چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
عدالت و عدل الهی در حیات معقول علی (ع)
«وَ تَمَّتْ كَلِمَهُٔ رَبِّكَ صِدْقاً وَ عَدْلًا» مشیّت و اراده و عمل پروردگار تو بر مبنای صدق و عدل استوار شده است.
حتما توجّه فرمودهاید كه این سؤال را تحلیل گران تاریخ و كامجویان و كاموران حیات طبیعی- اگر هم تصریح نكرده باشند- از علی بن ابی طالب پرسیدهاند كه: «تو در عدالت چه دیده بودی» زیرا رفتار و اندیشه و هدف گیریهای فرزند ابی طالب با الگوها و معیارهای آنان سازگار نیست. و شگفتی و تعجّب آنان در مشاهده سرتاسر زندگی امیر المؤمنین مشهود بوده است.
اینها نباید از علی بن ابی طالب در باره عدالت میپرسیدند بلكه باید این را از خود عدالت پرسید. حقیقت این است چنانكه آرمانهای معقول انسانی مفسّر شخصیتهاست، و شخصیّتها مفسّر عظمت آن آرمانها هستند، برای شناخت این معنا كه علّت عشق ورزی امیر المؤمنین چه بود كه در روزگاری كه قدرت، بطور مطلق در دستش بود احساس بی نیازی كرد و بنای طغیانگری نگذاشت و عدالت ورزید این مسئلهای است كه بار دیگر انسان شناسان، یا آنان كه میخواهند در تاریخ و روش شخصیّتهای سازنده، مسائل مفیدی برای بشر پیدا كنند بدنبال آن هستند.
نوشته و سخن و تألیف در این زمینهها زیاد است. در طول تاریخ، ما با رگبار نظریات گوناگون روبرو هستیم. هر كس از دیدگاه خود در این مسائل اظهار نظر نموده است. به گمان من آنان كه به تفسیر شخصیّتی همچون علی بن ابی طالب دست میزنند اگر حقیقت عدالت و اختیار و تحمّل و شكیبائی در برابر حوادث كوبنده تاریخ را ندانند، تفسیر و اظهار نظرشان به چند كلمه، «خوب است» و «عالی است» تمام میشود این یك اصلی است كه چرا در باره علی علیه السلام «گفته شده: «قتل فی المحراب لشدّهٔ عدله».
این انسان نیرومند كه سر آمد نیرومندان است در محراب عبادت بخاطر شدّت عدالتش شهید شد. این چه «دادگری» است كه این همه انسان را در طول تاریخ جذب خود كرده و در عین حال خود جذب دنیا نشده است دنیا با تمامی ویژگیهایش (آقائی و سروری، نژاد و خویشاوندی و...) او را جذب نكرد، امّا عدالت، او را جذب كرد.
اصل دیگر اینست كه چگونه شخصیّتهائی مانند حضرت امیر، قدرت جذب افراد برجسته را داشتهاند. «شبلی شمیل» كه آن جمله عجیب را در مورد حضرت امیر گفته: «بزرگ بزرگان، نسخه نه شرق و نه غرب، نه در گذشته و نه در حال، جهان نظیرش را ندیده» با دو تن از شاگردانش صحبت كردم، گفتم: چه علّتی باعث شده كه او چنین جملهای در باره «ابو تراب» (كه در باره او معتقد بود و خاكی بودنش را نتیجه عبادت سرشارش میدانست) بگوید گفتند: او هر گاه در باره دادگری علی (ع) سخن میگفت، برافروخته میشد، و هیجان سراسر وجودش را میگرفت.
كسی كه حتّی اگر میخواست عالیترین احساسات را با منطق ریاضی تفسیر كند، احساسات وجودش را میگرفت و بر افروخته میشد.
در اشعار خودمان هست كه:
داورا، دادگرا، جانب جدّا نظری
كز پی مدح تو، چون بحر بطوفان خیزد
كسی كه توجّه پیدا میكند متوجّه میشود كه این چه عشق محضی است كه به عدالت پیدا شده است: «تنمّره فی ذات اللّه». انسان، حماسه و شعر و سخنان زیبا میگوید امّا تا در مسیر عدالت قرار نگیرد و عدالت نورزد، فقط در حدّ همان اصطلاحات باقی میماند و به كنه عدالت نمیرسد. این شعر را از چند بیت قبل دقّت میكنیم. شعر از: جدّای قمی شاعر است در مورد ولادت امیر المؤمنین علیه السلام:
گر شمیمی ز سر طرّه جانان خیزد
تا قیامت ز صبا رایحه جان خیزد
و الهم من كه چو از خواب تو بیدار شوی
به چه رو از سر چشمان تو مژگان خیزد
طعنه بر آب بقا زد دهنم گوئی از آن
مدحت خاك در سایه یزدان خیزد
علّی عالی اعلی، كه ز بیم سخطش
روح از كالبد عالم امكان خیزد
چون به خاری نگرد، یك نظر از رحمت خویش
از بن خار، دو صد روضه رضوان خیزد
چون زند دست به دامان ولایش، فرعون
از لحد با كف صد موسی عمران خیزد
داورا، دادگرا جانب جدّا نظری
كز پی مدح تو چون بحر به طوفان خیزد
وقتی كه «شبلی شمیل» را كه كنار از مكتب اسلام است، این گونه طوفانی كند با كسی كه وابسته به چنین شخصیّت است و پیرو اوست، معلوم است چه خواهد كرد.
پس در حقیقت این را یك اصلی در نظر بگیریم كه برای ارزیابی شخصیتها به آن آرمانهائی بنگریم كه آن شخصیتها به آن آرمان عشق ورزیدهاند.
(ای برادر تو همان اندیشهای
ما بقی خود، استخوان و ریشهای
گر بود اندیشهات گل، گلشنی
گر بود خاری تو هیمه گلخنی)
اتّحاد روح با آرمان مورد عشق، را باید در نظر گرفت مگر نشنیدهای كه «و لو أنّ رجلا احبّ حجرا لحشره اللّه معه».
اگر انسانی به سنگی عشق بورزد، روح او با همان سنگ محشور میشود.
یعنی سنگ میشود. معشوق یك وحدتی با عاشق پیدا میكند.
اگر روح به اختیار و آزادی شكوفا در اختیار، عشق بورزد یقینا جوهر آن روح با اختیار در آمیخته، و ما فوق جبرها و جبر نماها قرار گرفته است.
گرایش به عدالت و تطبیق روش بر عدالت (یعنی رفتار مطابق قانون) ممكن است چند علّت داشته باشد. یك علّت این است كه حوادث و رویداد روزگاران و عوامل جبری كاری كند كه انسان دائما مطابق قانون رفتار كند، مانند این كه همه گونه اختیار را از او سلب كنند، و بگویند همین راه را باید بروی، و بگویند این حركت و این رفتار مطابق قانون كه عدالت نامیده میشود، یك اثر خشك مطابق با آن رفتار است، ولی داخل در محدوده ارزشها نخواهد بود. زیرا این اختیار در كار نبوده است.
اگر از كوه دماوند بطور فرضی چشمه ساری جاری شود و به كویر برود، و كویری را آباد كند و تمدّن ایجاد نماید، یك كار بزرگ و چشمگیری انجام شدهٔ است. از طرف دیگر كفّاشی كه كفش خود را برای تعمیر كردن به او سپردهاید، اگر بیشتر از قرارداد، بخاطر انسانیت و ایمان و شرف، كار انجام دهد و دو سه بخیه اضافهتر بزند، این كار او در منطقه ارزشهاست. در حالی كه چشمه سار جاری از دماوند، داخل ارزشها نیست اگر چه عظمت آن با این قابل مقایسه نیست، ولی آن یكی از روی عوامل جبری جاری شده و این دیگری از روی كمال اختیار انجام گرفته است. ارزشها مطرح است و فعل درست مسبوق به آگاهی و اختیار، ارزشمند است.
اگر عدالت علی بن ابی طالب، از روی عوامل جبری میبود، در طول این چهارده قرن این همه عشق انسانهای پاك را بخود جذب نمیكرد. عمل و رفتار او در مسیر عدالت از روی اراده و اختیار انجام میگرفت، بلكه او عدالت مجسّم بود.
در طول زمان دنیا پرستان و قدرت محوران، برای حفظ قدرت خود در طول چند روزه دنیا، با علی بن ابی طالب (ع) مخالفتها كردند، امّا نشد كه نشد. اگر خداوند بخواهد كسی را بزرگ كند هیچكس تاب مقاومت ندارد همچنان كه اگر بخواهد كسی را زمین بزند هیچكس یارای ایستادگی نخواهد داشت زیرا اراده خالق هستی در كار است. هزاران اتّهام به علی بن ابی طالب (ع) روا داشتند تا بدانجا كه گفتند «نماز نمیخواند» و خواستند عدالتش را مخفی كنند امّا خدا خواسته كه او را بلند مرتبه گرداند. عدالت او، حیلهگری و مكر پردازی رو به صفتان تاریخ نبوده كه در میدان تنازع بقاء، برای زنده ماندن، عدالت بورزد. او خود در نهج البلاغه این مسئله را پیش بینی و بیان فرموده كه «و اللّه ما معاویهٔ بأدهی منّی». سوگند بخدا (كه سوگند علی هم سوگند كسی است كه خدا را با چشم جان دیده است و فرموده «لم اعبد ربّا لم اره»، خدائی را كه ندیدهام عبادت نمیكنم) معاویه و معاویه صفتان، باهوشتر و سیاستمدارتر از من نیستند. امّا «انّ اكرمكم عند اللّه أتقیكم» در پیش چشم من است و من باید آن گونه رفتار كنم تا به دیگران بگویم كه دنیال من بیایید، و این با حیله گری و نقشه پردازی نمیسازد. فرمود «و لو لا التقی لكنت من أدهی النّاس» اگر تقوائی نبود، میدیدید كه سیاستمدارترین فرد (با معیارهای معاویه) من بودم. تاریخ نشان داد كه علی (ع) در تمام موضعگیریهائی كه میفرمود، مطلب را برای مردم بیان مینمود و چون سخنش را نمیشنیدید میفرمود:
«امرتكم امری بمنعرج اللّوی
فلم تستبین النصح الّا ضحی الغد»
مطلب را بشما گفته بودم امّا سخنم را نشنیدید تا وقتش گذشت و بی فایده شد.
اگر به بعضی پیشگوئیهای حضرت امیر در نهج البلاغه از این دید توجّه كنیم میبینیم، یك سیاستمدار تمام ورزیده، نیز نسبت به كاری كه در شرف وقوع است همان طور تفسیر میكند. حضرت مطلب را بیان میفرمود و بعد در صدد اجرایش نیز بود.
بنا بر این، عدالت علی بن ابی طالب (ع) به جهت ناتوانی از سیاست بازیهایزمان نبود. او دستش را به چنان رفتارها، آلوده نكرد. اگر او چنان میكرد، دیگر علی بن ابی طالب نبود، كه خود دشمنان بنویسند تا سر حدّ عشق، به عدالت پای بند بود. آنها كه در كتابشان آن حضرت را در كنار اسكندرها میگذارند، شعورشان همان قدر است كه از علی بن ابی طالب انتظار داشته باشند اگر كمی هم سیاستمداری میكرد بهتر بود بگذار در میان عاشقان چند «من باره» نیز (بر وزن «شكم باره») وجود داشته باشد.
آن حضرت هرگز به دروغ و مخالف واقع دست نیالود، اگر چه به ضررش میبود كه «ضرر» در اصطلاح ما «ضرر» است ولی عاشق عدالت كجا، ضرر برده است كسی كه در مجرای «و تمّت كلمهٔ ربّك صدقا و عدلا» حركت میكند و در دعای كمیلش به ما تعلیم میفرماید كه «و اجعل لسانی بذكرك لهجا و قلبی لحبّك متیّما» یعنی پروردگارا، زبانم را به یاد خود گویا و دلم را عاشق و بیقرار محبّتت بساز. جهت حركت بر مبنای اطاعت محض از خدای عدالت را روشن مینماید.
دیگر «امّا» ندارد آن گونه كه بعضی كوتاه اندیش بعد از ذكر فضایلش «امّا» وارد كردهاند.
علی (ع) انسان را از دیدگاه دیگری میدید، صحبت از «دید» و «شناخت» است. او انسان را نه فقط در خورد و خوراك بلكه او را نهال خدائی میدید.
خلق همه یكسره نهال خدایند
هیچ، نه بشكن از این نهال و نه بر كن
دست خداوند باغ خلق دراز است
بر خسك و خار همچون بر گل و سوسن
خون بناحق، نهال كندن اویست
دل ز نهال خدای كندن، بر كن
تو برای چنان نهالی میخواهی راه خطا و دروغ را باز كنی. اگر باز شود آیا باز برایش مینویسی كه «عظیم العظماء» كه «شبلی شمّیل» گفت پس عدالت علی (ع) نه از روی جبر، و نه از روی حیلهگری و سیاست بازی زمان بود.
دیگر آنكه عدالتش وسیلهای برای ادامه قدرت نبود. او وظیفهای احساسكرده بود و زمامداری را وظیفهای میدانست مشقّت بار، كه تمام روح او را تسخیر كرده بود: او ابیت مبطانا و حولی بطون غرثی» و لعلّ بالحجاز او الیمامهٔ من لا طمع له فی القرص و لا عهد له بالشّبع احتمال این معنا كه در دورترین قلمرو حكومت من انسانی گرسنه بخوابد، خواب را از چشم من میبرد. شبها فقط چند لحظه چشم روی چشم میگذاشت.
فجر تا سینه آفاق شكافت
چشم بیدار علی خفته نیافت
روحش بر انسانهائی كه در حیطه زمامداری او هستند گسترده شده است. او چطور میتواند عدالت را وسیله بقاء قدرت قرار بدهد اصلا خود عدالت وسیلهای است كه انسان برای حیات واقعی روح خود باید از آن استفاده كند.
این مطلب را هر چقدر انسان دیرتر بپذیرد، ضرر كرده است، بالاخره میپذیرد، ولی هر چقدر دیرتر، پر ضررتر و خطرناكتر.
نتیجه این كه، برای فهم عدالت علی و انگیزه او در عدالت، باید به بینش او نگاه كرد. اگر میخواهید مطلب را فهم كنید به دو چشم مرد عادل حتّی برای یك لحظه خیره شوید تا خیلی از ابهامات را برای شما حل كند و هستی را قابل تفسیر نماید و از یأس و ناامیدی برهاند.
تأكید علی (ع) بر اسرار و مبنای هستی (كه عدالت است) وسیلهای است برای احیای حیات روح انسانی كه فرمود: «و تمّت كلمهٔ ربّك صدقا و عدلا لا مبدّل لكلماته».
محمّد تقی جعفری
منبع : بلاغ
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست