دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا
رژیم دریایی
رژیم دریایی میگوید: او که نعمتهایش بیشمار است، نه تنها دانهها، گیاهان، …و میوههای فراوانی را بر روی زمین در اختیار ما انسانها قرار داده، بلکه از برکات خود در آبها و دریاها نیز کم نگذاشته و از مواد مغذی دریایی به ما روزی فراوان داده است.
در گفتار قبلی (دواخانه مغزی) چند ماده غذایی زمینی را معرفی کردم که حاوی موادی بودند که به بازسازی سلولهای مغزی کمک زیادی میکردند و در تقویت حافظه و بالا بردن هوشیاری نقش مهمی داشتند. اما در این گفتار قصد دارم دل به دریا بزنم و از مواد غذایی زیر آبها بگویم که حافظ سلامتی جسم و صحت مغزمان میباشند و نیروی تفکرمان را بهبود میبخشند.
تقریباً همه ما میدانیم که دریا سرشار از عناصری است که برای حیات و سلامت بدن و مغزمان ضروری میباشد. برای همین غذاهای دریایی ارزش تغذیهای بالایی دارند و به این دلیل که مواد مغذی و ضروری بدن را به تنهایی تأمین میکنند، یکی از بهترین و مفیدترین مواد غذایی بشمار میروند )با این حال هنوز اغلب ما به اهمیت این برکت، یعنی ارزش ماهی و برخی غذاهای دریایی که خداوند در اختیار ما قرار داده است، توجه چندانی نداریم.
گاهی تحت تاثیر مطالعه نتایج تحقیقات علم تغذیه و آگاهی بر آنها، آن را در برنامه غذایی خود، میگنجانیم و بعد از مدتی هم آن را فراموش میکنیم (برای این منظور با هم به شرح و بررسی روش «آبزی درمانی» که منجر به هنگ زدایی مغزی نیز میشود، میپردازیم. دانشمندان بر اساس مطالعاتی که انجام داده اند، اعلام کرده اند که ماهیها و گیاهان دریایی یعنی جلبکها، خزهها و یا آلگها و بسیاری از سبزی های دریایی، از عوامل چشمگیر سلامتی، طول عمر و جوان ماندن سلولهای مغزی به شمار میروند.
غذاهای دریایی از این نظر اهمیت زیادی دارند چون علاوه بر تأمین پروتئینهای مورد نیاز بدن دارای بسیاری از انواع مواد معدنی و ویتامینها به ویژه ویتامین B۱۲ میباشند. یکی دیگر از ویژگیهای عمده غذاهای دریایی وجود پروتئین با کیفیت بالا و اسیدهای آمینه مورد نیاز مغز و بدنمان است.
● حالا با هم از زبان ماهیها بشنویم !
بنا به نظر بعضی از متخصصین تغذیه ما فقط غذا نیستیم بلکه دوا هم هستیم و نه تنها میتوانیم قسمت اعظم نیازهای تغذیهای شما را تأمین کنیم بلکه، در پیشگیری از بسیاری امراض و کنترل و درمان بیماریهای مختلف نقش مهمی به عهده داریم. در واقع ویژگی بخصوص ما که آن را بین سایر مواد غذایی حائز اهمیت،کرده است، نوع چربی موجود در ما میباشد.
ما و سایر محصولات دریایی با وجود آنکه جزو مواد غذایی حیوانی هستیم، ولی از نظر ترکیب چربی با سایر مواد حیوانی متفاوتایم. چربی موجود در مواد غذایی حیوانی به طور عمده حاوی ترکیباتی به نام اسیدهای چرب اشباع شده هستند که این ترکیبات، موجب بالا بردن کلسترول و سایر چربیهای نامطلوب خون میشوند.
ولی چربی ما ماهیها، از اسیدهای چرب اشباع نشده امگا ۳ است که در جلوگیری از سکته مغزی و لخته شدن خون در عروق چشم، مغز و سایر اندام ها نقش مهمی دارد. چربی امگا ۳ نقش ضد سرطان دارد، طوری که در زنان اسکیمو سرطان سینه بسیار نادر است.
همچنین معلوم شده که علی رغم مصرف بالای چربی و پروتئین و کلسترول، بیماریهای قلبی عروقی در بین آنها بسیار کم است. حتی شنیدهایم در تحقیقاتی که در مورد سیستم تغذیهای جوامع مختلف صورت گرفته، نشان میدهد که صیادان ژاپنی که در جزیره کیوشو زندگی میکنند، کلسترول خون شان بسیار پایین است. این تفاوت در نوع چربی مصرفی آنهاست، یعنی چربیهای غیراشباع. آهن موجود در ما نیز به گونهای است که جذب آن در دستگاه گوارش آسان است.
علاوه بر آن آهن موجود در ما، جذب آهن منابع گیاهی را هم افزایش میدهد؛ بنابراین نقش مهمیدر پیشگیری از کم خونی ناشی از فقر آهن به عهده دارد. گوشت ما حاوی مقدار قابل توجهای ویتامینهای گروه B است که در تنظیم فعالیت سلول های عصبی و در نتیجه در سلامت سیستم عصبی مؤثر است. ماده مغذی دیگری که در ما به مقدار کافی وجود دارد روی میباشد. روی به میزان کافی میتواند به رشد و تنظیم بلوغ جنسی کمک کند. همچنین از منابع غنی فلوئور هستیم که در سلامت دندانها و پیشگیری از پوکی استخوان مؤثر است.
از نوع دریایی ما از بهترین منابع ید به حساب میآید که برای رشد و تکامل سیستم عصبی ضروری است. مصرف ما میتواند نیاز شما را به ید تأمین کرده و از بروز عوارض ناشی از کمبود ید مثل اختلال در تولید مثل و بیماری گواتر پیشگیری کند.
ما از منابع خوب فسفر هم محسوب میشویم. فسفر مادهای است که باعث تقویت حافظه و هوش میشود و همراه کلسیم در سلامت و استحکام استخوانها نقش مهمی دارد. حالا با این همه فواید که فقط خلاصه ای از آنها را گفتیم، با هم چند گزارش و تحقیق علمی در مورد مصرف به کافی ما میخوانیم تا بلکه بیش از این شکرگزار روزی دهنده مهربان باشید که نه تنها زمین را، بلکه دریاها و موجودات در آن، از جمله ما ماهیها را رام شما انسانها کرده و در اختیارتان گذاشته تا برای حفظ سلامت فکر و جسم خود از آن تغذیه کنید.
ما شنیدهایم که :
▪ به گزارش علمی روزنامه آساهی، ژاپن خوردن متناسب ماهی و گیاهان دریایی برای پیشگیری از بروز بیماری فراموشی مفید میباشد.
▪ خوردن دست کم یک وعده گوشت ماهی در هفته باعث تأخیر زوال عقل و نارسایی مغز میشود. به گزارش شبکه تلویزیونی فاکس نیوز، محققان آمریکایی پس از شش سال تحقیق پیبردند اسید چرب امگا سه موجود در گوشت ماهی باعث تقویت عملکرد مغز و کاهش حملات قلبی میشود. پزشکان اعلام کردند مغز افرادی که دست کم هفتهای یک بار یا بیشتر ماهی مصرف میکنند ۱۰ تا ۱۳ درصد کمتر از کسانی که کمتر ماهی میخورند در معرض زوال قرار میگیرند.
▪ به گزارش پایگاه اینترنتی بی.بی.سی مطالعات نشان داده مصرف رژیم غذایی مدیترانهای، خطر ابتلا به آلزایمر را بطور چشمگیری کاهش میدهد. این رژیم غذایی سرشار از میوه، سبزیجات، غلات و ماهی ... است. کلیو بالارد مدیر تحقیقاتی انجمن آلزایمر افزود: این مطالعه نشان میدهد مصرف مداوم یک رژیم غذایی سالم میتواند خطر آلزایمر و زوال مغز را ۴۰ درصد کاهش دهد.
▪ خوردن منظم ماهی در میانسالی نیز باعث حفاظت از مغز میشود. خانم «مارتا کلر موریس» از مرکز پزشکی دانشگاه شیکاگو گفت: میزان ناتوانی مغز در میان کسانی که حداقل یک بار در هفته ماهی مصرف میکنند در مقایسه با افراد دیگر ۱۰ تا ۱۳ درصد کمتر است.
▪ محققان دانشکده پزشکی دانشگاه هاروارد در بوستن آمریکا با بررسی ۱۳۵ مادر و کودک، دریافتند گوشت ماهی به ویژه ماهیهایی که مقدار کمی جیوه دارند، غذای مغز است و خوردن ماهی به وسیله مادران در دوران بارداری برای رشد مغز جنین مفید میباشد.
▪ طبق نظر متخصصین، مصرف ماهی از بروز افسردگی جلوگیری میکند همچنین ویتامین A موجود در گوشت ماهی موجب تقویت بینایی میشود.
▪ محققان هلندی میگویند استفاده از غذاهای محتوی ماهی خطر سکتههای قلبی را کاهش میدهد و یکی از بهترین غذاهای ضد پیری میباشد.
▪ دانشمندان انجمن تحقیقات سرطان آمریکا دریافتهاند، مردانی که چند بار در هفته از ماهی در وعدههای غذایی خود استفاده میکنند، با ریسک کمتری برای ابتلاء به سرطان روده بزرگ روبرو هستند.
● و اما روغن ما :
ماده مؤثر در روغن ما که از پرخاصیتترین روغنهای حیوانی است، روغنهای چرب EPA و DHA که هر دو اسیدهای چرب امگا ۳ هستند و نقشهای مهمی در سلامت مغز و جسم بازی میکنند. این اسیدهای چرب، تری گلیسیریدهای خون را کنترل کرده و از پیشرفت تخریب رگها در اثر رسوب چربیها جلوگیری میکنند. در ضمن در روغن ما مقادیر قابل توجهی اسید آرشیدونیک موجود است که اثر ضد روماتیسمی دارد. تحقیقات مختلف از جمله پژوهشهای دکتر«جوال کرمر» (۲) استاد دانشگاه نیویورک، نشان داده که روغن ما درد را تسکین میدهد و باعث از بین رفتن مواضع التهاب می شود، به همین جهت یکی از مؤثرترین عوامل بر ضد آرتریت روماتوئید است. دانشمندان دانشگاه میشیگان طی تحقیقات فراوان این مطلب را کشف کردهاند که مصرف طولانی روغن ما باعث از بین رفتن بیماری پوستی «پسوریازیس» میشود و التهاب و خارش پوستی را به تدریج زایل میکند. علاوه بر ما و روغنمان، انواع دوستان دیگرمان در دریا مثل میگوها و صدفهای خوراکی نیز به اندازه ما که در آبهای آزاد هستیم حاوی اسیدهای چرب امگا-۳ هستند و آنها هم حرفهایی برای گفتن دارند که بهتر است، معرفی آنها را از زبان خودشان بشنوید.
منبع : طب متعالی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست