سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

پروسه مهاجرت پس از ۰۶ سال اشغالگری


پروسه مهاجرت پس از ۰۶ سال اشغالگری
جذب یهودیان از گوشه و کنار جهان و اسکان آن ها در فلسطین یکی از مهم ترین عوامل ادامه موجودیت رژیم صهیونیستی از سال ۱۹۴۸ بوده است. همه می دانند که این رژیم با پیشنهادات فریبنده مالی همواره سعی کرده است که یهودیان جهان را به فلسطین بکشاند و در آن اسکان دهد.
اما به دنبال انتفاضه الاقصی و شکست های مکرر رژیم صهیونیستی از جمله در جنگ تابستان ۲۰۰۶ لبنان و تبعات اقتصادی، اجتماعی و امنیتی این شکست ها بر این رژیم، میانگین مهاجرت یهودیان به فلسطین رو به کاهش نهاد و در مقابل مهاجرت معکوس یهودیان از فلسطین به سرزمین های مادری خود و یا کشورهای دیگر از جمله آمریکا و اروپای غربی افزایش یافت. در این میان، پیروزی های مقاومت در فلسطین و لبنان و به قدرت رسیدن جنبش حماس، شهرک نشینان صهیونیست را بیش تر به این باور رسانده است که نمی توانند در امنیت و آسایش در فلسطین اشغالی زندگی کنند.
با این وجود، رهبران صهیونیست در رسانه ها به خصوص رسانه های عبری مدام از مهاجرت یهودیان به فلسطین سخن می گویند، اما هیچ وقت اشاره ای به مهاجرت معکوس یهودیان از فلسطین نمی کنند و در واقع اظهارنظر در این باره در رسانه های صهیونیست ممنوع است. هر کس در رژیم صهیونیستی در این خصوص سخن می گوید، خود را تحت پیگرد قانونی قرار داده است. به این دلیل که پرداختن به مسئله «مهاجرت معکوس یهودیان» خیلی از شهرک نشینان متردد را به خصوص با توجه به اوضاع بد معیشتی و امنیتی «اسرائیل» به ترک شهرک ها وا می دارد.
۶۵درصد صهیونیست ها به مهاجرت می اندیشند در این جابه مطالبی که یوسی بیلین از نمایندگان کنست در جلسه ای سری از آن ها پرده برداشت و بخش هایی از آن به رسانه ها درز پیدا کرد، اشاره می کنیم. وی در این جلسه گفته بود که ۶۵درصد از صهیونیست ها از اندیشه مهاجرت به خارج فلسطین اشغالی حمایت می کنند و تعداد زیادی از کسانی که برای تحصیل به خارج می روند، درصدد بازگشت نیستند.
این نماینده کنست تأکید می کند که بیش تر فرزندان مسئولان و مقامات سیاسی بلندپایه رژیم صهیونیستی از بیم جانشان هم اکنون در خارج از فلسطین اشغالی زندگی می کنند. حتی خود این مقامات فرزندان خود را به ترک فلسطین اشغالی تشویق می کنند. اعضای خانواده های نخست وزیران قبلی دولت عبری از جمله بن گورین، مناخیم بگین و اسحاق رابین و بنیامین بن الیعازر وزیر جنگ سابق و متان فلنائی از وزرای سابق از جمله این افراد هستند.
یوسی بیلین ضمن اشاره به این که افراد عادی از مهاجرت فرزندان شان ممانعتی نمی کنند، می گوید که قبل از انتفاضه الاقصی سالیانه ۷۰هزار یهودی به فلسطین اشغالی مهاجرت می کرد، که این رقم در طول انتفاضه به نصف رسیده است.
دکتر حازم ابوشنب کارشناس امور صهیونیستی معتقد است که وضعیت نابسامان و ناامن منطقه که نتیجه جنگ میان صهیونیست ها و فلسطینیان است، بحران های زیادی را در درون جامعه صهیونیستی خلق کرده و پدیده مهاجرت معکوس نیز یکی از این بحران هاست که در نتیجه ترس و وحشت صهیونیست ها و اوضاع بغرنج اقتصادی به وجود آمده است.
ابوشنب می گوید: «انتفاضه تنها تبعات منفی برای اقتصاد فلسطین نداشته است، بلکه صهیونیست ها را هم در برگرفته است. جامعه صهیونیستی در طول انتفاضه الاقصی شاهد رکود بی سابقه اقتصادی بود که همین امر به همه جوانب زندگی صهیونیست ها تأثیر گذاشت و در کنار آن هم آن ها همچنان در ترس و وحشت زندگی می کنند که این امر به روند مهاجرت معکوس شدت بخشیده است و اکنون به خصوص پس از جنگ لبنان صهیونیست ها احساس می کنند که دیگر امنیت ندارند.»
ابوشنب در ادامه می گوید: «در فرودگاه ها شاهد ازدحام جمعیت صهیونیست ها و فرار آن ها به خارج بودیم. هر اتفاق و مشکل و مسئله ای احتمال دارد یهودیان را به ترک فلسطین وادار کند و ارکان رژیم صهیونیستی را به لرزه درآورد و آینده این رژیم را کاملا به خطر بیاندازد. مهم ترین تبعات این جنگ که مقامات صهیونیست را نگران ساخته، احساس ترس و وحشتی است که به یهودیان دست داده است و چیز دیگری که برای این مقامات نگران کننده است، تصمیم یهودیان برای بازگشت به کشورهای اصلی خود است.
براساس جدیدترین نظرسنجی ها، ۶۵درصد جوانان صهیونیست، اوضاع فلسطین اشغالی را برای ادامه زندگی مناسب نمی دانند.
● فرار مغزها
علاوه بر گسترش مهاجرت شهروندان عادی، مهاجرت و خروج متخصصان و دانشمندان صهیونیست از فلسطین اشغالی مسئله ای است که ابعاد مهاجرت معکوس را برای رژیم صهیونیستی فاجعه آمیز ساخته است.
اخیرا مقام های رژیم صهیونیستی اعتراف کرده اند که هزاران دانشمند صهیونیست از زمان اشغال فلسطین تاکنون از سرزمین های اشغالی مهاجرت کرده اند و به کشورهای غربی پناه برده اند.
برپایه منابع صهیونیستی، فرار افراد عادی و دانشمند صهیونیست مهمترین تهدید برای موجودیت رژیم صهیونیستی به شمار می رود. بر اساس آمارها ۲۵هزارتحصیل کرده و دانشمند صهیونیست طی سال های ۱۹۹۱ تا ۲۰۰۶ به آمریکا سفر کرده اند و هزاران نفر دیگر نیز به سایر کشورها رفته اند.
این در حالی است که نتایج نظرسنجی های صورت گرفته در فلسطین اشغالی نشان می دهد نیمی از جوانان صهیونیست ترجیح می دهند به خارج از سرزمین های اشغال شده فلسطینی مهاجرت کنند.
این گزارش می افزاید که درآمد افراد تحصیلکرده در کشورهای صنعتی غرب خیلی بیش تر از «اسراییل» است. به عنوان مثال یک استادیار دانشگاه در «اسراییل» ماهانه کم تر از ۲۰۰۰ دلار دریافت می کند، در حالی که همین شخص در خارج می تواند ماهانه ۵۰۰۰ دلار درآمد داشته باشد. همچنین استادهای رشته های مهم در خارج حدود ۸۰۰۰ هزار دلار در ماه حقوق دریافت می کنند.
در سال های اخیر هم رفتن جوانان صهیونیست به غرب برای تحصیل در دانشگاه روند فزاینده ای به خود گرفته است. به عنوان مثال در آمریکا حدود ۳۶۰۰دانشجوی دختر و پسر صهیونیست مشغول تحصیل هستند. گزارش های منابع صهیونیستی نشان می دهد که شمار زیادی از این دانشجویان در خارج خواهند ماند و میلی به بازگشت به «اسرائیل» ندارند.
کشورهایی که صهیونیست های تحصیل کرده ترجیح می دهند، به آن مهاجرت کنند، عبارتند از: آمریکا، انگلیس (۲۰هزار صهیونیست)، کانادا (۳۰هزار صهیونیست).
همچنین در سال های اخیر مهاجرت یهودیان به فرانسه حدود ۱۵درصد افزایش یافته است.
● فرار سرمایه
پس از پیروزی مقاومت لبنان مهاجرت از فلسطین اشغالی روند چشمگیری به خود گرفته است. اکنون صهیونیست ها از موشک های حزب الله احساس ناامنی می کنند. گزارش های منتشر شده منابع خبری نشان می دهد که گردشگری در رژیم صهیونیستی در ژوئن امسال در مقایسه با مدت مشابه آن در سال گذشته ۲۵درصد کاهش داشته که همین امر فرار سرمایه ها را به دنبال داشته است.
بر پایه داده های اتحادیه صنعتگران «اسراییل» در سال های ۲۰۰۱ و ۲۰۰۲ بیش از ۸۵۰سرمایه گذار صهیونیست با سرمایه ای بیش از ۲۰میلیارد دلار از «اسراییل» مهاجرت کرده اند.
پژوهش علمی مرکز مطالعات شلیم در «اسراییل» این آمار را تایید می کند.
۶۰۰تا ۷۰۰هزار صهیونیست از «اسرائیل» مهاجرت کرده اند و نوع مهاجرت آن ها هم شبیه مهاجرت ساکنان کشورهای فقیر است. افراد تحصیلکرده، متخصصان دانشگاهی و صنعتی کسانی هستند که از فلسطین اشغالی مهاجرت می کنند.
در میان کسانی که طی سال های ۱۹۹۵ تا ۲۰۰۳ به خارج از فلسطین اشغالی مهاجرت کرده اند، صاحبان مدرک فوق لیسانس دو برابر مهاجران دارای مدرک لیسانس و سه برابر کسانی بودند که تحصیلات دانشگاهی نداشتند. همچنین طی سال های ۲۰۰۲ تا ۲۰۰۴ حدود ۱۹هزار صهیونیست و در سال ۲۰۰۵ نیز ۲۵هزار صهیونیست به خارج از فلسطین اشغالی مهاجرت کردند.
این پژوهش نشان می دهد که شمار زیادی از صهیونیست های کشورهای استقلال یافته شوروی سابق که به فلسطین مهاجرت کرده اند، به دنبال بهبود وضعیت اقتصادی این کشورها و افزایش فرصت های شغلی آزاد و امکانات زندگی و رفاهی بازگشته اند.
بنا به اعلام آژانس جهانی یهود، در سال ۲۰۰۴، ۲۱۷۴۴نفر و در سال ۲۰۰۳، ۲۵هزار نفر یهودی به فلسطین اشغالی مهاجرت کرده اند که این رقم نشانگر کاهش چشمگیر مهاجرت به فلسطین از سال ۲۰۰۰ (زمان شروع انتفاضه) است.
مرکز آمار رژیم صهیونیستی اعلام کرده است: این کم ترین آمار از سال ۱۹۸۹ تاکنون بوده است. میانگین سه سال اخیر مهاجرت یهودیان به «اسراییل» به شدت کاهش یافته است. در آن زمان میانگین مهاجرت یهودیان سالیانه ۹ تا ۲۰ هزار نفر بود. در سال های دهه نود یعنی از سال ۱۹۹۰ تا ۱۹۹۹ حدود ۹۵۶ هزار یهودی وارد فلسطین شدند. بیش ترین مهاجرت در سال ۱۹۹۰ میلادی بود که در آن سال حدود ۲۰۰ هزار یهودی به اسراییل مهاجرت کردند.
در سال ۱۹۹۱ نیز ۱۷۶ هزار یهودی به فلسطین اشغالی مهاجرت کردند. پس از آن میانگین سالیانه مهاجرت ۷۴ هزار نفر بود. اولین نشانه های کاهش مهاجرت یهودیان از سال ۲۰۰۰ میلادی شروع شد. در این سال تعداد مهاجران یهودی به ۶۰ هزار نفر رسید. در سال ۲۰۰۱ نیز این رقم به ۴۳ هزار و در سال ۲۰۰۲ به ۳۳ هزار و در سال ۲۰۰۳ به ۲۳ هزار تا این که در سال ۲۰۰۴ به ۲۱ هزارنفر رسید.
همچنین در سال ۲۰۰۴ مهاجرت یهودیان جمهوری های استقلال یافته شوری سابق به ۱۰۱۰۰ نفر کاهش یافت. با وجودی که خاخام های یهودی ۶۰درصد از مهاجران یهودی شوروی سابق را یهودی نمی دانند، اما به این مهاجران به خاطر داشتن پیوند خویشاوندی با یهودیان، تابعیت اسراییلی داده می شود.
سیر قهقرایی مهاجرت یهودیان آرژانتین در سال ۲۰۰۴ همچنان ادامه یافت. تعداد این مهاجران حدود ۷۰درصد کاهش یافته است و به ۴۱۶ مهاجر در سال ۲۰۰۴رسید. این در حالی است که در سال ۲۰۰۳، ۱۴۶۴ نفر و در سال ۲۰۰۲ شش هزار نفر بود.
علت اصلی کاهش مهاجرت یهودیان از آرژانتین به بهبود وضعیت اقتصادی این کشور برمی گردد. البته این آمار شامل یهودیانی که از فلسطین اشغالی مهاجرت معکوس داشته اند، نمی شود.
رژیم صهیونیستی نسبت به کاهش جمعیت یهودیان در «اسراییل» و تاثیرات منفی آن بر آینده این رژیم نگران است. دولت صهیونیستی نیز به کاهش شدید مهاجران یهودی به فلسطین از سال ۲۰۰۶ اعتراف کرده است. در واقع این مساله اولین عامل نگران کننده این رژیم در بحران جمعیت محسوب می شود.
● کاهش رشد جمعیت یهودیان
برهوم جرایسی تحلیل گر سیاسی و کارشناس امور صهیونیستی می گوید: «اسراییل» به خوبی می داند که طی ۱۵ تا ۴۵ سال آینده یهودیان در کل فلسطین اکثریت خود را از دست می دهند. روز به روز آنچه معضل جمعیتی نامیده می شود، بغرنج تر و مناقشات زیادی پیرامون آن مطرح می شود. باتوجه به افزایش جمعیت عرب ها در فلسطین و کاهش جمعیت یهودیان این مشکل آشکارا هویت یهودی دولت «اسراییل» را تهدید می کند. البته این مشکل نه در سطح کل فلسطین دولت اسراییل را تهدید می کند، بلکه حتی در خود «اسراییل» نیز یعنی در سرزمین های اشغالی ۱۹۴۸ آن را تهدید می کند.
● این نگرانی صهیونیست ها دو عامل دارد:
۱) سطح پایین زاد و ولد در میان یهودیان در مقایسه با فلسطینی ها
۲) کاهش هشتاد درصدی سطح مهاجرت یهودیان به فلسطین اشغالی در مقایسه با سال های گذشته
البته عامل سومی را هم که می توان مطرح کرد، کاهش جمعیت یهودیان در جهان است که به علت ادغام آن ها در جوامع اروپایی روند نزولی به خود گرفته است.
دیگر عامل نگرانی یهودیان این است که رشد جمعیت یهودیان در مقایسه با عرب های فلسطین بسیار پایین است و در حالی که درصد رشد جمعیت یهودیان فلسطین اشغالی در حدود ۱.۸۵ درصد است آمار رشد عرب های فلسطین به ۳.۴ درصد یعنی دو برابر آمار رشد یهودیان می رسد.
میانگین زاد و ولد در میان یهودیان ۲.۶ کودک (۲۶ کودک برای ۱۰ زن) و در میان فلسطینیان ۴.۲ کودک (۴۲ کودک برای ۱۰ زن) می باشد. براساس گزارش های مرکز آمار فلسطین میانگین کلی بارداری در میان زنان فلسطینی در کرانه باختری از ۵.۶ در سال ۱۹۹۷ به ۴.۱ در سال ۲۰۰۳ رسیده است و در نوار غزه نیز این میزان از ۶.۹ به ۵.۸ در مدت مشابه رسیده است. برخی پژوهشگران دلیل این مسئله را جویا شده اند و پژوهشگرانی مثل «یوسف کرباج» و «سلمان ابوسته» آن را از موارد نادر برشمرده اند. «ابوسته» احتمال استفاده رژیم صهیونیستی از سلاح های مخفیانه بیولوژیکی با هدف کاهش جمعیت فلسطینیان را مطرح کرده اند و در این مورد به گزارش های مطبوعاتی مبنی بر بروز حالات بیهوشی یا روانی در میان دانش آموزان مدارس و مرگ مشکوک عده ای استناد می کنند. وی همچنین از گزارش وزارت بهداشت درباره افزایش بی سابقه موارد سقط جنین و سرطان در میان زنان فلسطینی خبر می دهد، که به گفته منابع پزشکی موادشیمیایی که رژیم صهیونیستی در حملات خود به فلسطینیان مورد استفاده قرار می دهد، عامل اصلی این بیماری هاست.
اما با این وجود، آمار رشد فلسطینیان بیش تر از یهودیان است و براساس پیش بینی ها، آمار فلسطینان ساکن سرزمین تاریخی فلسطین (سرزمین های اشغالی سال ۱۹۴۸ وکرانه باختری و نوار غزه) درسال ۲۰۱۰ از جمعیت یهودیان بیش تر خواهد بود. همچنین طبق پیش بینی های صهیونیست ها انتظار می رود که تعداد فلسطینیان درسال ۲۰۲۰ به ۸ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر و درمقابل تعداد یهودیان به شش میلیون و ۳۰۰ هزارنفر برسد.
صهیونیست ها با ابراز نگرانی از افزایش جمعیت فلسطینیان از این مساله به عنوان «بمب جمعیتی» نام برده اند. صهیونیست ها افزایش جمعیت فلسطینیان در سرزمین خود را یک خطر و مایه نگرانی معرفی می کنند و این درحالی است که رژیم صهیونیستی از آغاز تشکیل دولت عبری اقدام به جذب یهودیان از ۱۱۰ کشور جهان که به ۸۲ زبان مختلف صحبت می کنند، کرده و با این کار شمار یهودیان را به ۹ برابر افزایش داده است.
مساله افزایش جمعیت فلسطینیان یکی از عوامل افزایش درخواست های یهودیان تندرو نسبت به اخراج فلسطینیان از سرزمین های اشغالی سال ۱۹۴۸ یا اجرای طرح به اصطلاح «ترانسفر» (کوچ اجباری) علیه این فلسطینیان به شمار می رود.
اساس ایده عقب نشینی یک جانبه رژیم صهیونیستی که توسط شاروان ارائه شد و حزب کادیما نیز برای اجرای همین طرح تشکیل شد. بر نجات از بحران جمعیتی و رهایی از نوار غزه وکرانه باختری و حفظ زمین های بیش تری برای یهودیان به ویژه حفظ مجتمع های یهودی نشینی و منطقه پشت دیوار حائل و نیز منطقه قدس استوار بود. همزمان با این افزایش جمعیت، صهیونیست ها نگران این بودند که با افزایش شمار فلسطینیان آن ها دیگر تفکر تشکیل دو دولت در فلسطین را رد کنند و با توجه به دراختیار داشتن اکثریت خواستار تشکیل یک دولت واحد با رعایت تمامی حقوق سیاسی و مدنی آنها و نابودی رژیم نژاد پرست صهیونیستی شوند و راه مبارزاتی سیاهان آفریقا را درپیش بگیرند و بدین ترتیب ماهیت یهودی دولت عبری را از آن سلب کنند وجامعه بین المللی نیز با مشاهده اکثریت فلسطینیان حداقل در ظاهر و گفتار از آنان دفاع کند.
منبع: مجله پیام فلسطین
منبع : روزنامه کیهان