پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا
پرورش ماکادمیا (۲)
آفات و بیماریها
پوسیدگی ریشه (فیتوفترا)
این بیماری معمولا براثر صدمات و آسیبهای حاصل از برخورد ماشین آلات به درخت بوجود میآید. در این حالت معمولا محل زخمی شده آلوده میشود. درختانی كه در معرض استرسهایی مانند خشكسالی هستند نیز ممكن است به این بیماری مبتلا شوند.
حشرات خشكبار خوار
حشراتی كه از خشكبارها تغذیه میكنند لارو ۴ نوع بید هستند كه میتوانند پوسته سبز ماكادمیا را سوراخ كنند و یا از مغز این خشكبار تغذیه كنند. دشمن طبیعی بید كه نقش مهمی در كنترل آن دارد انگل Trichogrammatoidea lutea میباشد كه روی تخم بید تكثیر میشود.
سن
در جنوب آفریقا سن مهمترین آفت درخت ماكادمیا میباشد. خسارات وارده به درخت ماكادمیا بر اثر حمله مجموعهای از سنها شامل حداقل ۲۰ نوع مختلف سن میباشد كه مهمترین آنها عبارتند از: سن دو خال، سن گیاهان سبز، سن نارگیل، سن سبزكوچك، سن خالدار، سن لبه زرد و سن خالدار زرد. سن میتواند سبب از بین رفتن ۸۰ درصد محصول گردد.
برداشت
زمان برداشت در فاصله ماههای اسفند تا تیر میباشد. ماكادمیا پس از رسیدن از درخت میریزد و به صورت دستی یا ماشینی از روی زمین جمع آوری میشود. به همین دلیل زیر درخت باید همواره تمیز شود. علفهای هرز، برگ، شاخهها و دیگر مواد زاید باید از زیر درخت جمعآوری شوند. خشكبارهایی كه برای مدت طولانی زیر درخت باقی میمانند كیفیت خود را از دست میدهند و ممكن است كپك بزنند یا توسط موش و سایر جوندگان خسارت ببینند. بدین ترتیب خشكبارها باید مرتبا حداقل هر هفته یكبار برداشت شوند. در طول دورهی اصلی برداشت میتوان شاخهها را تكان داد تا میوههای رسیده بریزند اما هیچگاه نباید خشكبارهای نرسیده را از درخت چید.
جداسازی پوستهی نرم
این خشكبار دارای دو پوسته است. پوسته سبز رنگ نرم بیرونی و پوستهی سفت قهوهای رنگ كه مغز را احاطه كرده است. پوسته سبز دور خشكبار، پس از برداشت هر چه سریعتر باید كنده شود. اما پوستهی سفت قهوهای رنگ محافظی برای مغز در مقابل آفات محسوب میشود.
خشك كردن
خشكبارهای تازه برداشت شده با پوسته، محتوی ۲۵ درصد رطوبت میباشند و قبل از نگهداری در انبار باید خشك شوند. اگر خشكبارها بدون اینكه خشك شوند درون كیسه یا جعبه انبار شوند، قارچها براحتی میتوانند خشكبارها را از بین ببرند. برای خشك كردن میتوان حداقل ۳ لایه خشكبار را درون جعبههای سیمی قرار داد. در این حالت باید هوا براحتی در میان جعبهها جریان داشته باشد تا مانع از كپك زدن گردد. برای این منظور میتوان از یك فن استفاده كرد. همچنین میتوان خشكبارها را در مقابل نور خورشید خشك كرد اما باید توجه داشت كه در صورتی كه خشكبارهای تازه جمع آوری شده فورا در معرض نور خورشید قرار گیرند ممكن است پوسته سختشان بشكند. این شكاف در هنگام انبارداری باعث نفوذ آفات به درون خشكبار میشود.
انبارداری
در طول انبارداری پوستهی سفت و سالم، محافظ مناسبی برای مغز ماكادمیا در مقابل حشرات میباشد. بدین ترتیب مغزها به دلیل نداشتن این پوستهی محافظ نسبت به هجوم حشرات حساس میباشند. به همین دلیل در صورتی كه نگهداری مغزها درمدت زمانی طولانی مد نظر باشد بهتر است با پوسته نگهداری شوند. قبل از انبارداری باید خشكبارهای شكسته شده كه مستعد نفوذ آفات به درونشان هسنتد، جدا شوند. كنترل آفات تا حدودی با تمیز نگهداشتن انبار بسته بندی و محوطه انبار نگهداری به صورت كامل امكان پذیر است. به محض اینكه مغزها از پوسته جدا شدند باید درون كارتن بسته بندی شوند و سپس فورا در انباری با دمای ۴ درجه سیلسیوس نگهداری شوند. انبار خنك مانع از رشد قارچها و فساد محصول میشود.
پوست گیری
برای انجام موفقیت آمیز پوست گیری باید خشكبارها را تا حدود ۵/۱درصد رطوبت خشك كرد تا از جدا بودن مغز از پوسته مطمئن شویم. بنابراین قبل از پوست گیری باید خشكبارها را خشك كرد. خشك كردن نهایی در كانتینرهای بزرگ كه هوای داغ در آنها در چرخش است انجام میگیرد. ماكادمیا پوسته خیلی سفتی دارد اما به راحتی در میان غلتك های فولادی در چرخش ماشینی شكسته میشود. اساس كار یك خشكبارشكن قابل تغییر است. مغز خشكبارهایی كه به شیوهای صحیح خشك شدهاند با شكستن پوسته بیرون میافتد.
بسته بندی
خشكبارهای بو داده یا نمك زده در شیشههایی كه هوا درونشان نفوذ نمیكند، قوطی یا بستههای پلاستیكی، حمل و بازاریابی میشوند.
از سلسله Folliculares و از قبیله Grevillea. دارای درختان و درختچههایی همیشه سبز در ۷۵ جنس و ۱۰۰۰ گونه است كه اغلب در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری نیمكره جنوبی رشد میكنند. برگها در گیاهان این خانواده، ساده و اغلب متناوب هستند. گلها منظم یا نا منظم، اغلب پریینوس با گل آذین مخلوطی شكل متراكم یا خوشهای با براكتهای گریبانك دار میباشند. گلپوش در این خانواده تك ردیفی، ۴ قسمتی و حلقوی با یك پرچم چسبیده و لوبهایی متضاد است. مادگی شامل یك خامه بلند و ساده كه اغلب به عقب خم شده، كلاله ساده و تخمدان یك حفرهای بر روی ساقك شامل یك تا چند تخمك با تمكن كناری است. میوه یكی از انواع فولیكول، فندقه، فندقهی بالدار (سامار) و یا شفت میباشد.
منبع : مجله سنبله
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست