جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مجله ویستا


چشم‌انداز اقتصادی تاریک سال ۲۰۰۹‌


چشم‌انداز اقتصادی تاریک سال ۲۰۰۹‌
در سال ۲۰۰۸ موتور پرتحرک اقتصادی جهان با حوادث مالی - بانکی و بورسی که رخ داد ناگهان به کندی گرائید. ادامه مشکلات ایجاد شده در این سال به سال جدید کشید بگونه‌ای که فروشگاههای بزرگ در غرب علیرغم حراج کالاها و اجناس،نتوانستند مردم را چون گذشته به خرید سال نو وادارند.
سال ۲۰۰۸ یا لااقل نیمه دوم آن یکی از مقاطع زمانی به یاد ماندنی در تاریخ مالی اقتصادی دهه نخست قرن بیست و یکم خواهد بود. در این سال موتور پرتحرک اقتصادی جهان با حوادث مالی - بانکی و بورسی که رخ داد ناگهان به کندی گرائید و دنیای تولید و اقتصاد شکوفا دچار رکود شد. سرعت رخ دادها به گونه‌ای بود که شماری از صاحب‌نظران مالی اقتصادی سال ۲۰۰۸ را سال بدترین بحران مالی طی یک قرن اخیر بحساب آوردند. پی‌آمدهای مالی اقتصادی این سال بحران آفرین به گونه‌ای بوده است که به باور تحلیل‌گران و اساتید فن شاید تا پنج سال دیگر بازگشت به وضع نیمه اول سال ۲۰۰۸ را غیرممکن باشد.‌
ورشکسته شدن بانک‌های بزرگ در آمریکا، گرفتارشدن کارخانجات غول پیکر با مشکل مالی و اخراج هزاران کارگر و کارمند در آمریکا و اروپا از نتایج اولیه این بحران بود.
ادامه مشکلات ایجاد شده در سال ۲۰۰۸ به سال جدید کشید بگونه‌ای که فروشگاههای بزرگ در کشورهای غربی علیرغم حراج کالاها و اجناس، و دادن تخفیف‌های بی‌سابقه نتوانستند مردم را چون گذشته به خرید سال نو وادارند. نتیجه غیرمستقیم این عدم مصرف، اخراج کارگران و کارمندان بیشتر و تعطیلی کارخانجات تولیدی افزون‌تر شد. کشور انگلیس که زادگاه اقتصاد صنعتی به شمار می‌آید همانند دیگر کشورها دچار مشکل و رکود اقتصادی شد به گونه‌ای که بانک انگلیس با اعلام نرخ بهره ۱.۵درصد (یک و نیم درصد) رکورد ۳۰۰ سال گذشته را شکست به این امید که مردم پس‌اندازهای خود را خرج کنند و چرخ‌های تولید را از رونق نیاندازند.‌
دولت‌های غربی که خود واضع اقتصاد بازار آزاد می‌باشند و اعتقاد دارند که بازار باید براساس قانون‌داروین عمل کند و قیمت‌ها را بازار تعیین نماید مجبور شدند که برای حمایت و نجات بانک‌های بزرگ خود وارد عمل شوند و صدها میلیارد دلار از بودجه عمومی را برای حمایت از بانک‌های خصوصی هزینه نمایند.
اخیرا اعلام شد که میزان شغل‌های از دست رفته در آمریکا در سال گذشته، از سال ۱۹۴۵ تا امروز بی‌سابقه بوده است.
کشورهای آمریکا، آلمان، فرانسه، انگلیس در راس ممالک صنعتی بسته‌های تشویقی را تخصیص دادند تا شاید بتوانند از افزایش بیکاران جلوگیری و یا مشاغل تازه‌ای ایجاد کنند.
ابتدا گفته می‌شد که افزایش بی‌سابقه بهای نفت عامل اصلی بحران بوده است، لیکن حتی زمانیکه قیمت نفت به یک سوم میزان نیمه اول سال ۲۰۰۸ رسید باز بحران فروکش نکرد و علیرغم کاهش تولید نفت توسط کشورهای عضو اوپک طلای سیاه نتوانست افزایش قیمت یابد.
رشد دورقمی چین که طی دو دهه گذشته بی‌وقفه ادامه داشت ناگهان رو به کندی نهاد و باتوجه به رابطه زنجیره‌ای که اقتصاد -‌ صنعت - جهان‌گردی و بانک‌داری پیدا کرده است رکود حاصل ارکان اقتصاد آزاد را به لرزه درآورد. روز گذشته سنگاپور که دارای اقتصاد پویائی است اعلام کرده است که سال پرچالشی را در پیش دارد و صنعت جهان‌گردی آن باید در انتظار مشکلات باشد و بزرگترین تولیدکننده خودروی جهان یعنی تویوتا اعلام کرده است که ۱۱ روز کارخانجات خود را تعطیل می‌کند زیرا اتومبیل‌های ساخته شده به فروش نمیرود و در بازار آمریکا که خریدار اصلی ماشین‌های تویوتا می‌باشد، این شرکت بزرگ با ۳۷ درصد کاهش فروش مواجه شده. بخش مسکن نیز که یکی از حوزه‌های پول‌ساز و شغل‌آفرین است در آمریکا و اروپا با رکود کامل مواجه شده و در خلیج‌فارس که در سالهای اخیر صنعت ساخت و ساز در آن رشد بی‌سابقه‌ای را طی میکرد، بخصوص در دبی بسیاری از پروژه‌های ساختمانی به تعطیلی گرائیده و میلیاردها دلار در پروژه‌های ناتمام بلاتکلیف رها شده است.
در این میان بزرگترین کلاهبرداری نیم‌قرن اخیر توسط یک فرد یهودی به نام <لئونارد مدوف> در نیویورک رخ میدهد که با تردستی تمام موفق می‌شود مبلغ ۵۰ میلیارد دلار کلاهبرداری کند و از هنک‌کنگ گرفته تا اسپانیا و سویس سپرده‌گزاران را مات و مبهوت نماید.
این فرد، با زرنگی خاص خود و با وعده بهره ده درصد پولهای مردم و بانک‌های بزرگ را جذب کرده و ناگهان در وانفسای بحران مالی اعلام ورشکستگی می‌نماید.‌
پرسش اصلی که هنوز هیچ صاحب‌نظر مالی نتوانسته به آن پاسخ دهد این است که این مبلغ هنگفت چگونه حیف و میل شده و اینکه علیرغم مقررات بسیار دقیق پولی در آمریکا چگونه این بورس باز یهودی توانسته است آنرا تصاحب کند. بدبینی‌ها به گونه‌ایست که شماری از مطلعان باور دارند که وی پول‌ها را به اسرائیل برده است. البته این نکته نیز جالب توجه است که شماری از بزرگان بانکی آمریکا که موسسات آنها اعلام ورشکستگی کرده است یهودی‌اند و باز کسانیکه از دادن پاسخ علمی به ناپدیدشدن صدها میلیارد دلار توسط این موسسات مالی عاجز مانده‌اند معتقدند که لااقل ۴۰۰ میلیارد دلار پول از آمریکا به اسرائیل انتقال داده شده است.
افتضاح مالی آقای مدوف به گونه‌ایست که بعضی از طرفهای او که به وی اعتماد کرده و چندین میلیارد دلار به او داده بودند در فرانسه و دیگر کشورها دست به خودکشی زده‌اند، قرار است امروز (دوشنبه) دادگاهی در آمریکا تکلیف این کلاهبردار بزرگ را تعیین کند. بانکهای اسپانیا و سویس لااقل ۵‌میلیارد دلار نزد آقای مدوف سپرده داشته‌اند که از دست رفتن این مبلغ هنگفت برای بانکهای مزبور گرفتاریهای زیادی را ایجاد کرده است.
با لحاظ مشکلات موجود بانکها، موسسات اعتباری، بخش‌های مسکن و کارخانجات تولیدی و فروشگاههای بزرگ، بنظر میرسد که سال جدید نتواند حتی بخشی از این معضلات را حل کند و از هم اکنون صاحب‌نظران و تحلیل‌گران چشم‌انداز تاریکی را برای سال ۲۰۰۹ پیش‌بینی می‌کنند.
منبع : خبرگزاری فارس