جمعه, ۱۶ آذر, ۱۴۰۳ / 6 December, 2024
مجله ویستا


صنعت برق و اهمیت زیربنایی منابع انسانی


صنعت برق و اهمیت زیربنایی منابع انسانی
دهم اردیبهشت ماه یكروز قبل از روز جهانی كارگر، روز صنعت برق در كشور است. روزی كه بار دیگر توان، استعداد، خلاقیت، تلاش و ایثار همه مدیران عالی، پایه‌ای و میانی، كارشناسان، كارگران، مهندسان، صنعتگران و همه كاركنان صنعت برق كشور مورد توجه قرار می‌گیرد.
نیروی انسانی، امروزه از اهمیت حیاتی و زیربنایی برخوردار است. اگر در آغاز قرن بیستم و میانه این سده و حتی در دهه‌های پایانی این قرن موضوع سرمایه‌گذاری مالی در بخشهای مختلف اقتصادی و صنایع به ویژه صنعت برق بسیار مهم بود این روزها در دهه اول قرن بیست و یكم موضوع نیروی انسانی جزو مباحث بنیادی و اساسی در تمامی صنایع و اقتصاد كشورها از جمله صنعت برق است.
در سالهای اخیر كاركنان توانمند و متعهد صنعت برق كشور به عنوان محور توسعه تحت آرمانی به عنوان آرمان صنعت برق در بعد نیروی انسانی فعال بوده‌اند. یكی از ویژگی‌های این آرمان، تامین برق مطمئن از سوی كاركنان صنعت برق برای میلیونها مشترك بوده است به گونه‌ای كه نیروی انسانی صنعت برق باید توانایی، دانش و مهارت كافی را در استفاده از علم و فناوری مرتبط با صنعت برق داشته باشند تا با استفاده از تاسیسات و سازماندهی موجود بتوانند برق مطمئن و پایدار را برای مصرف‌كنندگان تامین كنند. نیروی انسانی صنعت برق در چارچوب این آرمان قطعاَ بهره‌وری بالایی خواهند داشت و از طریق این بهره‌وری از منابع در اختیار تا حد امكان و لزوم بهره می‌گیرند. همه این كوششها بدین منظور انجام می‌شود كه برق به عنوان یك كالای استراتژیك ارزشمند به شكل اقتصادی در اختیار مصرف‌كنندگان قرار بگیرد.
ارتقای رضایت همگانی، توسعه مشاركت عمومی و تبعیت از تفكر و مدیریت سیستمی از دیگر آرمانهای صنعت برق در بعد نیروی انسانی است. قطعاً نیروی انسانی صنعت برق با بهره‌گیری از دانش، تخصص، تجربه، كارآمدی و تحصیلات خود باید از كیفیتی برخوردار باشد كه بتواند زمینه رضایت همگانی مشتركان را فراهم كند. از سوی دیگر كاركنان صنعت برق با مجهزشدن به دیدگاه توسعه مشاركت عمومی، باید زمینه حضور تمامی شخصیت‌های حقیقی و حقوقی را برای مشاركت در تامین برق و حضور در بازار برق و توسعه سیستم‌های سازمانی مبتنی بر رقابت فراهم آورند كه این امر مستلزم بینش و نگرش اصولی و زیربنایی در این ارتباط است. تبعیت از مدیریت و تفكر سیستمی كه خاص مدیران رده‌های مختلف سازمانی در صنعت برق است بر این پایه متكی است كه با برقراری مدیریت سیستمی در تمامی ابعاد و پایه‌گذاری آن در سطوح مختلف صنعت برق كه مدیران و كارشناسان و كاركنان هستند كه همه آنها باید با تفكر سیستمی آشنا بوده و به آن مجهز باشند.
بنابراین تحولی عمیق و وسیع در جنبه‌های مختلف انسانی در بین كاركنان صنعت برق ضروری است. در چارچوب چنین نگرشی است كه از یك طرف باید نیروی انسانی با سطح تحصیلات بالا و مناسب را در صنعت برق جذب و استخدام كرد تا علاوه بر اینكه توانایی استفاده از فناوری پیشرفته و پیچیده صنعت برق را داشته باشند به طور مداوم نیز تحت آموزش قرار بگیرند تا دانش و علم آنان روز به روز متناسب با فن‌آوری‌های روز صنعت برق دنیا ارتقاء یابد.
از سوی دیگر بررسی‌ها حاكی از آن است كه نگرشها و رفتارهای فردی و گروهی كاركنان صنعت برق به گونه‌ای باید متحول شود كه كاركنان و منابع انسانی همپای تغییرات و فن‌آوری‌های روز جهان حركت كرده و پیشرفت كنند.
هم‌اكنون با اینكه در سالهای اخیر تعداد نیروی انسانی در بدنه كارشناسی صنعت برق كاهش یافته است اما نیروی انسانی به شكل كیفی در این صنعت ارتقاء یافته‌اند.
بهرصورت برگزاری روز صنعت برق و روز جهانی كارگر زمینه و فرصت مناسبی را برای توجه به منابع انسانی در این صنعت مادر و حیاتی فراهم می‌كند…
منبع : ماهنامه پیک برق