یکشنبه, ۲۲ مهر, ۱۴۰۳ / 13 October, 2024
مجله ویستا

تعیین غلظت سیلیس در آرد گندم تولیدی استان گلستان


تعیین غلظت سیلیس در آرد گندم تولیدی استان گلستان
● زمینه و هدف:
سیلیکا یا اکسید سیلیس از جمله مواردی است که وجود آن در مواد غذایی، نشانگرآلودگی دانسته شده و جزء کارسینوژن های انسانی طبقه بندی می شود. برخی محققان این ماده را در اتیولوژی سرطان مری دخیل دانسته اند. استان گلستان از نظر بروز و شیوع سرطان مری روی کمربند جهانی این بیماری قرار دارد. مطالعه حاضر به منظور تعیین غلظت سیلیس در آرد گندم مصرفی استان انجام شد.
● روش بررسی:
در این مطالعه نمونه برداری به روش سرشماری از کل کارخانه های تولید آرد استان (۲۵ کارخانه) انجام شد. نمونه ها به مرکز تحقیقات آب و خاک جهاد کشاورزی گرگان تحویل داده شد. برای استخراج از روش ذوب قلیا در کروزه نیکلی با حرارت ۵۵۰ درجه سانتی گراد استفاده شد و عصاره به دست آمده به وسیله اسید احیا گردید. کمپلکس حاصل از آن در طول موج ۸۲۰ نانومتر با اسپکتروفتومتر مورد بررسی قرار گرفت و نتایج ثبت گردید. پس از ورود اطلاعات به نرم افزار آماری SPSS-۱۲ و تعیین شاخص های مرکزی و پراکندگی، اختلاف بین میانگین غلظت سیلیس در مناطق مختلف استان با استفاده از آزمون ناپارامتریک (کروسکال والیس) مقایسه گردید.
● یافته ها :
میانه غلظت سیلیس ۰.۰۰۳۰ گرم، میانگین غلظت ۰.۰۰۸۷۶۰ با انحراف معیار ۰.۰۰۴۲۶۵، حداقل غلظت ۰.۰۰۳ و حداکثر ۰.۰۱۸ گرم در هر ۱۰۰ گرم آرد تولیدی کارخانه های استان برآورد گردید. میانه غلظت سیلیس به ترتیب در گرگان و منطقه مرکزی استان (۰.۰۱۲)، غرب (۰.۰۱) و شرق (۰.۰۰۳) گزارش شد. اختلاف موجود بین میانه ها در مناطق مختلف استان از نظر آماری معنادار نبود.
● نتیجه گیری:
نتایج این مطالعه نشان داد که سیلیس آرد گندم در نقاط مختلف این منطقه در حد طبیعی بود. اگر چه در مطالعات قبلی میزان سیلیس در حد بالایی بوده است.
شهریار سمنانی
سیما بشارت
علی جباری
عباس علی کشت کار
نفیسه عبدالهی
غلام رضا روشن دل
حمیدرضا یزدی
منبع : پایگاه اطلاعات علمی