سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا
فوتبال در شهرهای موسیقی و سیب زمینی
بسیاری از شهرهای اروپا هر کدام هویتی مستقل دارند. بعضی از این شهرها هویتشان را مدیون جنگ های سرنوشت سازی هستند که در آنها رخ داد و تاریخ اروپا را تعیین کرد. شهرهایی از قبیل استالینگراد و مسکو زاده همین جنگ ها هستند. شهرهایی دیگر چون پاریس و پراگ و دوبلین، شهرت و هویت شان را مدیون نویسندگان و شاعران بزرگی چون بودلر، هرابال و جویس هستند. فلورانس را با معماری اش می شناسیم و لندن را با مه اش. همه این شهرها هویت مستقل شان را در طول سال ها و حتی قرن ها به دست آورده اند و حفظ کرده اند. اما تابستان امسال هشت شهر اتریش و سوئیس در آستانه پیوستن به تاریخ درخشان اروپا هستند و این امر دلیل ساده یی دارد؛ فوتبال و یورو ۲۰۰۸ که سه هفته همه اروپا را به خود معطوف می کند. هر چند در میان این هشت شهر شهرهایی مثل وین و ژنو به اندازه کافی معروف هستند اما کلاگنفورت و اینشبروک این فرصت را دارند تا نامشان را برای همیشه در اروپا جاودانه کنند. امروز نگاهی می اندازیم به هشت شهر میزبان یورو ۲۰۰۸ ، زوایای مختلف این شهرها را بررسی می کنیم.
● وین
در مجموع شش مسابقه از بازی های جام ملت ها شامل سه بازی دور اول گروهی، یک بازی یک چهارم نهایی، یک بازی نیمه نهایی و در نهایت فینال در وین و ارنست هاپل برگزار می شود. استادیوم را در زبان محلی پراتر می نامند چرا که در منطقه پارک معروف شهر بنا شده، ۵۱ هزار نفر گنجایش دارد و در لیست پنج استادیوم بزرگ و مطرح یوفا از آن نام برده شده است. در حاشیه رودخانه که مراکز تفریحی هم قرار دارند، تلویزیون های بزرگ دیواری برای پخش مسابقات و اتفاقات جنبی بازی ها تعبیه شده اند. با داشتن دو خط قطار زیرزمینی دسترسی به استادیوم و سفر از مرکز شهر فقط هشت دقیقه طول می کشد. از فرودگاه اصلی و بین المللی وین با اتوبوس یا قطار هم چیزی حدود ۲۵ دقیقه تا مرکز شهر فاصله است. اتوبوس ها هر ۳۰ دقیقه یک بار از سامانه های تعبیه شده موسوم به وین نورد در فرودگاه حرکت می کنند، در حالی که عده زیادی از توریست ها ترجیح می دهند از مرکز شهر تا استادیوم ارنست هاپل را پیاده طی کنند و لذت پیاده روی در این شهر زیبا را تجربه کنند. در وین شما این امکان را خواهید داشت تا کارت های تردد سه روزه تهیه و بتوانید علاوه بر استفاده از تراموا و قطارهای زیرزمینی از موزه ها و گالری ها هم دیدن کنید. وین شهری است که ساختمان های بزرگ و پیشرفته یی دارد و روز به روز پیشرفت بیشتری می کند، از منظر فرهنگی یکی از معتبرترین شهرهایی است که در آن موسیقی آموزش داده می شود. شهر وین اتریش به شهر اپرا نیز معروف است. هر هنرمندی آرزوی این را دارد که روزی از بناهای معماری و سالن های اپرا و البته گالری های وین دیدن کند.
برگزارکنندگان رقابت های یورو ۲۰۰۸ امیدوارند بتوانند چهره این شهر را از نمایی بسیار رمانتیک و هنری به تصویری عمومی و جهانی مانند آنچه آلمان در جام جهانی ۲۰۰۶ از شهرهایش به نمایش گذاشت تبدیل کنند. بلیت برای مسابقات ندارید؟ هیچ اشکالی ندارد. بیش از ۱۰۰ هزار هوادار فوتبال می توانند بازی ها را از طریق ۹ صفحه ال ای وی که به طور اتوماتیک از ۹ صبح تا نیمه شب روشن هستند تماشا کنند.
● بازل
جای تعجب نیست که این شهر واقع بر رودخانه راین، محل اصلی برگزاری رقابت های امسال یورو ۲۰۰۸ است؛ شهری که میزبان بازی های مرحله گروهی، مرحله یک چهارم نهایی و نیمه نهایی خواهد بود. به هر حال بازل منطقه فوتبالی سوئیس است؛ جایی که اکثراً هوادارانی پرشور هستند که در استادیوم «سنت جیکوب پارک» دور هم جمع می شوند تا پرطرفدارترین تیم سوئیس را تشویق کنند. این استادیوم که در قسمت جنوبی شهر قرار دارد توسط معروف ترین آرشیتکت های شهر بازل، هرتزوگ و دومورون طراحی و ظرف دو سال (۹۹ تا ۲۰۰۱) ساخته شده است. این استادیوم ۴۲۵۰۰ نفری که به «یوگلی» مشهور است محل صمیمی برای هوادارانی است که دوست دارند در بالاترین سطح ممکن دور هم جمع شوند و این استادیوم این امکان را به آنها می دهد. این ورزشگاه مثل مدل مشابهش یعنی «آلیانس آرنا» شهر مونیخ که دقیقاً توسط همین دو نفر طراحی شده، شب ها رنگی می شود. وقتی بازل میزبان مسابقه یی باشگاهی است، قرمز و آبی می شود و وقتی میزبان مسابقه یی ملی است، به رنگ قرمز با صلیبی سفید درمی آید. «سنت جیکوب پارک» می تواند میزبان مسابقاتی چون دوومیدانی، سوارکاری، پاتیناژ و دیگر مسابقات داخل سالن هم باشد. برای رسیدن به این ورزشگاه می توان از ایستگاه مرکزی سوار اتوبوس و در ایستگاه «سنت جیکوب» پیاده شد؛ سفری که تنها چهار دقیقه طول می کشد. دومین شهر بزرگ سوئیس، شعاری را برای یورو ۲۰۰۸ انتخاب کرده که مضمونش این است؛ «بازل؛ بیشتر از ۹۰ دقیقه.» از این شعار نمی شد دقیق تر پیدا کرد. شهری با شوری نامحدود درباره فوتبال، می تواند در ماه ژوئن به لرزه در آید. «فن زون» یا همان منطقه در نظر گرفته شده برای هواداران در شهر بازل در میدان «مونستر» قرار دارد؛ جایی که ۱۰ هزار نفر می توانند از روی پرده های بزرگ بازی ها را نگاه کنند. دو منطقه دیگر در شهر بازل که میزبان هواداران است پل «میتلرن» با گنجایشی ۱۰ هزار نفری است و آر نا «کازرنه» که ۱۵ هزار نفر را در خود جای می دهد. در دو سوی پل «میتلرن» که روی رودخانه راین قرار دارد، تلویزیون های بزرگ نصب شده اند.
● زوریخ
به راحتی می توان گفت زوریخ مرکز مالی دنیا و مکانی برای تجارت های سنگین است که صاحبانشان کت و شلوارهای شیک به تن می کنند اما از لحاظ هیجان، این شهر کمترین هیجان ممکن را دارد. به هرحال نمی توان اهمیت بورس اوراق بهادار و بوتیک های طراحان معروف لباس در خیابان «بانهوف» را نادیده گرفت. خیابان «بانهوف» بلوار اصلی شهر است که ایستگاه راه آهن زوریخ را به دریاچه زیبای آن وصل می کند. در قسمت شرقی رودخانه «لیمات» منطقه پرشور و سرزنده نیررزدورف قرار دارد که قدیمی ترین منطقه شهر است و محل اصلی بارها، کافه ها، کلوپ ها و رستوران ها است. اخیراً قسمت غربی زوریخ که منطقه صنعتی سابق شهر به حساب می آید، محل تجمع دوستداران موسیقی و پایتخت اروپایی موسیقی به حساب می آید. یک رستوران خوب دیگر در زوریخ وجود دارد به نام «بسامه موچو» که به صورت خاص غذاهای مدیترانه یی سرو می کند. در عین حال هواداران بدون بلیت می توانند به محل های سر باز عمومی زوریخ بروند که اصلی ترین آن در میدان «بلوو» قرار دارد. این میدان که نزدیک محل تقاطع رودخانه و دریاچه است، شامل سه صفحه بزرگ تلویزیونی است که در کناره رودخانه قرار دارد و می تواند ۶۰ هزار نفر را در خود جای دهد. به راحتی می توان گفت هیچ شهری در دنیا حمل و نقل عمومی بهتری از زوریخ ندارد. زوریخ پر از «اس بان» (قطارهای زیرزمینی)، تراموا، اتوبوس و قایق است. در عین حال سیستم حمل و نقل زوریخ خوب و دارای قیمت های منصفانه یی است بنابراین اصلاً عجیب نیست که همه از یک مدیر اجرایی گرفته تا کارگری ساده از آن استفاده می کنند. سرویس قطارها هم فرودگاه زوریخ در «کلوبن» بخش شمالی شهر را به ایستگاه قطار مرکزی وصل می کند. این سفر تنها ۱۰ دقیقه و با قیمتی حدود ۶ فرانک صورت می گیرد. استادیوم زوریخ محل بحث زیادی در این چند وقت اخیر بوده است. در ابتدا برنامه هایی برای ساخت استادیوم جدید در منطقه «هاردتورم» در دست بررسی بود؛ استادیومی که متعلق به باشگاه گرس هاپرز است.
● ژنو
«ژنو» شهری است که چشم انداز دلپذیری برای مسافران یورو ۲۰۰۸ در ماه ژوئن دارد. توسط کوه های آلپ و یورا احاطه شده و در حاشیه آن ساحل دریاچه ژنو (لک لمان در زبان محلی) قرار دارد، شهری که مردمانش غالباً به زبان فرانسوی صحبت می کنند، قرار است میزبان بیش از صدها هزار نفر توریستی باشد که برای تماشای مسابقات جام ملت های اروپا به اتریش و سوئیس سفر می کنند. اما چیزی حدود نیمی از جمعیت این شهر را خارجی ها و مهاجران تشکیل می دهند. در مدت زمانی حدود یک هفته مانده به آغاز رقابت ها، هواداران پرتغالی ، ترک ها و اهالی جمهوری چک که در گروه یک تیم هایشان با هم به رقابت می پردازند به همراه عده زیادی سوئیسی و البته ملیت های دیگر که حالا ژنو را به عنوان خانه خود پذیرفته اند، مشغول گشت و گذار در شهر و بررسی وضعیت استادیوم های ورزشی هستند. کمپ های هواداران در میدان پلین پالایس در قلب شهر شلوغ ترین محله ژنو در این روزها است. بالغ بر ۸۰ هزار هوادار دوآتشه فوتبال می توانند اتفاقات مهم و جذاب کل تورنمنت را روی صفحه های بزرگ تلویزیونی که در مرکز شهر نصب شده اند، پیگیری کنند. فرودگاه بین المللی «کوینترین» ژنو در قسمت شمال غربی شهر واقع شده و با کورناوین ایستگاه مرکزی راه آهن شهر در ارتباط است که هم به وسیله خطوط ریل آهن و هم اتوبوس مسافران را به اقصی نقاط شهر می رسانند هر ۱۲ دقیقه یک قطار از خط اصلی راه آهن عبور می کند که رسیدن به میدان اصلی شهر فقط شش دقیقه زمان می برد. از همان زمانی که مشخص شد ژنو به عنوان یکی از شهرهای میزبان رقابت های یورو انتخاب شده، برنامه ریزی فشرده و گسترده یی برای بازسازی و ساخت استادیوم های جدید در شهر انجام شد. استادیوم بزرگ شهر ژنو در حاشیه جنوبی شهر واقع شده است. این ورزشگاه در سال ۲۰۰۳ افتتاح شد و تجهیزات بسیار پیشرفته یی برای شرایط جوی نامساعد (برف و باران) و ظرفیتی بالغ بر ۳۰ هزار صندلی برای تماشاگران دارد. از طریق ایستگاه قطار کورناوین شما می توانید مستقیم تا ایستگاه لانسی پونت روژه آمده، سپس اگر حوصله داشته باشید حدود ۱۵ دقیقه پیاده روی کنید و به ورزشگاه برسید، در غیر این صورت با استفاده از اتوبوس های خط D از کورناوین مستقیم تا استادیوم بیایید.
● سالزبورگ
در حالی که سالزبورگ به خاطر فیلم تاریخی «اشک ها و لبخندها» و زادگاه ولفگانگ آمادئوس موتزارت شهره خاص و عام است، یورو ۲۰۰۸ می تواند اثر موردنظر خود را روی این شهر بگذارد. تابستان امسال خیابان های سالزبورگ با ریتم یونانی ها، سوئدی ها، روس ها و اسپانیایی ها جشن خواهد گرفت و البته نباید هواداران فاناتیک اتریشی را فراموش کرد. به غیر از استادیوم شهر که میزبان سه بازی مقدماتی هر یک از این تیم ها خواهد بود، مراکز جشن و سرور در کناره چپ رودخانه «سالزاخ» خواهد بود؛ جایی که سه تلویزیون بزرگ سه میزبانش را تسخیر کرده اند. میدان های موتزارت، کاپیتل و رزیدنتس نه تنها این سه تلویزیون بزرگ را به خود اختصاص می دهند بلکه محل قرارگیری دکه های خوردنی و نوشیدنی و پخش موسیقی زیبا خواهد بود. این تفریح که با تماشای مسابقات همراه می شود از ساعت ۲ بعدازظهر تا ۱۱ شب به وقت محلی پذیرای بیش از ۲۵ هزار هوادار خواهد بود.
سالزبورگ پر از شیرینی فروشی و کافه است. یکی از کافه های معروف این شهر، «کافه فورست» است که شهرتی جهانی بابت شکلات های توپی موتزارت دارد. این شکلات ها را می شود از سطح شهر هم خرید اما «کافه فورست » بهترین شکلات ها را دارد. خرید در این شهر به مغازه های سوغاتی فروشی و مغازه های خاص و قدیمی محدود می شود.
از جمله مکان های دیدنی این شهر می توان به محل تولد موتزارت در «گترید گاسه»، کاخ «اشلوس میرابل» و برج «هوهن سالزبورگ» اشاره کرد. بهترین اتفاقی که می تواند برای هواداران فوتبال در سالزبورگ بیفتد، خرید کارت هواداری سالزبورگ است. این کارت ۶ روز استفاده از حمل و نقل عمومی در این شهر به اضافه سفر به ۱۹۰ منظره زیبا را در خود جای می دهد. استادیوم «والز زیسن هایم» در حومه غربی شهر قرار دارد و می توان با سه ترولی از مرکز شهر و یکی از ایستگاه های قطار «هائوپت» خود را به آنجا رساند. این استادیوم که متعلق به ردبول سالزبورگ قهرمان این فصل اتریش است به شکلی مثلثی در سال ۲۰۰۳ ساخته شد و می تواند پذیرای ۳۲۸۰۰ نفر باشد. مدرن بودن این استادیوم، یک جور تغییر جالب به حساب می آید آن هم برای شهری که پر از کلیسا و برج های قرون وسطایی است.
● اینشبروک
سال ۱۹۷۶ اسکی باز اتریشی، فرانتس کلاو، با به دست آوردن مدال طلای المپیک زمستان اینشبروک بدل به قهرمان ملی اتریشی ها شد. حالا پس از ۳۲ سال مرکز منطقه تیرول یک بار دیگر پذیرای ورزشکاران کلاس یک جهان است . اینشبروک در واقع بهشت بازی های زمستانی است و هواداران فوتبال که نتوانسته اند بلیت بازی های یورو را تهیه کنند، می توانند همه مسابقات را روی یک صفحه نمایش بزرگ که در استادیوم اسکی معروف برگیسل (واقع در جنوب شهر) قرار داده شده است، تماشا کنند. برای اینکه رفت و آمد فوتبالی ها آسان تر شود اتوبوس های مخصوصی هم ۲۴ ساعته در طول برگزاری مسابقات مسیر برگیسل و ایستگاه قطار «هوپت بانهوف» را طی می کنند. هواداران تیم هایی هم که بازی هایشان در این شهر برگزار می شود، می توانند در مرکز اینشبروک در منطقه یی به نام فن مایل گردهم بیایند و در صورت پیروزی تیم شان به جشن و پایکوبی بپردازند. این منطقه از شهر بهترین نمای ممکن از کوهستانی را که شهر را محصور کرده است، دارد. مساحت کم این شهر باعث می شود تجمع انسانی بیشتر به چشم بیاید و خود به خود هیجان هم بیشتر شود. اما هواداران فوتبال لازم نیست نگران ترافیک درون شهری و مشکلات جابه جایی باشند چرا که در داخل شهر هم اتوبوس هایی ویژه هستند که وظیفه حمل و نقل را برعهده دارند. برای یورو ۲۰۰۸ تعداد این اتوبوس ها در شب هم افزایش یافته است تا مشکلی پیش نیاید. بدین ترتیب بهترین راه برای رسیدن به استادیوم اصلی اینشبروک یعنی استادیوم «تیوولی نو» استفاده از همین اتوبوس ها است.
این استادیوم زمین اختصاصی تیم اف سی واکر تیوول است و ۳۰ هزار صندلی دارد. استادیوم تیوولی که سال ۲۰۰۰ ساخته شد در واقع بخشی از مجموعه ورزشی بزرگ «اولیمپیاورد» است که در آن سالن های چندمنظوره ورزشی و یک سالن یخ فوق العاده زیبا برای مسابقاتی چون پاتیناژ تعبیه شده است. از مناطق دیدنی و توریستی این شهر هم باید به مهمانخانه «عقاب طلایی» اشاره کنم که تاریخ ساختنش برمی گردد به قرن ۱۶ میلادی و البته هنوز قابل استفاده است و توریست های زیادی همه ساله از آن بازدید می کنند. اینشبروک همیشه به عنوان شهری ایده آل برای برگزاری مسابقات زمستانی شهرت داشته است اما زیبایی فوق العاده آن امسال می تواند جذابیت زیادی به بازی های یورو ۲۰۰۸ بدهد.
● کلاگنفورت
آب و هوای آفتابی و معتدل، معماری ایتالیایی و دریاچه زیبای ورتر، همگی عواملی هستند که به این شهر جنوبی اتریش جلوه یی فراتر از یک شهر مدیترانه یی می دهند. جدا از هواداران تیم های آلمان، لهستان و کرواسی که برای تماشای مسابقات یورو به این شهر آمده اند توریست های زیادی هم مثل هر سال برای گذراندن تعطیلات به منطقه کارینتیان می آیند و شهر را غرق در شور و هیجان می کنند. طبق پیش بینی هایی که انجام شده تنها سه بازی از یورو ۲۰۰۸ حدود ۱۲۰ هزار هوادار فوتبال را روانه کلاگنفورت کرده است. کانون این هواداران «فن زون» واقع در زمین مرکز تفریحی «مسه گلانده» در جنوب شهر و همین طور میدان «نوئر» است. در این میدان صفحه نمایش بزرگی نصب شده است تا آنهایی که به استادیوم نمی روند دور هم جمع شوند و مسابقات را تماشا کنند و برای اینکه به این تماشاگران بیشتر هم خوش بگذرد دور میدان نوئر در دکه های کوچک غذا و نوشیدنی سرو می شود. موسیقی راک زنده هم بخشی دیگر از جذابیت های این میدان برای میهمانان شهر است. رفت و آمد در شهر هم بسیار آسان است. فاصله این میدان با مرکز شهر تنها ده دقیقه است و تازه ایستگاه اتوبوس و ایستگاه قطار هم درست کنار میدان قرار دارند تا آنهایی که حال و حوصله قدم زدن ندارند، مشکلی پیدا نکنند. بلیت را هم می توان به سادگی از خود راننده گرفت و البته کلیه امکانات حمل و نقل برای کسانی که کارت یوفا و بلیت بازی ها را دارند به صورت رایگان است. کلاگنفورت با کوچه باغ هایش، کافه های کنار خیابانش، حیاط های رنسانسی و قله های رشته کوه های آلپ زیباترین جای ممکن برای هواداران فوتبال را پدید آورده است. البته از «پارک اروپا» هم نمی توان به سادگی گذشت. این قسمت از شهر سال گذشته به لحاظ آماری بیشترین توریست را جذب کرده بود. روی دریاچه ورتر هم قایق های تفریحی آماده سوار کردن توریست ها هستند و حتی بعضی از این قایق ها فاصله کلاگنفورت با شهر همسایه اش یعنی ولدن را طی می کنند.
در مجاورت همین قسمت از شهر استادیوم ورترس قرار دارد که پاییز گذشته افتتاح شد. این استادیوم فوق العاده مدرن است و بخش اعظمی از انرژی اش را از انرژی سبز می گیرد. ظرفیت ورترس ۳۲ هزار نفر است.
● برن
نارنجی های هلند تمام بازی های دوره اول را در شهر «برن» انجام می دهند. فرانسه، ایتالیا و رومانی دیگر اعضای گروه C رقابت ها هم در این شهر اقامت دارند.
برن به شهر کلم ترشی، گوشت و سیب زمینی معروف است،
کسانی که به عنوان مسافر و توریست از برن دیدن می کنند اکثراً از دیدن زیبایی های این شهر حیرت زده می مانند. خیابان های تمیز که سنگفرش هایی مرتب و یکدست دارند، در کنار خیابان هایی ماسه- سنگی منظره یی چشم نواز را به وجود می آورند، ساختمان ها رنگ آمیزی هارمونیکی دارند که برای شهری به قدمت برن کمی عجیب به نظر می رسد.
هدف برگزارکنندگان یورو ۲۰۰۸ این است که برن به عنوان پایتخت یکی از دو میزبان جام ملت ها کاملاً مدرن و موردپسند عامه مردم باشد و بتواند خوشامدگویی گرمی به هواداران و مسافران یورو بگوید. کمپ هواداران هلندی و سه تیم دیگر در دو منطقه در قلب شهر مستقر هستند.
بازی های مهمی که در برن برگزار می شوند مثل دیدار هلند مقابل فرانسه یا هلند مقابل ایتالیا به طرز چشمگیری تعداد توریست ها را در مناطق مرکزی و اطراف استادیوم وانکدورف افزایش می دهند. در فاصله سال های ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۵ تمام ورزشگاه های شهر برن بازسازی و مرمت شدند و امکاناتی جدید به آنها افزوده شد. استاد دو سوئیس (استادیوم سوئیس) یکی دیگر از استادیوم های میزبان شهر برن است که از ایستگاه مرکزی شهر «وانکدورف» با قطارهای «اس -بان» تنها سه دقیقه فاصله دارد. مانند اقصی نقاط سوئیس سیستم حمل و نقل عمومی شهر برن ترامواها و اتوبوس های حومه اس - بان بسیار تندرو و سریع السیر هستند و بلیت تک نفره دو فرانک سوئیس قیمت دارد و با استفاده از کارت های مخصوص شهر برن می توانید دفعات نامحدودی در سراسر شهر از جایی به جای دیگر بروید، از موزه ها دیدن کنید و هیچ مبلغی هم نپردازید. دستگاه های خودپرداز نصب شده در تمامی ایستگاه ها بلیت های سفرهای درون شهری را در اختیار مسافران قرار می دهند. ایستگاه خط راه آهن اصلی شهر آمیزه یی از حمل و نقل شهری به همراه مراکز خرید و تفریحی است.
خبر خوبی که برای هواداران آبی پوش ایتالیایی وجود دارد این است که رستوران ایتالیایی در منطقه لورنتیسنی برن قرار دارد که اسپاگتی های فوق العاده یی در اختیار هواداران ایتالیایی قرار می دهد.
منبع : روزنامه اعتماد
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست