چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
چرا فلامنکو ،« فلامنکو» نام گرفت ؟
در فرهنگ لغات « آكادمی زبان اسپانیایی رئال »( Real Academia Español de la Lunga ) معانی متفاوتی برای لغت فلامنكو ارایه شده است كه از بین آنها ، برخی كه سنخیت بیشتری با بحث ما دارند را برای شما انتخاب كرده ایم .
در یكی از این تعاریف آمده است :
« فلامنكو ، یك روش فرهنگی_اجتماعیِ بیان احساسات در میان كولی هاست كه ریشه های عمیقی در ناحیهٔ اَندلُس(Andalusia) برای آن یافت می شود . »
در جایی دیگر ، لغت فلامنكو را نشانگر یك شاخهٔ قومی یا نژادی می انگارد و به مردمی اطلاق می كند كه منسوب به سرزمین فلاندر هستند .
علاوه بر فرهنگ لغات اخیرالذكر ، در « فرهنگ لغات صرفی اسپانیایی وكاستیلی » ریشهٔ لغت فلامنكو را منسوب به فلامینگ (Flaming) می دانند كه در زبان هلندی به معنی « چیزی یا كسی آمده از سرزمین فلاندر در آلمان » می باشد . علّت انتساب لغت فلامنكو به فلامینگ ، به معنی « شخصی از اهالی فلاندر » ، ریشه در تاریخ آن ناحیه دارد . ایشان مردمی بودند از نژاد مردم شمال اروپا به نام نوردیك(Nordic) كه رنگ رخسارشان گلگون بود ؛ بر خلاف مردم اروپای جنوبی معروف به نژاد لاتین كه پوست تیره و موی مشكی دارند و به خصوص از لحاظ رنگ پوست تفاوت فاحشی بین این دو نژاد دیده می شود .
از جانب دیگر ، استفاده از لغت فلامینگ برای نامیدن مردمی با پوست گلگون ، می تواند اشاره به پرنده ای به نام فلامینگو(Flamingo) باشد . این پرنده منقار بزرگی دارد كه به طرز عجیبی خمیدگی دارد . با گردن و پاهایی بلند و ظریف ، پرهای سفیدی گردن و سینه و شكمش را پوشانیده ، در حالی كه سر و قسمت تحتانی بدنش به رنگ صورتی تا قرمز تند است . از آنجا كه در قرن شانزدهم و اوایل قرن هفدهم میلادی ، سرزمین فلاندر زیر سلطهٔ اسپانیا بود ، مردم اسپانیا اهالی فلاندر را به دلیل وضع پوشش و رنگ پوست شان به گونه ای تحقیر آمیز به فلامینگو تشبیه می كردند .
در اواسط قرن هفدهم میلادی ، فلاندری ها قیام كردند و به دنبال جنگ هایی خونین ، استقلال خود را به دست آوردند و كشور هلند كنونی را بنا نهادند . در طی این جنگ ها ، بسیاری از اسناد و مدارك ارزشمند تاریخی در مورد فلاندری های ساكن اسپانیا از دست رفته و نابود شدند . خصومت حكومت اسپانیا با مردم فلاندر در آن دوران باعث شده بود تا با قلب واقعیات و به دروغ ، ایشان را به صورت مردمی یاغی و لایق تنفر به جامعهٔ اسپانیا بشناساند ؛ مردمی كه حتی روش زندگی كردن شان نیز ناخوشایند و اشمئزازبرانگیز است .
این طرز فكر و تبلیغات منفی علیه فلاندری ها به صورت قسمتی از فرهنگ مردم اسپانیا درآمد ، به طوری كه در فرهنگ اسپانیایی ، هر فرد ، گروه و یا قوم منفوری را به فلاندر منسوب می كردند. از آنجا كه كولی ها نیز از نظر شهروندان اسپانیایی زندگی مرموز و غیرمتعارفی داشتند كه باب سلیقهٔ جامعهٔ اسپانیا نبود ، لقب تغییر شكل یافتهٔ فلامنكو را به ایشان و شیوهٔ آوازخوانی اندلسی _ كه محل عمدهٔ زندگی كولی ها بود _ دادند .
در سیر تحول و تكامل لغت فلامنكو ، عوامل و اتفاقات دیگری نیز منشأ اثر بودند . در زمان پادشاهی چارلز اول (۱۵۵۶-۱۵۱۹ میلادی) تعداد كثیری از كولی ها در خط سیرشان در اروپا وارد كشور اسپانیا شدند و چون ورودشان به اسپانیا از نواحی شمالی و سرزمین ژرمن ها و فلاندر بود ، به اشتباه ایشان را فلِمیش(Flemish) نامیدند . البته حدسیات دیگری نیز در مورد لغت هلندی فلامینگ به عنوان ریشهٔ لغت فلامنكو موجود است كه با مطالب بالا تفاوت دارد . در یكی از این فرضیات ریشه یابی لغت فلامنكو باز می گردد به قرن شانزدهم میلادی ، هنگامی كه تعدادی خوانندهٔ فلاندری در دربار چارلز پنجم به خدمت گرفته شدند .
بدین ترتیب لغت فلِمیش پس از تغییراتی در میان مردم اندلس رواج یافت و به هر خنیاگری اطلاق شد . كولی ها در همان دوره نیز اغلب به خوانندگی و نوازندگی و دوره گردی می پرداختند و موسیقی و رقص و آواز در كلیهٔ جشن ها و مراسم وحتی زندگی روزمره شان جایگاهی ویژه داشت . به همین دلیل شهروندان اسپانیایی ، لغت تغییر یافتهٔ فلِمیش را كه به صورت فلامنكو درآمده بود ، به طور اعم كلمه به كلیهٔ فعالیت های این قوم اطلاق نمودند كه به عبارت دیگر نمایانگر فرهنگ كولی ها بود .
فرضیهٔ دیگری نیز وجود دارد مبنی بر اینكه در طی جنگ های استقلال هلند ، تعداد زیادی از كولی های اسپانیا در هنگ های پیاده نظام ارتش فلاندر به صورت سربازان مزدور به خدمت گرفته شدند . ایشان پس از بازگشت پیروزمندانه از جنگ ، به عنوان پاداش اجازه یافتند تا آداب و رسوم و شغل سنتی شان را در هر جایی كه بودند ، اجرا و اِعمال كنند ؛ بر خلاف قوانین جاری كشور كه مردم محلی اجازهٔ رفتار آیینی و برگزاری مراسم بر اساس آداب و سنن شان را نداشتند .
● ریشه های دیگر لغت فلامنكو
به عقیدهٔ برخی دیگر از محققین ، ریشهٔ كلمهٔ فلامنكو از لحاظ علم زبان شناسی ، در زبان عربی است . بر اساس مطالعات ایشان ، لغت فلامنكو در حقیقت تركیبی از دو لغت «فلّاح» به معنی دهقان و برزگر و «مِنكو» به معنی رانده شده ، بی خانمان ، تبعید شده و بی سرزمین می باشد . این تعبیر بحث های زیادی را پیرامون خود به وجود آورده ، ولی استحكام و اعتبار لازم را ندارد .
ممكن است كه در زبان عربی یكی از معانی دقیق تر كلمهٔ «فلّاح» ، كشاورز یا زارع باشد ولی مفهوم تبعید شده یا رانده شده به زبان عربی كلمهٔ «منفی» است نه «مِنكو» . به هر حال نكتهٔ مبهم دیگر این است كه چگونه لغتی با ریشهٔ عربی پس از حدود سه قرن نهفتگی ، كه از خاتمهٔ استیلای اعراب بر ناحیهٔ اندلس می گذشت ، سربرآورده و خود را نمایانده است .
در جایی دیگر محققین ریشهٔ لغت فلامنكو را مغربی (Moorish) می دانند كه همان كشور مراكش فعلی در شمال آفریقاست . به نظر ایشان فلامنكو به مورهایی گفته می شد كه پس از غلبهٔ مجدد مسیحیان بر جنوب اسپانیا ، در آنجا ماندند و با پذیرش دین مسیحیت تحت سلطهٔ فاتحین به زندگی ادامه دادند .
این محققین نیز صحت انتساب لغت فلامنكو را به تركیب عربی «فَلّاح مِنكو» تأیید می كنند . پس از شكست اعراب از مسیحیان كاتولیك در سال ۱۴۹۲ میلادی ، مورهای ساكن اسپانیا تحت تعقیب قرار گرفتند و به ناچار به زندگی پنهانی و فرار از قانون روی آوردند . بدین ترتیب بهترین راه برای ایشان پناهنده شدن به میان كولی ها بود كه خودشان نیز درماندگانی همدرد ایشان بودند . مقارن این اتفاقات ، فلامنكو شروع به شكل گیری و تكامل نمود .
فرضیهٔ دیگری نیز وجود دارد كه ریشهٔ لغت فلامنكو را در خصوصیات رفتاری و شخصیتی كولی ها می داند . كولی ها در برخورد با بیگانگان و غیركولی ها كم حرف ، تودار ، عمیق و مرموز بودند . اتخاذ چنین سیاست محتاطانه ای در برخورد با بیگانگانی كه همیشه ایشان را از خود رانده و باعث دردسرشان شده بودند ، ظاهری پرتكبر و نخوت آمیز برایشان به وجود آورده بود . در عین اینكه حالاتشان بسیار موزون و باوقار بود ، وجود طبیعت سرزنده و احساسات تند خالص در ایشان ، تصویری از یك شعلهٔ آتش (Flame) را به ذهن متبادر می كرد (ریشهٔ لغت Flame در زبان لاتین ، Fllamallama می باشد).
نوشتهٔ : آلیشیا . ر . مِدیاویّا - مترجم دكتر امین محمد روحانی
منبع : هنر و موسیقی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست