دوشنبه, ۲۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 10 February, 2025
مجله ویستا
ابو عبدالله محمّد بن موسی خوارزمی
![ابو عبدالله محمّد بن موسی خوارزمی](/mag/i/2/aowyz.jpg)
مهمترین كتاب خوارزمی كتاب حساب الجبر و المقابله است. كلمهیAlgebra از نام این كتاب گرفته شده است. البتّه فقط قسمت اوّل ین كتاب به آنچه جبر مینامیم ارتباط دارد. بید بدانیم كه به شكلی كاربردی و بری حلّ مسائل روزمرهی قلمرو اسلام نوشته شده است. خوارزمی درا ین كتاب ابتدا اعداد طبیعی را معرّفی میكند و سپس به حلّ معادلات میپردازد. او معادلات خطّی و معادلات مربّعی را بررسی میكند. خوارزمی از نماد استفاده نمیكند و مسائل را با كلمات بیان میكند. او معادلات را در شش دسته ردهبندی میكند.این ردهبندی با اجری جبر و مقابله انجام میشود؛ جبر یعنی جابجیی جملات بری مثبت بودن همهی ضریب، و مقابله یعنی حذف جملات متناظر در دوطرف تساوی. رده بندی خوارزمی به ین صورت بود:
۱) مربّعها مساوی ریشهها
۲) مربّعها مساوی اعداد.
۳) ریشهها مساوی اعداد.
۴) جمع ریشهها و مربّعها مساوی اعداد؛ مثلاً
۵) جمع مربّعها و اعداد مساوی ریشهها؛ مثلاً
۶) جمع ریشهها و اعداد مساوی مربّعها؛ مثلاً ، و ریشه یعنی . سپس خوارزمی راه حلّ هریك از شش رده را بیان میكند. او هم از روش هندسی و هم از روش جبری استفاده میكند. او روش جبری خود را چنین بیان میكند:
مربّعی و ده ریشه برابر سیونه واحد اند. پس مسأله در ین نوع معادله ینگونه است: چه مربّعی است كه وقتی با ده ریشهاش جمع شود مجموع سیونه را میدهد؟ روش حلّ ین نوع معادله ین است كه نصف ریشههی مذكور را بگیرید، در ین مسأله پنج، كه وقتی در خودش ضرب شود بیستوپنج میشود، وقتی كه وقتی با سیونه جمع شود شصتوچهار را میدهد. ریشهی شصتوچهار را میگیریم كه هشت است، و نصف ریشهها را از آن منها میكنیم، كه سه میشود. پس ریشه عدد سه است و مربّع عدد ۹.
خوارزمی رسالهای هم در زمینهی شمار هندی-عربی نوشت، متن عربی گم شدهاست ولی ترجمهی از ین كتاب به لاتین به نام Algoritmi de numero Indorum (به معنی الخوارزمی در باب روش حساب هندی) باعث برخاستن كلمهی الگوریتم شد. البتّه ین ترجمه دقیقاً با متن كتاب خوارزمی انطباق ندارد. بسیاری از ترجمههی ین كتاب با عبارت dixit Algorismi ("الخوارزمی چنین میگوید") آغاز شدند، كه به در قرون وسطی استفادهی كلمهی الگوریسم بری اشاره به حساب با ارقام هندی را سبب شد. كلمهی امروزی الگوریتم از ین واژه مشتق شده است.
منابع:
http://www-history.mcs.st-andrews.ac.uk/Mathematicians/Al-Khwarizmi.html
http://www.maa.org/devlin/devlin_۰۷۰۸_۰۲.html
دائرهٔالمعارف فارسی
http://www-history.mcs.st-andrews.ac.uk/Mathematicians/Al-Khwarizmi.html
http://www.maa.org/devlin/devlin_۰۷۰۸_۰۲.html
دائرهٔالمعارف فارسی
منبع : شبکه فیزیکی هوپا
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست