جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مجله ویستا

آسیبهای پرتو های خورشید


آسیبهای پرتو های خورشید
● تشعشع فوق بنفش:
در ارتفاعات بلند، خطر مواجهه با اثرات زیان آور تشعشع فوق بنفش ناشی از تابش نور خورشید افزایش می یابد.این امر بدلیل این است که اتمسفر کمتری جهت انحراف و جذب تشعشع خورشیدی وجود داردو بعلاوه-اغلب برف بر دامنه های زمین و سرزمینهای اطراف وجود داشته که باعث انعکاس پرتوها وافزایش احتمال سوختگی، پیری پوست و پیدایش تومور های پوستی میشود.
ضد آفتابهایی که حاوی مواد بلوک کننده نور خورشید مکیباشند به یک میزان برای کوهنوردان وگردشگران توصیه میشوند(با فاکتور ۲۵یا بالاتر) تا تمامی نواحی باز بدن محافظت گردد. استفاده از ضد آفتابهای لب با فاکتور ۱۵ یا بالاتر جهت محافظت لبها ضروری هستند.
● برف کوری:
در تفریح های برفی یا ورزشهای زمستانی انعکاس نور خورشید میتواند بسیار شدید باشد، این امر در صورتی که از عینکها آفتابی مناسب با فیلتر فوق بنفش استفاده نشود میتواند منجر به برف کوری تا ۴ساعت بعد از تماس با منطقه برفی گردد.
برف کوری عبارت است از: آسیب خورشید (آفتاب سوختگی) قرنیه ملتحمه. این حالت منجر به پیدایش درد واحساس جسم خارجی در چشم و ادم(edem) پلک و قرنیه که با چراغ قوه مخصوص (slit tamp) بهتر دیده میشود، میگردد که همراه با ادم و پر خونی ملتحمه بوده وممکن است که تا روز بعد آشکار نگردد. در این حالت درد بیمار بسیار شدید است.
از بی حس کننده های موضعی (قطره های چشمی) میتوان برای معاینه چشم استفاده کرد، اما بعد از آن دیگر نباید از آنها استفاده نمود چرا که برای قرنیه، مضر میباشد و سبب کاهش آگاهی فرد از آسیب بیشتر میگردد. با این وجود در مواقعی که کاستن از ارتفاع در سفر های دشوار ضروری است، استفاده از بی حس کننده های موضعی ممکن است ضرورت یابد.
روانسازهای موضعی (برای مثال-کرامفینگل ۱%) پد (pad)های چشمی،ویک سیکلو پلژیک(سیکلو پنتولات۱%) میباشد، مشخصا بهبودی در مدت دو تا سه روز حاصل میگردد. در مواقعی که عینکهای آفتابی یا عینکهای ایمنی(goggles) از بین رفته یا شکسته میشوند، و عینک یدکی نیز همراه ندارید، میتوان از پیدایش برف کوری با کاهش دادن میزان نور دریافتی چشم جلوگیری کرد. این امر را میتوان با هر وسیله ای که قابل بستن به دور سر و قرار گیری در جلوی چشمها باشد و ایجاد شکافهای کوچک ومتقاطع در آن جهت رویت، انجام داد.
▪ با استفاده از عینکهای آفتابی با فیلترUV از آن پیشگیری کنید.
▪ همیشه یک عینک یدکی همراه داشته باشید.
▪ با از بین بردن درد، روان سازی و سیکلوپلژی، چشم آسیب دیده را درمان کنید.
منبع :کتاب پزشکی ارتفاع
نوشته:دیوید مورداک و اندرو پالارد
ترجمه:دکتر جلال الدین شاهبازی و دکتر شهرام محقق
وبلاگ