جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مجله ویستا

نکته‌هایی پیش از استفاده از ویندوز ویستا


نکته‌هایی پیش از استفاده از ویندوز ویستا
مطمئناً شما نیز تاکنون نام جدیدترین ویندوز عرضه شده مایکروسافت یعنی ویندوز ویستا را شنیده اید. این سیستم عامل مدت کمی است که از عرضه آن می گذرد. مطمئناً در آینده ای نه چندان دور XP هم به سرنوشت ویندوزهای پیشین دچار خواهد شد پس باید از هم اکنون کامپیوتر خود را برای پذیرش این ویندوز آماده کنید. ویستا قابلیتهای جدید و متنوعی دارد که مایکروسافت آن ها در آن گنجانده است، شاید برای مطرح کردن ترفندهای منحصر به فرد این ویندوز زود باشد.
به همین دلیل در این ترفند قصد داریم تا ۱۰ نکته اساسی پیش از استفاده و نصب ویندوز ویستا را به شما معرفی کنیم. با دانستن این نکته ها می توانید این سیستم عامل جدید و ناشناخته را به طور کامل بشناسید. مطمئناً شما نیز تاکنون دیگر نام جدیدترین ویندوز عرضه شده مایکروسافت یعنی ویندوز ویستا را شنیده اید. این سیستم عامل مدت کمی است که از عرضه آن می گذرد. مطمئناً در آینده ای نه چندان دور XP هم به سرنوشت ویندوزهای پیشین دچار خواهد شد پس باید از هم اکنون کامپیوتر خود را برای پذیرش این ویندوز آماده کنید. ویستا قابلیتهای جدید و متنوعی دارد که مایکروسافت آن ها در آن گنجانده است، شاید برای مطرح کردن ترفندهای منحصر به فرد این ویندوز زود باشد. به همین دلیل در این ترفند قصد داریم تا ۱۰ نکته اساسی پیش از استفاده و نصب ویندوز ویستا را به شما معرفی کنیم. با دانستن این نکته ها می توانید این سیستم عامل جدید و ناشناخته را به طور کامل بشناسید.
۱) آیا سخت افزار کامپیوتر و یا شبکه داخلی سازمان شما امکان پشتیبانی ویندوز ویستا را دارد؟
ویستا بسیار مجهز و مفید است ولی شاید از یک نظر بسیار نامرغوب باشد و آن نیاز بالای این سیستم عامل به سخت افزار قوی و سنگین است. مشخصا سخت افزار مورد نیاز برای اجرای سیستم عامل ویستا در مقایسه با سیستم های عامل قبلی ویندوز اختلاف زیادی دارد. یعنی سخت افزار مورد نیاز برای اجرای این سیستم عامل باید بسیار قوی و پرسرعت باشد. در واقع برای اجرای این سیستم عامل نیاز به دو گروه سخت افزار جداگانه است: یک گروه سخت افزاری مورد نیاز برای اجرای سیستم عامل «Vista Capable» و دیگری برای اجرای «Vista Premium Ready». این در حالی است که برای اجرای «Premium Ready» نیاز به پردازش گر ۱ گیگاهرتز و حافظه RAM حداقل یک گیگا بایت و کارت گرافیکی با کیفیت بسیار بالا است. البته سخت افزار مورد نیاز برای اجرای «Capable» اندکی پایین تر و ارزان تر است. بنابراین قبل از اینکه برای استفاده از سیستم عامل ویستا در سازمان خود برنامه ریزی کنید شما باید سخت افزار مورد نیاز برای اجرای این سیستم عامل را از وب سایت «راهنمای سخت افزار مورد نیاز برای اجرای سیستم عامل ویستای مایکروسافت» بررسی کنید.
۲) کدام نگارش ویستا را باید در شبکه داخلی سازمان خود استفاده کنید؟
انتخاب نگارش درست ویندوز XP برای شبکه داخلی کسب و کار شما شاید کار بسیار آسانی باشد. چهار نگارش از این سیستم عامل در دسترس است: نگارش ویژه کامپیوترهای خانگی ویندوز XP، نگارش حرفه ای، نگارش ویژه لب تاپ ویندوز XP و نگارش Media Center. اگر بخواهید از ویندوز XP در شبکه داخلی سازمان خود استفاده کنید نگارش های اولی و آخری حذف خواهند شد یعنی این نگارش ها در شبکه قابل استفاده نیستند. (البته نگارش Media Center نسخه ۲۰۰۴ قابل استفاده است ولی نسخه ۲۰۰۵ این نگارش قابل استفاده در شبکه های داخلی نیست). مشخصا از آن جایی که نگارش ویژه لب تاپ ویندوز XP فقط در لب تاپ ها مورد استفاده قرار می گیرد استفاده از این نگارش در شبکه داخلی یک شرکت کارایی چندانی نخواهد داشت. پس تنها انتخاب ممکن برای استفاده از ویندوز XP در شبکه داخلی یک کسب و کار استفاده از نگارش حرفه ای این سیستم عامل است.اما در مورد ویندوز ویستا وضعیت کمی پیچیده تر است. در حال حاضر پنج نگارش زیر برای ویستا وجود دارد: Home Basic، Home Premium، Business، Enterprise و Ultimate. درست است که شما از نگارش های Home ویندوز ویستا در شبکه داخلی کسب و کار خود استفاده نمی کنید اما مطمئناً در مورد انتخاب سه نگارش بعدی یعنی Business، Enterprise و Ultimate برای شبکه داخلی خود اطمینان کافی ندارید. نگارش Business ویستا تا حدودی قابل مقایسه با نگارش حرفه ای ویندوز XP است و نگارش Enterprise یک سری امکانات و ویژگی های بیشتری مانند BitLocker Drive Encryption یعنی رمز دار کردن اطلاعات ذخیره شده بر روی هارددیسک (یک لایه امنیتی اضافی برای شبکه های لب تاپ ها)، امکانات سازگارکننده نرم افزارهای نصب شده، SUA (زیر سیستم هایی برای برنامه ها و نرم افزارهای تحت یونیکس) و سیستم پشتیبانی پیشرفته چندزبانه و... را نسبت به نگارش Business ویستا دارا است.
نگارش Ultimate یک مجموعه بسیار کامل است که در واقع کلیه ویژگی ها و امکانات سایر نگارش های ویستا حتی Media Center را دارد که شاید از نیاز شما برای شبکه داخلی بسیار فراتر باشد.
۳) مجوز استفاده از ویندوز ویستا
مایکروسافت در سیستم عامل جدید خود نگارش Enterprise را اضافه کرده است که فقط برای کسب و کارهایی که عضو Software Assurance یا Microsoft Enterprise Agreement باشند قابل دسترسی و استفاده است. امکان جدید دیگری که مایکروسافت ارائه داده است امکان به روز کردن ویندوز ویستا در هر زمانی است که شاید برای برخی کسب وکارهای کوچک بسیار مفید باشد. این برنامه امکان به روز کردن برخی نگارش های ویندوز ویستا به نگارش های بالاتر را در هر لحظه ای برای خریداران فراهم می سازد. برای مثال شما می توانید نگارش Home Basic را به نگارش Home Premium و یا نگارش Business را به Ultimate تبدیل کنید.
۴) سازگاری برنامه ها و نرم افزارهای مورد استفاده در سیستم عامل ویندوز ویستا
مهم ترین عامل برای پیشرفت کار یک کسب و کار نرم افزارها و برنامه های ویژه ای است که آن کسب وکار برای انجام کار خود نیازمند آن است. بنابراین برای کسب وکارها اجرای مناسب و بدون دردسر نرم افزارها اولویت و ارجحیت بیش تری نسبت به سیستم عامل مورد استفاده دارد. از این رو در طراحی یک سیستم عامل مهم ترین نکته ای که باید مورد توجه قرار گیرد این است که این سیستم عامل امکان اجرای همه نرم افزارها و برنامه های کامپیوتری را بدون مشکل و دردسر برای کاربران فراهم آورد. ساختار ویندوز ویستا به شکلی است که می تواند تمام نرم افزارهایی را که در نگارش های قبلی سیستم عامل ویندوز قابل استفاده هستند پشتیبانی و ساپورت کند. مایکروسافت یک برنامه جدید با نام Application Compatibility Toolkit ارایه داده است که کاربران را در تشخیص نرم افزارهایی که می تواند در این سیستم عامل مورد استفاده قرار گیرد کمک می کند و همچنین مشخص می کند که کدام برنامه ها برای اجرا در ویستا نیاز به به روز کردن دارند. همچنین شما در این سیستم عامل می توانید از فناوری هایی مانند Virtual PC، Virtual Server و Terminal Services برای سازگار کردن نرم افزارهای مورد نیاز خود با ویستا استفاده کنید. با این حال شما باید نرم افزارها و برنامه های مورد نیاز و حیاتی کسب و کار خود را مشخص کنید و سازگاری آن را با ویندوز ویستا امتحان کنید و اگر این برنامه ها در ویستا قابل اجرا نمی باشند برای استفاده از نرم افزارهای مشابه و یا ارتقای نرم افزار موجود برنامه ریزی کنید.
۵) دسترسی به شبکه و اینترنت
تبدیل سیستم عامل شبکه به ویندوز ویستا شاید سبب شود که شما پروتکل اینترنت خود را به IPv۶ تغییر دهید. ویستا پشتیبانی بسیار مناسبی از پروتکل جدید اینترنت را داراست. برای ویندوز XP و همچنین ویندوز Server ،۲۰۰۳ استفاده از IPv۶ نیاز به نصب پروتکل جداگانه ای دارد در حالی که TCP/IP در ویندوز ویستا و سرور لانگهورن قابلیت پشتیبانی توام IPv۴ و IPv۶ به صورت پیش فرض دارا هستند. دلایل بسیار زیادی برای تغییر از IPv۴ به IPv۶ وجود دارد. تغییر به IPv۶ نه تنها باعث بهبود امنیت IP می شود بلکه سبب افزایش کارایی در استفاده از امکانات صوتی و تصویری در برنامه های اینترنتی نیز می گردد.
۶) نیاز به ویندوز ویستا؟
شاید شما نخواهید و یا نیازی نباشد که همه کامپیوترهای شبکه داخلی سازمان خود را یک مرتبه به سیستم عامل ویستا ارتقاء دهید. در حقیقت زمان زیادی برای ارتقای کلیه کامپیوترهای یک شبکه به سیستم عامل ویستا وجود دارد و نیازی نیست که این کار در یک مرحله انجام پذیرد. البته این بدان معنا نیست که ارتقای کامپیوترها باید به صورت تصادفی صورت گیرد. شما باید مشخص کنید که کدام کاربر می تواند از امکانات جدید ویستا بیش ترین استفاده و سود را ببرد و یا کدام کاربر نیاز به امکانات امنیتی پیشرفته ویستا در سازمان شما دارد. به هر حال شما باید اولویت های خود را برای ارتقاء کامپیوترهای شبکه به سیستم عامل ویندوز مشخص نمایید. کامپیوترهایی که برای اجرای برنامه هایی مانند نرم افزار Word و یا Excel مورد استفاده قرار می گیرند می توانند از سیستم عامل قبلی خود استفاده کنند.
۷) آیا کارمندان شما آماده استفاده از این سیستم عامل هستند؟
ملاحظاتی مانند میزان هزینه، تغییر سخت افزارها و بنیان IT یک شرکت شاید مشخصه هایی باشند که شما در هنگام تغییر سیستم عامل شبکه کسب وکار خود مورد توجه قرار دهید. اما عامل مهمی که نباید فراموش شود کارمندان شما هستند. تعداد بسیار کمی از کاربران کامپیوتر از فناوری های جدید استقبال می کنند و علاقه زیادی برای یادگیری و استفاده از فناوری های جدید را ندارند. در واقع ذات بشر به نوعی است که در مقابل هر تغییری مقاومت می کند، حتی اگر این تغییر به نفع او باشد و سبب بهبود کارها شود. ارتقای به یک سیستم عامل جددید همیشه نیاز - ترفندستان - به برگزاری دوره های آموزشی برای کارمندان و کاربران آن را دارد. به ویژه برای سیستم عامل ویستا که امکانات و ویژگی های بسیار جدیدی دارد که شاید آموزش آن برای افراد کم سواد تر بسیار سخت و زمان بر باشد. بسیار مهم است که کاربران و کارمندان خود را برای استفاده از این سیستم عامل آموزش مناسب دهید. آموزش باید به میزانی باشد که کار کردن با این سیستم عامل را برای آن ها آسان سازد. به عنوان مثال شما می توانید به آنها اجازه دهید که کاربران از فرمت classic ویندوز که آشنایی بیشتری با آن دارند استفاده نمایند.
۸) پشتیبانی از کاربران و کارمندان در استفاده از سیستم عامل ویستا
برای ارتقای سیستم عامل به ویستا تنها آموزش کارمندان کافی نیست بلکه شما باید از امکانات و فناوری ها و همچنین دستیاران خود برای پشتیبانی کاربران در هنگام استفاده از این سیستم عامل استفاده کنید. چرا که در ابتدا این کاربران در هنگام استفاده به چندین سوال و مشکل برخورد می کنند که باید تمهیدات لازم برای رفع آن ها فراهم شود. به هر حال آن ها برای اینکه بتوانند آموزش کافی داشته باشند و در زمینه استفاده ازاین سیستم عامل خبره شوند به صورت مشخص نیاز به کار کردن بیشتر از حد طبیعی با این سیستم عامل و گذارن زمان کافی برای یادگیری عملی آن دارند. شما باید بلافاصله بعد از ارتقای شبکه خود به چند نفر را به عنوان پشتیبان این سیستم عامل به صورت موقت استخدام و از وجود آن ها برای آموزش و رفع اشکال کارمندان خود استفاده نمایید.
۹) حفظ داده های ارزش مند
اگر همه چیز به خوبی پیش رود بعد از ارتقاء شبکه شما داده های ارزشمند شما سالم خواهند ماند. اما اگر همه چیز به خوبی پیش نرود چه اتفاقی می افتد؟ اساسی ترین راه و شاید بهترین راه این است که شما از داده های ارزشمند خود بک آپ بگیرید. بنابراین شما برای حفظ داده ها و اطلاعات ارزشمند کسب و کار خود باید به صورت مرتب از آن ها بک آپ بگیرید. این امر نیاز به ذخیره سازی دوباره این اطلاعات برای اطمینان از صحیح کار کردن آنها در هنگام نیاز باشد.
۱۰) هزینه این کار واقعا چقدر است؟
زمانی که شما ملاحظات بالا را در نظر گرفتید می توانید میزان هزینه لازم برای ارتقا سیستم عامل شبکه خود را محاسبه کنید. فراموش نکنید که هزینه این کار بسیار بالاتر از پرداخت مجوز استفاده از این سیستم عامل است. این هزینه شامل هزینه لازم برای ارتقای سخت افزاری شبکه ، هزینه ارتقای نرم افزارهای مورد استفاده و یا جایگزینی نرم افزارهای جدید و نگارش های جدید، هزینه تغییر ساختار و پروتکل شبکه (در صورت امکان پذیر بودن)، هزینه کارمندان و مشاورانی که برای این امر باید استخدام نمایید، هزینه آموزش کارمندان(با در نظر گرفتن این موضوع که زمانی که صرف آموزش آن ها می شود سبب عقب افتادن از کارها و وظایف کاری آن ها نیز می شود)، هزینه آموزش پشتیبانان و کارمندان IT و هزینه سایر عملیات مانند بک آپ گیری و... است. اگر شما یک تخمین درستی از هزینه ها داشته باشید می توانید در مورد ارتقاء شبکه خود به سیستم عامل ویستا تصمیم درست بگیرید و در نتیجه شما می توانید در مورد استفاده از سیستم عامل ویندوز XP یا ویندوز ۲۰۰۰ و یا جایگزینی آن با ویندوز ویستا انتخاب درستی داشته باشید.
kharazmi.org
منبع : روزنامه ابرار اقتصادی