سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا
اگـزمـای دست
خشکی و التهاب پوست که به آن اگزما، درماتیت یا سودا میگویند و میتواند دلایل زیادی داشته باشد، ولی آنچه را که میتوان به آن نسبت داد، دو مورد است: آسیب به دلیل تماس با مواد خارجی و استعداد سرشتی. اگزمای دست بسیار شایع است که در اول بهصورت زبری و خشکی دستها شروع و به ضایعات قرمز رنگ و ملتهب و پوسته پوسته شدن که همراه با خارش است، میانجامد.
عوامل زیادی است که میتوانند به پوست دست آسیب برسانند. تماس مکرر با آب و هوای خشک، صابونها، مواد پاک کننده، پودرهای رختشوئی، حلالها، مواد شیمیائی، دستکشهای لاستیکی و حتی مواد به کار رفته در کرمها و فرآوردههای آرایشی-بهداشتی میتوانند اگزمای دست ایجاد کنند. وقتی پوست قرمز و خشک میشود، حتی مواد بیضرری مانند آب هم میتواند موجب تحریک بیشتر پوست و بدتر شدن ضایعه شود. مشاوره با پزشک متخصص و پیدا کردن ماده تحریک زا بسیار مهم است. کمتر کردن تماس با ماده محرک باعث کمتر شدن مشکل پوست شما میشود. زمینه پیدایش واکنشهای حساسیت پوستی، معمولاْ از پدر و مادر به ارث میرسد. احتمالاً افرادی که استعداد ژنتیکی به این واکنشها را دارند در خانواده و یا فامیلشان سابقه حساسیت فصلی (تب یونجه)، آسم، قند خون و یا بیماریهای غده تیروئید وجود دارد. این افراد حتی ممکن است به بعضی مواد غذائی هم حساسیت نشان دهند.
افراد مستعد در تماس با موادی که افراد غیر مستعد به آن حساسیت نشان نمی دهند؛ دچار حساسیت می شوند.
▪ تشخیص اگزمای دست ـ تشخیص را خود بیمار میدهد ولی پزشک موظف به پیدا کردن علل حساسیت است. پزشک از شما سئوالاتی میکند که در پیدا کردن کمککننده است و برای پیدا کردن علت اینکه این نوع حساسیت به دلیل تماس با مواد است و یا استعداد ژنتیکی نیز وجود دارد، مجبور به انجام بعضی تستها و نمونه برداری نیز میشود.
▪ درمان ـ بسته به درجه حساسیت و ضایعات پوستی مجموعهای از روشها به کار میرود. گاهی با تجویز کرمهای چربکننده و گاهی با تجویز آنتی بیوتیکی به طور ساده میتوان اگزمای دست را با یک کرم چرب کننده تا مصرف کرمهای کورتون دار و آنتی بیوتیک و داروهای ضد حساسیت خوراکی درمان کرد. استعداد ژنتیکی نیز میتواند در تجویز داروهای درمانی نقش داشته باشد.
▪ پیشگیری ـ برای جلوگیری از آسیب رسیدن به پوست دست، کارهای زیادی میتوان انجام داد:
ـ با پوشیدن دستکش میتوان دستها را در برابر صابونها، پاک کنندهها و سایر مواد شیمیائی مراقبت کرد. بهتر است زیر دستکش لاستیکی از دستکش نخی استفاده شود. چون لاستیک نیز میتواند حساسیت زا باشد.
داخل دستکش کاملاْ خشک باشد. از دستکشهای سوراخ شده استفاده نکنید.
ـ در مواقع تا کردن لباس، پاک کردن سبزی، گرفتن آب لیمو و تهیه رب گوجه فرنگی از دستکش نخی استفاده کنید.
ـ دستها را با آب ولرم بشوئید (آب گرم و سرد به دست شما آسیب میرساند) و در صورت لزوم از صابونهای حاوی گلیسیرین استفاده کنید.
از دست زدن به صابونهای مایع شدیداْ خودداری کنید. بعد از شستشوی دست از کرمهای مرطوب کننده و چرب کننده استفاده کنید.
ـ هیچ موقع نباید دست شما خشک باشد و در صورت لزوم به صورت متناوب از کرمهای مرطوب کننده در طول روز استفاده کنید.
ـ درمان را کامل و در صورت لزوم با پزشک خود مشاوره کنید. در صورتی که دوباره با مواد قبلی تماس داشته باشید و یا نکات پیشگیری را رعایت نکنید، اگزمای دست شما عود خواهد کرد و دوباره نیاز به درمان خواهد داشت.
منبع : روزنامه اطلاعات
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست