جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
مجله ویستا
تغییر موضع آمریکا
همزمان با موافقت آمریکا برای ورود ایران به «پیش مذاکرات» با شرایط تعلیق در برابر تعلیق (که در آن ایران سطح سانتریفوژها را در تعداد۳۰۰۰ نگاه داشته و از توسعه آن خودداری می کند) مکان و زمان دور تازه ای از مذاکرات تهران و اروپا اعلام شد که براساس آن سولانا و جلیلی قرار است ۲۹ تیرماه در ژنو سوئیس با یکدیگر دیدار و گفت وگو کنند. بر این اساس مقامات آمریکایی می گویند «پیش مذاکرات» معروف که در طول آن ایران فقط باید افزودن به قابلیت غنی سازی را متوقف کند، می پذیرند.» گروه ۱+۵ در تاریخ ۲۵ خرداد ماه بسته پیشنهادی را توسط خاویر سولانا مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و مدیران سیاسی کشورهای عضو گروه ۱+۵ به غیر از آمریکا به مقامات رسمی ایران ارائه کردند.
همانطور که در مقدمه بسته پیشنهادی به صراحت عنوان شده مذاکره با گروه ۱+۵ زمانی آغاز می شود که تهران مشوق ها را در ازای تعلیق غنی سازی اورانیوم بپذیرد. این در حالی است که با توجه به تاکید تهران بر ادامه غنی سازی اورانیوم و برخورداری از این حق که تعلیق را در این شرایط به نوعی عقب نشینی وشکست در مواضع پیشین خود قلمداد می کند از قبل پیش بینی می شد که این بسته هم به سرنوشت دیگر پیشنهادات غرب دچار شود. با این حال پس از بازگشت سولانا از ایران برخی رسانه های غربی از ارائه پیشنهاد دیگری جدا از آنچه در بسته پیشنهادی گروه ۱+۵ ذکر شده در مذاکرات حضوری میان مقامات ایرانی با مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا خبر دادند. خبرگزاری رویترز به نقل از دیپلمات ها از لندن گزارش داد که قدرت های بزرگ مذاکرات مقدماتی درباره برنامه هسته ای را به ایران پیشنهاد کردند مشروط بر آنکه به مدت شش هفته غنی سازی اورانیوم را در سطح فعلی و در ازای توقف حرکت به سوی تحریم های سخت تر محدود کند.
براساس این گزارش خاویر سولانا این پیشنهاد را در طول مذاکرات تهران مطرح کرده است. دیپلمات ها گفتند که طبق پیشنهاد «تعلیق در ازای تعلیق» ایران غنی سازی را با افزایش دستگاه های سانتریفوژ در یک دوره شش هفته ای گسترش نمی دهد و در طول این دوره قدرت های بزرگ هم حرکت به سوی سخت تر کردن تحریم هایی را که در حال حاضر اجرا می شوند، متوقف می کنند.پیش از این تابناک گزارش داده بود که در پاسخ نامه متکی به همتایان خود در ۱+۵ با ارائه تعریفی از غنی سازی آمده است که سانتریفوژها به کار خود ادامه می دهند اما گازF۶ U به آنها تزریق نمی شود. این دوره موقت، انجام «پیش مذاکرات» را ممکن می سازد تا در خصوص پارامترهایی برای مذاکرات رسمی برای به اجرا درآوردن مشوق ها توافق شود و در این زمان ایران باید به طور کامل غنی سازی را تعلیق کند .
ارائه این پیشنهاد از سوی سولانا توسط سخنگوی وزارت امورخارجه ایران هم تایید شد. پیشنهاد دوره معروف به «پیش مذاکرات» در روزهای اخیر در خبرها و به نقل از منابع دیپلماتیک نقل شده بود اما اظهارات شان مک کورمک سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا مشخص ترین سخنانی بود که درباره این موضوع مطرح شد. مک کورمک سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در گفت وگو با خبرنگاران تایید کرد که پیشنهاد این کشورها همچنین شامل پیشنهاد برگزاری دوره مذاکراتی مقدماتی است که شش هفته به طول می انجامد و در طول آن ایران از افزودن سانتریفوژهای بیشتر خودداری می کند در حالی که سانتریفوژهای موجود به فعالیت شان ادامه می دهند. در طول این دوره ایران گفت وگوی هسته ای را با اعضای ۱ + ۵ از جمله آمریکا در خصوص بسته مشوق ها آغاز می کند. مک کورمک در سخنانش از پیشنهاد مذاکرات مقدماتی که برخی منتقدان آن را خیلی سخاوتمندانه خوانده اند دفاع کرد و گفت: «اینکه برای انجام مذاکرات کامل با آمریکا بر سر میز و در سطح وزیر امور خارجه، آنها باید تعلیق کنند، تعلیق در ازای تعلیق همچنان پا برجاست. ما فکر می کنیم که این پیشنهادی منطقی است و ایرانی ها باید آن را بپذیرند.» همزمان با اعلام رویکرد تازه آمریکا در قبال ایران زمان و مکان دور تازه ای از مذاکرات تهران و اروپا اعلام شد.
به گزارش دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی ایران، سعید جلیلی دبیر شورای عالی امنیت ملی و خاویر سولانا مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ۲۹ تیر مذاکرات خود درباره بسته های پیشنهادی ایران و گروه ۱+۵ را آغاز خواهند کرد. احمد خادم المله سخنگوی دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی اعلام کرد: سفر جلیلی به ژنو در پی استقبال گروه ۱+۵ از ادامه مذاکرات ایران با سولانا برای گفت وگو درباره مشترکات دو بسته پیشنهادی و به دعوت سولانا مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا انجام می شود.این در حالی است که گفته می شود بی تردید پیشنهاد متفاوت گروه ۱+۵ برای برگزاری «پیش مذاکرات» عامل مهمی در بازگشت ایران به میز مذاکرات بوده است. انتظار می رود ایران پاسخ به پیشنهاد مشوق ها را به زودی و احتمالاً در نشستی میان سولانا و جلیلی، مذاکره کننده ارشد هسته ای ایران ارائه دهد. در همین حال روسیه ابراز امیدواری کرد مذاکرات با ایران بر سر بسته پیشنهادی به زودی آغاز شود.معاون وزیر امور خارجه روسیه گفت مسکو نسبت به آغاز هر چه سریع تر مذاکرات با ایران در خصوص بسته مشوق های گروه ۱+۵ امیدوار است.
سرگئی کیسلیاک با بیان این مطلب به خبرنگاران گفت: «اگر همکاران ایرانی ما به طور جدی امکاناتی که این پیشنهادات برای آنها مهیا می سازد را بررسی کنند، عرصه وسیعی برای همکاری های جدی و سازنده به وجود می آید چرا که ما برای اینکه این پیشنهادات فرموله بندی شود کارهای بسیاری انجام دادیم.» کیسلیاک گفت: «این پیشنهادات در بر گیرنده ایده توسعه وسیع انرژی اتمی در ایران با کمک و همکاری کشورهای گروه ۱+۵ از جمله روسیه و آمریکاست.» - روسیه مانع اعمال تحریم تازه علیه ایران به نظر می رسد پس از دیدار و گفت وگوی جورج بوش رئیس جمهوری آمریکا با دیمیتری مدودوف رئیس جمهوری روسیه در حاشیه اجلاس G۸ در ژاپن درباره ایران و برنامه هسته ای اش توافقاتی صورت گرفته که براساس آن مسکو و واشنگتن سعی بر آن دارند برنامه ای مشترک را در قبال تهران پیش بگیرند.
در همین حال معاون وزیر امور خارجه آمریکا با اعلام اینکه دولت آمریکا با بررسی لایحه ای جدید در سنای آمریکا که براساس آن تحریم هایی علیه ایران در نظر گرفته شده، مخالف است گفت: «دولت جورج بوش با بررسی لایحه ای جدید در سنای آمریکا که براساس آن تحریم هایی علیه ایران در نظر گرفته شده مخالف است زیرا اتخاذ این قانون به همکاری های صلح آمیز هسته ای میان روسیه و آمریکا معروف به «توافقنامه ۱۲۳» ضربه خواهد زد.» ویلیام برنز معاون وزیر امور خارجه آمریکا در امور سیاسی در جلسه استماع سنا خاطر نشان کرد: «ما از این نگرانیم که اتخاذ این قانون امکان همکاری با روس ها در زمینه هسته ای را به خاطر همکاری آنها با ایران تخریب کرده و در حیطه گسترده تری دست ما را در جلوگیری از اشاعه تسلیحات هسته ای خواهد بست.» مولفان این لایحه به عنوان شرط اصرار دارند که روسیه همه همکاری های خود را در زمینه هسته ای با ایران متوقف کند و همچنین از صدور تسلیحات متعارف به ایران امتناع ورزد.
با این حال ویلیام برنز تاکید کرد روسیه نقشی «فوق العاده مهم» را در تلاش های جامعه جهانی برای حل مشکل هسته ای ایران ایفا می کند. معاون وزیر امور خارجه آمریکا در امور سیاسی چهارشنبه گذشته ضمن سخنرانی در کنگره این کشور اظهار کرد: «روسیه نقشی بسیار مهم در دیپلماسی بین المللی در رابطه با برنامه هسته ای ایران ایفا می کند. من هیچ وضعیتی را نمی بینم که در آن بتوانیم مشکل ایران را بدون کارکردن با روس ها حل کنیم. آنها باید نقش فوق العاده مهم خود را ایفا کنند.» بنا به گزارش خبرگزاری نووستی، وی گفت دولت جورج بوش رئیس جمهور آمریکا مانند سابق حل دیپلماتیک مشکل ایران را خواستار است و افزود: «ما در دولت به دیپلماسی در رابطه با مساله هسته ای ایران کاملاً پایبند هستیم و استفاده از نیروهای نظامی را به عنوان گزینه ای می دانیم که روی میز وجود دارد اما از آن فقط به عنوان آخرین ابزار استفاده می کنیم.» معاون وزیر امور خارجه آمریکا گفت: «ما فکر نمی کنیم در رابطه با مشکل هسته ای ایران تمامی امکانات دیپلماتیک انجام شده باشد و ما کاملاً پایبند به استفاده از تمامی این ابزارهای دیپلماتیک هستیم.» برنز تاکید کرد: «این پیشنهاد روسیه ضرورت غنی سازی مستقلانه اورانیوم را از بین می برد.»
منبع : صدای مردم
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست