چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا
گوشت و انواع بستهبندی آن
انواع فرآوردههای خوراکی با منشا دامی، به خصوص گوشت قرمز و سفید از اجزای لاینفک رژیم غذایی محسوب میشوند که برای دستیابی به جامعه سالم، به ویژه در ابعاد جسمی و ذهنی اقشار جوان و روبه رشد بسیار ضروری است. تأمین سلامت و کیفیت مواد غذایی از اهمیت ویژهای برخوردار است و در همین ارتباط بستهبندی بهداشتی و عمر ماندگاری محصول دارای جایگاه ویژه است. در این مطلب در قالب چند پرسش و پاسخ، اطلاعاتی را درباره بهداشت فرآوردههای دامی مرور میکنیم.
● انواع بستهبندی فرآوردههای خام دامی
۱) بستهبندی معمولی در ظرف یکبار مصرف که فرآورده در ظروف معمولی یکبار مصرف قرار میگیرد و با پوشش پلاستیکی مناسب روی آن، مانع از آلودگیهای ثانویه میشوند.
۲) بستهبندی در خلأ در ظروف یکبار مصرف با استفاده از دستگاه وکیوم(vaccum) هوای موجود در بسته تخلیه میشود و به این وسیله اکسیژن در تماس مستقیم با فرآورده نخواهد بود.
۳) بستهبندی با اتمسفر اصلاح شده در ظروف یکبار مصرف که در این روش با استفاده از گازهای خنثی نظیر۲ N و۲ CO ترکیب هوای مجاور فرآورده در داخل بستهبندی را تغییر داده و گازهای مورد نظر با نسبت مناسب در مجاورت فرآورده خواهند بود.
۴) بستهبندی کارتنی که فرآورده با حجم بالا را در پوشش پلاستیک و کارتن سه لایه غیرقابل نفوذ آب قرار میدهند.
● استاندارد زمان نگهداری فرآوردههای خام دامی
عمر ماندگاری به مدت زمانی پس از تولید فرآورده میگویند که در صورت نگهداری در شرایط تعریف شده، ویژگیهای مطلوب حسی، شیمیایی، فیزیکی یا ویژگیهای میکروبی حفظ شده و در نهایت فرآورده سالم و مناسب باقی میماند. این زمان بر اساس نوع بستهبندی و شرایط نگهداری تعیین میشود.
● چرا عمر ماندگاری اهمیت دارد؟
گروه مصرفکننده آسیبپذیر یا جمعیت حساس که جمعیت هدف هستند، ۲۵ درصد هر جامعهای را تشکیل میدهند که شامل کودکان زیر ۵ سال، زنان باردار، افراد مسن بالای ۶۵ سال، سالمندان، معلولان و افرادی که دارای ضعف دستگاه ایمنی هستند مانند سرطانیها یا افرادی که پس از پیوند عضو از داروهای تضعیفکننده سیستم ایمنی استفاده میکنند، است.
بنابراین استفاده از فرآوردههای خام دامی پس از عمر ماندگاری، حتی اگر ظاهر فرآورده تغییر قابل ملاحظهای هم پیدا نکرده باشد، از نظر علمی صحیح نیست.
● سیاستهای بهداشتی
با توجه به خطر انتقال برخی از بیماریهای قابل انتقال بین انسان و حیوان از طریق تماس یا مصرف فرآوردههای خام دامی از جمله: ۱۶ نوع بیماری باکتریایی مثل سیاهزخم، ۳۰ نوع بیماری ویروسی مثل تبخونریزی دهنده کریمه کنگو، ۲۲ نوع بیماری انگلی مثل کیستهیداتیک، سلسله مراقبتهای بهداشتی به شرح ذیل صورت میپذیرد:
۱) پیشگیری و مبارزه با بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان و بیماریهای واگیردام و بیماریهای انگلی در مزرعه
۲) بازرسی بهداشتی لاشه و آلایش مربوطه در کشتارگاهها
۳) بازرسی بهداشتی در مراکز بستهبندی در تمامی مراحل
۴) بازرسی بهداشتی محلهای توزیع و مراکز عرضه فرآوردههای خام دامی
● توصیههای بهداشتی
۱) از خرید و مصرف فرآوردههای خام دامی بدون مهر دامپزشکی یا برچسب معتبر دامپزشکی جداً خودداری فرمایید.
۲) از خرید گوشت چرخکرده از قبل آماده شده در بستهبندی متفرقه، جداً خودداری کنید.
۳) فرآوردههای خام دامی خود را فقط از مراکز معتبر و دارای مجوز بهداشتی خریداری کنید.
۴) هنگام قطعه قطعه کردن یا شستوشوی فرآوردههای خام دامی از دستکش استفاده کنید.
۵) از خرید فرآوردههای خام دامی که خارج از یخچال عرضه میشود، جداً خودداری فرمایید.
منبع : روزنامه اطلاعات
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست