دوشنبه, ۲۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 10 February, 2025
مجله ویستا
از انزوا تا ایفای نقش
![از انزوا تا ایفای نقش](/mag/i/2/a5dn8.jpg)
برخی بر این باورند كه بر خلاف ارتش جمهوریخواه ایرلند (IRA) حماس هیچ تفكیك آشكاری میان اهداف سیاسی و نظامی اش قائل نیست. تمام شعب حزب به یك مرجع سازمانی پاسخگو هستند، كه این مرجع، تصمیمات اساسی در مورد فعالیت های نظامی و فعالیت های اجتماعی و سیاسی و سایر سیاست ها را اتخاذ می كند. در هر حال حماس هم از رهبری « داخلی» كه در داخل سرزمین های فلسطینی زندگی می كند و هم از رهبری «خارجی» كه در خارج از مرزها، عمدتاً در دمشق، ساكن است، برخوردار است. (رهبری خارجی نسبت به محیط رادیكال در منطقه كمتر قابل تطبیق با واقعیات عملی است.)
عباس به دو دلیل تصمیم حماس را مبنی بر ورود به عرصه قدرت سهل تر كرد: اول، با مبارزه انتخاباتی در انتخابات ژانویه ۲۰۰۵ ریاست جمهوری با شیوه ای كه به وضوح درخواست های حزب حاكم فتح را از حماس متمایز می كرد (یعنی با تأكید بر عدم خشونت و حق سلطه انحصار دولت فلسطینی بر ارتش) و دوم، با ناكامی در درك الزامات بیرونی كه وی جهت اصلاحات جدی یا حكومت داری مناسب دریافت می داشت. حماس با درك آن لحظه در اواخر مارس یك آتش بس موقت با اسرائیل را در عوض موافقت عباس با متحد كردن این گروه با سازمان آزادیبخش فلسطین و سیستم انتخاباتی دولت فلسطین، پذیرفت. از آنجا كه این معامله، حماس را ملزم به خلع سلاح یا ترك دائمی خشونت نمی كرد و به این جنبش برخی دروندادهای رسمی را (به واسطه سازمان آزادیبخش فلسطین) در تعیین مسیر مذاكرات فلسطین- اسرائیل در مورد مسائل حیثیتی و مهمی مهم مثل آوارگان وعده می داد، این كار پاداشی به نوع عملكرد حماس بود و اعتبار سیاسی عباس را از بین می برد. اما رهبر فلسطینی آشكارا احساس كرد كه به خاطر ضعف هایش، گزینه های اندكی در اختیار دارد.
این مسئله به صرف وقت سیاست سازان آمریكایی و اسرائیلی منجر شد تا توجه خود را بر این چالش در حال ظهور متمركز كنند، اما وقتی آنها چنین كردند كه برای انجام چنین كاری بسیار دیر بود. هر چند كه واشینگتن قویاً ایدئولوژی و نظامی گری حماس را مورد انتقاد قرار داد، اما مصمم بود كه اجازه ندهد چنین نگرانی هایی در مسیر انتخابات مجلس قانونگذاری سال ۲۰۰۶ فلسطین تاثیر گذارد. كاندولیزا رایس در سپتامبر گذشته اعلام كرد كه «این فرآیندی فلسطینی خواهد بود و فكر می كنم ما باید به فلسطینیان برای تكامل فرآیند های سیاسی شان مهلت دهیم.» حماس با درك درست این وضعیت اعلام كرد كه بر اصلاح و ایجاد حكومت خوب تأكید خواهد كرد تا كشمكش ایدئولوژیك. با چنین درخواست عملی ای (به دنبال پیروزی اش در انتخابات دسامبر شهرداری ها) و مسئولیت های روزمره برای بهبود شرایط زندگی تقریباً یك سوم جمعیت این سرزمین، حماس آشكارا خود را در موضع یك گزینه منطقی و مؤثر به جای رهبری قدیمی فلسطین مطرح ساخت.
منبع : روزنامه شرق
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست