سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا
تفاوت های فرهنگی شرق و غرب
فرهنگ یک سیستم مشترک باورها- ارزشها و روشهاست که به مرور زمان گروهی از مردمان در یک بخش از جهان اختیار میکنند. به سخن دیگر فرهنگ را میتوان راه زندگی دانست، راهی که افراد یک ملّت در برابر یکدیگر و در مقابله با محیط برای بهتر زیستن برگزیدهاند و از نسلی به نسل دیگر از راه یادگیری منتقل میشود.
عقل و اندیشه در مواجهه با فرهنگ به کار میافتد و فرهنگ نیز در پرتو عقل و اندیشه به جلو رانده میشود. هسته ی اولیه ی شخصیت انسان اگرچه در ابتدا در آغوش مادر جوانه میزند، امّا در دل فرهنگ رشد میکند. فرهنگ با مغز انسان یا به عبارتی با عقل و اندیشه برخورد متقابل دارد. از این رو نباید فرهنگ را لایهای دانست که روی مغز مینشیند. اگر یک پرده ی حریر زربفت را به نظر آوریم، مشاهده میشود الیاف ظریف ابریشم و طلا به دقت و ظرافت در هم بافته شدهاند. شخصیت نیز از بهم آمیختگی فرهنگ با مغز ساخته و تافته میشود. تفاوت در آن است که پردهء حریر تغییر شکل نمیدهد، امّا چین و شکنهای مغز و دنبالههای سلولی و مواد شیمیایی داخل و خارج سلولهای آن از زمان کودکی تا بلوغ پیوسته رشد میکند و سیری به کمال دارد و همزمان، با فرهنگی در تماس و تأثیر متقابل است که آن هم در حال تبلور و تجدد است.
ویلیام کاودیل (William Caudill )اولین دانشمندی است که با پژوهشهای گسترده در رشتهء علوم انسانی نقش برخورد فرهنگ شرق با غرب را در رشد شخصیت انسان مطالعه کرده است. در یکی از این پژوهشها، کودکان امریکایی با کودکان ژاپنی مورد تحقیق و مطالعه قرار گرفتهاند. از جمله نشان داده است که کودکان امریکایی نسبت به کودکان ژاپنی زودتر حرکات بدنی و بازی کردن و صحبت نمودن را شروع مینمایند. دلیل آن را فرهنگ امریکایی میداند که مادران فرزند خود را هرچه زودتر به تحرک و تکلّم و آزادی و مستقل زیستن تشویق مینمایند، در حالیکه در فرهنگ ژاپن مادر کودک را پیوسته به آرامش و مؤدب بودن و سر و صدا نکردن و به خود وابسته بودن تشویق مینماید.
پژوهشهای مستند نشان میدهد که کودکان امریکایی نسبت به سایر کودکان در جهان زودتر شروع به حرف زدن مینمایند، زودتر به راه میافتند و کارهای خود را مانند غذا خورن، لباس پوشیدن و بند کفش بستن را زودتر انجام میدهند.
فرهنگ غرب جوان را فردگرا و فارغ از هر مسئولیتی نسبت به خانواده بار میآورد، امّا در فرهنگ شرق و از جمله در فرهنگ کشور عزیزمان ایران، اطاعت از پدر و مادر واجب است و جوان احساس مسئولیت در قبال خانواده میکند.
از جمله تفاوت فرهنگ شرق و غرب را میتوان چنین شمرد:
همکاری در شرق و رقابت در غرب، ادامه ی رابطه ی جوانان پس از ازدواج با خانوادهء خود در شرق، و جدایی آنها و تشکیل خانوادهء هستهای در غرب، علاقه و اشتیاق به گذشته در شرق و توجه بیشتر به آینده در غرب، اعتقاد به سرنوشت در شرق و سرنوشت سازی در غرب، کنار آمدن با طبیعت در شرق و غلبه بر طبیعت در غرب، سنتی بودن در شرق و نو آوری و ابتکار در غرب، رعایت ادب و آداب در شرق و بیاعتنایی به شؤون و آداب در غرب.
بزرگترین فشار روحی در برخورد دو فرهنگ برای کسانی است که به اجبار از فرهنگ اولیه جدا شده و در نقطهء جغرافیایی دیگری ساکن گردیده و از حمایتهای اجتماعی و روابط دوستانه و فامیلی خود محروم شدهاند. بدون استثناء این فشار هر گروه سنی مانند نوزادان، کودکان، جوانان، و بزرگسالان را متأثر میکند.
از پیش گفته شد که هسته ی اولیه شخصیت کودک، در آغوش مادر به وجود میآید، امّا این آغوش مادر در غرب به لحظه ی تولد محدود شده است، زیرا بزودی نوزاد شیشه ی شیرخوری را از دستان دیگر گرفته و در گهواره ی خود بدون حضور مادر باید آن را بنوشد. ساختار اقتصادی غرب همراه با نهضت زنان و فمینیسم مادران را به حضور فعال در جامعه میخواند. در منزل نشستن و خانهداری کردن و بچهداری را دون شأن خانمها میدانند. مهاجرینی که از شرق به غرب میآیند، ناگهان میزانها را دگرگون میبینند. برای ادامه ی حیات، پیر و جوان باید کار کنند. اگر در چین پدر بزرگ و مادر بزرگ پرورش کودک را بر عهده دارند و اگر در افریقا به خواهر بزرگتر و برادر بزرگتر این وظیفه محول میشود، در غرب این میزانها باید زیر و رو شود. همه باید کار کنند تا صورت حسابها در پایان ماه پرداخت شود. برای نوزاد و کودک هم برنامهریزی شده است. آنها باید برای ساعات طولانی در شیرخوارگاهها و یا کودکستانها بسر برند، تا مادرِ خسته و پدرِ خستهتر و پدر بزرگِ درمانده و مادر بزرگِ از دست رفته، کودکان را که از همه ی آنها کوفتهترند، به خانه آورده هر یک بتواند در گوشهای در عالم خود فرو رود.
در مورد نوجوانان گفتنی است که از آسیای جنوب شرقی خانوادههایی که به امریکا میآیند، پسران نوجوان به علت یادگیری سریع زبان و پذیرش فرهنگ جدید، به کار گمارده میشوند و در ابتدا تنها نانآور خانواده میشوند. به سخن دیگر این نوجوان بدون آن که دوران بلوغ را بگذراند، باید نقش فرد بالغ را ایفا کند و در همان حال در کنار خود، جوان امریکایی را مشاهده میکند که برای چند سال دوره ی بلوغ خود را با کیفیات ویژه ی آن میگذراند تا بالغ شود و آماده ی کار و قبول مسئولیت و آن هم برای خودش بشود. در این راستا جوان ایرانی تدریجاً با دو فشار مقابل میشود. در خارج از خانه از وابستگی به خانه تحقیر میشود، و در داخل خانه از گرایش به فرهنگ غرب و تمایلات فردگرایی مورد سرزنش قرار میگیرد، و این در زمانی است که باید با تمرکز فکر و خیالی آسوده هویت خود را کسب نماید. امّا برخورد با فرهنگ بیگانه به او اجازه ی تفکر و تعمّق نمیدهد، تجزیه و تحلیل را مشکل میکند و قضاوت نادرست میشود. در نتیجه هویتی متزلزل و نااستوار برایش بجا میماند.
زمانی که هویت پابرجا و قوی نیست، جوان در ابهام و تیرگی زندگی میکند. از برخورد با افراد پرهیز دارد و در هر حرکتی احساس تشویش و ضعف میکند. در مدرسه ناموفق است. تدریجاً مأیوس و ناامید و مآلاً افسرده میشود. افسردگی انرژی و انگیزه ی او را میکاهد و از توفیق باز میماند. عدم موفقیت از یکسو و سرزنش و تحقیر از سوی دیگر او را خسته و درمانده میکند. برخورد جوانان ایرانی با فرهنگ غرب را نباید با این نمونه محدود کرد.
دو گروه دیگر از جوانان ایرانی در مقابله با فرهنگ غرب سر برآوردهاند. اول گروه بیشمار جوانان موفقاند. آنها ژن ویژهای به ارث برده و از تعلیم و تربیت مناسبی در خانه و مدرسه برخوردار بوده و از برکت هوش و استعدادی که به درستی پرورش یافته، در رشتههای فنی و علمی و اقتصادی و اجتماعی، در غرب پیشرفت شایسته نموده و احترام همگان را جلب کردهاند.
امّا گروه دومی که تعدادشان زیاد نیست، نه به افسردگی مبتلا شدهاند و نه موفقاند. آنها مجذوب و فریفته ی شیوههای "پست مدرنیسم" شدهاند.
الف.پندار
منبع : نشریه بازدم
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست