چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

بن‌بست سیاسی در تفلیس


بن‌بست سیاسی در تفلیس
پس از گذشت بیش از دو ماه از آغاز اعتراضات در تفلیس، مخالفین ساکاش‌ویلی همچنان بر خواسته‌های خود که همانا استعفاء او و برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی است اصرار دارند و چشم‌انداز هرگونه مذاکره با وی را بی‌نتیجه می‌دانند. هرچند سفر فرستادة وزارت خارجة امریکا به تفلیس در بین برخی گروه‌های مخالف امیدهایی را مبنی بر وساطت او برای تلطیف مواضع ساکاش‌ویلی برانگیخت، اما همان‌طور که برخی از رهبران مخالفین نیز تأکید می‌کردند و از نتایج این سفر نیز بر می‌آید، نمی‌توان به خروج از بن‌بست سیاسی فعلی گرجستان به سهولت آنچه برخی تحلیل‌گران پیش‌بینی می‌کردند امیدوار بود.
سفر فیلیپ گوردون، معاون وزیر خارجة امریکا به گرجستان برای و مذاکرة او با مقامات این کشور از جمله ساکاش‌ویلی از یک سو و رهبران مخالفین از سوی دیگر امیدهایی را برای طیف‌های مخالف ساکاش‌ویلی ایجاد کرد که وساطت امریکا بتواند به تغییر وضعیت موجود و مجاب کردن رئیس‌جمهور به پذیرش شروط مخالفین کمک کند. مخالفین که پس از دو ماه از اعتراضات خیابانی کاری از پیش نبرده و در عمل نتوانسته‌اند هیچ چالشی بر موقعیت ساکاش‌ویلی ایجاد کنند، هم‌اکنون از اوباما توقع دارند که با پایبندی به تأکید پیشین خود مبنی بر ضرورت کاربست اقدامات بیشتر از سوی ساکاش‌ویلی در زمینة توسعة دموکراسی، فشارهای بیشتری را بر وی برای تسامح در برابر مخالفین وارد آورد.
این در حالی است که به تأکید بسیاری از تحلیل‌گران اقدام ناتو و در رأس آن امریکا به برگزاری مانور نظامی در گرجستان را نه تنها واجد پیامی در بعد خارجی و به روسیه، بلکه در بُعد داخلی و به مردم این کشور نیز حاوی پیامی می‌دانند که چیزی جز حمایت از ساکاش‌ویلی و دولت او نبود. برخی کارشناسان نیز اشاره کرده بودند که از آنجا که هرگونه چالش به دولت ساکاش‌ویلی به معنی شکست پروژة انقلاب‌های رنگی خواهد بود، لذا بازندة اصلی براندازی احتمالی دولت ساکاش‌ویلی، جز محرکان اصلی این انقلاب‌ها یعنی امریکا و کشورهای غربی نخواهند بود. آنها با همین استدلال تأکید می‌کنند که عدم فشارهای امریکا و کشورها غربی به ساکاش‌ویلی برای انعطاف در برابر مخالفین با التفات به همین مسئله صورت گرفته و به معنی حمایت تلویحی آنها از وی در برابر مخالفین است.
با همین ملاحظه، برخی رهبران مخالف احتمال اینکه فرستاده و فرستادگان جدید امریکا به گرجستان بتوانند تحرکی در وضعیت موجود و تغییر آن ایجاد کنند را از پیش اندک می‌دانستند. به همین اعتبار،‌ آنها بر این نکته نیز تأکید دارند که موافقت ساکاش‌ویلی با ملاقات با گاچی‌چیلادزه یک روز پیش از سفر گوردون به تفلیس، در واقع اقدامی نمایشی و برای نشان دادن مشی دموکراتیک بوده و هیچ نیت مثبت و سازنده‌ای در این دیدار وجود نداشته است.
شایان ذکر است که به تأکید شخص لوان کاچی‌چیلادزه نیز ملاقات وی با ساکاش‌ویلی هیچ نتیجة مشخصی در بر نداشته و حتی صحبت کردن جدی نیز در مورد آن فاقد ارزش است. به بیان او تنها نتیجه این مذاکرات موافقت ساکاش‌ویلی با آزادی مشروط شماری از هواداران مخالفین بود که مدتی پیش در جریان اعتراضات خیابانی دستگیر شده بودند که به اظهار ساکاش‌ویلی پس از انجام بررسی‌ها صورت خواهد گرفت و لذا هیچ تضمینی به آزادی نهایی بازداشت‌شدگان نیست. به اظهار گاچی‌چیلادزه از جمله دیگر موضوعات که وی با ساکاش‌ویلی مطرح کرد ضرورت حلی مسئلة دو شبکة تلوزیونی از جمله بازگردان مالکیت شبکة تلوزیونی «ای‌مِدی» و اعطاء مجوز فعالیت به شبکة تلوزیونی کابلی «مااِسترا» بود که ساکاش‌ویلی در این خصوص نیز هیچ پاسخ مشخصی نداد.
به اظهار کاچی‌چیلادزه،‌ ساکاش‌ویلی در این دیدار با تأکید بر بن‌بست سیاسی در کشور، مجدداً موضوع تهدیدها و دخالت‌های روسیه در امور داخلی گرجستان تأکید کرد. با این ملاحظه، به باور گاچی‌چیلادزه امکان اینکه انتخابات محلی از جمله انتخابات شهرداری‌ها و پیروزی احتمالی مخالفین در این انتخابات بتواند مخالفین را راضی و کشور را از این وضعیت خارج کند را منتفی است و ساکاش‌ویلی باید به خواست مخالفین مبنی بر استعفاء و برگزاری انتخابات زودهنگام ریاست‌جمهوری تن دهد. هرچند طرفین اعلام کرده‌اند که این دیدار آخرین دیدار ساکاش‌ویلی با مخالفین نخواهد بود، اما رهبران مخالف از جمله گاچی‌چیلادزه با اشاره به تجربه دیدارهای قبل و عدم انعطاف ساکاش‌ویلی هیچ امیدی به سازنده و نتیجه‌مند بودن این دیدارها ندارند. لذا، به تأکید او مخالفین هیچ چاره‌ای جز استمرار اقدامات اعتراضی خود برای دستیابی به نتایج دلخواه خود نخواهند داشت.
شایان ذکر است که پیش از این دیدار برخی گروه‌های مخالف با تأکید بر بی‌نتیجه‌ بودن مذاکره با ساکاش‌ویلی و اصرار بر خواست خود مبنی بر استعفاء او، به این مهم اشاره کرده بودند که گاچی‌چیلادزه در مذاکره با رئیس‌جمهور نمایندة تمام گروه‌های مخالف نخواهد بود. از سوی دیگر آنها با تأکید بر اینکه به باور آنها ساکاش‌ویلی واجد هیچ‌گونه مشروعیتی نیست و تنها خواسته آنها استعفاء وی است، اساس مذاکره با وی را مورد تردید قرار می‌دهند.
شایان ذکر است که گوردون در مصاحبه با خبرنگاران در ایروان در پاسخ به سئوالات در مورد مواضع و ارزیابی امریکا از تحولات در گرجستان، بیشتر بر سیاست خارجی این کشور از جمله به این که واشنگتن معتقد به حفظ تمامیت ارضی، کمک به فرآگرد دولت‌سازی، استمرار کمک‌های نظامی به تفلیس، استنباط امریکا از گرجستان به عنوان شریک راهبری خود در منطقه است بسنده کرده و تنها به طور ضمنی به ضرورت توسعة روندهای دموکراتیک در این کشور اشاره کرد. مخالفین با اسناد به این اظهارنظرها و با تأکید بر این که این رویکرد چیزی جز حمایت از ساکاش‌ویلی با متبادر نمی‌کند، امید بستن به امریکا برای ایجاد تغییر در بن‌بست سیاسی گرجستان را واهی می‌دانند.
منبع: سایت - ایراس
منبع : باشگاه اندیشه