دوشنبه, ۲۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 10 February, 2025
مجله ویستا
آدم شویم
![آدم شویم](/mag/i/2/bpec6.jpg)
حاج شیخ علی اصغر کرباسچیان (معروف به علامه ) فرزند میرزا محمد باقر کرباسچی بود . او به سال ۱۲۹۳خورشیدی در تهران به دنیا آمد . تحصیلات ابتدایی خود را در مکتب خانه گذراند . در همان سنین نوجوانی ، برخی کودکان را در مسجد کوچک محل (بازار آهنگرها) جمع می کرد وبه آن ها حمد و سوره و نماز می آموخت. سال ۱۳۱۱ شمسی برای تحصیل علوم دینی پا به مدارس صدر و مروی تهران گذاشت . فعالیت خطابه و منبر خود را نیز آغاز کرد و در اندک زمانی منبرهای او معروف شد .
در ۱۳۱۵ آشنایی او با دو استاد ربانی ، تأثیری بسیار در نگرش و اندیشه ی او داشت . مرحوم آیت الله سید رضا دربندی از روحانیانی بود که اهتمام بسیار به تربیت جوانان داشت . مردی اهل معنا و معرفت بود . جمعه ها جوانان را به دولت آباد می برد و با آن ها به تفریح و بازی می پرداخت . به طور فردی آن ها را راهنمایی می کرد و به آن ها آموزش های دینی می داد . شیخ علی اصغر کرباسچیان آن چنان با این استاد انس یافت که بعدها وصی او شد .
استاد دیگر، شیخ آقا بزرگ ساوجی بود . عالمی بزرگ ، مجتهد و زاهد که گاه پول خرید روغن چراغ برای مطالعه نداشت . احترام او به کوچکتر ها تا آن جا بود که حتی با کودکان خردسال نیز با احترام رفتار می کرد و سخن آن ها را می شنید . می گفت : « باید از بچه ها چیز یاد بگیریم . احتمال نمی دهید که یک کودک چیزی بداند که ما نمی دانیم ؟! » ادب او نسبت به شاگردان زبان زد بود . زمانی یکی از شاگردان از روی طعنه به شاگرد دیگر گفته بود : « تا کجای کتاب را خوانده ایم ؟ » از آن جا که مطمئن بود شاگرد درس را حاضر ندارد . شیخ آقا بزرگ به او تذکر داده بود که نباید آبروی دیگران را ببرد . رفتار او با زن و فرزند نیز به گونه ای بود که با همه ی مشکلات مادی ، همسرش گفته بود که : « او فرشته بود .»
شیخ آقا بزرگ ساوجی از نظر حافظه نیز اعجوبه ای بود . همه ی علوم اسلامی را درس می گفت . در سن ۸۰ سالگی ، مقامات حریری را از حفظ می خواند و متن کتاب های درس فقه ، اصول و فلسفه را در حافظه داشت و ... .
ویژگی های تربیتی این دو عالم بزرگ ، یکی از شاخصه های تربیتی مرحوم علامه کرباسچیان در سال های بعد شد .
با این که شیخ علی اصغر کرباسچیان دروس دینی را در حوزه ی تهران آموخته و حتی دروس فلسفه و قانون ( در طب ) را نزد علامه شعرانی فرا گرفته بود ، سال ۱۳۱۹ راهی قم شد . سال ۱۳۲۲ در تهران ازدواج و دو سال بعد به قم بازگشت .
این بازگشت ۱۰ سال به طول انجامید . علت آن جاذبه ی درس فقه و اصول مرجع بزرگ آیت الله العظمی بروجردی و نیز شرکت در نخستین درس های فلسفی علامه طباطبایی بود که در آن زمان تازه به قم آمده بود . او و آقا شیخ جواد خندق آبادی درس خصوصی فلسفه با علامه طباطبایی داشتند و دستورهایی اخلاقی نیز از او می گرفتند .
● ساده سازی رساله ی عملیه
از ویژگی های علامه کرباسچیان یکی این بود که اگر تشخیص می داد کاری ضرورت است ، دیگر کارهای خود را زمین می گذاشت و به آن می پرداخت .
پیش از این رساله های عملیه به صورت فعلی وجود نداشت . آیت الله بروجردی نیز که در آن زمان مرجع تقلید بود ، رساله ای داشت به نام جامع الفروع که به کار مردم عادی نمی آمد . مرحوم علامه کرباسچیان، ضرورت بازنویسی رساله های عملیه را به صورتی امروزین و نثری روان ، سلیس و قابل فهم همگان ، دریافت . از این رو کار تدریس درس خارج خود را رها کرد وبه نگارش رساله ی عملیه مطابق با فتوای آیت الله العظمی بروجردی پرداخت .
هنوزهم بسیاری نمی دانند که نام توضیح المسائل و نثر و شیوه ی تدوین مرسوم رساله های عملیه کنونی اثر علامه کرباسچیان است . مراجع بعد ، همین توضیح المسائل را مبنا قرار داده و برخی واژه های آن را مطابق با فتوای خود تغییر داده اند .
نگارش توضیح المسائل ، دقت و وسواس بسیاری را از علامه کرباسچیان گرفت . او حتی سر سفره غذا به یادداشت جرقه هایی می پرداخت که برای بهتر شدن واژه ها و تعابیر این کتاب به ذهنش می رسید . نوشته های خود را نیز نزد دوستان و صاحب نظرانی می برد که تشخیص داده بود می توانند در بهبود آن موثر باشند و همه ی آن دیدگاه ها را مورد توجه قرار می داد . چنین شد که توضیح المسائل نوشته شد و آیت الله العظمی بروجردی آن را تأیید کرد .
چاپ این رساله ، خود ، جریان دیگری است . علامه کرباسچیان معتقد بود که کتاب نباید حتی یک غلط داشته باشد و باید با بهترین حروف چینی ، بهترین کاغذ و بهترین چاپ و به صورت امروزی پسند در اختیار مردم قرار گیرد . چاپ خانه مجلس شورای ملی آن زمان بهترین چاپ خانه بود که چاپ توضیح المسائل را به آن ها سپرد . از مسئول چاپ خانه ی مجلس پرسید آیا می شود کتاب بدون غلط چاپ شود ؟ پس از پاسخ منفی پرسید : « آیا می شود یک صفحه کتاب بی غلط باشد ؟ » پس از پاسخ مثبت گفت : « پس می شود کل کتاب را یک صفحه یک صفحه بدون غلط تحویل داد !! »
به خاطر همین دقت و وسواس بود که نمونه خوانی کتاب را خود بر عهده گرفت . هر روز قبل از ساعت ۸ صبح – که زمان گشایش چاپ خانه بود – پشت در چاپ خانه آماده بود تا نمونه های غلط گیری شده را تحویل بدهد و نمونه های جدید را تحویل بگیرد .
سرانجام توضیح المسائل چاپ شد و مورد استقبال قرار گرفت. از اخلاص علامه کرباسچیان همین بس که نام خود را به عنوان مؤلف این کتاب نیاورد . حتی زمانی آیت الله بروجردی به او گفت که : « از ما می پرسند چرا مؤلف اسم خود را بر روی اثر ننوشته است ؟! » اما او در پی نام و نان نبود . حتی زمانی دریافت که شخصی ، توضیح المسائل را به طور مخفیانه چاپ می کند و می فروشد ، پرسید : « آیا مردم می خرند ؟ » وقتی شنید: « بله » گفت : « معلوم می شود مردم دین دارند . بگویید علنی بفروشد تا مردم بخرند . » این در حالی بود که نه از سهم امام بهره می گرفت، نه کمک مالی پدر را می پذیرفت و نه از کسی قرض می کرد . گفته بود که برخی شب ها گرسنه خوابیده ولی پول قرض نکرده است . در زمان طلبگی ، گاهی نان خشک می خرید تا ارزان تر باشد .
گفتنی است که چاپ رساله ی توضیح از اخلاص علامه کرباسچیان همین بس که نام خود را به عنوان مؤلف این کتاب نیاورد . حتی زمانی آیت الله بروجردی به او گفت که : « از ما می پرسند چرا مؤلف اسم خود را بر روی اثر ننوشته است ؟! » اما او در پی نام و نان نبود . حتی زمانی دریافت که شخصی ، توضیح المسائل را به طور مخفیانه چاپ می کند و می فروشد ، پرسید : « آیا مردم می خرند ؟ » وقتی شنید: « بله » گفت : « معلوم می شود مردم دین دارند . بگویید علنی بفروشد تا مردم بخرند . المسائل با دو گونه بازتاب متفاوت روبرو شد . مردم عادی از این که می توانستند به راحتی به احکام دین دسترسی داشته باشند خشنود بودند و اما برخی مسأله گوها از این ناراحت بودند که دیگر کسی از آن ها مسأله نمی پرسد !
● تأسیس مدارس علوی
اندیشه های مرحوم سید رضا دربندی و شیخ آقا بزرگ ساوجی در ذهن علامه کرباسچیان موج می زد . او دریافته بود که تأثیر تبلیغات روحانیت بر جوانان اندک است . روحانیت ، تنها مسجد را دارد که اغلب محل حضور سال خوردگانی است که شخصیت آن ها کمتر تغییر پذیر است . تا آن که پس از برخورد با روایتی مصمم به کاری شد که آینده ی زندگی او و بسیاری از جوانان این کشور را رقم زد. روایت این بود : رسول اکرم (ص) هنگام اعزام حضرت علی (ع) به یمن برای دعوت اهل آن جا به دین اسلام به آن حضرت فرمودند : « ای علی ! ... به خدا قسم اگر خدا یک نفر را به وسیله ی تو هدایت کند ، برای تو بهتر است از آن چه خورشید بر آن می تابد . » پیش از این نیز از آیت الله العظمی بروجردی شنیده بود که : « آقا دکتر است . می گوید : هزار نفر را از مرگ نجات داده ام . این ها بعد از چند سال می میرند . اگر کسی بتواند یک روح را نجات دهد مهم است . »
این بود که با تمام ارج و احترامی که در حوزه یافته و به علامه مشهور شده بود ، بی اعتنا به سوابق علمی و سخن وری ، در سال ۱۳۳۴ به تهران بازگشت تا مدرسه ای دایر کند که در آن جا به فرزندان این کشور علاوه برعلوم روز، درس دین بیاموزد .
حاج شیخ هادی تهرانی معروف به حاج مقدس را پیرمردان تهرانی می شناسند . فردی صاحب تقوای بسیار و کرامات و مقامات که از او خاطراتی ماندنی در ذهن هاست از جمله این که در مکان هایی منبر می رفت که روحانی دیگری حاضر نبود به آن جا برود . پول منبر هم نمی گرفت یا اگر می گرفت به فقرای همان محل می بخشید .
علامه کرباسچیان تصمیم خود را با حاج مقدس در میان گذاشت و پاسخ شنید که : « این آرزوی سی ساله ی من است.» اما پیشنهاد حاج مقدس این بود که این مدرسه همانند مدارس دیگر مجوز داشته باشد و مدرک رسمی بدهد .
یکصد هزار تومان پول خرید خانه ای برای مدرسه از چهار تن از بازاریان گرفته شد . هر کدام می گفتند که پول ندارند ، به آن ها می گفت : « اگر فرزندت سرطان داشت ، چه می کردی ؟ » و او پاسخ می داد : « قرض می کردم.» به او می گفت : « حالا هم قرض کن . »
مرحوم استاد رضا روزبه (۱۳۰۰- ۱۳۵۲هـ.ش ) چهره ای آشنا برای اهل فرهنگ و کتاب و تدریس است . وی زمانی که مدیر مدرسه ی توفیق زنجان بود با علامه کرباسچیان آشنا شد . مردی بود پژوهشگر و جامع بسیاری از علوم معقول و منقول که فوق لیسانس فیزیک نیز خوانده بود . دیدار وی در تهران با علامه کرباسچیان و دعوت وی برای مدیریت دبیرستان علوی ، در تاریخ این مدرسه نقش مهمی داشت .
سرانجام مدرسه آماده شد . سال های اول ، مستخدم نداشتند . کار شستن دستشویی ها و سرویس های بهداشتی را علامه خود به عهده می گرفت و با دیگران، نظافت حیاط و کلاس ها را انجام می داد .
علوی ، مدرسه ای شده بود با مجهزترین آزمایش گاه ها و امکانات علمی ، آموزشی و کمک آموزشی همراه با پیشرفته ترین روش های تدریس و آموزش که مشارکت دانش آموز را با خود داشت ، در کنار ۲۰ دقیقه برنامه ی قرآن در ساعت اولیه مدرسه و با آموزش های هفتگی اخلاق که توسط آقای علامه اداره می شد . دانش آموزان ، تمام هفته را منتظر ساعت درس اخلاق بودند . کلاس اخلاق او آمیزه ای بود از آیه ، روایت ، شعر، داستان ، شوخی و خنده ، مشارکت بچه ها و شیوه های فعال ، بدیع و زنده ی آموزش .
اخلاص علامه اجازه ی نسبت دادن هیچ ویژگی مثبتی را درباره ی مدرسه ی این در حالی بود که نه از سهم امام بهره می گرفت، نه کمک مالی پدر را می پذیرفت و نه از کسی قرض می کرد . گفته بود که برخی شب ها گرسنه خوابیده ولی پول قرض نکرده است . در زمان طلبگی ، گاهی نان خشک می خرید تا ارزان تر باشد . علوی به وی نمی داد و او این همه را به مرحوم آقای روزبه منسوب می کرد . حتی تآسیس آن را می گفت که از سوی بعضی افراد متدین بوده است .
در تابستان سال های ۱۳۳۵ و ۱۳۳۶ ، علامه کرباسچیان از برخی طلاب با استعداد و فاضل قم – که امروز از صاحبان نام ومقام اند – دعوت کرد تا به تهران و مدرسه ی علوی بیایند و دروس فیزیک ، زیست شناسی ، شیمی ، زبان و اقتصاد بخوانند . خود نیز زودتر از همه به این کلاس ها می آمد و گوش می سپرد .
● پیامد های نگاه نو
مدرسه ی علوی در مدتی اندک ، تبدیل به محیطی آموزشی شد که پدرها و مادرهایی که دغدغه ی دین و دانش برای فرزندان خود داشتند برای آن سرو دست می شکستند . امروزه حدود یکصد مدرسه ی پسرانه و دخترانه در تهران و شهرهای مختلف ایران وجود دارند که اداره کنندگان آن از شاگردان یا همکاران علامه کرباسچیان بوده یا با بهره گیری از رهنمودهای وی تآسیس شده اند .
ثمره ی نگاه نو به تعلیم و تربیت کم کم خود را در آثار مکتوب نشان داد . پنج جلد کتاب تعلیمات دینی تألیف علامه طباطبایی ، کتاب های روش آسان در تدریس قرآن ، دو جلد عربی آسان و سه جلد عربی دوره ی راهنمایی تألیف استاد رضا روزبه و شهید سید کاظم موسوی ، تدوین کتاب هایی در آموزش عربی – که پیش از آن کمترین علاقه ی دانش آموزان به آن بود – به صورت جذاب و فعال و با توجه به آخرین روش های زبان شناسی جهان ، پیدایش روش هایی متحول برای آموزش این زبان و از این دست نوآوری ها در آموزش های دینی بخشی از میوه های ابتکار و خلاقیتی بود که با پشتیبانی علامه کرباسچیان به وجود آمد . برخی از این کتاب ها به گونه ای هستند که مثلا دانش آموز سال دوم راهنمایی را قادر به نگارش انشا به زبان عربی می کنند .
● سال های هدایت از دور
درگذشت زود هنگام استاد رضا روزبه (۱۳۵۲) خاطره ای تلخ برای شاگردان و همکاران علوی بود اما این نهال، درختی تنومند شده بود که می توانست بر پای خود بایستد و از زحمت باغبان بکاهد . بسیاری از چهره های شاخص و جوان نسل اول انقلاب همان شاگردان علوی هستند که از میان آن ها ده ها تن وزیر و معاون وزیر و مسئول رده های گوناگون را می توان دید .
دو- سه دهه ی اخیر را علامه کرباسچیان از حضور اجتماعی و آموزشی خود در محیط های فرهنگی کاست . در این سال ها خانه ی او محل دیدار با فرهنگیان و شاگردان و راهنمایی آن ها و گفتارهای معنوی و گره گشایی از مشکلات مادی مردم بود . از ۶۴ سالگی به بعد نیز به خواندن کتاب هایی پرداخت که آرزوی مطالعه ی کامل آن ها را داشت : ۲۰ جلد تفسیرالمیزان علامه طباطبایی ، ۲۷ جلد شرح نهج البلاغه و ۱۴ جلد شرح مثنوی استاد محمد تقی جعفری ، ۵ جلد محجة البیضاء فیض کاشانی و... . او هیچ گاه از فراگیری غافل نمی شد . آن چه نمی دانست از شاگردان تحصیل کرده ی خود یا متخصصان می پرسید و حتی اگر شاگردی به نقل حدیث یا سخنی ارزشمند می پرداخت که او نشنیده بود ، یادداشت می کرد . پرونده ی علمی او همواره باز بود همانند دوران تحصیل در مدرسه ی صدر که نان خشک می خورد و نهج البلاغه حفظ می کرد .
● کتاب و کتاب نامه
شیفته ی مطالعه بود . گنجینه ای از شعروداستان و خاطره و آیات و روایات در سینه داشت . به نهج چاپ رساله ی توضیح المسائل با دو گونه بازتاب متفاوت روبرو شد . مردم عادی از این که می توانستند به راحتی به احکام دین دسترسی داشته باشند خشنود بودند و اما برخی مسأله گوها از این ناراحت بودند که دیگر کسی از آن ها مسأله نمی پرسد ! البلاغه عشق می ورزید و برآن تاکید بسیار می کرد و در دروس اخلاق از آن بسیار بهره می گرفت . متون ادبی بسیاری را به خاطر سپرده بود و از آن در درس ها و سخن رانی استفاده می برد . با این حال اظهار فضل نمی کرد . اعتقاد داشت که نوشته ی مردمی باید از اصطلاحات علمی و فنی به دور باشد تا همه بتوانند از آن بهره ببرند . نباید تکلف در نوشته باشد . ترجمه ی تحت الفظی را نمی پسندید و نقل به معنی را برآن ترجیح می داد تا مخاطب مفهوم را بهتر درک کند . می گفت مردم باید ترجمه ی آیات و روایات را بفهمند . بر ترجمه های دشوار متون دینی انتقاد داشت . مطالعه ی بسیار و متنوع ، جامعیتی علمی به او بخشیده بود . دقت می کرد که کتاب او بدون غلط باشد و این تاکید را برای دیگران هم داشت . همان گونه که بر امانت داری و رعایت حق الناس تاکید می ورزید در حفظ و نگهداری کتاب کوشا بود . شاگردان وی آموخته اند که اگر کتابی را به امانت گرفتند ، آن را کاملا سالم برگردانند یا اگر احیانا گوشه ی ورقی از آن تا شد ، از صاحب کتاب عذر بخواهند و حلالیت بطلبند .
از آثار چاپ شده ی وی پس از توضیح المسائل ، کتابی است به نام راه خداشناسی یا خلاصه ی توحید مفضّل که بازنوشت و تلخیص ترجمه ای است که ملا محمد باقر مجلسی از حدیث امام صادق (ع) داشته و راوی آن مفضّل بن عمر- از اصحاب آن حضرت - است . اما در همین کتاب هم نام او را به عنوان مؤلف نمی بینیم .
سال های بودن در خانه فرصت ویرایش برخی درس های اخلاق وسخن رانی ها را که از نوار پیاده شده بودند به وی داد . نثر وی در این آثار ، پخته ، روان و شیرین است . آثار مکتوبی نیز ، از او به جا مانده اند که شامل نامه های اخلاقی ، وصیت نامه فرهنگی- تربیتی و یادداشت های پراکنده می شوند .
● پروازی دیگر
سال ۱۳۷۸ زمان ابتلای استاد علامه کرباسچیان به بیماری سرطان بود؛ بیماریی که ۸ مرداد ۱۳۸۲ او را از این جهان برد . یکی از شاگردانش نوشته بود : به دنیا و مافیهایش چشمی ندوخته بود تا بگویند : چشم از جهان فروبست. و آخرت و جهان دیگر آن چنان آمیخته ی لحظه لحظه ی زندگیش بود که نتوان گفت : به دار باقی شتافت .
او نمونه ی زهد ، ساده زیستی ، پشتکار ، بلند همتی ، تواضع ، گذشت ، پاکیزگی ، خوش بویی ، نظم ، سرزندگی و بسیاری از ویژگی های والای انسانی بود . کفش شاگردان اش را جفت می کرد . اهل مشورت و شورا بود . برعیادت از بیماران و حضور در مجالس ترحیم افراد تقید داشت . به ورزش و پیاده روی ، سلامت جسم ، مراعات بهداشت و مسائل تغذیه ، حفظ نشاط و شادابی و عمل به دانسته ها اهمیت می داد .
با این که از تاثیر گذاران فرهنگی این کشور بود ، هرگز خود را مطرح نمی ساخت . به بصیرت و تفقه در دین اهمیت بسیار می داد. نیم قرن در همان خانه ی پدری زیست که به ارث یافته بود و چیزی از دنیا برای فرزندان باقی ننهاد : دو دختر و سه پسر که اهل فرهنگ و آموزش و پرورش اند . او فرزندانی بیشمار در این کشور دارد و خواهد داشت که یادش را زنده نگه می دارند .
مزار این راد مرد در قم ، جوار حرم حضرت معصومه (س) ، در قبرستان نو ، جنب آرامگاه شادروان رضا روزبه است.
● نامه ی اول:
بسم الله الرحمن الرحیم
فرزند عزیزم، سلام علیکم، نامه ات رسید. از خبر سلامتی ات خوش حال شدم. امیدوارم که در همه حال خوش و خرم باشی.
ای نسخه ی اسرار الاهی که تویی
وی آینه ی جمال شاهی که تویی
بیرون ز تونیست آن چه در عالم هست
از خود بطلب هر آن چه خواهی که تویی
آری:
دوائک فیک وما تشعر
و دائک منک و ما تنظر
(دوای تو در وجود توست و نمی دانی و درد تو از خود توست
نمی بینی.)
اگر خداوند عالم لطف بفرماید و معنای این شعر مولا علی علیه السلام را درک کنیم، اولین قدم برای حل همه ی مشکلات است؛ زیرا اگر به دانسته های خودمان عمل کنیم- با هر قدمی که برداریم-پیش پای ما روشن می شود و می توانیم قدم بعدی را هم برداریم و اگر فهمیدیم و عمل نکردیم ، مثل آن است که فانوسی در دست داشته باشیم و حرکت نکنیم؛ در این صورت ، امکان ندارد به مقصد برسیم.
(( من عمل بما علم ورثه الله علم ما لم یعلم))
( هر کس به آن چه می داند عمل کند، خدای متعال او را به آن چه نمی داند هم آگاه می سازد.)
گر مرد ره ای ، میان خون باید رفت
از پای فتاده سرنگون باید رفت
تو پای به راه در نه و هیچ مگو
خود راه بگویدت که چون باید رفت
در این راه، کلی گویی فایده ندارد؛ همان طور که اگر هزار سال به خود می گفتی: باید لیسانس داشته باشم، بدون سال ها زحمت و مطالعه فایده نداشت. در معنویات هم همین طور است.
دستوری را که از امروز باید شروع کنی تا بعد از یک ماه آثار معنویش را مشاهده نمایی، خواب اول شب است. فعلا قبول کن تا به نتیجه برسی.
راهش این است که ظهر غذا را سبک بخوری تا پیش از غروب آفتاب گرسنه شوی و بعد از نما عشا بخوابی و اگر به واسطه ی خلاف عادت خوابت نبرد، به حالت استراحت در بستر با آرامش بمان تا خوابت ببرد.
مرحوم آقای دکتر کوثری می گفت: (( الدراز نصف الخواب! )) این جمله شوخی است؛ ولی حقیقتی را در بردارد. پس از مدتی از لذت سحرخیزی بهره مند خواهی شد.
مرا در این ظلمات آن که رهنمایی کرد
دعای نیمه شبی بود و گریه ی سحری
چنین شنیدم که هر که شب ها نظر ز فیض سحر نبندد
ملک زکارش گره گشاید فلک به کینش کمر نبندد
بدون خواب اول شب، نمی توان سحر خیزی داشت.
متن زیر ، سخنرانی الگوی زهد و تقوا و هوشیاری ، مرحوم علامه کرباسچیان است که در دهه ی هفتاد شمسی برای گروهی از معلمان ایراد شده است
شاید تا کنون در برابر این پرسش قرار گرفته باشید که: بهترین کار برای آدمی چیست؟ اگر خوب دقّت کنیم، این سؤال برای یک انسان هشیار و دارای هدف، از مهم ترین پرسشهای زندگی است. پیشوایان دین، با آگاهی کامل از انسان و هستی، چنین پاسخ داده اند:
« بهترینِ مردم کسی است که به دیگران بیشتر سود برساند.»
اکنون ببینیم بیشترین سود در چیست؟ میدانیم آدمی از دو بُعدِ تن و روح ترکیب یافته است. تن، مرکبی است که تنها در دوران حیات او در این جهان مورد استفاده قرار میگیرد و با مرگ رها میشود. سودرسانی به تن آدمیان (مانند درمان بیماران، ایجاد رفاه و...) در مقایسه با تربیت روح (که حیات جاودان دارد)، داستان قطره و دریاست. این تربیت، در زبان دین، امر به معروف و نهی از منکر نامیده میشود که قرآن کریم انجام آن را ویژگی بهترین امّت دانسته است:
« کُنْتُمْ خَیرَ أُمَّةٍ أُخْرِجَت لِلنّاس؛ تَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَ تَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْکَر»
برای رسیدن به این هدف، سخنرانیها و کتاب نوشتنها یک کار است و اقدام بنیادین تربیت نونهالان و خردسالان کاری دیگر. در این زمینه، امام ششم علیه السلام میفرمایند: «عَلَیکُمْ بِالْأحداثِ و به راستی، این کجا و آن کجا!بر این اساس، تربیت کودکان آینده از ارشاد بزرگسالان کنونی مفیدتر و مؤثرتر است و مدرسه بهترین جایگاه این کار؛ امّا آیا صرف تأسیس یک مدرسه به نام دین کافی است یا باید در آن، فرزندان جامعه را دینی پروراند؟ روشن است که دل خوش کردن به نام و ظواهر، خودفریبی است و هیچ کس نیز کار خویش را ظاهری و نمایشی نمیداند.
حال باید دید راه درستِ رسیدن به این هدف چیست؟ به مقتضای النّاسُ عَلی دینِ مُلوکِهِمْ (= مردمان به راه و روش حاکمان خود عمل میکنند)، در یک مدرسه، شاگردان به معلمان و معلمان به مدیر نگاه میکنند. پس باید که مدیر مدرسه، مرد دین باشد. مقصود این نیست که او بالاترین عالم دینی یا همواره در حال نماز و عبادت باشد؛ نمونهی مرد دین، مرحوم آقای روزبه بود. او توانست با تربیت خویشتن، شاگردانی تربیت کند که خود را به پول و مقام نفروشند.
پس کسی که میخواهد مدرسه ای تأسیس کند که در آن مسلمان تربیت و آدم تحویل داده شود، نخست باید مدیری مثل روزبه، مرد دین داشته باشد و گرنه کارش آب در هاون کوبیدن است!
کمی فکر کنیم. آن مرحوم چه داشت که منشأ این برکات شد؟ اگر چیزی نداشت، چیزی نمیداد؛ چرا که مُعطی الشَّیءِ لایَکونُ فاقداً لَهُ.
ذات نایافته از هستی بخش ،کی تواند که شود هستی بخش؟
کسانی که آن انسان بزرگ را زیارت کرده بودند، میدانند که این برکات از فیزیک و ریاضی و شیمی و عربی و فقه دانستن او نبود! از دین داری او بود! ممکن است تصور کنیم که: خیلیها دین دارند؛ پس چرا آن ها این گونه آثار وجودی ندارند؟! باید دانست دین داری دانستن اصطلاحات و توانایی غلبه بر حریف در مناظرات علمی نیست؛ به عمل است. کسی که ده ها جلد کتاب فقه و تفسیر نوشته باشد و برای بالا و پایین نشستن در مجلس یا پیش و پَس شدن نامش، شاد و غمگین میشود، دین دار نیست. دین داری به عمل وابسته است؛ نه به تسلط علمی!
سعدیا! گرچه سخن دان و مصالح گویی
به عمل کار برآید؛ به سخن دانی نیست
این بود که کار روزبه به کار دیگران معنا و اثر داد. اگر او نبود، تلاش های دیگر معلمان و مربّیان چنین نتیجهی درخشانی نداشت. آری، روزبه با عمل خود، مصداق «کونوا لَنا زَیْناً وَ لاتَکونوا عَلَیْنا شَیْناً»
بود.
لکههای چربی و سیاهی روی لباس کارگر ساختمانی یا مکانیک آشکارتر است یا خال کوچکی روی روپوش سفید پزشک یا مسئول آزمایشگاه؟! یک معلم که میخواهد کار پیامبران را دنبال کند روپوش بسیار سفیدی بر تن کرده است که کوچک ترین نقطه ضعف اخلاقی و شخصیتی او را به سرعت نمایان میسازد.
مرحوم آقای بروجردی رضوان الله علیه میفرمود: طلبه ها...! خلاف نکنید! خلاف شما را پای من مینویسند و خلاف مرا پای حضرت صادق علیه السلام! آری، باید به خدا پناه بریم تا ما را از چنگال شیطان، این دشمن مکار، نجات دهد.
صدهزاران دام و دانهست، ای خدا
ما چو مرغان حریص بینوا
هر دمی پابستهی دام نو ایم
هر یکی گر باز و سیمرغی شویم
میرهانی هر دمی ما را و باز
سوی دامی میرویم، ای بینیاز
ما در این انبار، گندم میکنیم
گندم جمع آمده گم میکنیم
مینیندیشیم ما آخر به هوش
کاین خلل در گندم است از مکر موش
موش تا انبان ما حفره زده ست
از فنش انبار ما ویران شده ست
اوّل ای جان!- دفع شرّ موش کن
بعد از آن، در جمع گندم کوش کن
گرنه موش دزد در انبان ماست
گندم اعمال چل ساله کجاست؟!
بشنو از اخبار آن صدر صُدور:
«لا صَلاةَ تَمَّ إلّا بِالحُضور»
آری، شیطان دشمن دیرین ماست و خداوند عالَم میفرماید: «إنَّ الشَّیطانَ لَکُمْ عَدُوٌّ فَاتَّخِذوهُ عَدُوّاً»
آیا هرگز اندیشیده اید که او ما را رها نمیکند؟ باید از خودمان شروع کنیم تا هر کداممان، به عنایت حضرت ولیّعصرعلیه السلام، یک روزبه بشویم. ممکن است بگوییم: مگر میشود ما به او برسیم؟! پاسخ، این که: اگر نمیشود او شد، باری شبیه او که میتوان گردید!
آب دریا را اگر نتوان کشید
هم به قدر تشنگی باید چشید
باید دانست که:
همّت اگر سلسلهجنبان شود
مور تواند که سلیمان شود
ما از مرگ میترسیم؛ امّا روزبه نمیترسید. مرحوم آقای بروجردی میفرمود: شماره ی نَفَسها محدود است! آیا ما به راستی این سخن را باور داریم؟ باید بدانیم که همه چیز از ازل معین و مقدر است و هیچ پس و پیش نمیشود که: «فَإذا جاءَ أجَلُهُمْ لایَسْتَأْخِرُونَ ساعَةً وَ لایَسْتَقْدِمُونَ»
در برنامه های تربیتی، باید از تجربه های دیگران استفاده کرد. همه جا نمیتوان تجربهی جدید آورد. این نوآوری ممکن است به بهای نابودی جوان ها تمام شود. آیا میتوان برای آزمایش، مقداری تریاک خورد؟! اگر چنین کنیم، زنده نمیمانیم تا نتیجهی آزمایش خود را ببینیم!
روز پنجشنبه، موی بلند سر دانشآموزی در مدرسه از دیگران جلب توجّه میکرد و وسوسهی گناه میآفرید. صبح شنبه به علت آن که دانشآموزان معمولاً جمعه ها موی سرشان را کوتاه میکنند کسی به او اعتنا نمیکرد! این یک نمونه تجربه است. باید آن را تحلیل کرد و مورد استفاده قرار داد.
به طور کلی برای جلوگیری از انحراف و آلودگی در دانشآموزان مدرسه، از این راه ها باید وارد شد:
الف) کار و سرگرمی. که فرموده اند: إنَّ اللَّهَ یُبْغضُ الشّابَّ الْفارغَ
ب) غذا. پرهیز از سرخ کرده ها، ادویه، زعفران و محرکات
ج) ورزش. با ورزش، انرژی جوان در راه سالم و مفید مصرف میشود
د) اشتغال علمی. مرحوم آقای مزینی میگفت: چرا برای پیش گیری از آلودگی جوانان، آن ها را به علم مشغول نکنیم؟ در قدیم که امکانات ورزشی امروز نبود بزرگانی تربیت میشدند که اکنون مانندشان یافت نمیشود.
بنابراین، کار و ورزش و علم، اشتغالات مفیدی است که در کنار توجّه به نوع غذا، مانع ابتلای جوانان به انحراف میشود. اگر پیرمردی بی کار ماند، به دعا و قرآن و مطالعه و گل کاری و... سرگرم میشود؛ امّا یک جوان بی کار چه؟!
در تربیت دینی، همراه با پرورش عواطف و تقویت احساس، تربیت آگاهی و خرد ورزی بسیار مهم است. کسی که تنها هیجان عاطفی دینی داشته باشد چون تکیه گاه استوار اعتقادی ندارد گاه با یک جلسهی تبلیغ انحرافی مخالفان، گمراه میشود. برای کسانی که در مجالس دینی جمع میشوند، توحید و معاد و اخلاق و احکام دین نیز باید گفت وگرنه، به دام میافتند.
مرحوم حاج مقدّس در یک دهه سخنرانی در کنار ذکر مصائب حضرت سیّد الشّهداعلیه السلام دربارهی نبوّت بحث میکرد و به زبان ساده برای حاضران توضیح میداد تا پایه های اعتقادیشان را محکم کند. یکی از جمله های ایشان این بود: ۱۴۰۰ سال است که قرآن فریاد میزند: یک سوره مثل من بیاورید! اگر میتوانستند، هر چند سوره ای به کوتاهی کوثر، میآوردند؛ زیرا در عرب سخنوران توانایی بود. همین بیان سادهی حاج مقدّس عقیدهی مخاطبان را استوار میکرد.
سالی، مرحوم آقای راشد شب یازدهم محرّم در مسجد آذربایجانی ها برای تذکر هدف عزاداری چنین گفت: اگر کسی امشب با هواپیما روی این شهر پرواز کند، همه جا را سیاهپوش و همگان را در حال عزاداری میبیند؛ ولی اگر فردا شب بیاید، سینماها و مجالس گناه را خواهد دید. او خواهد گفت: اگر چنین اند، پس چرا چنان اند و اگر چنان اند، پس چرا چنین اند؟! دقّت کنید! این جمله ی زیبای ساده چه تأثیر عمیقی میتوانست داشته باشد!
چراغ مدرسهی نیکان را مرحوم شالچیان روشن کرد. او با همهی ثروت، در یک خانهی ساده زندگی میکرد. ماشین سواری هم نخرید! بعد از خرید زمین و ساخت مدرسه، هنوز نگران بود و با گریه میگفت: میترسم بمیرم و سند به نام مدرسه منتقل نشده باشد!! ما که زن و بچّهی خودمان را هدف خویش قرار داده ایم کار او را نمیتوانیم بکنیم!
روزبه یک عالِم دین بود؛ فقیه، مجتهد، فیلسوف، عارف. حدود نیم قرن قبل، او از راه صحیح وارد شد و به تعلیم و تربیت پرداخت. اوایل فعالیت مدرسه گاهی که فراش نبود خودش کار مستخدم را انجام میداد. او میفرمود: این که میگویند وجود ناقص از عدم صِرف بهتر است، دربارهی مدرسه درست نیست. آری، نان خالی خوردن از گرسنگی بهتر است؛ امّا مدرسه ای که به نام دین تأسیس شده است یا باید خوب باشد یا نباشد!
چنین بینشی بود که این برکات را به وجود آورد و این است که یک تربیت شدهی او را که به بقای روح معتقد است با میلیون ها نمیشود خرید.
آقای شیخ محمدتقی شریعتمداری میفرمود: به جای تدریس تعلیمات دینی، معلم دین دار بیاورید! سخن ایشان برپایهی فرمودهی حضرت امام صادق علیه السلام است که: «کونوا دُعاة لِلنّاس بِأعْمالِکُمْ». آری، یک معلم باایمان که منظم و مؤدّب و متواضع است انسان های برجسته تربیت میکند؛ اما معلم دینی اگر سخت گیر و بی نظم باشد نه تنها تأثیر مثبت ندارد که به دلیل ایجاد نفرت، دانشآموزانی لا مذهب تحویل میدهد!
یکی از شاگردان موفق مرحوم روزبه این خاطره را از ایشان میگفت: بعضی ها کم بضاعت بودند؛ به آشپزخانهی مدرسه نمیرفتند و از خانه غذا میآوردند. این عدّه سفره ای در سالن میگستردند و غذای سادهی خود را صرف میکردند. مرحوم روزبه غذای سادهی خود را با این جمع میخورد!
غذای روزبه با خوراک پایین ترین شاگرد یکی بود و مهم این بود که روح عاطفی او عامل این کار میشد؛ تصنّعی در کار نبود. باید از خدا بخواهیم تا این روحیّه در ما پیدا شود. آری، نباید دست خالی رفت! آیا نادانی نیست که سرمایهای را که میشود ۵۰% افزود، تنها ۵% افزایش دهیم؟!
عزیزترین نزدیکان آدمی پس از مرگ او، حد اکثر چند ساعت کنار گورش گریه میکنند و به خانه های خود برمیگردند. پس چرا برای این مردم، سرمایه های معنوی خود را از دست دهیم؟!
مال ناید با تو بیرون از قصور
یار آید؛ لیک تا بالین گور
چون تو را روز اجل آید به پیش
یار گوید با زبان حال خویش:
تا بدینجا بیش، همره نیستیم
بر لب گورت زمانی بیستیم!
فعل تو وافی ست؛ زان کن ملتحد
کاندر آید با تو در قعر لحد
مصطفی فرمود: بهر این طریق
باوفاتر از عمل نبود رفیق
گر بُوَد نیکو، ابد یارت شود
ور بُوَد بد، در لحد مارت شود
ما چه بدبختایم که کور آمده ایم و کور هم میرویم! زندگی جاوید را با چند تکه فرش و طلا که در خانهی هر کس و ناکس هست! - معاوضه کرده ایم! با این که روزبه را زیارت کردیم، از او درس نگرفتیم!
آن مرد خراسانی از خراسان تا مدینه آمد و یک سال رنج سفر برد تا سخنی یاد بگیرد. او شیعه بود. آیا ما هم که حاضر نیستیم در راه دین یک ساعت زحمت و سختی تحمل کنیم شیعه ایم؟!
یکی از بزرگان گفته است: اگر کسی بگوید: من میدانم که سعادت باقی هست، نشانش آن بود که عشری از این سعی که در طلب "سعادت فانی" میکند، در طلب "سعادت باقی" کند.
یک تناسب ریاضی برقرار کنیم؛ با اینکه یقین نداریم بعد از تحصیلات، زنده میمانیم تا نتیجهی زحمات خود را ببینیم، ۲۰ سال زحمت میکشیم! برای زندگی ابد چه؟ آیا برای آن زندگی جاویدان، ۰۱/۰ یا ۰۰۱/۰ هم کار میکنیم؟
ما تنها هنگام شمارش اصول دین میگوییم: پنجم، معاد روز قیامت! اگر به قیامت یقین نداریم، آیا احتمال هم نمیدهیم که ۱۲۴۰۰۰ پیغمبر راست گفته باشند؟! توحید و نبوّت و معاد پایه های دین است و بدون باور این ها، اعمال باطل است. روایت شده است که: «چه بسا مؤمنی از دنیا میرود و یک رکعت نماز در نامهی عملش نیست!»
آقای نادر دبیر هندسهی دبیرستان علوی بود. ایشان میگفت: یک روز خودکار طلای خود را روی میز معلم جا گذاشتم. با خود گفتم: خودکار از دستم رفت! هفتهی بعد که به مدرسه آمدم با تعجّب دیدم روی میز است! از بچّهها پرسیدم: چه طور این را کسی برنداشت؟ گفتند: مال ما نبود. گفتم: خوب؛ برمیداشتید تا به صاحبش برسانید. گفتند: اگر دست میزدیم، ضامن میشدیم تا به صاحبش برسانیم. آقای نادر میافزود: به شاگردان یکی از مدارس معروف تهران گفتم: دانشآموزان علوی این طورند؛ ولی در این جا تا من رو برمیگردانم خودکار یک ریالی را میدزدید!
آری، این نتیجهی ایمان به معاد و بقای روح است؛ ولی کسی که این ایمان را ندارد، نمیتواند این طور باشد. وقتی پزشک بیماری سرطان مرحوم روزبه را به آن مرد بزرگ اطّلاع داد، هیچ تغییری در چهرهی ایشان ندید. با تعجّب پرسید: چه طور ناراحت نشدید؟! فرمودند: من کار خود را کرده ام و از گذشته پشیمان نیستم. باید مرد!!
کسی که به بقای روح ایمان ندارد، با شنیدن نام مرگ، رنگش میپرد؛ حال آن که مرگ فقط بدن ما را میگیرد و روح برای همیشه باقی است. مؤمن به زبان حال میگوید:
مرگ اگر مرد است، گو: نزد من آی
تا در آغوشش بگیرم تنگ تنگ
من از او عمری ستانم جاودان
او ز من دلقی ستاند رنگ رنگ
مرحوم آقای بروجردی شب مرگ، با کمال آرامش فرمود: کفنم را حاضر کنید تا فردا صبح دست و پای خود را گم نکنید!
فارغ التحصیل یکی از دبیرستان های معروف تهران که به مدارج بالای علمی هم رسیده بود سال ها بعد از پایان تحصیل برای مدیر سابق دبیرستان خود نوشت: شما به ما دانش دادید؛ امّا بینش ندادید و اکنون هیچ یک از شاگردان سابق شما، معلمی در مدرسهی شما را نپذیرفته است.
آری، شاگردان تربیت شدهی مرحوم روزبه افتخار میکنند که به مدرسهی علوی خدمت کنند.
گاهی ما برای آن که خود را راحت کنیم میگوییم: تلویزیون و ماهواره آمده است و نمیشود کسی را تربیت کرد! باید دانست که این عذر بدتر از گناه است. وقتی فرزند ما سرما میخورد، جوشاندهی چهارگل به او میدهیم؛ امّا اگر تب داشت، به پزشک محل مراجعه میکنیم. اگر ریه اش عفونی شد، به نزد متخصّص امراض ریوی میرویم و اگر تشخیص تیفوس داده شد، شورای پزشکان تشکیل میدهیم؛ یعنی این طور نیست که با شدّت بیماری، وظیفهی ما کمتر شود!! بنابراین، هر چه دشمن قوی تر شد، تلاش و فعالیت بیشتری لازم است و امروز که وضع اجتماع چنین است باید بیش از گذشته کار کرد.
روزی مرحوم روزبه به بنده فرمود: من و تو یک هفته در کلاس زحمت میکشیم؛ امّا دشمن با یک ساعت به سینما بردن بچّه ها، تمام زحمت های یک هفتهی ما را از بین میبرد! وقتی آن مرحوم این را گفت، من لبخندی زدم و او منظور مرا فهمید: باید راه را ادامه داد.
روزبه وظیفهی خودش را انجام داد. حالا نوبت شماست. آیا صدای: «هَلْ مِنْ ناصِر؟» امام حسین علیه السلام را نمیشنوید؟!
دورِ مجنون گذشت و نوبت ماست
هر کسی پنج روزه نوبت اوست
عزاداری برای سالار شهیدانعلیه السلام وظیفه است؛ امّا سیاه پوشیدن و غذا دادن در روز عاشورا، بدون آشنا کردن مردم با مرام آن حضرت، چه قدر نتیجه دارد؟ آیا این کار با کار کسی که با نیم ساعت صحبت کردن، یک جوان را عاشق سید الشهداعلیه السلام و راه آن حضرت میکند، قابل مقایسه است؟! خود آن حضرت کدام کار را میپذیرند؟
روزبه مصداق «خَیْرُ النّاسِ أنْفَعُهُمْ لِلنّاس» بود؛ نه آن کس که به فقرا برنج و روغن میدهد و عمرهی مفرده میرود و... مرحوم آقای بروجردی میفرمود: آقا دکتر است! میگوید: هزار نفر را نجات دادم. این ها ده سال دیگر میمیرند. اگر کسی توانست یک روح را زنده کند، کاری انجام داده است.
یکی از فارغ التحصیلان علوی میگفت: یک بار به اتاق فرّاش ها رفتم. گلیم پاره ای افتاده بود. آقای روزبه نشسته بود و لقمه لقمه نان همراه با لیموی پرپرشده میخورد. این ناهار ایشان بود. عرض کردم: در سالن غذای مدرسه ۴۰۰ نفر ناهار میخورند؛ چرا شما تشریف نمیبرید؟ فرمود: یا باید فکر این بود یا این! (و به سر و شکم اشاره کرد) اگر روزبه اقدام نکرده بود، آیا بچّههای علوی، همین طور که هستند میشدند؟
آری، رسول خدا صلی الله علیه وآله وسلم فرمودهاند:
«مَنْ کانَتْ هِمَّتُهُ ما یَأْکُلُ کانَتْ قیمَتُهُ ما یَخرُجُ مِنْ بَطنِه!»
کسی که همت اش خوردن باشد، ارزش اش چیزی است که از شکم اش خارج می شود !
ببینید؛ دستورهای پیشوایان ما چگونه ما را آزاده تربیت میکند و ما در چه لجنزاری گرفتاریم! دعوا بر سر غذا؟!!
نکتهی دیگر این است که قوای انسان متناهی است و تنها خدا لایتناهی است. پس چاره ای جز تمرکز قوا نیست. همهی کارها با هم جمع نمیشود. هم تشییع جنازه، هم فاتحه، هم عقد، هم پاگشاو... نمیشود!
چرا ضعف نفس داریم؟ حدّ اکثر این است که اگر به تشییع جنازه نرویم، مردم از ما بدشان میآید. خوب، اگر تمرکز نداشته باشیم، به طور غیرمستقیم، میلیون ها نفر را نابود کرده ایم و خدا ما را دوست نخواهد داشت!
«وَ اعْلَمْ بِأ نَّکَ لاتَکونُ لَنا وَلِیًّا حَتّی لُوِ اجْتَمَعَ أهلُ مِصرِکَ وَ قالوا: إنَّکَ رَجُلٌ سوء، لَمْ یَحْزُنْکَ ذلِکَ.»
روزی مرحوم آقای روزبه در مسجد مخروبه ای در گرمای آفتاب مشغول نوشتن کتاب «عربی آسان» بود. به ایشان گفتند: فلانی مرده است. فرمود: او را دفن میکنند. این کار زمین مانده است!
اگر شما در طبقهی پنجم ساختمانی باشید و کودکی خود را پرتاب کند و تلف شود، همه میگویند: تو او را کشتی؛ زیرا میتوانستی او را بگیری و نگرفتی! اگر روزبه اقدام نکرده بود،: از این مدارس خبری نبود. آیا در این صورت ایشان مسئول نبود؟
روزبه در انجام کارهای مدرسه متمرکز بود. میفرمود: یک نفر، یک کار. این روش، این برکات را هم داشت. آیا با پخش قوا میتوان به این نتیجه رسید؟ او پیش از آفتاب به مدرسه میآمد و تا نیمه شب کار میکرد. آیا ضرر کرد؟! نه. آن کس ضرر کرد که تنها به فکر خود بود. همسر ایشان میگفت: یک بار در چای فوت میکرد. گفتم: صبر کنید تا خنک شود. گفت: ممکن است یک نفر در مدرسه غرق شود! گفتم: مدرسه که حوض ندارد! گفت: منظورم این است که چند دقیقه زودتر به مدرسه بروم؛ شاید شاگردی را از غرقشدن در طوفان فساد و انحراف نجات دهم! از خدا بخواهیم تا بینش روزبه را به ما بدهد!
بعضی ها فکر میکنند به همهی کارهای خوب باید رسید؛ مثلاً انرژی خود را صرف نجات یک زندانی میکنند و دیگر کارها... باید دانست انجام همهی کارهای خوب با هم شدنی نیست. یکی از علما میفرمود: هوی که در قرآن نکوهیده است همان است که امروزه به آن احساس میگویند. کسی که میگوید: احساسی شدم، گرفتار هوای نفس است. از عاطفه نباید پیروی کرد. خداوند میفرماید: «وَ أمّا مَنْ خافَ مَقامَ رَبِّهِ وَ نَهَی النَّفْسَ عَنِ الْهَوی فَإنَّ الجَنَّةَ هِیَ الْمأْوی» مفهومش آن است که هر کس دنبال هوای نفس برود جهنّمی است.
اگر مرحوم روزبه این رنج و زحمت و پشت کار را نمیداشت، میشد با تردید پرسید: چه طور یک نفر میتواند منشأ نجات میلیون ها انسان شود؟! امّا حالا حجّت تمام است. او که خود فیزیک دانی فقیه و زاهد و عارف بود میگفت: شما نمیدانید یک مدرسه یعنی چه؟ داشتن یک مدرسهی خوب از اوجب واجبات است.
وَالسَّلام علیکم و رحمةُاللَّه و برکاته
بسم الله الرحمن الرحیم
● نامه ی دوم:
فرزند عزیزم، سلام علیکم، امیدوارم که خوش و خرم باشی
نامه ات رسید. بسیار خوشحال شدم .از درگاه ایزد متعال سلامت و توفیق تو را خواستارم. گفته بودی چیزی بنویسم؛ حقیر قابل نیستم؛ ولی برای خالی نبودن عریضه، توجه ات را به این شعر جلب می کنم؛
لیس من مات فاستراح بمیت انما المیت میت الاحیاء
انما المیت من یعیش کئیبا کاسفا باله قلیل الرجاء
(هر که از رفت و راحت شد مرده نیست؛ بلکه مرده، مرده ی زنده هاست- یعنی کسی که در بین زندگان باشد ولی در واقع روحش مرده است- مرده آن است که با حزن و اندوه زندگی می کند و دل گرفته و ناامید است.)
آری، کسی که افسرده است و نشاط روح ندارد، مرده است. زندگی یعنی شادی و زنده دلی . راه به دست آوردن نشاط چیست؟
دل هایی که سامان گرفته اند، دیگر بازیچه حادثه ها نمی شوند و بحران نمی بینند.
عزیزم، خیلی در این جمله فکر کن و سعی کن تا دلت سامان بگیرد. ممکن است بگویی: چه کنم؟ پاسخ این است که :
(( باید از گم شدن)) و ((کم شدن )) نترسی. گم شدن برای تو معنی ندارد( چون به بقای روح عقیده داری و می دانی که مرگ برای انسان نیست) ؛ اما شاید از کم شدن بترسی که در این صورت باید این ترس را از وجودت برطرف کنی. اگر موفق شدی ، تمرکز می آید و مثل ذره بین- که اشعه خورشید را جمع می کند- منشا اثر خواهی شد.ممکن است بگویی: حالا هم وجودم منشا اثر است. آری ،همین طور است؛ ولی بعد از تمرکز خواهی دید که اثر بخشی ات چندین برابر شده است.
راستی، چه باید کرد که از کم شدن نترسیم؟ به این شعر توجه کن:
از ننگ چه گویی؟ که مرا نام ز ننگ است
وز نام چه پرسی؟ که مرا ننگ ز نام است
فهمیدن این شکر مشکل و پیاده کردنش بسیار مشکل تر خواهد بود. اگر بشر به جایی برسد که به نام و ننگ توجه نداشته باشد و از کم شدن نترسید، محل تجلی انوار الاهی می شود. آری دیو چو بیرون رود، فرشته در آید و غیر از این هم راهی ندارد.
مدح و ذم ات گر تفاوت می کند
بتگری باشی که او بت می کند
سعی کن که از این مرحله هم بگذری و به صورت مدح کنندگانت خاک بپاشی. مولا علیه السلام می فرماید: (( احثوا فی وجوه المداحین التراب)) ( به صورت آن ها که بی جهت اشخاص را ستایش می کنند ، خاک بپاشید.)
و در دعای کمیل عرض می کند: ((... ان تجعل اوقاتی من اللیل و النهار بذکرک معموره)) ( و تمامی اوقات شب و روز مرا به یادت آبادگردان.)
آیا کسی که مدح و ذم مردم در نظرش فرق می کند و از نام و اسم و رسم و این مزخرفات ننگ ندارد، ممکن است به این مقام برسد؟!
این یک دو دم که دولت دیدار ممکن است
دریاب کام دل که نه پیداست کار عمر
خدا نگهدارت باد
منبع : پایگاه خبری ـ تحلیلی فرارو
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست