چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
راهکارهای اجرایی فناوری اطلاعات وارتباطات
● اهم اهداف كلی و جزیی و راهبردهای استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات در توسعه انسانی عبارتند از:
▪ اهداف كلی - هدف اساسی توسعه انسانی با استفاده از فناوری اطلاعات، ایجاد فرصتهای شفاف و نوین برای افراد و اتحادیه ها و توانمندكردن آنها به منظور خودكفا شدن و كاهش یا حتی از بین بردن فقر است.
▪ اهداف خرد - هدف جزیی توسعه انسانی، ایجاد تسهیلات دسترسی یكسان و متساوی به فناوری اطلاعات و ارتباطات و منافع حاصل از بهره برداری از آن است.
▪ راهبرد - جریان یافتن فناوری اطلاعات و ارتباطات در تمامی سطوح اجتماع در تمامی بخشهای اقتصادی یك حوزه مشخص قدرت و اغلب در یك كشور.
● نقش فناوری اطلاعات و ارتباطات
▪ افـــزایش دسترسی به اطلاعات بازار و هزینه های كمتر معاملات برای كشاورزان و تجار فقیر؛
▪ افزایش كارایی، رقابت پذیری و دسترسی به بازار بنگاههای كشورهای درحال توسعه؛
▪ افزایش توانایی كشورهای درحال توسعه به مشاركت در اقتصاد جهانی برای استفاده از مزیت رقابتی در هزینه عوامل اقتصادی (بویژه نیروی كار ماهر)؛
▪ افزایش ارائه آموزشهای پایه و مهارتی برای تمامی كاركنان بهداشتی؛
▪ افزایش نظارت تسهیم اطلاعات در زمینه بیماریها و خشكسالی؛
▪ افزایش دسترسی ارائه كنندگان خدمات بهداشتی در روستاها به پشتیبانیهای ویژه و تشخیص از راه دور؛
▪ افزایش دسترسی به اطلاعات بهداشتی برای پیشگیری از ایدز از طریق متون مناسب محلی و به زبان محلی؛
▪ فنــاوریهای حس كننده های از راه دور و شبكه های ارتباطی نظارت موثرتر، مدیریت منــابع و كاهش مخاطرات زیست محیطی را امكان پذیر می كند؛
▪ افزایش آگاهی در زمینه راهبردهای توسعه پایدار در زمینه هایی همچون: كشاورزی، مدیریت بهداشت و آب، معادن و از این قبیل؛
▪ افزایش شفافیت و نظارت بر استفاده نادرست از مقررات زیست محیطی؛
▪ تسهیل تبادل دانش و شبكه گرایی بین سیاستگذاران مشاركت جویان و گروههای موكل؛
▪ افزایش معلمان آموزش دیده ازطریق آموزشهای مبتنی بر فناوری اطلاعات و ارتباطات و از راه دور و ایجاد شبكه های ارتباطی معلمان با همكاران خویش؛
▪ بهبودبخشیدن به كارایی و اثربخشی وزارت آموزش و پرورش و ادارات وابسته ازطریق كاربرد راهبردی فناوریها و توسعه مهارتهای افزایش یافته ازطریق فناوری اطلاعات و ارتباطات؛
▪ افزایش دسترسی به مواد ومنابع آموزشی با كیفیت مناسب ازطریق فناوری اطلاعات و ارتباطات؛
▪ ارائه برنامه های آموزشی و پرورشی و سواد ویژه دختران و زنان با استفاده از فناوریهای مناسب؛
▪ تاثیرگذاردن بر نظرات مردم در پاره ای مسایل اجتماعی ازطریق برنامه های اطلاعاتی و ارتباطی ازطریق فناوری اطلاعات و ارتباطات.
● هدف جزیی
▪ كاهش نسبت افراد فقیر به نصف بین سالهای ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۵؛
▪ كاهش نرخ مرگ و میر كودكان به دو سوم بین سالهای ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۵؛
▪ كاهش نرخ مرگ و میر مادران به سه چهارم بین سالهای ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۵؛
▪ دسترسی به خدمات بهداشتی برای تمام افراد نیازمند تا سال ۲۰۱۵؛
▪ اجرای راهبردهای ملی برای توسعه پایدار در سال ۲۰۰۵ به طوری كه ضایعات منـــابع زیست محیطی تا سال ۲۰۱۵ به نصف كاهش یابد؛
▪ ثبت نام از تمام كودكان در مدارس ابتدایی تا سال۲۰۱۵؛
▪ ایجاد پیشرفت در راستای تساوی جنسی و توانمندسازی زنان ازطریق حذف
▪ تبعیض در آموزش ابتدایی و متوسطه تا سال ۲۰۰۵. ۱
● توسعه شهری و روستایی چین
چین در سالهای اخیر به دلیل انجام برخی اصلاحات اقتصادی و اجتماعی از رشد چشمگیری در این عرصه ها برخوردار بوده است. فناوری اطلاعات و ارتباطات در اشكال متنوع خود همواره به عنوان یكی از مهمترین ابزار پیاده كردن برنامه های اجرایی این كشور موردتوجه بوده است.
انجمنهای ایالتی اداره اطلاع رسانی، وزارت علوم و فناوری، وزارت صنایع اطلاعات، وزارت بازرگانی و بسیاری از آكادمی های علمی و اجرایی، توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات و بهره گیری موثر از آن را محور فعالیتهای خود قرار داده اند.
به دلیل وجود دو فرهنگ شهری و روستایی كاملاً متفاوت از هم در این كشور، دو رویكرد كلی را می توان در توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات در جامعه تشخیص داد. از یك طرف، این كشور در شهرها و بویژه مناطق صنعتی از پیشرفته ترین امكانات مبتنی بر فناوری اطلاعات و ارتباطات برای امور مختلف اقتصادی و اجتماعی و همپای دنیای پیشرفته صنعتی بهره می برد و ازطرف دیگر، باتوجه به مسایل و مشكلات ویژه مناطق دورافتاده و روستــایی از رویكردهای دیگر بهره مند می شود.
در همایش سالانه چهارم اطلاعات شهری منطقه آسیا - اقیانوسیه كه در ماه مه سال ۲۰۰۴ در شهر شانگهای چین برگزار شد، چین به طور فعالانه تری به همكاریهای مربوط به توسعه فنـــاوری اطلاعات و ارتباطات در عرصه كسب و كار منطقه ای ظاهر شد و در چارچوب تفاهم نامه نهایی این همایش، مقرر شد بسیاری از شهرها و مناطق این كشور در فعالیتهای مبتنی بر فناوری اطلاعات و ارتباطات نقش موثرتری ایفــا كنند.
هدف اصلی این همایش، ایجاد زمینه ای اعمال تغییرات در نوع نگرش سیاستگزاران و تصمیم گیران كلیدی، تبیین و پیگیری طرحهای راهبردی شهری جدید، تبادل تجربیات جدید و دستیابی به برنامه ای مشترك در بهره گیری از فناوری اطلاعات و ارتباطات در توسعه اجتماعی شهرها بود.
شبكه تلفن و میزان دسترسی مردم به آن در این كشور از سالهای ۹۰ تاكنون بیش از ۲۸ برابر شده است و به طور متوسط سالانه ۳۴ میلیون خط تلفن جدید راه اندازی می شود. با این حال، رایانه، نرم افزار و اینترنت برای بسیاری از خانواده های چینی و بویژه كشاورزان پدیده كاملاً جدیدی است و اغلب آنها بدانها دسترسی ندارند. فناوری اطلاعات و ارتباطات پیشرفته در این كشور بیشتر در مناطق شهری متمركز شده است و دولت برنامه هایی را برای توسعه آن در مناطق دورافتاده و محروم، ازجملــه در منطقه خودمختار اویغورنشین سین جیانگ در شمــــــال غربی این كشور پی ریزی كرده است.
چینی ها به دنبال ارائه خدمات مطلوب به كشاورزان و توسعه بخش كشاورزی ازطریق فناوری اطلاعات و ارتباطات هستند و در این راستا بیش از ۱۰۰ شركت تخصصی در زمینه اطلاعات كشاورزی و موضوعهای مختلف كاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات در این زمینه و تیم های مربوط به آنها فقط در استان سین كیانگ مشغول فعالیت هستند. شركتهای مزبور از فناوری اطلاعات و ارتباطات برای اصلاح نباتات، آبیاری، آفت زدایی و تحلیل خواص خاك استفاده می كنند. براین اساس، بسیاری چین را به عنوان ابداع كننده «كشاورزی مبتنی بر اطلاعات در ده سال اخیر قلمداد می كنند.
كشاورزی مبتنی بر رایانه عنوان پروژه ای است كه در سال ۱۹۹۶ توسط وزارت علوم و فناوری راه اندازی شده، بیش از ۳ میلیون هكتار از زمینهای كشاورزی در ۱۴ استان بویژه در مناطق توسعه نیافته غربی را دربرمی گیرد. در كنفرانسی با عنوان كشاورزی مبتنی بر فناوری اطلاعات در ماه می سال ۲۰۰۴، پنج نظام كاری برای نظارت بر امر كشاورزی و ارائه هشدارهای لازم موردتوجه قرار گرفت.
در سال ۲۰۰۴ دولت چین توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات در مناطق روستایی را در رأس برنامه های خود قرار داد و در زمینه توسعه اشتغال بویژه ازطریق كشاورزی و صنایع مربوط به آن، شبكه ای ملی برای ارائه خدمات اطلاعاتی تاسیس شد. این شبكه ملی دارای بخشهای جزیی تری در مناطق مختلف كشور است و از این طریق به جمع آوری اطلاعات در زمینه تولید محصولات كشاورزی، قیمت محصولات، بلایای طبیعی، آفات نباتی و درآمد كشاورزان می پردازد. همچنین، امكانات لازم اینترنتی برای فروش محصولات كشاورزی توسط كشاورزان درنظر گرفته شده است كه در این زمینه بیش از ۱۴۰۰ شركت و ۲۰ سایت اطلاع رسانی به فعالیت مشغولند.
درهر صورت، ترویج و به كارگیری فناوری اطلاعات به عنوان مهمترین گام در توسعه روستایی و نوسازی كشاورزی این كشور موردتوجه قرار گرفته است و متخصصان این كشور امید فراوانی به دستیابی به سطح مطلوب تولید با پیگیری این رویكرد دارند. در این راه، علاوه بر دغدغه های فنی، ایجاد توازن در مناطق مختلف و رعایت اصول و آرمانهای سوسیالیستی از دیگر موضوعهای موردتوجه دولت است.
منبع : ماهنامه تدبیر
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست