چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا
مزار، آیین، یادمان
طراحی مراكز شهری با داشتن روندی هدفمند در گسترهی فرهنگ شهری ـ ملی و تلفیق رویكردهای مذهبی در عین جذب اقبال عمومی، با حذف جهتگیریهای منفی سیاسی ـ اجتماعی، امری دشوار به نظر میآید. در این ساحت «مقبرئ الشعرای تبریز» با محتوایی منحصربهفرد در میان بناهای مشابه چند دههی اخیر، نمونهای كاملاً قابل قبول و با اندكی اغماض، ساختاری قابل گرتهبرداری است.
كوی سرخاب تبریز كه مقبرئ الشعرا یا یادمان عرفا، شعرا، ادبا و ارباب فضل و كمال در آن قرار دارد، بین محلات ششگلان, سیلاب رودخانهی مهرانرود, دوه چی و كوه عینالی (عون بن علی) واقع شده است. در تاریخ فرهنگ، تبریز به لحاظ حضور عرفا و دانشمندان و هنرمندان از اعتبار خاصی برخوردار بوده و خاك پربركت سرخاب همواره شخصیتهای مهمی را مجذوب و در دامان خود پرورانده است.
گورستان قدیمی سرخاب یا مقبرئ الشعرا در قرنهای گذشته مدفن مشاهیر، ادبا و عرفا بوده و در حال حاضر به محدودهای واقع در جنوب خیابان عارف و شرق خیابان ثقئ الاسلام اطلاق میشود و آنچه مسلم است تا قرن هفتم هجری در كلیهی كتب تذكرئ و شرح حال شعرا این مكان به نام مقبرهٔالشعرا یا حظیرئ الشعرا ذكر شده است.
بقعه و مسجد سیدحمزه نیز ازجمله زیارتگاهها و مکانهای متبرکه در این مجموعه است و به علت قرارگیری در کنار مقبرهٔالشعرا، همواره شاهد بازدیدکنندگانی هستیم كه از بقعه دیدن میكنند. در مسجد نیز فعالیتهایی فرهنگی برای زنان و مردان و کودکان انجام میگیرد.
از واپس مشاهیری که در این مقبرئ دفن شدهاند، ثقئ السلام شهید، از شهدا والامقام مشروطه در صدر مشروطیت و استاد سیدمحمدحسین شهریار، شاعر بلندآوازهی معاصر را متوان نام برد.
در روند تدریجی شكلگیری غنایی این مجموعه، در سال ۱۳۷۷ نمایشگاه دایمی تاریخ، فرهنگ و هنر آذربایجان نیز در این مجموعه گشایش یافت. با محوطهسازی مناسب و توجه مدیران شهری، هماكنون با تركیبی مناسب و روزآمد از سلسله فضاهای ارزشی، فرهنگی، تاریخی و... در كنار طراحی درخور برای یك یادمان با قابلیت جذب مخاطب بومی و غیر بومی مواجه هستیم.
از عرفا و شعرا و بزرگانی كه در مقبرئ الشعرای تبریز مدفون هستند میتوان از اسدی طوسی (صاحب گرشاسبنامه), قطران تبریزی (شاعر معروف قرن پنجم هجری و نخستین شاعر پارسیگوی آذربایجان), مجیرالدین بیلقانی (از شعرای قرن ششم هجری و شاگرد خاقانی), خاقانی شروانی (از بزرگترین شاعران قرن ششم هجری), ظهیرالدین فاریابی, شاهپورنیشابوری, شمسالدین سجاسی, همام تبریزی, مغربی تبریزی, مانی شیرازی, شكیبی تبریزی و استاد سیدمحمدحسین شهریار یاد كرد.
منبع : سوره مهر
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست