پنجشنبه, ۱۷ خرداد, ۱۴۰۳ / 6 June, 2024
مجله ویستا

ایرانی‌ها یک‌چهارم آمریکایی‌ها گوشت می‌خورند


ایرانی‌ها یک‌چهارم آمریکایی‌ها گوشت می‌خورند
درست از زمانی كه نیاكان غارنشین ما شكار وماهی‌گیری را آموختند، گوشت وارد برنامه غذایی آدمیزاد شد.هنوز هم گوشت، جزء جدایی‌ناپذیر غذایی انسان‌هاست. تهرانی‌ها سالانه ۳۵۷ هزار تن انواع گوشت شامل ۱۳۰ هزار تن گوشت قرمز، ۱۵۷ هزار تن گوشت طیور و ۷۰ هزار تن گوشت آبزیان مصرف می‌كنند. آیا تهرانی‌ها یا اصولا‌ ما ایرانی‌ها بیش از حد گوشتخواریم؟! سازمانجهانی بهداشت هر از چند گاهی توصیه‌هایی مبنی بر كاهش مصرف گوشت قرمز ارائه می‌دهد كه اخبار آن از طریق رسانه‌های ما منتشر می‌شود. بعضی از هم‌وطنان عزیز ما هم كه برای سلامت خود اهمیت زیادی قائل می‌شوند مطابق این توصیه‌ها مصرف گوشت قرمز را در برنامه غذایی خود محدود می‌كنند غافل از اینكه این گونه توصیه‌ها برای جوامعی چون آمریكاست كه سرانه مصرف گوشت روزانه آنها بین ۴۰۰-۳۰۰ گرم است و بخش زیادی از این گوشت را نوع قرمز تشكیل می‌دهد. این را دكتر آناهیتا هوشیار راد می‌گوید.
وی می‌افزاید: این‌گونه توصیه‌ها اصولاً ربطی به كشور ما ندارد چون سرانه مصرف گوشت قرمز در بین ایرانی‌ها به اندازه كافی محدود است و با توجه به مشكلاتی چون فقر آهن و كمبود پروتئین كه در جامعه ما رواج دارد، لازم نیست خانواده‌ها كمتر از مقدار فعلی گوشت قرمز مصرف كنند. دكتر هوشیار راد در تایید صحبت‌هایشان به نتایج طرح جامع مطالعات الگوی مصرف مواد غذایی خانوار و وضعیت تغذیه‌ای كشور استناد می‌كند. این طرح توسط دكتر كلانتری و همكاران وی در سال‌های ۷۹ تا ۸۱ در انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای انجام شده است. در این طرح میزان مصرف گوشت ۷۱۵۸ خانوار در سطح كشور مورد بررسی قرار گرفته است.بر پایه نتایج این تحقیق، میزان مصرف گوشت روزانه مردم كشور ما ۸۱ گرم (به صورت ناخالص و خام) است. از این میان سهم گوشت گوسفند ۱۹ گرم، گوشت گاو و گوساله ۱۱ گرم، سایر گوشت‌های قرمز (مثل گوشت شتر۲ ) گرم، امعاء و احشاء گاو و گوسفند و مرغ (كله پاچه و دل و جگر و...۳ ) گرم، گوشت مرغ ۳۲ گرم و گوشت ماهی ۷ گرم بوده است. در ضمن ۲ گرم هم به كنسرو و انواع گوشت (عمدتا گوشت مرغ) اختصاص داشته است. به گفته دكتر هوشیارراد، در سبد مصرف مطلوب، مصرف ۸۴ گرم گوشت (سفید و قرمز) پیشنهاد می‌شود. این مقدار گوشت با توجه به فاكتورهایی از جمله متوسط سطح درآمد افراد جامعه در نظر گرفته شده است و البته به شرطی این میزان گوشت برای افراد كافی است كه سایر موادغذایی هم مطابق با اعداد ذكر شده در این سبد پایه مصرف شوند.
دكتر كیمیاگر هم در این زمینه می‌گوید: <مصرف روزانه گوشت باید بین ۶۰ تا ۱۵۰ گرم باشد. به‌طور میانگین مصرف روزانه ۹۰ تا ۱۰۰ گرم مناسب است. وی به خانواده‌ها توصیه می‌كند مصرف این میزان گوشت را ۲بار در هفته به ماهی، ۳ بار به مرغ و ۲ بار به گوشت قرمز اختصاص دهند.
منبع : موسسه اطلاع رسانی طعام اسرار