چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا
منثور در اوج
![منثور در اوج](/mag/i/2/y8l54.jpg)
۲) جبهه را عوض میکنم و میروم سمت هواداران شعر «اوجی» و جواب خودم را میدهم. تمام اینها را بافتم که بگویم: «اوجی» شاعر بسیار مهمی است، چون میخواهد در مقابل تمام تغییرات دنیای مدرن مقاومت کند. او حاضر نیست قبول کند که دیگر باغ و پروانه و پرندهای نمانده است. او نمیخواهد باور کند که عشق در زندگی امروز ما داد و ستدی ناپاکیزه و بیبنیاد و انجام است. او مدام نیستها و از دسترفتهها را به ما یادآوری میکند تا فراموش نکنیم روزگاری دنیای بهتری هم وجود داشته است. درست مثل کاراکتری که «والتر برنان» در فیلم «بیسکویت سبز» نقشش را ایفا میکند؛ در دنیای بیابانزده و خالی از طبیعت، مدام از زیباییهای از دست رفته حرف میزند. او حتی تمام جدلها و جدالهای تئوریک شعری را نادیده میگیرد و شعر را چنین توصیف میکند:
هر شعر خوب/ عطری شکفته دارد و باغی نهفتهتر/ باغی نه، باغهایی/ کو عابری که در دل هر باغ، بشکفد/ در عطر چترهاش/(ص۲۲۷)
«اوجی» از معدود شاعرانی است که هنوز ساحت شعر را مقدس و منزه میداند و آن را به مثابه زیباترین و پاکترین محصول خلاقیت آدمی میستاید. پس در این حیطه عزیز و مقدس نباید هم به دنبال کوتهبینیهای خاکی و زمینی و معاصی گریبانگیر زندگی زمینی بود. حتی اندوه و خشم شعر «اوجی» هم بر خویش ژکیدنی است در گلایه از فراموشکاری مردمان. غمی با چارچوبی نئوکلاسیک/ رمانتیک که خلوتنشینی و اشک باریدن و غبطهخوردن به حال بشریت را بهترین واکنش ممکن به بدسگالی روزگار میداند و میکوشد امیدوار باشد که هنوز مفری هست و باید به آن اندیشید و آن را یافت. شعر ذیل را شاید بتوان مانیفست «اوجی» دانست:
میان این همه آهن/ میان این همه دود/ هنوز تکهای از آسمان در این عکس است/ بجوی بلکه درختی/ بجوی شاید آب/ بجوی!...(ص۱۶۸)
۳) با اوصافی که از اندیشه شعر «اوجی» ذکر شد، دیگر ساخت و زبان و فرم شعر او چندان تعجببرانگیز نخواهد بود. تعریف شعر برای او چیز دیگری است و به تبع آن تعریف ساخت و فرم و زبان هم شکل دیگری خواهد داشت. نخستین کنش- واکنش او حرکت به سمت سادگی است. اولین گام این حرکت سادگی در زبان است. شعر او هرگز درگیر چالش زبانی نمیشود و تنها المانی که در این حیطه برای او مهم جلوه میکند، رسیدن به زبانی سالم و بیآرایه است. به همین خاطر میکوشد تا سادگی زبانی را با تمهیدی دیگر جبران کند. این است که میرود سراغ تصویرسازی و نگاه فکور فلسفی. «اوجی» همیشه سعی میکند در شعر موجز و مختصرش تصویر داشته باشد و از آن مهمتر، حتما گزاره نغزی بیافریند:
«در ذهن ما حکایت گل گم شده است»، «دانستم عشق نیز بهانه است»، «شب بختکی است از سنگ»، «عهد جوانی گلیست سرختر از سرخ» و...
از این دست سطرها در شعر «اوجی» فراوان است. او هنوز شاعر را در موقعیت یک ناصح انساندوست میانگارد و عمده خلاقیتش را برای دلنشین ساختن پندها و گزارههای نغزش صرف میکند. تنها آرایههایی که هنوز هم گاهی در شعرش به کار میگیرد اوزان نیمایی و قوافی ساده است.
۴) و «منصور اوجی» شاعر مهمی است، چون به رغم علاقهاش به اوزان نیمایی، از کهنهکارترین و جدیترین شاعران شعر منثور است. حتی در شعرهای نیمایی او نیز با رگههایی از تمایل به نثر میتوان روبهرو شد که گواهی است بر تعلق خاطر او به سفارش «نیما» مبنی بر متقارب ساختن کارکردهای شعر و نثر. بدون شک میتوان شعر او را راهنما و راهگشای با واسطه یا بیواسطه بسیاری از شاعران متمایل به زبان نثر در نسلهای جوانتر دانست. او جسارت راه رفتن بر لبه تیغ را داشته است و هر چند گاهی هم مسیر را به سلامت نپیموده و به وادی نثر فروافتاده است، اما هر بار مصممتر از پیش برخاسته و دوباره مسیرش را ادامه داده است.
۵) آیا میشود شعری سرود که دو جبهه مخالف دو بند نخست این مقال را جایی به تفاهم و توافق برساند یا این منطق تضاد این دو نگرش است که «اوجی» را در چنین موضعی میگذارد؟ به گمان من میشود و اصلا شده است. میشود نگاهی انداخت به شعر «شهاب مقربین»، یا «رضا چایچی» یا بسیاری دیگر. حتی گاهی در شعر خود «اوجی» نیز این اتفاق افتاده است. کافی است تورقی کرد همین کتاب را و مثلا شعر «سوسکها» را خواند، یا شعر «مرده میبرند» را. اما اینکه چرا «اوجی» هرگز نخواسته است شعرهایی از این دست را به عنوان پارادایم شعر خود لحاظ کند، شاید برمیگردد به رسالت و نجابتی که برای خود و شعرش قائل است و تمام توانش معطوف است به انجام این رسالت و حفظ این نجابت.
علی مسعودینیا
شیراز نام دیگر من
(گزیده اشعار)
منصور اوجی
نشر نگاه
۱۳۸۷
۱۱۰۰ نسخه
شیراز نام دیگر من
(گزیده اشعار)
منصور اوجی
نشر نگاه
۱۳۸۷
۱۱۰۰ نسخه
منبع : روزنامه رسالت
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست