاسداری کند . اخرین ژنرالی که به این سمت انتخاب و اعزام شد پس از شکست ساسانیان از عربان و انحلال امپراتوری ایران ، در همین جا ماند و خود را شروانشاه خواند و این عنوان در خانواده او باقی ماند . شروانشاهیان تا پایان کارشان در سال ۱۵۰۰ میلادی پیرو آیین زرتشت بودند و به قوانین و آداب عهد ساسانیان وفادار مانده بودند.
سلطان حیدر پدر شاه اسماعیل صفوی با درویشهای مسلح خود در سال ۱۴۸۷ میلادی به نام مسلمان کردن شروانیان به جنگ آنان رفت ولی در این جنگ از فرخ یسار شاه شروان شکست خورد و کشته شد .
اسماعیل یکی از سه پسرسلطان حیدر نخستین اقدام خود پس از به دست گرفتن فرماندهی مریدان مسلح خانقاه صفویان را خونخواهی پدر قرار داد و در سال ۱۵۰۰ میلادی به جنگ شروانشاه شتافت و در زد و خوردی که میان او و فرخ یسار در ناحیه گلستان روی داد فرخ یسار کشته شد و مرگ او نقطه پایانی بر حکومت ۹۰۰ ساله شروانشاهیان گذارد که از بقایای ساسانیان بودند. اسماعیل صفوی نزدیک به دو سال پس از این پیروزی خود را شاه ایران اعلام کرد.
منبع : تاریخ ایران و جهان در این روز