چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا
این لامپ کجا، آن لامپ کجا
این روزها مسئله صرفه جویی در مصرف برق با توجه به مسائل بوجود آمده پیرامون قطع شدن برق مناطق شهری در ساعات مختلف و علل و چگونگی آن، همچنین ارائه جدول زمانبندی خاموشی برق برای مناطق شهری توسط وزارت نیرو، جریانی است که همه کم و بیش از آن مطلع هستند.
در همین راستا، بد ندیدیم تا در مطلب امروز مزایای استفاده از لامپ های کم مصرف را برای شما تشریح کنیم، تا چنانچه هنوز افرادی هستند که از لامپ های کم مصرف استفاده نمی کنند بعد از خواندن نکات و موارد زیر، سریعا به مغازه الکتریکی محل شان رفته و علاوه بر تعویض لامپ های خانه شان، به دیگران نیز این موارد را یادآوری کنند.
پس پیشنهاد می کنیم تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.سهم روشنایی از کل مصرف الکتریسته خصوصا در زمان اوج مصرف چشمگیر است، بعنوان مثال در ایران حدود ۳۰درصد از کل انرژی مصرفی و حدود ۴۵تا۵۰درصد از مصرف پیک صرف تامین روشنایی می شود. در دو دهه اخیر پس از ظهور لامپ های کم مصرف تعداد زیادی از دولت ها و شرکت های تامین کننده انرژی، با مشاهده فاصله قابل ملاحظه هزینه احداث تاسیسات تولید و شبکه های برق رسانی و هزینه نسبتا کم جایگزینی لامپ های رشته ای با کم مصرف، ۵۰تا۹۶درصد از بهای لامپ ها را بصورت یارانه پرداخت نموده اند.
با جایگزینی لامپ های مذکور می توان با هزینه احداث و تولید یک کیلووات حدود ۲۶کیلووات از ظرفیت تولید و ۱۶کیلووات از ظرفیت شبکه توزیع برق صرفه جویی کرد. در کشورهای غربی با اینکه ظاهرا مشکلی برای تولید انرژی الکتریکی وجود ندارد، لامپ های کم مصرف جانشین لامپ های معمولی گردیده و با پیک سایی مناسب و در نتیجه کاهش سرمایه گذاری برای احداث نیروگاه ها سود زیادی بدست آمده است. در سال های اخیر به جهت ضرورت هایی که در راستای مصرف بهینه انرژی مورد توجه قرار گرفته است و از آنجایی که روشنایی; بخش عمده ای از مصرف برق بخش خانگی را شامل می شود; استفاده از لامپ های کم مصرف توسعه زیادی پیدا کرده است و این امر سه هدف اصلی را دنبال می کند: ۱)کاهش صورتحساب مصرف کنندگان. ۲)کاهش میزان سرمایه گذاری جهت تامین تاسیسات تولید و توزیع برق. ۳)کاهش آلودگی زیست محیطی.
● مزایای لامپ های کم مصرف
۱) میزان نوردهی هر لامپ کم مصرف ۱۸وات; برابر نور حاصل از یک لامپ رشته ای معمولی ۱۰۰وات می باشد.
۲) مصرف انرژی الکتریکی هر لامپ کم مصرف، حدود ۲۰درصد کمتر از لامپ رشته ای مشابه است و ۳۰درصد کمتر از لامپ مهتابی است.
۳) طول عمر متوسط یک لامپ کم مصرف; حدود ۱۰برابر عمر متوسط بهترین نوع یک لامپ رشته ای می باشد. طول عمر متوسط لامپ های رشته ای حدود ۹۰۰ساعت و طول عمر لامپ های کم مصرف ۱۰هزار ساعت است.
۴) لامپ کم مصرف در مقابل تغییرات ولتا ژ برق ورودی حساس نیست و با ولتا ژ ۷۰تا۲۵۰ولت بدون تغییر محسوس در کیفیت نور کار می کند. در حالیکه افزایش ولتا ژ در طول عمر لامپ کم مصرف اثر چندانی ندارد، در لامپ رشته ای باعث کم شدن طول عمر آن می شود.
۵) کاهش هزینه های تعویض لامپ بواسطه عمر طولانی لامپ های کم مصرف.
۶) میزان نوردهی لامپ کم مصرف و لامپ رشته ای تقریبا برابر است، اما افت نوردهی لامپ کم مصرف در اواخر عمر به مراتب کمتر از لامپ رشته ای است.
۷) لامپ های کم مصرف در اثر کار، گرم نمی شوند و در مقابل سرما و تغییرات درجه حرارت مقاوم هستند و تا ۳۰درجه زیر صفر به خوبی کار می کنند.
۸) ضریب قدرت لامپ کم مصرف ۰/۹۶ ولی در لامپ مهتابی ۰/۵ می باشد.
۹) عمر لامپ کم مصرف حدود ۵۰درصد بیشتر از لامپ مهتابی است.
۱۰) ایجاد نور کاملا یکنواخت و بدون لرزش و در نتیجه خستگی کمتر چشم.
۱۱) کاهش مصرف برق دستگاه های سرمایشی خودکار(کولرگازی و...) به دلیل عدم تولید گرمای مزاحم.
۱۲) امکان انتخاب رنگ نور آفتابی، مهتابی و رنگی، بر اساس کاربرد و نیاز مصرف کنندگان.
نکته هایی درباره نحوه استفاده از لامپ های کم مصرف
۱) برای نصب لامپ های کم مصرف الکترونیکی حتما از سرپیچ های سالم و مرغوب و دارای نشان استاندارد استفاده نمایید.
۲) لامپ های کم مصرف جدید بصورت یکپارچه است و بالاست آن از لامپ جدا نمی شود; لذا از کشیدن لامپ به منظور جداسازی، خودداری نمایید.
۳) برای جلوگیری از اعمال فشار غیرعادی به قسمت شیشه ای لامپ جهت هر نوع جابجایی و نصب، بدنه پلاستیکی لامپ را در دست گرفته و سپس آن را داخل سرپیچ بپیچانید.
۴) باید توجه داشت که امکان بکارگیری دیمرالکترونیکی برای تنظیم شدت نور و کم سوسازی این نوع لامپ کم مصرف الکترونیکی وجود ندارد و موجب صدمه به آن خواهد شد.
۵) لامپ های کم مصرف ضدآب نمی باشند و چکیدن یا نفوذ آب یا بخارآب به آن آسیب جدی می رساند; بنابراین فقط در فضاهای سرپوشیده و یا زیر سقف باید از آن استفاده شود.
۶) هنگام روشن کردن; نور لامپ کم مصرف به تدریج افزایش می یابد و در دمای محیط ۲۵درجه و پس از گذشت حدود ۴دقیقه به حداکثر خود می رسد.
۷) استفاده از لامپ های کم مصرف در مکان های زیر توصیه نمی شود:
▪ محیط های با حرارت بالای مثبت ۴۸درجه و کمتر از منفی ۱۰درجه سلیسیوس.
▪ قاب های کاملا بسته و بدون جریان هوا.
▪ مکان هایی با رطوبت زیاد مانند گلفروشی ها، گلخانه ها، حمام، سونا و...
▪ محل هایی با دفعات روشن و خاموش شدن زیاد نظیر دستشویی، مدارهای چشمک زن و...
▪ میزان نور لامپ کم مصرف از شرایط نصب و دمای محیط متاثر است. از این رو حداکثر نور در داخل اتاقی با دمای حدود ۲۵درجه، زمانی حاصل می شود که لامپ بصورت آویز نصب گردد.
منبع : روزنامه ابتکار
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست