چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

چگونه‌ افسرده‌ می‌شوند؟


چگونه‌ افسرده‌ می‌شوند؟
● وابستگی‌های‌ عمیق‌ عاطفی‌ و ...می‌تواند افسردگی‌ را به‌ همراه‌ داشته‌ باشد
افسردگی‌ احساس‌ اندوهی‌ است‌ كه‌ ممكن‌ است‌ خفیف‌ یا خیلی‌ شدید باشد. علایمی‌ كه‌ در فرد افسرده‌ دیده‌ می‌شود در فرد عزادار نیز دیده‌ می‌شود. در بیماری‌ افسردگی‌ همیشه‌ یك‌ از دست‌ دادن‌ در تاریخچه‌ زندگی‌ فرد یا جدایی‌های‌ موقت‌ یا دایمی‌ یا خسارت‌ مالی‌ و ورشكستگی‌ یا طلاق‌ و... وجود دارد.
در فرد عزادار نیز با از دست‌ دادن‌ یك‌ فرد كه‌ در اكثر مواقع‌ جزو بستگان‌ درجه‌ یك‌ فرد بوده‌ و فرد نسبت‌ به‌ آن‌ شخص احساس‌ وابستگی‌ شدید می‌كند كه‌ با حالاتی‌ از قبیل‌ گریه‌ و زاری‌ شدید و غیر قابل‌ كنترل‌ و حالاتی‌ شبیه‌ به‌ شوك‌ و افكار پراكنده‌ در مورد خودكشی‌، اختلال‌ خواب‌ همراه‌ بوده‌ فرد اشتهایش‌ كم‌ می‌شود و توجه‌ به‌ محیط‌ كم‌ شده‌ و تقریباً دلداری‌ ناپذیر می‌شود هرچه‌ زمان‌ بیشتر از این‌ اتفاق‌ بگذرد در فردی‌ كه‌ روان‌ سالم‌ دارد بتدریج‌ علاقه‌ به‌ محیط‌ پیدا كرده‌ و حالات‌ افسردگی‌ كمتری‌ مشاهده‌ می‌شود.
معمولا اگر این‌ حالات‌ افسردگی‌ در فردی‌ بیشتر از شش‌ ماه‌ به‌ طول‌ بینجامد وارد واكنش‌ ماتم‌ شده‌ كه‌ حالاتی‌ غیرطبیعی‌ است‌ و می‌تواند به‌ بیماری‌ افسردگی‌ منتهی‌ شود، اما نوعی‌ افسردگی‌ نیز بدون‌ اتفاق‌ بیرونی‌ و ناشی‌ از یك‌ روند درون‌گرا می‌تواند ایجاد شود. مثلاً در بیماری‌ هیپوتیرویید (كم‌كاری‌ غده‌ تیرویید) با علایمی‌ مانند:
كم‌خوابی‌، عدم‌ توجه‌ به‌ بهداشت‌ فردی‌، كاهش‌ میل‌ جنسی‌، كم‌ تحركی‌ و بی‌حوصلگی‌ و عدم‌ لذت‌ بردن‌ از چیزی‌ و كم‌ اشتهایی‌ با درجات‌ مختلف‌ همراه‌ است‌. در مراقبت‌ و پرستاری‌ از بیماران‌ افسرده‌ ابتدا وضع‌ ظاهر بیمار آراسته‌ و مرتب‌ نگه‌ داشته‌ می‌شود و او را تشویق‌ می‌كنیم‌ كه‌ از نظر فیزیكی‌ به‌ بهداشت‌ خود توجه‌ داشته‌ باشد و لباس‌های‌ تمیز بپوشد، باید از محرومیت‌ خارج‌ شود و بیمار را تشویق‌ به‌ فعالیت‌ می‌كنیم‌ چون‌ نداشتن‌ سرگرمی‌ بیشتر بیمار را نگران‌ وضع‌ خود می‌كند او را تشویق‌ به‌ كار درمانی‌ و تفریح‌ درمانی‌ می‌كنیم‌.
بخاطر بی‌اشتهایی‌ باید غذاهایی‌ را كه‌ دوست‌ دارد برایش‌ تهیه‌ كنیم‌، این‌ بیماری‌ بیشتر در سن‌ ۲۰ـ۱۸ سالگی‌ بخاطر اینكه‌ فرد حساس‌تر می‌شود و همین‌طور در سن‌ ۳۵ـ۳۰ سالگی‌ بخاطر مسئولیت‌ زیاد زندگی‌ بیشتر اتفاق‌ می‌افتد. بهترین‌ وظیفه‌ در مقابل‌ بیمار افسرده‌ آگاهی‌ از نحوه‌ تفكر بیمار در مورد خودكشی‌ است‌، خودكشی‌ در بیمار حتمی‌ نیست‌، بیمار می‌خواهد بگوید كه‌ احتیاج‌ به‌ كمك‌ دارد. بطور كلی‌ باید با رفتار خودمان‌ این‌ حس‌ را در بیمار تقویت‌ كنیم‌ كه‌:
۱. در كنار بیمار هستیم‌ (از لحاظ‌ معنوی‌).
۲. با درد و شكنجه‌های‌ روحی‌ او شریك‌ هستیم‌.
۳. در مواقع‌ بحرانی‌ در كنارش‌ هستیم‌ تا هر كمكی‌ از دستمان‌ برآید برایش‌ انجام‌ دهیم‌.
۴. بودن‌ یا نبودن‌ او برایمان‌ مهم‌ است‌.
باید در درمان‌ و مبارزه‌ با این‌ بیماری‌ كه‌ در ایران‌ نیز آمار بالایی‌ دارد رسانه‌های‌ جمعی‌ و سیاستگذاری‌های‌ دولت‌ نیز در راستای‌ اهداف‌ كوتاه‌ مدت‌ و بلند مدت‌ حل‌ مشكلات‌ اقتصادی‌ و معضلات‌ اجتماعی‌، بیكاری‌، فقر و اعتیاد جوانان‌ و خانواده‌ها باشد.
ارتباطات‌ غلط‌ والدین‌ با هم‌، پرخاشگری‌ در خانواده‌ها و مشكلات‌ اقتصادی‌ عامل‌ ناراحتی‌ و فرار جوانان‌ از محیط‌ خانه‌ است‌. مثلاً خیلی‌ از جوانان‌ كه‌ دچار افسردگی‌ و ناراحتی‌هایی‌ از این‌ قبیل‌ در خانواده‌ می‌شوند به‌ مواد مخدر پناه‌ می‌برند كه‌ خود این‌ مواد بخصوص‌ تریاك‌ در فرد ایجاد سیر قهقرایی‌ و خمودگی‌ و نهایتاً افسردگی‌ می‌كند كه‌ احساس‌ گناه‌ ناشی‌ از مصرف‌ مواد خود به‌ این‌ افسردگی‌ دامن‌ می‌زند كه‌ این‌ سیكل‌ عیوب‌ تا از هم‌ پاشیدگی‌ كامل‌ شخصیت‌ فرد ادامه‌ می‌یابد. بطور خلاصه‌ فرهنگسازی‌ و آموزش‌ همگانی‌ نقش‌ بسزایی‌ در حل‌ مشكلات‌ اجتماعی‌ و حتی‌ خانوادگی‌ دارد.
مریم‌ صالح‌پور
منبع : روزنامه اعتماد