دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

نگاهی به اهمیت ارتباط بین اولیا و مربیان دانش‌آموز


نگاهی به اهمیت ارتباط بین اولیا و مربیان دانش‌آموز
ـ سر می‌زنید؟
- فکر نکنم لازم باشد خیلی مزاحم شما شوم.
- چرا این فکر را می‌کنید؟
- پسر من جزو دانش‌آموزان ممتاز مدرسه شما است!...
شما چطور؟ یعنی شما هم جزو پدر مادرهایی هستید که فکر می‌کنند چون فرزندشان جزو شاگردهای ممتاز است لزومی ندارد به مدرسه سر بزنند و این کار تنها برای کسانی است که بچه‌هایشان مشکل درسی دارند. اگر این‌طور فکر می‌کنید سخت در اشتباه هستید و بهتر است در آستانه روز پیوند اولیا و مربیان این تصورتان را تغییر دهید!
همکاری خانه و مدرسه در تعلیم و تربیت دانش‌آموزان به وسیله انجمن اولیا و مربیان به مرحله ظهور می‌رسد. از میان عوامل تاثیرگذار بر منحنی رشد و تکامل دانش‌آموزان خانه و مدرسه دو اصل مهم به شمار می‌آیند.
اولیا به‌عنوان اولین مربیان کودکان و نوجوانان، دارای حق اظهارنظر و نظارت در مسایل آموزشی و پرورشی دانش‌آموزان هستند. با در نظر گرفتن این اصل است که می‌توان شاهد اجرای صحیح تعلیم و تربیت و رشد و تعالی آنان شد. اگر بخواهیم خانه و مدرسه را به شکلی دور و جدا از هم در نظر بگیریم هر کدام به تنهایی و بدون مشارکت هم بازدهی خوبی نخواهند داشت. این دو نهاد با مشارکت و همکاری با یکدیگر باید به عنوان مرکز دایره‌ای تصور شوند که هر کدام از دانش‌آموزان در سطح آن دایره قرار گرفته‌اند و طرح‌ها و برنامه‌هایی که در آموزش و پرورش به مرحله عمل درمی‌آید به وسیله این دو نهاد با یک هدف دنبال می‌شود. البته احتمال دارد روش‌ها و ابزار تربیتی اولیا در خانه با روش تربیتی معلمان و مربیان تفاوت داشته باشد که این امر صدمات جبران‌ناپذیری بر روح و روان دانش‌آموزان برجا می‌گذارد که این موضوع ضرورت همکاری و مشارکت در زمینه تعلیم و تربیت دانش‌آموزان را بین اولیا و مربیان روشن می‌سازد که این مهم در سیستم آموزش و پرورش از طریق انجمن اولیا و مربیان صورت می‌گیرد.
● انجمن اولیا و مربیان یعنی چه؟
انجمن اولیا و مربیان متشکل از جمعی از پدران و مادران دانش‌آموزان و مربیان مدرسه است که با هدف مشترک که همان آموزش و پرورش کودکان و نوجوانان است، تلاش می‌کنند و در اداره هر چه بهتر مدرسه پشتوانه محکمی برای مدیران محسوب می‌شوند.
انجمن اولیا و مربیان با آگاه کردن اولیا در زمینه مسایل دینی، تربیتی، بهداشتی و تقویت پیوندهای معنوی و اخلاقی بین والدین و مربیان و استفاده بهینه از امکانات اولیا برای کامل کردن امکانات آموزشی و پرورشی و بهداشتی مدرسه در راستای اهداف خود که همان پیشرفت هر چه بهتر در امر‌آموزش و پرورش دانش‌آموزان است، تلاش می‌کند. یکی از مقوله‌هایی که باید در مشارکت به آن توجه شود، بهداشت و سلامت است. مشارکت بهداشتی ابعاد وسیعی دارد و در زمینه‌های گوناگون مانند بهداشت فردی، خانواده، محیط، تغذیه و غیر آن مطرح می‌شود.
● کمک به دانش‌آموز
یکی از اساسی‌ترین مسایل در مشارکت، آموزش والدین و برانگیختن آنان است. از آنجا که ممکن است برخی افراد آگاهی لازم را داشته اما انگیزه کافی نداشته باشند انجمن اولیا و مربیان می‌تواند این خلأ را پر کند. در واقع می‌توان گفت انجمن اولیا و مربیان با آگاه کردن والدین در زمینه مسایل رشد و تربیت دانش‌آموزان فرهنگ جدیدی بین مردم ایجاد و به مرور نهادینه کرده است و با هماهنگی و همکاری بین روش‌های تربیتی در خانه و مدرسه ثمره پیوند این دو نهاد به انسجام شخصیت دانش‌آموزان منجر می‌شود و در واقع می‌توان گفت انجمن اولیا و مربیان زمان مناسبی برای شرکت اولیا در برنامه‌های تربیتی و پرورشی و آموزشی فرزندانشان است.
● ما شما را می‌بینیم
وقتی دانش‌آموزی می‌بیند که والدین مدرسه و فعالیت‌های مربوط به آن را آن‌قدر مهم می‌دانند که در آن شرکت می‌کنند در درون خود احساس رضایت و خرسندی می‌کند. شرکت در جلسات خانه و مدرسه به دانش‌آموز یاد می‌دهد که اطلاعات بی‌واسطه و آزادانه بین مربی و والدینش رد و بدل می‌شود.
● ارتباط فعال‌تر، احترام بیشتر
اگر والدین به مدرسه اهمیت بدهند دانش‌آموز نیز برای مدرسه و آموزگارش احترام بیشتری قایل می‌شود. بررسی‌ها نشان می‌دهد دانش‌آموزانی که والدین‌شان در فعالیت‌های مربوط به مدرسه شرکت می‌کنند نوعی روحیه اجتماعی پیدا می‌کنند و نسبت به جامعه و مسایل مربوط به آن احساس مسوولیت بیشتری دارند.
در پایان امیدواریم ارتباط مستمر و قوی بین دو نهاد تربیتی خانواده و مدرسه بتواند به طور چشم‌گیری دانش‌آموزان را در مسیر صحیح اعتلا و پیشرفت قرار دهد.
● نتایج پیوند اولیا و مربیان
▪ رابطه نزدیک و تنگاتنگ والدین و مربیان می‌تواند به آگاه‌سازی والدین در پیشگیری از اختلالات عاطفی دانش آموزان کمک کند.
▪ تبادل نظر علمی، حرفه‌ای، فرهنگی و اجتماعی والدین با دبیران در معرفی مشاغل اجتماعی به دانش آموزان دوره راهنمایی می‌تواند به تقویت انگیزه تحصیلی دانش آموزان منجر شود.
▪ کاهش تضاد در شیوه‌های آموزشی و تربیتی میان اولیا و مربیان
▪ کمک مالی و فکری اولیای دانش آموزان در غنی‌سازی اوقات تحصیل و فراغت
▪ شناسایی دانش آموزان دارای مشکل اقتصادی و اعطای کمک از سوی انجمن به آنان
▪ شناسایی دانش آموزان دارای مشکل جسمی مانند ضعف شنوایی، ضعف بینایی، کلامی
▪ قبول پیشنهادات و طرح‌های مفید آموزشی که از سوی انجمن ارایه می‌شود به وسیله مربیان و اولیای مدرسه می‌تواند سبب افزایش بازدهی مدرسه و پیشرفت روند آموزش در مدرسه شود.

آزاده آرایی - اعظم گودرزی
منبع : روزنامه سلامت