دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

۶ مرداد ـ ۲۸ جولای ـ روزی که آموزش و پرورش اجباری، رایگان و یکسان در ایران قانون شد، ولی ...


لایحه آموزش و پرورش اجباری، رایگان و یكسان در ایران كه ششم مرداد۱۳۲۲ به تصویب مجلس رسیده بود پس از امضای شاه در هشتم مرداد و انتشار در روزنامه رسمی كشور به صورت قانون در آمد. قانون آموزش و پرورش اجباری كه از شهریور ۱۳۵۳ تعمیم یافت از قوانین مهم و مردمی وطن ماست. از شهریور ۱۳۵۳ همه مدارس غیر دولتی موجود نیز از سوی دولت خریداری و كارمندان آنان با احتساب سوابق كار به استخدام وزارت آموزش و پرورش در آمدند و قرار نبود كه در ایران، از آن پس مدرسه پولی به وجود آید.
از همین زمان مدارس عالی ایران نیز با ترتیب دیگری كه داده شده بود بدون شهریه شدند. علاوه بر تحصیل رایگان و یكسان، از مهرماه (غاز سال تحصیلی ۱۳۵۴ ــ ۱۳۵۳) در مدارس ابتدایی و راهنمایی تحصیلی، نوجوانان تغذیه رایگان هم می شدند.
قانون اساسی جمهوری اسلامی در اصل سی ام خود، رایگان بودن تحصیلات تا پایان دوره متوسطه را امری دائمی ساخته است. متن این اصل بسیار مهم از این قرار است: دولت موظف است وسائل آموزش و پرورش رایگان را برای همه ملت تا پایان دوره متوسطه فراهم سازد و وسائل تحصیلات عالی را تا سرحد خودكفایی كشور بطور رایگان گسترش دهد.
می دانیم كه طبق اصل ۱۱۳ قانون اساسی، مسئولیت اجرای این قانون برعهده رئیس جمهور گذارده شده است كه به انجام این مسئولیت در مجلس سوگند یاد و سپس كار خود را آغاز می كند.
برغم اصل سی ام، در ایران از اواخر دهه ۱۳۶۰ هجری خورشیدی تاسیس مدارس پولی (تحت نام مدارس غیر انتفاعی!) پس از نزدیك به دو دهه وقفه از سر گرفته شده است.
منبع : تاریخ ایران و جهان در این روز