چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

مکانیسم صوت درمانی


مکانیسم صوت درمانی
صوت عبارت است از امواجی مرتعش و دارای انرژی كه سرعت و شدت ، فركانس و طول موج مخصوص به خودرا دارا بوده و در محدوده شنیداری ما قرار دارد.شدت ارتعاش و یا بلندی صوت را در واحد دسی بل اندازه میگیرند.
مطالعات مختلف نشان داده اند كه صوت قادر است تا سرعت تنفس را كم نموده و موجب ایجاد نشاط گردد. ضمناً صوت قادر به كند نمودن ضربان قلب ، تغییر درجه حرارت پوست ، كاهش فشار خون ، رفع تنش عضلانی و همچنین تاثیر بر فركانس امواج مغزی می باشد. حتی اصواتی كه خارج از محدوده شنیداری هستند ، میتوانند اثراتی بر انسان داشته باشند.
▪ به طور عادی ، انسان از دو راه اصلی به ارتعاشات صوتی پاسخ می دهد:
۱ ) تبعیت از ریتم صوت .
۲ ) ایجاد تشدید یا رزونانس .
تبعیت از ریتم صوت یعنی در حضور هر محرك ریتمیك خارجی ، ریتم ضربان قلب از آن پیروی می كند و موجب می شود تا ضربانها در هماهنگی با منبع صوت باشند. این ریتم خارجی میتواند صدای یك طبل ، ضربان ریتمیك موسیقی و یا حتی صدای موتور یخچال باشد.
تشدید یا رزونانس محرك صوتی نیز یك حالت فیزیكی است كه طی آن ، فركانس های صوتی مختلف موجب تحریك بدن و ارتعاش نقاط مختلف آن می شوند.به طور معمول ، اصوات با فركانس كم ( اصوات بم ) ، موجب ارتعاش اندام های تحتانی بدن و اصوات با فركانس زیاد ( اصوات زیر )، موجب ارتعاش اندام های فوقانی می شوند.
اصوات محیطی از طریق اعصاب هشتم ( شنوایی ) و دهم ( واگ ) مغزی ، در ارتباط با بدن هستند. این دو عصب موجب انتقال ایمپالس های صوتی از گوش و جمجمه به مغز می شوند. سپس ایمپالس های حسی و حركتی از طریق عصب واگ كه عمل تنظیم تنفس ، گفتار و ضربان قلب را به عهده دارد ، به حنجره ، حلق ، قلب و دیافراگم می رود. در واقع عصب واگ مانند پلی بین گوش ، مغز و سیستم عصبی اتونومیك عمل نموده و برای درمان بیماری های روانی و فیزیكی در صوت درمانی ، عامل مهمی به شمار می رود .
از صوت استفاده های فراوان درمانی میشود. بعنوان مثال در جراحی ها، بخش های مختلف بیمارستان مانند بخش زایمان ، در مراقبت از بیماران آلزایمری ، سرطان و ایدز ، در روان درمانی ، دندانپزشكی و غیره از صوت استفاده های مختلف می گردد.
منبع : وبلاگ موسیقی درمانی، صوت درمانی