چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
دیوار زیبای چین قابل روؤیت از کره ماه
یكی از زیباترین ساختههای دست بشر كه همواره تحسین برانگیز است، دیوار چین است و سالانه هزاران جهانگرد از اقصی نقاط دنیا برای دیدن این اؤر تاریخی به چین سفر میكنند.عمده تحیر انسان نسبت به این دیوار این است كه چگونه هزار و هفتصد سال پیش، چینیها توانستند این بنای عظیم را در میان كوه و دشت با آن امكانات محدود بسازند؟دیوار چین از سنگ و آجر و مخلوط گل و آهك ساخته شده است. و از خلیج «بوهای» در سواحل اقیانوس آرام در مشرق تا استان «گانسو» در شمال مركزی چین در مرزهای این كشور امتداد دارد.این دیوار شامل دو دیوار موازی است كه ۱۰ متر ارتفاع دارند و جادهیی پهن و هموار بر بالای آنها سقف زده است. برفراز دروازههای هر دو انتهای دیوار چین، كتیبههایی گذاشتهاند كه دروازه شرقی آن «اولین گذرگاه در زیر آسمان» و دروازه غربی آن «آخرین گذرگاه در زیر آسمان» نامیده میشود.دیوار چین در حدود ۶۴۰۰ كیلومتر طول دارد و برای حفاظت كشور پهناور چین از گزند حملات دشمنان آن زمان امپراتوری پر وسعت چین بنا شده است كه البته امروزه خط حایل مرز چین و مغولستان به شمار میآید.معماری دقیق چینیهای آن زمان واقعا تعجب و در عین حال تحسینبرانگیز است. چرا كه در جایی كه شیب كوه تند است، دیوار نیز چنین است، بطوری كه گاهی در فراز و نشیبهای كوهستانها مسیری تقریبا عمودی را طی میكند.
دلیل اصلی ساختن این دیوار، محافظت از چین در برابر متجاوزان گفته شده است اما باید گفت كه این دیوار كاملا چند منظوره بوده است. چرا كه جادهیی هموار بر فراز دو دیوار موازی وسیلهیی برای حمل و نقل كالا و پیامها بوده است. پهنای دیوار به حدی است كه ارابههای ویژه روی آن محصولات كشاورزی را حمل میكردند.در ایامی كه چین در صلح و آرامش بسر میبرد، پیكهای امپراتوری از این جاده عبور میكردند و در ایام جنگ، سربازان بر روی آن راه میرفتند.در محلی كه اكنون دیوار چین قرار دارد، بناها و استحكاماتی وجود داشته است كه تاریخ آنها حتی به قبل از قرن سوم پیش از میلاد باز میگردد.به فرمان اولین امپراتور چین، «شیهوانگ دی»، كارگران به ساخت دیوار بزرگ در فاصله استحكامات پیشین پرداختند و آنها را به هم متصل كردند. این پیشبینی دفاعی در بخشهای شمالی كشور در برابراقوام «شیونگنو» انجام گرفت و دیوار اولیه كه طولانیتر از دیوار كنونی بود بنا شد.
امپراتور «شی هوانگدی» نظام فئودالی را از میان برداشت و اولین امپراتوری چین را بنا نهاد. او برای ساخت دیوار چین از هزاران زندانی این كشور استفاده كرد و دیوار مستحكمی ساخت كه نمایانگر دیدگاه چین راجع به خود، به عنوان مركز جهان بود.دیوار زیبای چین در مدت ۹ سال از فاصله سالهای ۲۰۶ تا ۲۱۵ پیش از میلاد و با طول ۲۵۰۰ كیلومتر احداث شد.در ایام حكمروایی دودمان بعدی، بناهای بیشتری به دیوار چین افزوده شد.در هر ۵۲ كیلومتر برجهای دیدهبانی، در هر پنج كیلومتر پستهای نگهبانی، در هر ۱۵ كیلومتر سنگرها و استحكامات و در هر ۵۰ كیلومتر پادگانهایی بنا شد.با زوال خاندان «هن» در چین، این كشور غرق در آشوب شد. دیوار زیبای چین بتدریج فرو ریخت. دیگر كسی به این بنای عظیم كوچكترین توجهی نداشت.پس از سرنگونی حكومت مغولان و بیرون رانده شدن آنها از چین و با روی كار آمدن سلسله جدید، احیای دیوار چین از سرگرفته شد.آنها ۵۶۵۰ كیلومتر به دیوار چین افزودند و ۲۵۰۰۰ برج نگهبانی و ۱۵۰۰۰ استحكامات به آن افزودند.گفته شده است در جریان ساخت دیوار چین اگر زندانییی كه در احداث این دیوار كار میكرد میمرد یا بیمار میشد، او را در داخل دیوار مدفون میكردند.اگر روزی تصمیم گرفتید برای دیدن دیوار چین كه در نوع خود یكی از عجایب دنیا به شمار میآید به چین سفر كنید، بخوبیدر مییابید كه چینیان تا چه اندازه مجذوب این دیوارند و چقدر برای این بنای عظیم ارزش قایلند.آنها بیشتر از هر گروه گردشگر خارجی، سراغ دیوار ملیشان میروند. شاید از هر ده بازدیدكننده دیوار چین، هشت نفر چینی باشند. آنها به هر گردشگری كه برای دیدن كشورشان میآیند، توصیه میكنند كه حتما از این بنای تاریخی عظیم دیدن كنند.سالها تصور میشد كه دیوار چین تنها مصنوع دست انسان است كه از كره ماه قابل رویت است، و حتی پیشنهاد شد كه این دیوار از شرق و غرب امتداد یابد تا بسان یك خط، گرداگرد زمین احداث شود. اما وقتی دو فضانورد با سفینه فضایی «شنژو» مشغول گردش در مدار زمین بودند، نتوانستند این دیوار را ببینند.
اما به گفته یك فضانورد امریكایی در مدار زمین در ارتفاع ۱۶۰ تا ۳۲۰ كیلومتری، دیوار بزرگ چین با چشم غیرمسلح قابل مشاهده است. او گفت: شاید علت عدم رویت این دیوار، شرایط نامناسب جوی بوده باشد.
اما در این میان نكته قابل تعمق این است كه چینیها تا چه اندازه برای میراث گذشتگان خود ارزش و احترام قایلند. مضاف بر اینكه جذب جهانگرد و سفر آنها به چین، یكی از مهمترین منابع درآمدزایی برای مقامهای چین شده است.
منبع : روزنامه اعتماد
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست