دوشنبه, ۲۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 10 February, 2025
مجله ویستا
آرایش سیاسی کشور در سال ۸۵
![آرایش سیاسی کشور در سال ۸۵](/mag/i/2/7acrr.jpg)
این در حالی است كه محافظهكاران هم میگویند با فتح كرسیهای قدرت، اشتباه اصلاحطلبان را مرتكب نشده و ضمن حفظ وفاق و همدلی، ارتباط و فعالیتشان را روز به روز بیشتر و گسترده نیز خواهند كرد.
در این حال روز گذشته گرچه دبیركل جبهه اصولگرایان اصلاحطلب پیشبینی كرد سال ۸۵ به نفع اصولگرایان خواهد بود اما اصلاحطلبان نیز با تحلیل وضعیت سیاسی و بیان اختلافات محافظهكاران اظهار داشتند: مبهم بودن وضعیت محافظهكاران به نحوی است كه رفتهرفته واگرایی آنان را رقم خواهد زد.
در همین رابطه یك عضو شواری مركزی جبهه مشاركت ایران اسلامی اظهار داشت: اكنون بهترین زمانی است كه اصلاحطلبان میتوانند به اصلاح ساختار تشكیلاتی و تدوین برنامه حكومتداری و تربیت نیروی انسانی حزبی خود بپردازند تا در زمان به دست گرفتن قدرت از این نیروها حداكثر استفاده را داشته باشند.
محمدعلی سعدایی در گفتوگو با این افزود: اگر احزاب به معنای واقعی خود شكل گرفته باشند و بخواهند خود را گسترش دهند، شرایط فعلی بخصوص برای احزاب اصلاحطلب فرصت مناسبی است تا بسیاری از نیروهایی كه در درون حكومت بودند و به دلیل ملاحظات شغلی امكان فعالیت گسترده برای آنها وجود نداشت، به صورت فعال به كار حزبی و تشكیلاتی خود بپردازند.
وی در پاسخ به انتقاداتی كه سكوت اصلاحطلبان را ناشی از ضعف آنها در سیاستورزی بخصوص زمانی كه بیرون از قدرت هستند، میدانند، تاكید كرد: هر نوع سكوتی را نمیتوان به معنای انفعال احزاب تلقی كرد؛ زیرا شاید با توجه به شرایط جدیدی كه با روی كار آمدن دولت جدید به وجود آمده، برخی این برنامه را داشته باشند كه با فرصت كافی برای ارایه یك برنامه یك ساله به دولت جدید، امكان نقد عملكرد هم فراهم شود. هرچند كه سكوت برخی ممكن است به دلیل عدم امكان فعالیت و یا عدم تمایل به انجام كار حزبی باشد، اما اكثر اصلاحطلبان میخواهند آمادگی لازم را برای حضور در عرصه قدرت در آینده تدارك بینند و به گونهیی حركت كنند كه در آینده بتوانند فعالیت خود را انجام دهند.
از سوی دیگر یك عضو شورای مركزی حزب اعتماد ملی گفت: اصلاح طلبان در سال ۸۵ با توجه به تجربه تلخ دو انتخابات مجلس هفتم و ریاست جمهوری به یك اجماع و وفاق بر اساس مطالبات حداقلی میرسند تا بتوانند در دو انتخابات سال ۸۵ به موفقیت دست یابند.
ابراهیم امینی افزود: وضعیت گروههای اصولگرا نیز در سال جدید تا حدودی مبهم و غیرقابل پیشبینی است، چراكه اصولگرایان هماكنون از اوضاع و احوالی كه جریان حاكم بهوجود آورده راضی نیستند. البته معمولا همواره جریان حاكم به دلیل اختلافات بویژه در حوزه تقسیم قدرت نمیتوانند به ائتلاف برسند و طبق روال همیشه، این جریان حاشیه است كه برای رسیدن به اجماع و وفاق تلاش میكند.
وی معتقد است: جریانهای اصولگرا ائتلاف نمیكنند مگر اینكه افرادی را داشته باشند كه به صورت آمرانه از آنها بخواهند كه به اجماع برسند، كه البته این قضیه هم در عمل بعید به نظر میرسد.
وی درباره مهمترین پروژه سیاسی و استراتژی حزب اعتماد ملی در سال ۸۵، حضور در انتخابات شوراهای شهر و مجلس خبرگان را مهمترین برنامه این حزب نوپا عنوان كرد و گفت: تلاش و سمت و سوی ما در این راستاست كه با دستیابی به یك اجماع، وفاق و همدلی بین اصلاحطلبان به نحوی حركت كنیم كه آن حركت توام با موفقیت باشد.
همچنین رییس دورهیی شورای هماهنگی جبهه اصلاحات گفت: همگرایی اصلاحطلبان بیش از اصولگرایان است.
حسن خلیلآبادی در این باره اظهار داشت: در جریان اصولگرا چون مدیریت متمركزتری حاكم است، واگراییهای موجود خیلی بروز بیرونی ندارد، اما در اصلاحطلبان از آنجا كه همگرایی بیشتر مبانی عقلانی و منافع جبهه را در نظر میگیرند، به نظر میرسد واگرایی وجود دارد.
وی ادامه داد: معتقدیم همین الان هم در اصولگرایان واگرایی بیشتر است، اما عواملی در این جریان حضور دارند كه مراقب هستند واگراییشان بروز بیرونی نداشته باشد، البته اصولگرایان چون امروز كل حاكمیت در اختیارشان است شاید برخی عیوب مثل واگراییشان خیلی به چشم نیاید.
خلیل آبادی با بیان اینكه این واگراییها اثرات خود را خواهد گذاشت ادامه داد: در جبهه اصلاحطلبان باید تلاش كنیم كه این همگرایی نسبی كه هم اكنون وجود دارد به یك سطح قابل توجهی برسد، چراكه مردم توقعشان از ما همگرایی بیشتر است.
وی ابراز امیدواری كرد كه در سال آینده این همگرایی كه یك نیاز اساسی برای جبهه اصلاح طلبان است افزایش یابد.
از سوی دیگر دبیر كل جبهه اصولگرایان اصلاحطلب ایران اسلامی آرایش سیاسی سال ۸۵ را به نفع اصولگرایان پیشبینی كرد و گفت: از آنجا كه روز به روز شاهدیم كه بین جناح اصلاحطلب دعوا و جدایی افزایش مییابد، قطعا در سال جدید بر موفقیت اصولگرایان افزوده میشود.
سید علی سیدی ركنی، رسیدن به اتحاد و وحدت بین اصولگرایان را در سال ۸۵ یك نیاز و ضرورت عنوان كرد و گفت: اصولگرایان و البته اصلاحطلبان در سال جدید اگر بخواهند بقای سیاسی خود را حفظ كنند باید ارتباطشان را با همفكران و همسویان خود قویتر و وحدت و همدلیشان را بیش از پیش كنند.
وی، عدم اتحاد و وفاق را عامل ضربهپذیری دو جناح سیاسی عمده كشور خواند و در عین حال به همفكرانش در جناح اصولگرا توصیه كرد با توجه به وضعیت سیاسی كشور و دو انتخابات پیش رو یعنی انتخابات شورای شهر و مجلس خبرگان هرچه بیشتر وحدت و اتحادشان را حفظ كنند و به جای اینكه متفرق شوند، به دنبال راههای نزدیكی با هم باشند.
در همین حال، یك عضو سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی با بیان اینكه در سال ۸۵ آرایش نیروهای سیاسی تغییری نخواهد كرد، انتخابات خبرگان را با اعتقاد به اینكه به اصلاحطلبان مجالی برای حضور نمیدهند، در تحولات تقریبا بیتاثیر و انتخابات شوراها را تاثیرگذارتر دانست.
محمد كیانوشراد پیشبینی از آرایش نیروهای سیاسی در آینده كشور را نیازمند شناخت بیشتر از وضعیت فعلی و اقدامات جریان حاكم دانست و افزود: در میان نیروهای محافظهكار و سنتی احتمال بروز نوعی رقابت وجود دارد؛ گرچه نمیتوان آن را با قاطعیت مورد تاكید قرار داد و اگر قرار باشد تغییری در آرایش سیاسی نیروها اتفاق بیفتد، این تغییر مربوط به سال آینده نخواهد بود.
وی در عینحال گفت: گرچه بنا به دلایل مختلف از جمله باورهای هر یك از جریانات محافظهكار و اهدافی كه دنبال میكنند، ممكن است شكافهایی در بین این جریان ایجاد شود، اما به نظر میآید كه ساختار كلی و كنترل جریان محافظهكار در ایران به نحوی است كه تا سال آینده كمتر شاهد تغییرات چشمگیر در آن خواهیم بود.
وی معتقد است: اختلافات در درون جریان محافظهكار بسیار زودتر از اختلافاتی كه در جریان اصلاحطلب به وجود آمد خود را نشان داده است، اما معنای بروز این اختلافات تغییر در آرایش سیاسی كلی نیست.
وی در مجموع بنا به این دلایل پیشبینی كرد كه در سال ۸۵ اتفاق جدی در آرایش نیروهای سیاسی رخ ندهد و گفت: اگر اصلاحطلبان بتوانند حتی به لحاظ تاكتیكی در انتخابات شوراهای شهر تهران به صورت یكپارچه و متمركز عمل كنند و بتوانند رای قابل قبولی را كسب كنند، چنین شرایطی میتواند در تحولات بعدی بسیار تاثیرگذار باشد؛ زیرا در شهرستانهای دیگر رقابتها به صورت صد در صد جناحی و سیاسی نیست و انتخابات شورای شهر میتواند بسیاری از شوراهای شهرستانهای دیگر را برای تحولات دیگر بر مدار خود همراه داشته باشد.
همچنین، قائممقام دبیركل حزب اعتماد ملی معتقد است در اینكه انتخابات سال ۸۵ شوراها میتواند عرصه رقابت و نمایش قدرت اصلاحطلبان باشد، بحثی نیست.
رسول منتجبنیا با بیان این مطلب درباره این گزینه كه در سال ۸۵ رقابت بین اصولگرایان تشدید میشود، ابراز عقیده كرد: در اینكه بطور طبیعی در اینكه جمعیتی كه بدون تعریف روشن و مشخص از اهداف و عقایدشان تنها با استفاده از فضای موجود، زمانی روی كار بیایند و قدرت را در اختیار بگیرند و پس از گذشت مدتی بینشان اختلاف نظرها بروز كند، شكی نیست.
این فعال سیاسی در ادامه درباره احتمال همگرایی اصلاحطلبان در سال ۸۵ اظهار داشت: اصلاحطلبان برای اینكه بتوانند در این شرایط به یك انسجام و همگرایی برسند باید یك تعریف خاص، جامع و كامل از اصلاحطلبی ارایه دهند تا همه اصلاحطلبان واقعی بتوانند حول این تعریف گرد هم آیند.
این عضو شورای مركزی حزب اعتماد ملی درباره این اظهار نظر كه عرصه انسجام اصلاحطلبان، انتخابات شورای شهر است، ادامه داد: در اینكه انتخابات سال ۸۵ میتواند عرصه رقابت و نمایش قدرت اصلاحطلبان باشد، بحثی نیست.
منبع : روزنامه اعتماد
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست