چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا


<سه اوپک> برای جهان اسلا‌م در سال ۸۷


<سه اوپک> برای جهان اسلا‌م در سال ۸۷
در دنیای امروز منابع انرژی از اصلی ترین ابزارها برای توسعه کشورها می باشند . منابعی چون نفت، گاز و انرژی هسته‌ای مهمترین منابع انرژی را در برمی‌گیرند. ‌
در این چرخه دارندگان و جویندگان منابع انرژی برای تحقق اهدافشان خواستار نظارت و تسلط بر این منابع می‌باشند. نکته قابل تامل در بخش انرژی، نقش و جایگاه این منابع در میان کشورهای اسلا‌می است. بررسی آمارها نشان می‌دهد که بخش اعظمی از منابع نفت و گاز جهان در خاورمیانه و آفریقا قرار دارد که بخشی از جهان اسلا‌م می‌باشند.
از سوی دیگر منابع غنی اورانیوم و فرآورده های لا‌زم برای تامین انرژی هسته‌ای در کشورهای اسلا‌می موجود است. در چنین شرایطی این سئوال مطرح می شود که چرا جهان اسلا‌م برای بهره گیری صحیح از این امکانات به طور واحد برای تحقق اهداف جهانی‌اش بهره برداری نمی‌کند؟
به عبارتی دیگر کشورهای اسلا‌می در کنار اوپک نفتی،برای اجرای طرح مستقل اوپک گازی و هسته‌ای فعالیت نمی‌نمایند تا منابع اصلی جهان را در اختیار داشته باشند. درشرایطی که:
اولا‌ کشورهای اسلا‌می از دارندگان منابع نفت و گاز می باشند ؛
ثانیا گرایش به فن آوری هسته‌ای در ممالک اسلا‌می تقویت گردیده و غرب به این بهانه برای حضور در این کشورها فعالیت می‌کند؛
ثالثا قدرتهای بزرگ در آژانس بین المللی انرژی اتمی بر اصل انحصار سوخت هسته‌ای و محروم شدن سایر کشورها از این مهم تاکید دارند، چنانکه برای اجرای این امر به مقابله با حقوق هسته‌ای ایران می‌پردازند؛
رابعا غرب برای تامین منابع انرژی به توسعه طلبی و تفرقه در کشورهای اسلا‌می مبادرت می‌ورزد و ... رویکرد جهان اسلا‌م به اصل برخورداری واحد از امکانات انرژی می‌تواند به راهکار مناسبی برای مقابله با بسیاری ازچالشهای جهان اسلا‌م و حرکت در مسیر اهداف جهانی مسلمانان مبدل گردد.
در این چارچوب کشورهای اسلا‌می می توانند با تشکیل اوپک نفت و گاز و سپس حرکت در مسیر دست یابی واحد به دانش هسته ای با بهره گیری از امکانات و تجربیات سایر کشورهای اسلا‌می نظیر ایران، پاکستان و مالزی و سپس تاسیس مرکز غنی سازی اورانیوم واحد حرکت نمایند.
نتیجه این تحرکات که در قالب طرح‌های سازمان کنفرانس اسلا‌می به عنوان مرجع اصلی اتحاد جهان اسلا‌م می‌تواند اجرایی شود، کاهش مداخلا‌ت غرب در امور داخلی کشورها، اتحاد وانسجام اسلا‌می ملتها و دولتهای مسلمان با هدفی واحد، ارتقای توانایی ها و توسعه جهان اسلا‌م با تکیه بر امکانات داخلی، ارتقای جایگاه جهانی کشورهای اسلا‌می به عنوان دارندگان سه انرژی صلح جهانی (نفت، گاز و هسته‌ای) و ... خواهد بود.
این امور در نهایت جهان اسلا‌م را به سمت بهره گیری از امکانات واحد برای تحقق آرمانهایشان به ویژه مقابله با سلطه طلبی‌های غرب و صهیونیستها سوق می‌دهد.
بر این اساس می‌توان گفت که از کارکردهای جهان اسلا‌م به ویژه دستگاه سیاست خارجی جمهوری اسلا‌می ایران در سال ۱۳۸۷ می‌تواند حرکت در تحقق طرح ایجاد سه اوپک برای جهان اسلا‌م باشد. طرحی که مسلما می‌تواند استقلا‌ل کامل کشورهای اسلا‌می از بیگانگان و حرکت متحد آنها در روند توسعه جهانی را به همراه داشته باشد به ویژه اینکه اکنون غرب با نام اوپک گازی و ارائه نیروگاه هسته‌ای به دنبال سیطره بر کشورهای اسلا‌می است که با طرح مذکور می‌توان ضمن مقابله با آن، بسیاری از قدرتها را به تسلیم شدن در برابر اراده جهان اسلا‌م وادار ساخت.
قاسم غفوری ‌
منبع : روزنامه سیاست روز