شنبه, ۹ تیر, ۱۴۰۳ / 29 June, 2024
مجله ویستا

دکتر فلاحیان ، پدر قارچ ایران


دکتر فلاحیان ، پدر قارچ ایران
● استادی ، با سال ها تجربه در ((سوربن )) فرانسه
او که متولد سال ۱۳۰۸ از شهر قم است . به دنبال قبولی در رشته علوم بیولوژیکی به تهران عزیمت کرد و زیر نظر استادانی چون دکتر شیبانی و دکتر خیبری به فراگیری علوم بیولوژیکی در دانشگاه تهران پرداخت و پس از دریافت درجه فوق لیسانس این رشته در سال در ۱۳۳۹ به عنوان استاد دانشگاه مشغول به کار شد . یک سال بعد با پذیرش در مقطع دکترای بیولوژی دانشگاه سوربن فرانسه ، بار سفر می بندد و راهی این دیار می شود . سپس با نمره بسیار افتخار آمیز که بالاترین درجه امتیاز بندی بوده . از این دانشگاه فارغ التحصیل می شود و به عنوان عضوی از انجمن قارچ شناسان پاریس از سال ۱۹۷۰ تا هم اکنون قرار می گیرد . وی دوباره به ایران باز می گردد و در سال ۱۳۶۵ به عنوان رییس دانشگاه آزاد اسلامی قم قدم به درون دانشگاهی می گذارد و حدود ۱۶ سال نیز به عنوان دبیر کمیته ارزشیابی کل رشته های دانشگاه آزاد و همچنین مدیر و استاد راهنمای دانشجویان دکترای رشته زیست شناسی باقی می ماند .
گفتنی است با توجه به توانمندی وی ، دکتر بهرام قدیمی مدیر کل تربیت بدنی دانشگاه آزاد ، وی را به عنوان مدیر فصلنامه جهش و ریاست پژوهشکده اداره کل تربیت بدنی دانشگاه آزاد اسلامی منصوب کرده است ...
بعد از طی یک دوره بیماری با ایشان قرار مصاحبه گذاشتیم . او گفت : اولین باری است که من نشسته ام و توسط خبرنگار سین جین می شوم . بخوانید :
● سال‌های زیادی را با خاطراتی بسیار پشت سر گذاشته‌اید، برایمان از ماندگارترین خاطره شیرین این سال‌ها بگویید؟
فلاحیان: دو خاطره بسیار خوب از دوران تحصیلی و جوانی برایم مانده است كه برایتان تعریف می‌كنم. در دانشگاه سوربن فرانسه تحصیل می‌كردم، پس از گذشت چهار سال وقتی برای دفاع از پایان‌نامه دكترایم به دانشگاه سوربن رفتم، دیدم تمام دیوارهای دانشگاه را با پرچم ایران آراسته كرده‌اند، كه گریه‌ام گرفت و دومین خاطره‌ام به بیست سال پیش بر‌می‌گردد، زمانی كه قارچی را در جنگل‌های آمل كشف كردم. من روی این قارچ تحقیقات زیادی انجام دادم و نتیجه تحقیقاتم را به آكادمی فرانسه بردم. در آن جا به من گفتند به لندن برو و تمام كتاب‌هایی كه در زمینه قارچ نوشته شده، مطالعه كن. به لندن رفتم و در آن جا به مدت چهار ماه، تمامی كتب لازم را خواندم، وقتی به فرانسه برگشتم نتیجه مطالعات را از من خواستند كه من باز هم همان حرف اولم را زدم، كه نتیجه تحقیقاتم در ایران بود. رییس آكادمی فرانسه به من گفت تمام تحقیقات درست است و ما تو را امتحان كردیم، حالا هم می‌توانی هر اسمی را كه خودت دوست داری انتخاب كنی و برروی قارچ كشف شده‌ات بگذاری، كه من به خاطر علاقه به كشورم ایران نام ( Valvaria Iranicaوالواریا ایرانیكا) را برگزیدم و این قارچ در تمام كتب دنیا به این اسم نامگذاری شد.
●گفتید تا به حال مصاحبه مطبوعاتی نداشتید. با سایر رسانه‌ها چطور، آیا از این طریق با مردم سخن گفته‌اید؟
فلاحیان: بله، حدود ۳۵ سال پیش بود كه در ارومیه تعدادی از مردم قارچ سمی را به جای قارچ خوراكی خوردند و ۱۳ نفر نیز فوت كردند. رییس دانشگاه به من گفت: به ارومیه برو. قرار شد شب به تلویزیون بروم و مشخصات قارچ سمی را بگویم تا هر كس این قارچ را دید از خوردنش پرهیز كند.
●چرا قارچ‌های سمی كشنده‌اند؟
فلاحیان: آمانتین و فالوئیتن از سموم موجود در این نوع قارچ‌ها هستند كه كشنده است. چنانچه فردی از این قارچ‌های سمی كه عمدتا در جنگل‌ها یافت می‌شوند، بخورد دچار دل درد، اسهال و استفراغ شدیدی شده و بعد از ۱۰ الی ۱۲ ساعت فوت می‌كند، لذا اگر كسی در جنگل رفت و قارچی دید نباید بخورد، مگر این كه قارچ‌شناس باشد.
● به چه شهرهایی بیشتر مسافرت كرده‌اید؟
فلاحیان: به دلیل حرفه‌ام و جمع‌آوری نمونه‌ها به گیلان و مازندران بسیار سفر كرده‌ام. همین‌طور به شهر قم كه شهر من است و آن جا را خیلی دوست دارم.
●اوقات فراغت چه می‌كنید؟
فلاحیان: گهگاهی شعر می‌گویم. از نماز لذت می‌برم و خواندن بعضی از كتب قدیمی مثل كلیله و دمنه، شاهنامه، سعدی و حافظ را دوست دارم.
●چند فرزند دارید؟
فلاحیان: دو تا. پسرم محمدرضا كه پزشك متخصص میكروبیولوژی است و دخترم فریبا كه ۳۷ ساله، گرافیست و خطاط است.
●عمده نصایح شما به فرزندانتان چیست؟
فلاحیان: بچه‌های من آدم‌های سالمی هستند، ولی توصیه همیشگی من به آنها این است كه در هر حالی، غم و شادی خدا را در نظر داشته باشند كه خدا ناظر به كلیه اعمالشان است. دوم این كه به هیچ كس ظلم و تعدی نكنند و حق هیچ كسی را تضییع ننمایند.
●نوه دارید؟
فلاحیان: نوه‌ای دارم هشت ساله، به نام شمیم كه فرزند دخترم است.
●چقدر دوستش دارید؟
فلاحیان: به مادرش گفته‌ام این را به خاطر تو نمی‌خواهم، بلكه به خاطر خودش می‌خواهم.
● آرزوی دوران جوانی شما چه بود؟
فلاحیان: خانمی از خانواده نجیب می‌خواستم كه نصیبم شد.
● بهترین اخلاق ایشان چیست؟
فلاحیان: از صداقت خانمم بسیار راضی هستم و این كه در مورد كلیه مردم انصاف دارد.
● دغدغه دكتر فلاحیان در چه چیزهایی است؟
فلاحیان: ابدا دغدغه‌ای ندارم، چون از خدا هر چه خواسته‌ام به من داده و فقط شاكر خدا هستم.
● با توجه به علاقه شما به شعر لطفا شعری را به عنوان حسن ختام بخوانید؟
فلاحیان:
همه روز روزه بودن همه شب نماز خواندن
همه ساله حج نمودن، سفر حجاز رفتن
ز مدینه تا به مكه سر و پا برهنه رفتن
دو لب از برای لبیك به وظیفه باز كردن
به مساجد و معابد همه اعتكاف كردن
ز بلاهی و مناهی همه اعتراض كردن
شب جمعه‌ها بخفتن به خدای راز گفتن
ز وجود بی‌نیازش طلب نیاز كردن
به خدا كه هیچ كس را ثمر آن قدر نباشد
كه به روی ناامیدی در بسته باز كردن
منبع : خانواده سبز