دوشنبه, ۲۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 13 May, 2024
مجله ویستا

باقلا


باقلا
کلیات گیاه شناسی
باقلا گیاهی است علفی و یکساله که ارتفاع آن تا ۸۰ سانتیمتر می رسد . برگهای آن متناوب و مرکب است که دارای برگچه هایی بشکل تخم مرغ می باشد . گلهای باقلا درشت و سفید که دارای لکه های سیاه و یا بنفش است . میوه آن که همان باقلا است دارای غلافی پوشیده از کرک بطول تقریبا ۱۲ سانتیمتر است .در هر غلاف تعدادی دانه قرار درد . گل و شاخه گلدار ، میوه و تخم باقلا مصارف طبی دارند .
ترکیبات شیمیایی: در صد گرم دانه باقلا سبز و خام مواد زیر موجود است :
آب ۷۲ گرم
پروتئین ۸/۴ گرم
مواد چرب ۰/۴ گرم
نشاسته ۱۵/۸ گرم
کلسیم ۲۸ میلی گرم
فسفر ۱۵۵ میلی گرم
آهن ۲/۲ میلی گرم
سدیم ۴۰ میلی گرم
پتاسیم ۴۷۰ میلی گرم
ویتامین آ ۲۲۰ میلی گرم
ویتامین ب ۱ ۰/۳ میلی گرم
ویتامین ب ۲ ۰/۱۸ میلی گرم
ویتامین ب ۳ ۱/۵ میلی گرم
ویتامین ث ۳۰ میلی گرم
ارسنیک ۰/۰۲ میلی گرم
ضمنا باقلا دارای ماده ای بنام فیتین Phytine می باشد که بسیار مغذی است و تقویت کننده بدن است . این ماده کلسیم بدن را تامین می کند باقلا غذای خوبی است برای دوران نقاهت .
خواص داروئی: باقلا از نظر طب قدیم ایران سرد و تر است و گل آن گرم می باشد.
دم کرده گل باقلا ضد تشنج و ادرار آور است .
دم کرده گل باقلا سنگ کلیه را دفع می کند و برای قولنج های کلیوی مفید است.
جوشانده باقلا برای ورم مثانه مفید است.
جوشانده باقلا اثر خوبی در رفع رماتیسم درد .
از جوشانده باقلا برای درمان نقرس استفاده کنید.
باقلا را اگر با آب سرکه و آب بپزید و با پوست بخورید اسهال مزمن را درمان می کند.
برای رفع گرفتگی صدا در باقلا را با روغن بادام و قند مخلوط کنید و بخورید .
برای رفع کوفتگی و روم پستان ، در باقلا را با آب جو مخلوط کرده و با سرکه و نعناع بپزید و ضمادی را که بدست می آید روی ورم و کوفتگی قرار دهید .
ضماد در باقلا را با شنبلیله و عسل برای نرم کردن دمل و ورم بناگوش و زیر چشم مفید است.
جوشانده باقلا شکم روشهای مزمن را برطرف می کند.
ضماد باقلا جوش و کورک را می رساند و چرک را خارج می کند.
برای درمان تکرر ادرار از جوشانده ریشه باقلا استفاده کنید.
جوشانده سر شاخه های باقلا مستی مشروبات الکلی را برطرف می کند.
برای رفع التهاب و درد نوک انگشتان و ناخن باید یک مشت برگ باقلا را با نیم لیتر آب جوشانید و بگذارید کمی سرد شود و انگشتان خود را بمدت دو ساعت در آن قرار دهید تا برطرف شود.
نان خوشمزه بمقدار ۲% در باقلا بآن اضافه کنید.
مضرات : باقلا در بعضی از اشخاص تولید نفخ و سنگینی سر و معده می کند برای جلوگیری از این عوارض باید ابتدا باقلا را پوست کنده و بجوشانید و آب آنرا دور بریزید . سپس بان مقدری آب اضافه کرده و بعد از پختن با روغن بادام و ادویه گرم مانند دارچین و فلفل بخورید .مصرف باقلای تازه ممکن است تولید مسمومیت و حساسیت شدید بکند که گاهی موجب مرگ می شود بنابراین باید در خوردن باقلای تازه و خام احتیاط کنید . معمولا اشخاصی که به باقلای تازه حساسیت دارند فاقد یک آنزیم مخصوص هستند.
منبع : شبکه رشد