چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
آخرین انقلاب قرن
هر تفسیری از انقلاب در ذیل نظریه ای خاص و در چارچوب تئوری ویژه ای قرارمی گیرد. آگاهی از مسبوق بودن تحلیل رخداد انقلاب به نظریه ها و تئوری هایی ویژه،ضرورت تأمل در نظریه پردازی در باب انقلاب را باز می نمایاند. چه آن كه غفلت از اینبعد، تفسیرگر و تحلیل كننده پدیده انقلاب را به غلتیدن در وادی نظریه های متعارض وتئوری های ناهمگون پدیده انقلاب، در تفسیری واحد دچار خواهد نمود; گرچه استفادهآگاهانه و روشمند از نظریه های مختلف به صورتی تلفیقی، در تحلیلی واحد امری قابلدفاع است. در این كتاب، نخست مروری بر مشخصه های تئوری و تئوری پردازی در خصوصانقلاب ها و از جمله انقلاب اسلامی و مسئله امكان وصول به «نظریه ای جامع» و كاملدر این باب صورت خواهد گرفت، و در این راستا دو دیدگاه «پوزیتیویستی» و «معرفت شناسانه» علم مورد ارزیابی واقع می شود. همچنین دو حوزه مطالعات علوم طبیعیو علوم اجتماعی و تفاوتها و تمایزات آن مورد تأمل قرار گرفته، به مشكلات پیش رویحوزه علوم اجتماعی اشاره می شود. تبیین دو نظریه «تدااسكاچپل» و «چارلزتیلی» بهعنوان دو داستان انقلاب، در مقام تطبیق با انقلاب اسلامی و نقد و بررسی آن ها فصلدیگر این گفتار است كه در ضمن آن با مروری بر زمینه های فروپاشی رژیم گذشته و عواملپیروزی انقلاب، منحصر به فرد بودن انقلاب ها، مشكلات تعریف انقلاب به پیامدهای آن،هدفمندی در انقلاب ایران، دلیل مند بودن رفتار انقلابیون، عنصر معنویت و محاسبه سودو زیان در انقلاب ایران و... گفتگو خواهد شد. و در خاتمه بحث از فایده و كاربردنظریه پردازی در باب انقلاب از منظر پوزیتیویستی علم و از دیدگاه معرفت شناسانه آنسخن به میان خواهد آمد.
بحث از انقلاب را می توان با بررسی «علل» و «دلایل» انقلاب پی گرفت; و علل را به «عوامل عینی» و خارجی بازگردانید و دلایل را به «عوامل ذهنی»، و بدین سان عواملعینی و ذهنی انقلاب را مورد تفسیر و بازشناسی قرار داد. گرچه پاره ای از محققان،عوامل ذهنی را نیز جزئی از علت ها می شمارند و آن را به علل ساختاری فرو می كاهند ویا پاره ای دیگر، همه علل و دلایل انقلاب را تنها در عوامل ذهنی جستجو می نمایند وجایی برای عوامل عینی باقی نمی گذارند.
كتاب حاضر با مطالعه انقلاب به مثابه «پدیده ای فرهنگی» و از منظر دلایل و «انگیزه های دینی»، آغاز بحث را به تأمل در «حكومت دینی» می نشیند و با تلقی نمودنهمه نظام های حكومتی در طول تاریخ به عنوان حكومت های دینی، حكومت در اسلام را درمفهوم «ولایت» (به مثابه مفهومی عرفانی) متجلی می بیند. و ضمن تفسیر شخصیت امامخمینی به عنوان «عارفی شیعی» با تفكیك مفهوم ولایت به «رحمانی» و «شیطانی» اینمفهوم را منتشر و موجود در همه اشكال حكومت در دنیای معاصر می شناسد. آنگاه با بحثاز حكومت «صفویه» به عنوان «حكومت مركزی و فراگیر» شیعه و نیز تفسیر «مشروطه» بهمثابه «رسوخ جریان لائیسیسم» غربی و سكولاریسم به ایران، عوامل توقف و ركود ایراندر سده های اخیر را در «هرج و مرج» و ناامنی صدساله و «رواج اخباریگری» در میانروحانیت باز می شناسد.
بررسی زمینه ها و علل انقلاب در سطوح «نظام سیاسی»، «جامعه» و نیروهای اجتماعیكه مطالعه ساخت ها و روابط میان «دولت» و «جامعه» را در دهه های پیش از انقلابدنبال می كند، به كاوش در روابط اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی بسط و تفصیلمی یابد. پژوهش در «زمینه ها و علل اقتصادی انقلاب» یكی از سطوح مهم تحلیل است كهبا نگرش ها و رهیافت های گوناگونی صورت پذیرفته است. تمركز اصلی گفتگو در این دفتر،مطالعه «وضعیت اقتصادی ایران» از سال های ۱۳۳۵ تا ۱۳۵۵ ـ سال های اجرای برنامه دومتا پنجم توسعه ـ از منظر «اقتصاد سیاسی» و كاركرد دولت در اقتصاد و نیز بررسیتأثیرگذاری تحولات اقتصادی بر فرآیندهای اجتماعی سیاسی است. بر این اساس، «انشقاق» میان حكومت و جامعه و از دست رفتن پایگاه طبقاتی دولت، ظهور «نظام دو قطبی» و اهمیتیافتن ایران برای غرب، وقوع فرآیند «نوسازی اقتصادی» در راستای اهداف بین المللی،انجام «اصلاحات ارضی» و بحران های اجتماعی ناشی از آن موضوع تأمل این دفتر می باشد. همچنین در ادامه، «انفجار در آمد نفتی» و اجرای پروژه های بزرگ صنعتی در دهه پنجاه،بروز گسیختگی های فرهنگی و بحران «جستجوی اصالت»، «ناهمفازی» توسعه اقتصادی باتوسعه سیاسی و پیدایش شكاف ساختاری، پیروی از الگوهای اقتصادی برون زا و بروز بحران «توزیع درآمد»، ظهور «آگاهی عمیق» مذهبی و سیاسی شدن جامعه، مقولات دیگری است كه دراین دفتر، موضوع تحلیل و بررسی فرآیندهای اقتصادی ـ سیاسی منتهی به انقلاب اسلامیرا به توضیح خواهد كشید.
▪ نویسنده: عباسزارع
● فهرست مطالب كتاب به شرح زیر است:
▪ پیش گفتار
ـ سرآغاز: انقلاب بهمن از كدام نگاه؟
ـ دفتر اول: انقلاب بهمن؛ نظریه پردازی
۱) گفتار اول: انقلاب ایران در ساحت نظریه پردازی/ گفت و گو با محمدهادی سمتی و ناصر هادیان
۲) گفتار دوم: انقلاب دینی، چالشی در نظریه پردازی كلاسیك/ گفت و گو با حسین كچوییان
۳) گفتار سوم: تأملاتی در تحلیل نظری انقلاب/ گفت و گو با حسین عظیمی
▪ دفتر دوم: انقلاب بهمن؛ زمینه های فكری و فرهنگی
۱) گفتار اول: انقلاب ایران؛ پاسخ به كدام پرسش نظری، واكنش به كدام مسئله فرهنگی/ گفت و گو باحاتم قادری
۲) گفتار دوم: انقلاب؛ پدیده ای قدسی و جلوه ای رحمانی/ گفت و گو با محمد مددپور
▪ دفتر سوم: انقلاب بهمن؛ زمینه های داخلی؛ دولت، جامعه و نیروهای انسانی
گفتار اول: بستر اقتصادی انقلاب ایران (از منظر اقتصاد سیاسی)/ گفت و گو با حسین عظیمی، فرشاد مومنی و علیرضا ناصری
۱) گفتار دوم: ساخت اقتدار نظام پهلوی، زمینه های بروز بحران/ گفت و گو با سعید حجاریان و سهراب رزاقی
۲) گفتار سوم: ایدئولوژی انقلاب اسلامی ایران/ گفت و گو با سعید حجاریان، سهراب رزاقی و داوود فیرحی
۳) گفتار چهارم: بستر اجتماعی رویداد انقلاب (از منظر جامعه شناختی)/ گفت و گو باغلامعباس توسلی
پیوست
نقش رهبری در انقلاب اسلامی (از منظر جامعه شناسی رهبری انقلاب(۱))/ گفتگو با سعید حجاریان
منبع : باشگاه اندیشه
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست