چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
ترس نوظهور
گفتوگو با جرمی ریفكین
▪ چكیده:
در حالی كه ابراز نگرانی و انتقادهای صاحبنظران و منتقدین بیوتكنولوژی و مهندسی ژنتیك در دو دهه پیش با بیتوجهی و حتی اتهامات حامیان این علم و تكنولوژی همراه بود، اما تحقق بسیاری از پیشبینیهای نگرانكننده و ترسآور، از سویی حامیان این علم و از سوی دیگر افكار عمومی را روز به روز نگرانتر از گذشته مینماید.
آقای ریفكین، شما بیش از بیست سال است كه با پدیده محصولات دستكاری شده ژنتیكی مبارزه میكنید. اما نكته مهم آن است كه در گذشته، همواره مورد بیتوجهی قرار میگرفتید و از شما با عناوینی چون ضدتكنولوژی، فن هراس و .... نام میبردند. آیا هم اكنون به این مسأله پی بردهاید كه بسیاری از متفكرین، نگرانیهایی مشابه شما پیدا كردهاند؟
بله، شكی نیست كه موضوعاتی كه من سالها در پی طرح و هشدار نسبت به آنها بودم، هماینك به بخشی از مسایل اجتماعی در كشورهای مختلف جهان تبدیل شده است. واقعیت آن است كه تكنولوژی جدید یعنی تكنولوژی زیستی - كشاورزی با موضوعاتی بنیادین و عمیق و نیز پیامدهای گسترده زیست محیطی همراه میباشد و امروزه تصور میكنم كه جامعه جهانی از این واقعیت آگاهی یافته است.
در صورت امكان، به برخی از این مسایل كه حوزهای گسترده و تنوعی قابل توجه یافته است، بپردازیم.
فكر میكنم كه در وهله نخست باید درك كنیم كه این نوع كشاورزی كه بشر در طی ده هزار سال حیات خود تجربه كرده، كاملاً متفاوت با كشاورزی مدرن است. اصولاً در كشت و پرورش سنتی، بشر تنها میتواند گونههای نزدیك با یكدیگر را پیوند زند؛ مثلاً در مورد حیوانات، تنها میتوان با آمیزش خر و اسب به تولید قاطر اقدام نمود. در چنین روشهای سنتیای نمیتوان به آمیزش یك خر و مثلاً یك درخت سیب و یا مواردی از این دست، اقدام نمود. توجه كنید كه نمیخواهم در این باره شوخی كنم. ما هم اكنون صاحب تكنولوژیای شدهایم كه به دانشمندان و شركتهای فعال در حوزه علوم زیستی این امكان را میدهد تا ژنهایی از گونههای كاملاً نامرتبط را با یكدیگر تركیب و در رمز ژنتیكی گیاهان پایه وارد سازند و این در حالی است كه ما هیچ اطلاعی از پیامدهای زیستمحیطی بلند مدت آن نداریم.
مسلم است كه امروزه ترس و رعب مردم به واسطه ظهور چنین مسایلی برانگیخته شده است و استدلالات و نگرانیهای شركتهای غذایی فعال در این حوزه، شاهدی بر این مدعاست. آیا به راستی دلیلی برای آلوده بودن محصولات این شركتها وجود دارد؟
بله، شواهدی علمی و بسیار روشنی در این باره وجود دارد. البته، واقعیت دیگر آن است كه هیچ روش مناسبی برای بررسی مخاطرات این مسأله وجود ندارد. ما در این حوزه، از علم بومشناختی پیشبینانهای كه بتوان در این باره از آن سود جست، برخوردار نیستیم.
▪ اما آیا تخریب زمینهای زراعی آزمایشی كشت شده با این گونه محصولات، توسط مخالفین غذاهای اصلاح شده ژنتیكی، دیگر جایی برای هر گونه تحقیق و پیشرفتی باز میگذارد؟
نخست آن كه این كشتهای آزمایشی، نیرنگی بیش نمیباشد. هدف اصلی آنها هم ظاهراً آن است كه ژنها در روند آزمایش از این مزارع خارج نشوند و از این رو در پی آن هستند تا شیوههایی ظریف و دقیق برای حفظ و محدود شدن آنها در فضای مورد نظر به كار برند. حال به راستی، در صورتی كه این ژنها از فضای مزارع خارج نشود، چگونه میتوان به درك مخاطرات و تأثیرات آن بر محیط زیست پی برد؟!
اما شما به دلایلی میپردازید كه آنها نمیتوانند انجام دهند. آیا منصفانهتر نیست تا در این مسأله به آنها این فرصت را دهیم تا این آزمایشها را در مقیاسی گسترده انجام دهند؟
نه! باور من بر آن است كه شركتهای فعال در حوزه علوم زیستی در پی اثبات سلامت این مسأله تا آنجا پیش خواهند رفت كه گستره محیط زیست به خوكچه آزمایشگاهیشان تبدیل شود!
▪ سؤال دیگر آن كه، چرا مثلاً كشوری چون انگلستان نسبت به این موضوع نگرانی بیشتری ابراز میدارد و چرا جوامع اروپایی نسبت به آمریكا در اینباره نگرانتر و هوشیارتر هستند؟
البته جامعه آمریكا هم در حال آگاهی یافتن نسبت به این موضوع است. همین چند وقت پیش بود كه شركتهای تولید غذای كودك «گربر» و «هنیز» یعنی بزرگترین تولید كنندگان غذای كودك اعلام نمودند كه در تولیدات خود از محصولات دستكاری شده ژنتیكی استفاده نمیكنند ودلیل آن هم چیزی جز نگرانی جامعه آمریكا از این محصولات نیست. اگر امروزه به وضعیت شركتهای مختلف بپردازیم، درمییابیم كه آنها در مسیر خواست جامعه گام برمیدارند و خواست جامعه هم عدم استفاده از این محصولات است.
▪ اما كشاورزان زیادی هستند كه از شكلگیری چنین شرایطی، یعنی عرضه محصولات غذایی جدید، خوشحالند. آنها از برداشت محصول بیشتر صحبت میكنند و واقعاً معتقدند كه این محصولات میتواند دنیا را سیر كند و ماهیت كشاورزی را كاملاً در این جهت هدایت كند؟
اولاً باید بگویم كه نمیدانم شما از كدام كشاورزها سخن میگویید و دوم هم این كه از طرح این موضوع توسط شما خندهام میگیرد؛ چرا كه در سراسر ایالات متحده، امروزه كشاورزان نسبت به شركتهای تولید كننده محصولات دستكاری شدهای چون مونسانتو و نواریتس بدبین هستند و تغییر عقیده دادهاند. امروزه مشكلات بسیاری در عرصه كشاورزی به وجود آمده است. كشاورزان درباره كنترل شركتها بر این حوزه نگران میباشند. نمیدانم كه آیا تاكنون متن قرارداد شركت مونسانتو با كشاورزان را دیدهاید؟ متنی واقعاً جالب! زمانی كه یك كشاورز بذری از این شركت تهیه میكند، عمل خریدن را انجام نداده است. نه فروشنده دارد و نه خریدار و نه تبادل كالایی صورت میپذیرد. قرارداد به كشاورزان میگوید كه شما با تهیه این بذر، حق دسترسی و استفاده از DNA موجود در این بذر را فقط برای یك فصل كاشت دارید. این بدین معناست كه شما بذری خریداری نكردهاید و بذرهای جدید پس از برداشت هم متعلق به كشاورز نیست و نمیتواند از آنها استفاده كند و هر گونه استفاده از آن به معنای نقض قرارداد است. در چنین شرایطی است كه بذرها به دست سه یا چهار شركت فراملی میافتد؛ شركتهایی كه گویی بر بذرها قفل زدهاند و مالكیت معنوی آن را در اختیار دارند. این مسأله را میتوان اولین و اساسیترین تغییر در عرصه كشاورزی برشمرد. این مسأله به معنای پایان استقلال و حاكمیت كشاورزان در سراسر جهان است و همین موضوع سبب بیداری و مخالفت كشاورزان با این گونه بذرهای دستكاری شده، شده است.
▪ آقای ریفكین، چندی پیش از عرضه نوعی ژن گیاهی جدید كه گیاه دارای آن هیچگاه به بلوغ نمیرسد مگر آن كه با محصول شركت خاصی یا دارنده انحصار آن سمپاشی شود، مطلبی شنیدیم، آیا این حقیقت دارد؟
درست است و البته مسایل مهمتر از این هم وجود دارد. اما رفتار ریاكارانهتر از این موضوع، به ادعاهای شركتهایی چون مونسانتو و نواریتس مبنی بر نجات زیمن با تولید این گونه محصولات از یك سو و كمك به طرح دستیابی به منظور گسترش نوعی تكنولوژی كه در آن بذرهای جدید پس از باردهی، عقیم و دیگر سبز نمیشوند، برمیگردد. اگر واقعاً آنها بخواهند جهانیان را با توسل به این بذرها سیر كنند، پس چرا كشاورزان را از استفاده مجدد این بذرها باز میدارند؟ این تكنولوژی واقعاً شرمآور است. تكنولوژیای شیطانی كه از دیدگاه من باید غیر قانونی اعلام شود. همه میدانیم، وقتی شیمیدانها عناصر شیمیایی جدول تناوبی را كشف كردند، حق انحصار آن عناصر را نداشتند و حتی صحبت درباره آن هم مضحك به نظر میرسید. اما امروزه به شركتهای فعال در این حوزه، اجازه دادیم تا ژنهایی را كه متعلق به طبیعت هستند، به انحصار خود درآوردند.
▪ موضع دولت آمریكا در اینباره چیست و دیدگاه آنها نسبت به خالقین این گونه بذرهای دستكاری شده چیست؟
برای پاسخ به این مفهوم بهتر است قضیهای برایتان تعریف كنم. فردی كه دولت ایالات متحده وی را مسئول وضع قوانین در عرصه صنعت غذا و دارو نمود، آقای مایكل تیلور بود. اما شغل وی پیش از اعطای این مسئولیت چه بوده است؟ تعجب نكنید وی وكیل اصلی شركت مونسانتو بود و حالا مسئولیت وی چیست؟ او هم اینك مسئول وضع قوانین و مقرارت در حوزه بیوتكنولوژی شركت مونسانتو و معاون طرحهای استراتژیك و بلند مدت این شركت است. واقعاً كه غیر قابل تصور است.
▪ به عنوان سؤال آخر، آیا بر این باورید كه دولت ایالات متحده هماكنون اسیر شركتهای فعال در حوزه علوم زیستی است؟
یقیناً. امروزه شاهد نوعی ارتباط منسجم بین كاخ سفید، دولت و شركت مونسانتو و دیگر شركتهای فعال در حوزه علوم زیستی هستیم. همین ارتباط بین آنهاست كه سبب شده، امروزه شاهد فشار دولت بر كشورهای شمال همچون كشورهای اروپایی، استرالیا و ..... هستیم تا سیاستهای خود را در قبال محصولات ژنتیكی تغییر دهند.
منبع: www.aba.net.au
ماهنامهی سیاحت غرب ، شماره ۳۴
پینوشت:
۱- Jeremy Rifkin : نویسنده و اقتصاددان برجسته آمریكایی و نویسنده كتاب «قرن بیو تكنولوژی».
ماهنامهی سیاحت غرب ، شماره ۳۴
پینوشت:
۱- Jeremy Rifkin : نویسنده و اقتصاددان برجسته آمریكایی و نویسنده كتاب «قرن بیو تكنولوژی».
منبع : خبرگزاری فارس
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست